Új hozzászólás Aktív témák
-
Egon
nagyúr
Pat Gelsinger az üzenetében megemlítette, hogy Raja Koduri egy új, szórakoztatásra fókuszáló szoftvercéget alapít a generatív mesterséges intelligencia köré, amit az említett szakember is megerősített, de a részleteket nem fejtette ki.
A vga-ipar fellélegzett a hírre...
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
GeryFlash
veterán
Nehez pontosan megitelni a szemelyet, de tobb olyan dolga is volt ami arra enged kovetkeztetni hogy a tech vilag egyik legnagyobb szelhamosa kozt emlitheto. Miutan a botranyosan szar VEGA utan megkoszontek a munkajat az AMD-nel kapott az Inteltol 5.5 evet es vegtelen penzt hogy csinaljon egy utos GPU reszleget.
Voltak elorehaladasaok, az Intel driver/vezerlopult ki lett faszazva az elso 1-2 evben. Viszont az elso szerias ARC szeria allati versenykeptelen lett, persze ez az elso szeria dVGA-nal meg megbocsathato. Viszont osszesegeben semmivel nem volt jobb mint egy 6nm portol VEGA. Igazabol a perf/wattja a Polarisnal alig volt jobb. Csak az 14nm ez meg 6mn.Ettol fuggetlenul az Alchemsit+r-a es BattleMagere kivancsi leszek, de tippre utobbinal latta az Intel hogy nem annyira versenykepes tovabrba sem, ezert kuldtek el vegul Kodurit.
Kodurival a legnagyobb probelma hogy rengeteget hantazik. A lghiresebb ezek kozul amikor a sajat konferencian kamuzott a fejeseknek: Raja Koduri lying through his teeth
Osszesegeben remelem hogy az Intel innetol nem dobja a GPU diviziot, hanem hoz egy kevesbe a kozonsegnek jatszo politikust/showmant, aki nagyot mondasok helyett utoleri az AMD/Nvidia-t 5 eves tavlatban. Felo hogy az Intel ki fog hatralni ebbol a nagy cost cutting kozepette.
[ Szerkesztve ]
"Van pár ezer órám a GW2ben, szerintem nem rossz, de hamar meg lehet unni." (Kolbi_30)
-
Petykemano
veterán
Hát nem tudom.
Akármennyire kíméletesen és felhajtás nélkül is próbálta az Intel csinálni az AXG felszámolását/leépítését, azért a történteknek mindenképp van egy üzenete
- a kereskedelmi lánc felé, hogy szabaduljon mindenki az Intel GPU-któl amilyen gyorsan csak tud, mielőtt rajta marad.
- a fogyasztók felé, hogy óvakodjon az Intel GPU vásárlásától, mert ki tudja van-e még tarsolyukban. A következőre talán tovább nyesegetik a roadmapet vagy lehet, hogy a driver csapatot felezik meg, stb.Mivel az AMD ha alá is ajánl az Nvidiának bizonyos mértékig, azért látványosan követik őket az áremelések terén. Így pedig az a remény, hogy ebbe az idilli állapotba az Intel tenyerel bele, elszáll.
Amennyiben nem ennek az üzenetnek a finom adagolása volt a cél, hanem épp ellenkezőleg, akkor talán célszerűbb lett volna nagyobb csinnadrattával, szaftosabb sztoryk kíséretében látványosan Kodurit hibáztatni a sikertelenségért. Egy ilyen elválás jobban tudta volna közvetíteni azt az üzenetet, hogy az Intel nem tett le le céljairól és nyújtani fogja vásárlóinak a támogatást - de most már tényleg.
Ennek hiányában sajnos az üzenet az, hogy zajlik a csendes leépítés.
Így inkább azt mondanám, hogy elsősorban az AMD lélegezhet fel.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
GeryFlash
veterán
válasz
Petykemano #3 üzenetére
Igazabol mivel most mar az Nvidianak is van ARM alapu szerver procija es igy tud teljes platformot kinalni, mellette meg az AMD-nek ugye szinte, igy kb ongyilkossag lenne ha teljesen leepitenek az AXG-t. Marmint konkretan a csodbe vezetik a ceget ha nem lesz versenykepes full platformuk server/HPC vonalon.
"Van pár ezer órám a GW2ben, szerintem nem rossz, de hamar meg lehet unni." (Kolbi_30)
-
-
Fücsök007
őstag
Az már biztos, hogy csak belépő/alsó középkategóriába lesz Battlamage (4nm-en) és Calestial (javított 3nm-en), ott mára alig maradt verseny (350 dodó és alatta). A GPU részleg megszűnni nem fog, de a Battlamage fogadtatásától függ, hogy a Druid tényleg paletta lesz 3 külön GPU-val, vagy folytatja a sort és marad 1 GPU ami noteszgépekhez van tervezve elsődlegesen, és 2db-ot összeköthetnek adatközpontok esetén 1 nyákon nagyobb fogyasztással.
-
Tomcat
őstag
Gondolom eddig bírta a vezetés türelemmel hogy az éveken át tartó masszív pénzégetés ellenére nincs meg az elvárt eredmény, így mennie kellett. Jobban mutat úgy maga a hír hogy saját vállalkozást indít, mintsem hogy a viszonylagos eredménytelenség miatt idő előtt megválnak tőle.
Tomcat
-
ricsip
őstag
indiaiaknak a vérében van a kamuzás. Megbízod bármi munkával, meg tudjátok csinálni jól a határidőre? Yes sir, certanly! Megkérdezed menetközben van bármi baj? Nem semmi, minden szmúúút! Megkérdezed hogy állnak a határidő előtt, készen lesz? Persze sir! Eljön a határidő: na hol van a végeredmény? Hát sir, nem sikerült megcsinálni...
-
-
DraXoN
addikt
2 év maximum a gyártás beindításához elég idő, semmiféle áttervezés nem fér bele (talán valami nagyon minimális hardveres hibajavítás, de semmi több, semmi komolyabb)
The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RTX3070; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Huawei Mate 20 X 5G
-
Petykemano
veterán
Hááát
Mennyi most a konszenzus egy GPU architektúra fejlesztéséhez szükséges időre vonatkozóan, 4-5 év?
Raja 2013 első felében csatlakozott az AMD-hez. [link]
A 2016-ban kiadott Polarisra design szempontból talán sok ráhatása már tényleg nem volt. De a 2017 második felében kiadott Vega fejlesztési ideje pont beleesik ott tartózkodásának időszakába, hogy annak designjába nagyonis beleépíttethette saját elképzeléseit. Hogy ez így történt-e, azt persze nem tudom.Ezért mondtam, hogy szerintem Raja jelentősége - talán épp a a bullshitelés miatt - túlértékel. David Wang, akit most a Radeon tervezői fejeként tartunk számon, 2018-ban csatlakozott, a csatlakozásához képest ugyanúgy 4 évvel későbbi architektúra (RDNA3) tekinthető lenne az ő művének, amiért szidni lehetne, de az RDNA3 komparatív lemaradása a konkurenciához képest mégsem ég rá úgy David Wang-ra, ahogy a Vegáé Kodurira.
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
válasz
Petykemano #14 üzenetére
Az lényeges szerintem, hogy az RDNA az egy tök új architektúra, szóval az alapokat Raja tette le.
Ha jól emlékszem Raja akart nagy Polarist, csak fentről leszóltak, hogy ne. Vagy a Vegánál volt valami? De ott nem tudom hogy lett volna még nagyobb Vega. De valami volt, az biztos. Meg ugye a végére elég jól látszott a GCN kifulladása, Raja ezzel eléggé megszívta, persze a bullshitre nincs mentség. Bár nem tudom hogy utóbbi is mennyire felfújt dolog, az AMD-nél azért sajnos hozzászoktunk a hype-hoz a semmire.
[ Szerkesztve ]
A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.
-
Petykemano
veterán
> Az lényeges szerintem, hogy az RDNA az egy tök új architektúra, szóval az alapokat Raja tette le.
Úgy fogalmaznék: Raja vezetése alatt rakták le.
De vannak, akik csupán abban látják az RDNA nagy újdonságát, hogy szétvált a gaming és HPC fókuszú architektúrák fejlesztése. Ez olyan stratégiai amit ha nem is egyedül ő, de az ezért való lobbizás a CEO-nál már köthető volna névhez.> Ha jól emlékszem Raja akart nagy Polarist, csak fentről leszóltak, hogy ne. Vagy a Vegánál volt valami?
Úgy emlékszem, hogy azért nem lett nagy Polaris, mert (ugyanúgy) nem skálázódott jól és mivel csak később érkezett volna, ezért úgy döntöttek, hogy ezt a szerepet majd inkább az úgyis nemsokára kész Vega tölti be.Az AMD GPU-it egyébként nem csak a nem jól skálázódó, memóriaigényes (HPC) architektúra húzta le, hanem meggyőződésem szerint a konkurenciánál rosszabb képességekkel bíró gyártástechnológia. A Samsungtól származó 14nm-es eljáráson szerintem pontosan ugyanazokkal a hibákkal küzködtek, mint az NVidia a Samsung 8nm-én.
-
Kansas
addikt
Akkor már csak elő kéne húzni egy konteót a kalapodból, mert én bizony egyet se írtam...
De akkor mondd el mester(persze csak ha van rá kedved-időd), mire kell 2 év egy olyan terméknél ahol a gyártástechnológia adott, azt nem a chiptervezőnek kell fejleszteni/tesztelni, és a gyártás maga is teljesen ki van szervezve egy erre szakosodott cégnek(TSMC). Ha a kivezetéseken nem változtatnak és különösebben a külső dimenziókon sem, akkor a chipterületen belüli változásokat a levilágító minta cseréjével minimális utánaállítással képesnek kell lennie kezelni egy TSMC-hez hasonló szinvonalú know-how-val rendelkező cégnek, de még a board partnereknek is. Nem nulláról kezdenek.
[ Szerkesztve ]
Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...
-
Petykemano
veterán
Nem vagyok GPU tervező, de azt gondolnám, hogy az idő első részében architektúrát terveznek, ezt talán követi egy "feature-freeze" és az idő második részében pedig a megtervett architektúrát implementálják a gyártástechnológiákra. Nyilván menet közben szimulációakt is futtatnak ,de elképzelhető, hogy nem is egy architektúrából, vagy implementációból készül próbachip. Ebben a második fázisban szoktak kiderülni olyan hibák, hogy a megálmodott architektúra a kiválasztott gyártástechnológián nem éri el a tervezett frekvenciát.
-
Duck663
senior tag
Amit teljesen átalakítottak. Eredetileg HBM memóriát kapott volna. Koduri erőltette a HBM-et. Ha már ahhoz hozzányúltak, akkor valószínűleg más területeken is történtek változtatások.
Amikor az Intelhez került, ott is az első hírek arról szóltak, hogy az ami majd jön VGA HBM-es lesz. De mégsem. Egyszerűen túl drága.
A hírhez meg, "elhagyja"... ugyan már, küldik... itt is felismerték, hogy egy szélhámos...Igen-igen, még mindig Win7-et használok, és ha így haladunk még 2030-ban is így lesz.
-
GeryFlash
veterán
Mi volt a konteóm
Ja nem b*sztak ki mit macskat szarni, idokozben az Arc bomba sikere után rajott hogy o inkabb modt starupot inditana.
Nem mondtam hogy felépítésben köze volt a VEGA-hoz, funkcionális analfabétizmus, nem baj. Azt mondtam hogy ha a VEGA-t bagy akar a Polarist 6nm portolták volna kb hasonló végeredmény lett volna, hasonlóan lehengerlő perf/wattot hozott volna.
[ Szerkesztve ]
-
Duck663
senior tag
válasz
E.Kaufmann #20 üzenetére
Nem, azért szélhámos, mert azokból a dolgokból amit ígérget, soha semmit sem sikerül letennie az asztalra. Előadja a nagy dumát, hogy ő már évtizedek óta tervez GPU-kat, tudja mi fán terem az egész, és amit ő csinál, az mindent (is) elsöprő lesz, aztán szembejön a valóság!
A legnagyobb baj az lehet, hogy önfejű! A HBM-es dolog is erre utal. Vannak ötletei, amiket mindenáron véghez akar vinni, akár működik, akár nem.[ Szerkesztve ]
Igen-igen, még mindig Win7-et használok, és ha így haladunk még 2030-ban is így lesz.
-
Duck663
senior tag
válasz
E.Kaufmann #23 üzenetére
A cikk Koduriról szól, majd ha lesz cikk más szélhámosokról, akkor ott is leírhatjuk, hogy egy szélhámos!
Igen-igen, még mindig Win7-et használok, és ha így haladunk még 2030-ban is így lesz.
-
Kansas
addikt
válasz
E.Kaufmann #25 üzenetére
Ez nem így működik. Az hogy valaki szélhámos-e vagy sem, nem függ attól, hogy bárki más az-e és ha igen, akkor mennyire. Ez egy elég tipikus érvelési trükk(hogy hiba vagy csalás az attól függ, szándékos-e).
Ha szerinted Raja nem szélhámos, akkor mondd azt, de az hogy szerinted más is az, nem érvényes alátámasztása ennek a véleménynek.Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...
-
Oliverda
félisten
"Kodurival a legnagyobb probelma hogy rengeteget hantazik."
És milyen jól keresett vele hosszú évekig, miközben egy szál igazán versenyképes termék sem fűződik a nevéhez. Egy vérbeli szélhámos a pali, csodálkozom, hogy nem a politikában folytatja.
[ Szerkesztve ]
REVOLUT reg. 10 000 Ft bónsszal! CURVE reg. 5 fonttal. WISE váltás 150 000 forintig ingyen: kód privátban! "Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
koko52
veterán
Intel rájött, hogy AMD szabotőrnek küldte oda?
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
devast
addikt
válasz
E.Kaufmann #28 üzenetére
Kétféle ilyen chiptervező van.
Az egyik full marketing, zero teljesítmény. Folyamatosan tolja ki a médiába meg mindenfele, hogy milyen jó lesz minden, közben a végén mindig pofára esés van. Ilyen pld ez a Raja fickó.
A másik a zero marketing full teljesítmény. Ezeket az emberek(et) nem hallod folyamatosan pofázni, igazából nem is tudod kik ezek, ha nem jársz jobban utána. Ők nem marketinget csinálnak, hanem architektúrát. Ilyen pld a legendás Jim Keller. -
Duck663
senior tag
Na de mit kezdenek el hypolni? A marketinges csapat azért tudja, hogy hova lesz jó az a termék. Kitől kapnak információt arról, hogy milyen is az a termék, ha nem az adott üzletág vezetőjétől. Koduri mindenkinek ígért mindent, de semmit sem tudott megvalósítani. Nem a hype volt itt a probléma, hanem hogy olyan dolgokat ígért amit a termék semennyire sem valósított meg.
#25 E.Kaufmann: Talán másról azért nem mondják, hogy szélhámos, mert nem az. Lehet 1-1 rosszul sikerült termék, szoftveres probléma. De Kodurit csak a sz@r veszi körül, csak az ígéretek, amik be nem teljesültek.Igen-igen, még mindig Win7-et használok, és ha így haladunk még 2030-ban is így lesz.
-
tibaimp
veterán
Én nem örülök ennek a hírnek.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Mondjuk levert a víz, nehogy Nvidiához menjen .
Amúgy ARC nem lett rossz, de nem tudom mennyire az ő érdeme illetve mennyi benne az ami nem a showtime rész. Lásd pózolunk a gyártósor elött öltönyben.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
válasz
GeryFlash #38 üzenetére
Abban a videóban mi a hatalmas nagy hazugság, mi olyan különbleges? Sima marketing bullshit, ezt nem Raja találta fel, meg hát (sajnos) ennél vannak messze durvábbak is, pl a Jensen által mutatott grafikonok, ahol a 3-4x gyorsabbnak mutatják a 4000-es szériát a 3000-eshez képest.
Aztán a bőrkabátos fickót mégse ekézik annyian, mint Raja Kodurit.
[ Szerkesztve ]
-
kalmani
tag
Amióta ez a Koduri az Intelnél dolgozik, egyre jobbak lettek az AMD termékek. Vagy a Intel vesztette el a dominanciáját.
Nézőpont kérdése.[ Szerkesztve ]
-
Dehogynem ekézik.
Mint ahogy AMD-t sem hozza fel senki( te sem) példának az 50% perf/ watt előrelépés ígéretével, helyette bőrjakózól. Pont ez van most Rajára is amit te mutogatsz Jensenre.
Az is marketing ezek szerint...
Kettős mércének hívom az ilyén példa kommenteket.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Persze, hogy ekézik, de nem megy ez a szintű szélhámosozás, mint itt. Na nem mintha egyébként Jensent szélhámosnak tartanám.
Izé, az lenne kettős mérce, hogy szerintem a "miénk a leggyorsabb" jellegű bullshitelés és a grafikonnal illusztrált, gyakorlatilag áltudományos bullshitelés között elég nagy minőségi különbség van?
[ Szerkesztve ]
-
És ez mentesiti Raját hogy Jensen is szerinted kammerolt?
Vagy az egyik esetben meg kell védeni Raját,de Jensent nem, vagy az kifogásolható ha nem ekézik elegen Jensent ha egy kalap alá veszük?( amúgy kíváncsi lennék mire gondolsz pontosan. Én amire emlékszem a Turing/ Ampere váltásánál a 3080 nál volt hogy" up to 2x" a egy charton, ami szabad fordításban " akár 2 x gyorsabb") Erre még cikk is szültetett a PH-n ha már az ekézés előjön.
Én ezt hívom marketing bullshitnek, ami biztos bizonyos csillagállás alatt és extra körülmények között igaz is lehet, de nem hazugságnak míg a fenti Raja példa teljesen kimeríti a hazugság fogalmát több állításban.[ Szerkesztve ]
-
válasz
Petykemano #44 üzenetére
Jensen ≠Raja
Marketing bullshit ≠ HantaÉs ehhez hozzátenném, ha Raja, ha nem, hogy szerintem a Vega egy rohadt jó VGA lehetett volna rengeteg lehetőséggel és nem vagyok benne biztos, hogy nem a szoftveres körítésen a drivereken bukott el az egész.
Valamint az ARC-ot is jónak gondolom.[ Szerkesztve ]
-
-
Még mindig nem tudom amúgy mire gondolsz pontosan Jensennel kapcsolatban Erre ?
De :
Egyszerűen Raja egy bohóc/ Showman szerepébe állította be magát, számomra nem hiteles, többször így nem szeretném egy, számomra fontos cég fő embereként látni személyes benyomások miatt.( se AMD ,se Intel , se Nvidia,se ARM )[ Szerkesztve ]
-
paprobert
senior tag
Raja tündöklése:
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Petykemano
veterán
Nem győztél meg.
Árnyalatnyi különbséget lehet felvázolni a Jensen féle általad marketing bullshitnek nevezett meg/félrevezetések és aközött, amiket Raja mondott a linkelt videóban.
Az árnyalatnyi különbség pedig az, hogy ha a Vega tényleg annyira jó termék lett volna, amivel megverik a konkurenciát, akkor Raja kijelentései végül nem hanták, hanem beteljesült ígéretek lettek volna. Ehhez képest a Jensen féle marketing bullshit nem azért nem teljesül*, mert a termék mégse lett annyira jó, mint remélték.* valójában bizonyos körülmények között teljesül. A Nem teljesült úgy kell érteni, hogy a mutogatott upto számok azért maradnak el játékokban mérhető aggregált értékektől
Ami hantává teszi az én szememben, az én álláspontom szerint mindkettőt az a közönség dedukciója**. Hiszen Raja sem hazudott amikor azt mondta, hogy 10tflops és talán az se volt csúsztatás, hogy a 10tflops számítási teljesítménnyel lehagyták a konkurenciát. Csakhogy ez a 10tflops nem olyan arányban fordul fps-re.
**Erre persze lehet azt mondani, hogy hát arról a közlő fél nem tehet, hogy a befogadó fél hogy értelmezi az üzenetet.
A másik irányból megközelítve: szerintem ha az AMD vagy más gyártó jobb terméket dobna piacra, mint az NVidia (erre jelenleg semmi esély), akkor az Nvidia vásárlók / Jensen tisztelők sem lennének annyira elnézők a marketing bullshitekkel kapcsolatban. Hirtelen az is "hantázás" lenne, hogy jön itt az 2-3-4x-es teljesítményekkel - papíron - , aztán hol az eredmény a játékban? Sehol.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Petykemano #49 üzenetére
Továbbra sem tudom miről beszéltek.Miről van szó Jensennel kapcsolatban ?
Így nem lehet érvelni semmi mellett vagy ellen.
Miért kellene téged nekem meggyőzni? Véleményem van, olvashattad, neked pedig sajátod. Te elfogult vagy AMD irányába én meg Nvidia irányába így természetes hogy máshogy látjuk a dolgokat.Igen amit írtál mind az Elfogultságodból ered. Ne vedd személyeskedésnek kérlek, mert tudod hogy kedvelem a kommentjeidet, de szereted csupán a vásárlókat hibáztatni az AMD kudarcaiért és az Nvidia sikereiért , én pedig mindig csodálkozom ezen hogy mitől is vársz amúgy óriási fordulatot amikor Amd sem törekszik ezen tendencia megfordítására és közben Nvidia valójában még mindig jobb termékeket gyárt a szememben.
A vegában, a HBCC ben a HBM-ben ,a rengeteg el nem költött tranyóban és számítási teljesítményben a kialakításában rengeteg potenciál volt. Akkor még nem volt raytracing a porondon, amire ezeket el lehetett volna költeni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
ph A szakember a papíron megszűnt AXG üzletágat irányította.
Állásajánlatok
Cég: KIFÜ
Város: Budapest
Cég: Sessionbase Kft.
Város: Budapest