Hirdetés

Aktív témák

 • Oldman2

  Topikgazda

  Mi az e-book? (az elektronikus könyvek fajtái)

  Digitális, más néven elektronikus könyv. Több formátuma ismert, pl. mobi, epub, azw, prc vagy cbr/cbz (képregények). A PDF nem e-book, hanem egy hordozható dokumentum formátum (mondhatjuk, hogy ez volt a mai elektronikus könyvek elődje). Az e-book előnyei: kis fájlméretű, nincs súlya, testreszabható (betűtípus és méret, sortávolság, margó állítható), keresési funkciók, szótárazás, könyvjelzők, megjegyzések készíthetőek benne.
  Részletes leírás >>

  Mi az e-book reader? (elektronikus olvasó a továbbiakban e-olvasó)

  A legszigorúbb definíció szerint: e-book olvasására szolgáló, speciális (e-ink) kijelzővel ellátott tabletszerű eszköz, e-olvasó, amit kifejezetten digitális könyvek olvasására találtak ki. Az e-ink technológiájú kijelző világos alapon fekete (szürkeárnyalatos) betűket/grafikát jelenít meg. Rendkívül energiatakarékos (csak lapozáskor igényel energiát), megjelenése nagyon közel áll a papírra nyomtatott szöveghez.
  Részletes leírás >>

  Az e-olvasók különböző típusai

  ● Dedikált olvasók: elsősorban olvasásra szánt típusok, a plusz funkciók kimerülnek egy egyszerű böngészőben, esetleg hangoskönyv támogatásban, egyszerű játékban. (Pl.: Kobo, Kindle, Pocketbook)

  ● Tabletek: multifunkcionális eszközök erősebb hardverrel, jellemzően Android operációs rendszerrel, Google Play Áruházzal, alkalmazás telepítési lehetőséggel. (Pl.: Boyue, Onyx)

  ● Jegyzetelők: kézi jegyzetek készítése, mellékelt toll. (Pl.: Onyx, reMarkable)
  Részletes leírás >>

  Mi alapján válasszunk e-olvasót?

  Gyakorlati szempontok, mire akarjuk használni?

  A megfelelő olvasó kiválasztása során a legfontosabb lépés meghatározni, hogy pontosan mire is szeretnénk használni az eszközt. Alaposan gondoljuk át, hogy mit szeretnénk olvasni rajta, milyen környezetben használjuk majd (pl. utazás közben, otthon, vízparton, stb.) Gondoljuk át olvasási szokásainkat, a környezet, és az olvasott anyagokat.
  Részletes leírás >>

  Műszaki paraméterek, melyik eszközzel járok legjobban?

  Ha már körvonalazódott, hogy mit keresünk, akkor ideje utánajárni, hogy ehhez milyen műszaki adottságok szükségesek. Átgondolandó a kijelző mérete, üzemidő, bővíthetőség, világítás, súly, hardver kapacitása, alapszoftvere és támogatottsága stb.
  Részletes leírás >>

  Kijelző, a szemkímélő e-ink technológia igazi papír hatású látványt nyújt?

  Egy valódi e-olvasó e-ink kijelzőt használ. Ez azt jelenti, hogy alapesetben világos háttéren sötét betűket látunk, akár a hagyományos papír könyvekben. Ennek szemre kifejtett hatása azonos a normál könyvekével. Nem rongálja, nem fárasztja szemünket, mint a hagyományos kijelzők és sokkal kisebb az energia igénye. Ezáltal akár több hetes működési idő is elérhető egy feltöltéssel.
  Részletes leírás >>

  Alapfunkciók, mire való az e-olvasó, milyen célra vegyünk ilyen készüléket?

  Az e-olvasó nem való hanganyag hallgatásra, kép, filmnézésre vagy internetezésre. Ennek ellenére sok eszközben elérhetők ezek a lehetőségek, de ne várjunk sokat. Fekete-fehérben nem nagy élmény a képnézegetés. Film lejátszás pedig többnyire lehetetlen e-ink kijelzőn. Viszont könyvtárnyi anyagot tárolhatunk benne, az olvasnivalót kedvünkre formázhatjuk, betűtípust, méretet alakíthatunk, szótárazhatunk és sok más praktikus dolog állhat rendelkezésünkre.
  Részletes leírás >>

  Plusz funkciók, többfunkciós e-olvasók, e-ink kijelzős tabletek?

  Vannak többfunkciós készülékek is, amelyek elsősorban olvasásra optimalizáltak, de más feladatokat is elláthatnak. Alkalmasak jegyzetelésre (megfelelő e-tollal közvetlenül a kijelzőjükre írhatunk), netezésre (böngészés, chat-elés, e-mail-ezés), egyszerűbb multimédiás feladatok ellátására, zenehallgatásra, hangfelvétel készítésre is. Csatlakoztathatunk hozzájuk billentyűzetet, fülhallgatót, képesek lehetnek kézírás és hangfelismerésre is.
  Részletes leírás >>

  Kezelhetőség illetve a kezelés módja

  Navigációs gombok

  A fizikai billentyűzet hol divatba jön, hol eltűnik. Egyes készülékeken gombok segítségével lehet a programok menüjében navigálni és a könyveket lapozni. Sokan ragaszkodnak a lapozógombok meglétéhez, ami az érintőképernyők megjelenése óta ez nem egyértelműen szükséges. Elhelyezésükben megfigyelhetők bizonyos trendek. A szimmetrikus, mindkét oldalon elhelyezett gombokat leváltotta a féloldalas elrendezés.
  Részletes leírás >>

  Érintéses navigáció, érintőképernyő, érzékenység, érintés módok

  Érintő kijelzőn gyorsabb és egyszerűbb a navigálás, könnyebb gépelni, keresni és szótárazni. Léteznek olyan érintőképernyős készülékek, amelyeken fizikai lapozó gombok is vannak.
  Részletes leírás >>

  Képernyő optikai tulajdonságai

  Méret:
  Tükröződés:
  Világítás:
  Felbontás: A nagyobb felbontású készülékeknek általában jobb a képminősége, ami papírszerűbb hatású. A különböző típusú kijelzők között lényeges eltérések vannak.
  Kontraszt (árnyalatok): Az első generációs kijelző a Vizplex, amelynek “fehér” része inkább halványszürke, ezért nem olyan erős a kontrasztja, mint az újabb Pearl vagy a még újabb Carta kijelző.
  Szín:
  Részletes leírás >>

  Hardver erőssége

  Részletes leírás >>

  Szoftverek (fájltípusok, formátumok kezelése, e-olvasó alkalmazások)

  Részletes leírás >>

  Kialakítás, fogás

  Részletes leírás >>

  Üzemidő

  Részletes leírás >>

  Tárhely (jellemző file-méretek, bővíthetőség, felhő tárhely és szinkronizáció)

  Részletes leírás >>

  Csatlakozási lehetőségek (Bluetooth, WiFi, USB, fülhallgató)

  Részletes leírás >>

  Kiegészítők (tokok, tartók, képernyővédők, e-tollak stb.)

  Részletes leírás >>

  Megbízhatósággal kapcsolatos szempontok és tapasztalatok (típushibák)

  Részletes leírás >>

  E-olvasók összefoglaló táblázata, gyártói linkekkel

  [ Szerkesztve ]

 • Oldman2

  Topikgazda

  Mi az az Ebook Reader (Elektronikus könyvolvasó)?

  Az elektronikus könyv olvasó (továbbiakban ebook) olyan eszköz, ami kifejezetten a digitális könyvek olvasására lett kitalálva. Az ebook első és legfontosabb eleme: az E-ink kijelző.

  Ez a típusú kijelző is folyadékkristályos mint a hagyományos LCD kijelzők, fő különbség a következő:

  ● technikai működéséből adódóan sokkal kisebb az energia igénye, így elérhető akár több hetes akku idő is egyetlen feltöltéssel. A titok nyitja abban rejlik, hogy a hagyományos kijelzőkkel szemben a folyamatos megjelenítéshez nincs szükség energiára, csak akkor, ha a kép változik, tehát lapozunk.

  ● egy átlagos kijelző fekete fehér, pontosabban 16 szürkeárnyalatos

  ● kezdenek a piacon már megjelenni a színes E-ink kijelzővel (Kaleido) szerelt olvasók (pl. a PocketBook Color 256 színt képes megjeleníteni) de a technológia még gyerekcipőben jár.

  ● nem háttérvilágítással, hanem megvilágítással rendelkeznek (lásd. “Frontlight” működés). Nem minden Ebook rendelkezik világítással.

  ● maga a kijelző „lassabb”. A kép csak akkor frissül, amikor módosul a tartalom, ilyenkor találkozunk azzal a jelenséggel, hogy egy pillanatra elfeketedik a kép és utána jelenik meg a tartalom ismét. Egy hagyományos kijelző ezzel ellentétben másodpercenként min. 60-szor frissíti a képet.

  A készülékek felosztása

  „Dedikált Ebook olvasók” 6”-8”-ig általános olvasásra, ezek picik és könnyűek.

  „Okos olvasók” pl. amik már olyan 10” és felettiek, jegyzetelni is nagyon jól lehet rajtuk, de a kijelző méret miatt kevésbé hordozhatóak és drágábbak. (Ezek nem okosak, hanem inkább többfunkciósak és nem a mérettel van összefüggésben a képességük.

  „E-jegyzet képességű készülékek” olvasásra is alkalmasak a jegyzetelés mellett.

  „Androidos tabletek” E-ink kijelzős táblagépek.

  [ Szerkesztve ]

 • Oldman2

  Topikgazda

  Tárhely

  Jellemző file-méretek, mivel érdemes számolni?

  Átnézve példaként egy otthoni gépen fellelhető könyvek méretét, az látható hogy függően attól mennyi kép van egy könyvben, a fájlméretek 100kB-tól (csak szöveg) akár több száz MB-ig (szkennelt PDF) terjedhet.

  Ez alapján azt lehet mondani, hogy egy átlagos (nem képes) könyv mérete pár megabájt.

  Az előzőekben megismert átlagos fájlméret alapján egy régebbi „csak” 2GB-os tárhelyű készüléken is több száz könyv tárolható. Manapság már nem ritka a 16GB-os belső tárhely, sőt egyre több készülékbe külső akár több száz GB méretű SD-kártya is behelyezhető.

  Azonban lehetnek jelentős eltérések. Egy másik tulajdonosnál megnézve az átlagos könyvfájl méret kb. 0,4MB. Az EPUB formátumnak általában ⅔-ad a mérete a MOBI-hoz képest, az AZW-k is kicsik. A PDF-ek pedig a ½ MB-tól 200-300 MB-ig terjednek.

  Amennyiben egy ebook átlagos méretét 1 MB-nak tekintjük, 1 GB tárhelyen akár 1000-nél több könyv tárolására elég lehet.

  Ez által az, aki 1 könyv/nap sebességgel olvas, az is közel 3 évre elegendő anyagot tud felhalmozni 1 GB-on.

  Napjaink ebook olvasói között nem nagyon találunk 8 GB-nál kisebb tárhellyel rendelkezőt, ezeken akkor is tisztességes mennyiségű olvasnivalót tudunk tárolni, ha a könyvek mellett mondjuk képregényekből is pakolunk rá.

  Ami nagyon tárhelyigényes, az a hangfájl, vagyis az audiobook. Utóbbiak hallgatására nem is biztos, hogy egy ebook olvasó a legalkalmasabb, ezt a funkciót nem is támogatja az összes típus. Akinek viszont fontos, hogy hangoskönyveit is az olvasóján tárolja, az nagyobb beépített tárhellyel, vagy bővíthető eszközzel kell, hogy számoljon.

  [ Szerkesztve ]

 • Oldman2

  Topikgazda

  Megvilágítás

  Az E-könyvolvasók megvilágítása két okból is különbözik a Tabletek és Mobiltelefonok megvilágításáról:

  Egy E-Ink kijelző nem működik háttérvilágítással (mivel fizikailag nem átlátszóak), ezek a rájuk elülső (előtét üveggel megoldva oldalsó) irányból vetődő fény visszaverődésének megfelelően mutatnak képet (mint a valódi papírlapok). A hagyományos kijelzők (LCD, TFT, OLED stb.) háttérvilágítást igényelnek (miniatűr fénycsövekkel vagy LED-ekkel megvalósítva).

  Ezek alapján kétféle E-könyvolvasó létezik:

  1. Megvilágított (Frontlight —► Előtér világítás)
  2. Nem megvilágított

  Az a mondás, hogy a készülék kijelzője „kiégeti az ember szemét”, pontosan azon alapszik, hogy a kijelző mögötti hagyományos megvilágítás fénye a kijelzőn keresztül közvetlen a szembe kerül. Ezzel szemben az ebook olvasók esetében a világítást egy diffúzor réteg szórja szét az e-ink kijelzőre, ami onnan verődik vissza, az emberi szem számára jóval kevésbé bántó, kellemesebb módon. Arról nem is beszélve, hogy mindeközben egy teljesen statikus, vibrálásmentes képet jelenítenek meg - akárcsak a nyomtatott könyvek.(Érdemes megemlíteni a hagyományos kijelzők vibrálását is, ami fárasztja és rongálja a szemet, idővel kikészíti az idegrendszert.)

  Az utóbbi években örvendetesen elkezdtek terjedni azok a készülékek, melyek megvilágító rendszere már képes a fény színhőmérsékletét is állítani. Erre a funkcióra a gyártók Smartlight, Comfortlight és ehhez hasonló, hangzatos nevekkel szoktak hivatkozni. A régebbi vagy mai olcsóbb készülékek megvilágítása csak egy fix színhőmérsékletű fényt bocsát ki. Miért érdekes-ez? Mert nappali fénynél a kékes-fehér, éjjel/sötétben pedig a narancs szín a szemnek leginkább megfelelő.

  Sok esetben mi szabályozhatjuk a megvilágítás színhőmérsékletét is, aminek egyik célja,
  hogy az agy melatonin termelését befolyásoló kék fény mennyiségét mindig az adott napszakhoz tudjuk igazítani - fehér fény (kevés melatonin) élénkít, sárga fény (sok melatonin) lenyugtat, segíti az elalvást. A másik pedig, hogy a világítás színét a természetes környezeti fényhez hangolva javíthatjuk a kontrasztot. DE AMÚGY SZERINTEM EZ IS INKÁBB ILYEN 30%-ban hasznos, 70%-ban hype dolog… (Kipróbáltam, tesztelgettem ezeket a dolgokat. A melatoninba nem kéne belemenni szerintem, de az tény, hogy van haszna. Mégpedig azt vettem észre, hogy a környezeti fény visszaverődésekhez igazított árnyalat jobb érzetet kelt, jobb olvasni.) A melatoninba azért mentem bele, mert terjed az a közhiedelem, hogy a kék fény a szemet bántja, és ez így nem igaz. Az agyban lezajló kémiai folyamatokat befolyásolja, a cirkadián ritmust képes felborítani.

  A világítás tényleges megvalósítása gyártóként különböző, egyszínű, kétszínű, oldalról felülről.... Mindig ledek világítanak, csak nem mindegy mennyi és honnan (az Onyx mind a 4 oldalról világít, sárga és fehér LED-ekkel, de a többiek is folyamatosan fejlesztenek).

  A drágább készülékek általánosan (pl. a Kindle Oasis) több LED-et tartalmaznak az olcsóbb készülékekhez képest, ennek köszönhetően a megvilágítás homogénebb, nem tapasztalható semmilyen foltosodás.

  Az Oasis részben a homogén megvilágítás, részben a Smartlight miatt kapott több LED-et, mert ezek egyrésze hideg (fehér színű LED), másrésze meleg fényt (sárga színű LED) bocsát ki, és ezeket lehetséges keverni. A probléma sajnos abban van, hogy az Oasis (akárcsak a Kobo Forma vagy a Libra) csak oldalról világít. A korábbi Kindle olvasók alulról világítottak fölfelé, és ha nem volt egyenletes a megvilágítás, az használat közben nem igazán volt zavaró, mert úgy változott a fényerő (vagy szín), ahogy az ember lefelé haladt a szövegben. Az oldalsó megvilágításnál ez úgy néz ki, hogy egy sor eleje fényes, a vége meg sötétebb. A másik dolog pedig az, hogy a megvilágítás homogenitása nem típusonként, hanem darabonként változhat mind a mai napig. Ilyen szempontból nincs két egyforma olvasó, azonos típuson belül sem.

  A marketingesek által kitalált hangzatos nevek semmi újat nem takarnak, a lényeg az, hogy hol mennyi és milyen LED van elhelyezve, vagyis a LED-ek száma (ezt sajnos a gyártók nem igazán jelzik !). Próbálkoznak a gyártók, hogy szebb legyen a gyerek fekvése, de alapvetően csak színezik a valóságot, hogy ez ilyen meg olyan védőréteggel van bevonva.

  A téma befejezéseként a leglényegesebbről ne feledkezzünk meg, ugyanis nem biztos hogy mindenkinek kell világítás, mivel az E-ink kijelzőt külső fénynél lehet a legkellemesebben olvasni, akár éjjeli lámpánál is.

  Én magam is ezt tenném, ha az oldalbordám nem panaszkodna, hogy a szemébe világítok és nem tud miatta aludni!

  [ Szerkesztve ]

 • Oldman2

  Topikgazda

  Lapozógombok

  A lapozógombok kérdése erősen hit és vallás.

  Sokan ragaszkodnak a lapozógombok meglétéhez, az érintőképernyők megjelenése óta ez nem egyértelműen szükséges. Természetesen léteznek olyan gyártók (készüléktípusok), amik érintő képernyősek és tartalmaznak fizikai lapozógombokat is (pl. a Pocketbook).

  E sorok írója pl. az érintőképernyő szerelmese, neki a fizikai gomb csak felesleges plusz.

  Amennyiben feltétlen szükségét látjuk a gomboknak, ezt a készülék kiválasztásakor ne felejtsük el.
  Négy előny: nem kell összetaperolni a kijelzőt, sötétben ki lehet tapogatni, van fizikai visszajelzés arról, ha megnyomtam, valamint rajta tudom tartani az ujjam anélkül, hogy akaratomon kívül lapozzon.

  Kattogó és nem jól konfigurálható (jobb és balkezesek!) gombok…

  A gombok elhelyezkedése is fontos lehet, mert pl. a PB-n elég rossz helyen van és könnyen megnyomható akaratlanul is. Más eszközökön úgy helyezték el a gombokat, hogy ez ne legyen probléma.

  A lapozógombok hol divatba jönnek, hol eltűnnek, az alkalmazásukban megfigyelhetőek bizonyos trendek a gyártók részéről. Jelenleg úgy tűnik, hogy a szimmetrikus, mindkét oldalon elhelyezett lapozógombokat leváltotta a Kindle Oasis-nál megjelent féloldalas elrendezés, melynek előnye az egyszerűsége és az alacsonyabb gyártási költség, valamint az, hogy az ilyen kialakítás a nyomtatott könyvek gerincének a látványát idézi. Hátránya, hogy ha olvasás közben kezet váltunk, az egész olvasót át kell fordítanunk - természetesen ilyenkor a megjelenített képet is automatikusan elfordítják 180 fokkal.

  [ Szerkesztve ]

 • Oldman2

  Topikgazda

  Méret és súly

  Egy manapság átlagosnak nevezhető 6”-os készülék súlya tok nélkül kb. 200 gramm. Ez a kombináció egy könnyen hordozható/kezelhető eszközt eredményez, ami elfér egy nagyobb (kabát)zsebben, és hosszú távon sem fárasztó egy kézben tartani.

  A nagyobb képernyő átlójú készülékek kezelése akár olyan szintet is elérhet, hogy azokat tartani, pláne egy kézzel már kényelmetlen. A méret és a súly miatt is.

  Amennyiben PDF-eket akarunk probléma mentesen olvasni, a nagyobb (és drágább) készülékeket nézzük meg. A kis készülékek PDF kezelésével csak gondunk lesz…

  A PDF-fel kapcsolatban talán azt kellene még szavakba önteni, hogy a nagyobb kijelző méret is csak fél siker, mert 13 inch környékén már vélhetőleg nem kell zoomolgatni, ami nagy segítség, viszont ettől még a frissítés (lapozás) ugyanúgy nehézkes lehet, főleg az ábrákkal dúsított anyagok esetén.

  A PDF kezelés egész egyszerűen erőforrásigényes, és a fix elrendezése miatt túl merev a formátum ahhoz, hogy bármekkora méretű kijelző mellett használható legyen.

  (Egyetértünk ebben is, bár a nagy méretű olvasók rendelkeznek megfelelő erőforrásokkal is, ahogy eddig láttam. Mielőtt megvettem a készülékemet, vacilláltam a méreten ezért tanulmányoztam a nagyobbak adatait is. Úgy tűnik, hogy ezek már bírják a kiképzést, persze a fogyasztásuk ettől nem lesz kevés.) Ja igen, én ezt a dedikált olvasókra értve írtam. A többinél nem lehet ilyen időtálló kijelentéseket tenni, mert pl az androidos eszközökben nagyon gyorsan változik/fejlődik a hw, a dedikáltakban meg nagyon nem. Meg ott szerintem nem is cél, hogy a pdf kezelésen javítsanak, mert azt kb az egész koncepció felborítása árán lehetne csak megoldani - erősebb hw, nagyobb akksi, drágább és nehezebb reader.

  [ Szerkesztve ]

 • Oldman2

  Topikgazda

  Üzemidő

  A dedikált olvasók legtöbbje átlagos napi olvasás mellett hetekig, akár hónapokig is elmegy töltés nélkül.

  Amennyiben napi 10 órát olvasunk, akkor ez értelemszerűen lecsökkenhet egy hétre vagy akár pár napra is.

  Mivel az olvasó a tartalom megjelenítése közben nem fogyaszt áramot, az üzemidőt elsősorban a lapozások száma, a világítás használata és a hálózati kapcsolatok (a Bluetooth és a Wi-Fi) befolyásolják.

  Androidos olvasók esetén ehhez hozzávehetjük a háttérben futó alkalmazásokat is, de az ilyen eszközök általában nagyobb akkumulátorral is rendelkeznek.

  Érdemes megkülönböztetni az üzemidőt a készenléti időtől, konkrétan hogy a használaton kívüli időszakban kikapcsolt állapotban vagy készenlétben van-e a készülék, van-e automatikus altatás, auto- vagy kézi kikapcsolás, a használat során igénybe vettünk-e eszközöket (pl. világítás, bluetooth, Wi-Fi, mikrofon, internet, olvasóprogram stb.)

  És csak ezek után(!) jön a tényleges használati mód. Könyv olvasás, jegyzetelés, hangoskönyv, netán böngészés, ezeknek mi az aránya, miközben ne felejtsük el azt se, hogy van akinek a napi használat nincs egy óra, és van aki több órát is olvasgat.

  Van aki pl. sosem kapcsol ki egy olvasót, mert részéről elvárás, hogy úgy működjön, mint egy valódi könyv - kinyitja, olvas, végzett, becsukja.

  A készülék ugyan Alvó ("sleep") üzemmódban is fogyaszt, de az általában minimális.

  [ Szerkesztve ]

 • Oldman2

  Topikgazda

  EBOOK OLVASÓ MÉRET FELBONTÁS KIJELZŐ ÁRKATEGÓRIA
  ------------------------ ------- ----------- ------- -----------
  Amazon Kindle 6 col 167 dpi Pearl $$-
  Amazon Kindle Paperwhite 6 col 300 dpi Carta $$
  Amazon Kindle Oasis 7 col 300 dpi Carta $$$$
  PocketBook Basic 4 6 col 212 dpi Carta $+
  PocketBook Basic Lux 2 6 col 212 dpi Carta $$-
  PocketBook Touch Lux 5 6 col 212 dpi Carta $$
  PocketBook Touch HD 3 6 col 300 dpi Carta $$+
  PocketBook InkPad 3 7,8 col 300 dpi Carta $$$
  PocketBook InkPad 3 Pro 7,8 col 300 dpi Carta $$$+
  PocketBook InkPad X 10,3 col 227 dpi Mobius $$$$
  PocketBook Color 6 col 300 dpi Kaleido $$$
  Kobo Nia 6 col 212 dpi Carta $$
  Kobo Clara HD 6 col 300 dpi Carta $$+
  Kobo Libra H2O 7 col 300 dpi Carta $$$
  Kobo Forma 8 col 300 dpi Carta $$$$
  Onyx Boox Poke 2 6 col 300 dpi Carta $$+
  Onyx Boox Poke 3 6 col 300 dpi Carta $$+
  Onyx Boox Nova 2 7,8 col 300 dpi Carta $$$$
  Onyx Boox Nova 3 7,8 col 300 dpi Carta $$$$
  Onyx Boox Note 3 10,3 col 227 dpi Mobius $$$$+
  Onyx Boox Note Air 10,3 col 227 dpi Carta $$$$+
  Onyx Boox Note 2 10,3 col 227 dpi Mobius $$$$+
  Onyx Boox Max 3 13,3 col 207 dpi Mobius $$$$$
  Alcor Myth 6 col 212 dpi Carta $
  Alcor Myth LED 6 col 212 dpi Carta $+
  Koobe Novelbook HD Shine 6 col 212 dpi Pearl $
  Navon BigBook Backlight 6 col 167 dpi Pearl $
  Bookeen Diva 6 col 212 dpi Carta $$
  Bookeen Diva HD 6 col 300 dpi Carta $$

  [ Szerkesztve ]

 • Oldman2

  Topikgazda

  Készülékgyártók

  ● Amazon
  ● Kobo / Tolino (a hardver ugyanaz, de szoftveres téren különböznek)
  ● Pocketbook
  ● Koobe (visszafelé olvasva: ebooK)
  ● Onyx
  ● Alcor
  ● Egyéb gyártók pl. a reMarkable

  [ Szerkesztve ]

 • Oldman2

  Topikgazda

  Kobo Aura H2O Edition 2

  (#20534) shina

  Előszó
  Tudom, hogy már újonnan nem kapható. Mégis írok ítéletet mert még kapható gyári refurbished a gyártó oldalán, ebay-en lehet találni open box-osat, esetleg valaki használtan kap vagy vesz egy jó állapotút. Nem utolsó sorban azért is, hogy legyen több referencia a fórumon, illetve mert szerintem a Kobo eszközei minőségi alternatívái a Kindle-nek.

  Rövid szöveges ítélet
  Második e-olvasóm, a Kobo Touch után (ez utóbbit egy kedves rokonom megörökölte, szóval nem veszett kárba). Több oka is volt amiért a régit lecseréltem és pont erre. Az első az a háttérvilágítás és a vízállóság. Ez sátras túrázás közben aranyat ér, mivel tavasszal/ősszel hamar sötétedik és így van mivel elütni az időt, illetve nem kell parázni, hogy megmurdál ha véletlenül elkap az eső és kicsit megázik. A második a nagyobb és jobb felbontású kijelző. Ez pont hozza a zsebkönyvek lapméretét, így valahogy az oldalankénti szövegmennyiség jobban jön ki, ami nekem személy szerint sokkal kellemesebb, talán gyerekként ehhez szoktam hozzá. Tetszik, hogy nincsenek rajta hirdetések, jó a támogatása, az anyacégük is etikus vállalatnak tűnik (kirakja a forráskódot amihez ki kell, ki lehet kapcsolni a metrikákat, nem korlátoz mesterségesen funkciókban, egyszerűen moddolható ha valaki akarja, és nem töröl távolból könyveket mint az Amazon, amikor anno ironikus módon pont Orwell 1984-ével játszották ezt meg). Funkcionális, megbízható, sokáig bírja, pontosan az amit ígér: egy rendes e-olvasó. Egyetlen egy dolgot irigylek a Kindleről: azokat a szép kikapcsolt módban lévő borítóképeket (ceruzák, tollak, könyvek, stb).

  Hibalista
  Nuku hiba.

  Kijelző
  10/10 - Nagy felbontású, sűrű képpontos, jó kontraszt. Olcsó zsebkönyvek illetve némely egyetemi tankönyvek nem tudták papíron hozni ezt a szintet. Semmivel sem rosszabb mintha nyomtatásban olvasnék.
  Zavaró tükröződés
  9/10 - matt bevonatos, tükröződés gyakorlatban sosem zavart vagy volt probléma. Nagyon rossz szögben és közel kell lennie a fényforrásnak (pl. íróasztali lámpa), de a tükröződés akkor sem vakít meg. Hogy viszonyítani lehessen: 8/10 fényes lapra nyomtatott magazin, 9/10 az e-olvasó, 10/10 irodai nyomtatópapír.
  Megvilágítás
  10/10 - Lehet állítani a színhőmérsékletét fehértől eltérőre manuálisan, vagy automatában is (éjjeli mód).
  Fényerő
  10/10 - Én 7-10%-on használom félhomályos szobában, max 15%-on sötétben. A 0% az kikapcsolja a háttérvilágítást, így verőfényes napsütésben lehet spórolni az akkuval, a 100% meg erősen világító fehér, ami nekem nagyon világos már. De legalább a tartomány tág, így bárki megtalálja a számára megfelelőt.
  Homogenitás
  10/10 - ránézésre teljesen egyenletes, nem foltos se nem csíkos, nincs befénylés.
  Érintésérzékenység
  8/10 - infra mátrix. Eléggé gyors, érzékenysége is megfelelő, a pontossága inkább okés kategória, ritkán előfordulhat hogy nem veszi be elsőre ha kis területre kell nyomni (pl. gombra). Mindenképpen jobb mint valami rezisztív fólia, de nem olyan jó mint egy kapacitív okostelefon. Szoftver és UX kialakítás elég intelligens ami kompenzál (pl. szöveg kijelölésnél). Ebbe az eszközbe bőven megfelel, egyáltalán nem akadályoz a használatban, nem zavaró.
  Méret
  6.8"
  Felbontás
  1440x1080 (265ppi) - Szép, semmi sem pixeles, de nagyítóval biztosan kivehető akinek olyanja van. (vö.: tavaly év végi középkategóriás Androidos Nokia 5.4 telefon kijelzője 269ppi, 720x1560 pixelre, 6.39" méretben; vagy nyomdaiparban szövegre a 250dpi feletti érték már jónak számít, újságot régen 150-200dpi-be tolták, 300dpi már fotóminőség)

  Hardver
  Ergonómia
  10/10 - Nagyon jól fogható. Talán a nehezebb eszközök közé esik a 207g-jával, de mivel nagyobb a kijelzője ez érthető, és még mindig kényelmes. (vö: átlagos könyv tömege 340g). Az alsó káva valamivel szélesebb mint a többi, pont egy hüvelykujj elfér rajta, de a szélső káva is elég széles ahhoz, hogy biztonságosan tartsam az eszközt és ne lógjon bele a képbe az ujjam. Lapozni tapintással vagy a telefonon megszokott húzós mozdulattal is lehet.
  Gombok
  10/10 - Csak egy bekapcsoló gomb van a hátulján, a jobb felső sarokban, ami pont a jobb kéz mutatóujjára esik ahogy kézbe veszi az ember. Egyszerűen, jó ellenállással nyomható; se nem túl puha, se nem túl kemény. A gomb kicsit be van mélyesztve, így nem lehet véletlenül megnyomni.
  Anyaghasználat
  9/10 - A kijelző kifogástalan, a hátlap gumírozott, a felső káva kemény műanyag. Ez utóbbin meglátszanak az ujjlenyomatok, amiért kár, mert egyébként minőségi agyagokból van összerakva, nem recseg-ropog, jók az illesztések.
  Forma
  10/10 - Egyszerű, szép. Sarkai lekerekítettek, a széle felé vékonyabb mint a közepe, de még így is elég vékony. A hátulja elegánsan textúrázott, így nem csúszik ki az ember kezéből. A logó mind a két oldalán rajta van, de felül feketével van nyomtatva feketén, alul meg a textúrába nyomva színezés nélkül, szóval nem szembeötlő és diszkrét. A kijelző enyhén be van süllyesztve (az infra mátrix miatt is), de ez nekem szintén bejön, mert nem karcolódik meg a kijelző a fejjel lefelé raknám le az asztalra.
  Szín
  Fekete, csak mert és kész!
  Bővíthetőség
  0/10 - Nincs, de cserébe IPX8 víz meg porálló! A 8GB tárhely bőven elég olvasási listámnak, a többire meg ott van a számítógépem háttértára. Egy olvasós novellákat, regényeket letörlöm ha befejeztem, egyéb könyveket rajta tartom (pl. novella gyűjtemények, szakkönyvek, stb), mert azokban szoktam annotálni, vagy darabokban olvasom. Ha majd egyszer sokára megtelik, akkor majd gondolkodom, hogy mi is legyen.
  Méret
  Valamivel nagyobb mint a szokásos 6"-os társai. Nekem ez jobban bejön, mert a kijelző mérete pont hozza a kis formátumú könyv oldalméretét (egy leheletnyivel kisebb mint egy A6-os lap). Cserébe már nem fér bele a zakózsebébe vagy farmer farzsebébe, de az eső- vagy télikabátzsebbe nekem még éppen belefér. Városi/utazós hátizsáknál a tablet tartó zsebbe rakom, túrazsákban meg mindig van hely neki.
  Akkumulátor
  10/10 Hivatalosan hetekre elég (ami valamivel kevesebb mint a régi Kobo Touch-om volt), de még sosem volt olyan, hogy kifogytam volna akkuból. Sokáig tart, olyannyira, hogy ha tölteni kell nem emlékszem mikor volt utoljára töltve. Egy hét túrára simán elviszem töltő nélkül.

  Szoftver
  Megjegyzés
  Bár ez a népítélet a Kobo Aura H20 Edition 2-nek szól, ez a rész gyakorlatilag az összes Kobo eszközre áll. Lásd bővebben a frissítés bekezdést.
  Formátumok
  9/10 - Gyakorlatilag minden elterjedt formátumot megeszik: EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR. Ami látványosan hiányzik és nyílt formátum az az oroszoknál szokásos FB2 (FictionBook). Nyilván Kindle AZW és Microsoft LIT sem támogatott, de a DRM mentes állományok esetén ez Calibrével egyszerűen áthidalható. Bár PDF-et olvas, de nem a legideálisabb (nem is próbálkozom, arra ott a monitor).
  Elválasztás
  ?/10 - Nincs. Eddigi megfigyeléseim alapján sorkizárt vagy balra zárt formátumot használ, szerintem könyv függő. Mondjuk erre eddig nem is figyeltem, most lapoztam bele pár könyvbe. Engem nem zavar, alapvetően nagyon szépen jeleníti meg a könyveket. Szóval lehet ez 0/10 vagy 10/10, kinek mi a preferenciája.
  Nyelv
  6.5/10 - Angol, francia (van külön kanadai), német, spanyol (van külön mexikói), holland, olasz, brazil, portugál, japán, török, dán, norvég, finn, svéd, kínai. Érezhetően kimaradtak a közép- és kelet-európai nyelvek az interfészről. Én angolul használom, és bár ez engem nem zavar egy cseppet sem, de jó szívvel nem tudok ezért max pontot adni rá, hiszen pl. idősebb rokonnak aki nem feltétlenül tud idegennyelvet, nem venném meg.
  Szótárak
  7/10 - Az előbb felsorolt nyelvek értelmező szótárai, illetve kétnyelvű szótárak (bár a legtöbb az angol + valami párosítású). Jó hír azonban hogy 4.24.15672 firmware óta lehet rá extra szótárakat telepíteni, így nekem van EN-HU meg HU-EN is. Itt vegyesek az érzéseim, mert például az angol értelmező szótár az 10/10, hiszen az nem más mint az Oxford Dictionary of English (ráadásul friss 2019-es verzió), de az meg zavart, hogy sokáig nem lehetett rá plusz szótárakat tölteni. Illetve ugyan most már lehet (amúgy 6/10 lenne), de nekem kell levadászni a netről őket. Családban van Kindle és ott, ha más nem, legalább lehet rá venni jó pénzért minőségi szótárat sok nyelvhez.
  Frissítés
  10+/10 - A gyártó folyamatosan frissíti és fejleszti a szoftverét. Fejlesztés alatt itt nem arra kell gondolni még véletlenül sem, hogy alapból bugos mint állat, hanem hogy egyre gyorsabb, letisztultabb, funkcionálisabb minden verzióval. Mi több sokáig van támogatás: eddig 19 különböző hardverük jött ki, és egy kivételével mindre van a mai napig új firmware. Még egyszer: 10+ évvel ezelőtti vasakra is még mindig van frissítés! :Y
  Használhatóság
  10/10 - Letisztult, egyértelmű felület, semmi csicsa, semmi mellédumálás. Minden ami fontos konfigurálható: WiFi-t ki lehet lőni (tovább bírja akkuval), állítható a betű típusa, mérete, sorközök, lapozási módok, kép frissítés, stb. Gépre rádugva USB tárolóként jelenik meg, minden OS alatt megy, rá kell dobni a könyvet és megy is.
  Évjárat
  2017
  Beszerzési ár
  $191,69 (akkori árfolyamon kb. 52500Ft)
  Beszerzési forrás
  www.kobo.com
  Megbízhatóság (beszerzési forrás)
  10/10 - Minden flottul ment, kipostázták, jól becsomagolva, megjött időben.
  Garancia
  9/10 - 1 év, lehetne 2-3 év is, de végül is nem rossz ez így sem.
  Szerviz tapasztalat
  ?/10 - Szervizben nem volt, illetve garanciáztatva sem.
  Összes használt idő
  kb. 3 év 8 hónap
  Átlagos (napi) használati idő
  15 perc az ágyban alvás előtt, egy óra hétvégi napon, sok óra utazáskor
  Megbízhatóság (olvasó)
  10/10 - Sosem fagyott le, mindig minden megy. Just works (tm).
  Előző olvasód
  Kobo Touch (2011 évjárat)
  Következő olvasód
  Nem tudom. Amíg ez megy, eszem ágában sincs lecserélni. Mire meg odajutok, már merőben más modellek lesznek a piacon.
  Mennyire szeret(t)ed
  Nagyon, egyedül a szótárazós téma lehetne jobb, de azt sufnituningba megoldottam. Amúgy gyakorlatilag maga a tökély arra amire nekem kell.
  Megérte a pénzét?
  Meg, az utolsó lyukas garasig. :K

  Egyéb
  Egy dolgot sajnálok, hogy nem vettem meg hozzá a gyári tokot. Sokáig csak egy ilyen repülős, Lufhansás vastagabb neoprén tokban volt, de aztán megkívántam a fedeles alvás funkciót. Ugyan utólag vettem egy kínai tokot hozzá ocssóér és működik a fedél becsukására az alvási funkció is, de a sajnos minősége sok kívánni valót hagy maga után és nem olyan elegáns, vékony, vagy funkcionális mint a gyári. :(

  Olvasási élmény
  10/10 - Le akartam venni egy pontot de végül nem tettem. Először is egy vaskos, papírszagú kötet élményét nem lehet helyettesíteni (jó-jó ez szubjektív dolog, talán nem is fair), másodszor pedig mert tankönyvnek nem használnám. Utóbbi esetben jobb ha több könyv van nyitva az asztalon egyszerre, több könyvjelzővel, hogy így tudjak frenetikusan ide-oda lapozgatni témák közt, és ezt meg kell említeni. Cserébe lehet keresni, annotálni, szótárazni, és cipelni ide-oda rajta egy fél könyvtárnyi anyagot. Így végül, ha arra van használva amire ki van találva (ami lássuk be az esetek döntő többsége), akkor panasz nem lehet. A többire meg továbbra is ott vannak a halott fából készült remekművek.

  Összegzés
  9/10 - Nagyon jó felszereltségű, minőségi olvasó. Bátran tudom ajánlani mindenféle e-könyv olvasásra. Képregényt limitáltan lehet rajta olvasni (én Mangát szoktam, pl. Vinland Saga-t, utazáskor kompromisszumos megoldásként elmegy), de annak persze nagyobb kijelző jobb lenne, akárcsak a PDF-nek.

Aktív témák

Hirdetés