- Gmail
- Sweet.tv - internetes TV
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzió)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- Mikrotik routerek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bitcoin topic
- Trump vámjai miatt hiány lehet az elektronikai termékekből az USA-ban
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
benedekco #304 üzenetére
, madness PC, durva verzió
A LM2- ben a lényeg sztem hogy a CPU/FPU/videó értékeket jól jelzi. Jó a BIOS/PCI/ISA emuláció, látszik hogy pld a videósebesség a leggyorsabb VLB kártyáknak megfelelő. DOS alatt a CPU- t csak energiatakarékos 4GHz- en járatom, de extra támogatást ad.Quake1 : csak szoftveres támogatás, 7900- al max 1400x1050 felbontás, de GTX1060- al megy a FHD. Képmentés nem adja vissza, de a retrókockás valójában jobb, mint a 3D gyorsított.
Quake2 : Q2DOS modern port, a def változat csak Win alatt futott. 3DFx- et támogatja DOS alatt is. Most nincs benne Voodoo2, de Win98 alatt kipróbáltam, az is megy benne, SLI- ben is.
3DBench2 : alacsony pontszám, valójában több ezer lenne, de nem tudja kijelezni.
Nincs még kész : megy rá a Win3.11 is. Nemrég jött ki hozzá a FHD videó driver, valamint egy audió driver is, ami a DVI/HDMI kimenetre tolja a hangot.
De elsőre a 7800GTX- ek próbája jön majd.
-
válasz
DarthSun #303 üzenetére
Kész vagy!
A landmarkot bírtam én is, vicces a 16ghz-es 486-os. a minusz 32 mhz meg pláne jó.Quake-eket nem lehet valami opengl vagy emulált glide-al futtatni hogy ne software render-ben menjen?
Mondjuk mekkora vicc, hogy ilyen fps-eket tol software-ben.Baszki, eddig le sem esett, hogy a superscape bench az virtual reality kreálmány! Wow.
-
Attól függ hogy milyen játék vagy esetleg midi/mod lejátszó futtatása a cél.
SBEmu : sok cím SBPro móddal megbízhatóan fut. MT32 emuláció is van.
VSBHDA : ugyanaz, de 16bites támogatással, pld a Tyrian futtatásához.
VSBHDASF : szintén, de ebben megvalósította a szerző a custom soundfont feltöltést DOS alatt.
Én bemenüztem a DOSt mindegyikre+5 féle gépre, aztán ISO- ba mentettem, majd egy külső SSD- re készítettem Hirens féle bootsectort, és rávéstem a partíció tartalmát. Így elegendő 1 példány, amelyik gép képes USB- ről bootolni, azon indul.Vogonson fent van mindhárom szál, ott megtalálod leírással együtt, ha mégsem, akkor belinkelem.
FreeDOS alatt is lehet próbálkozni, de egyrészt arra több panaszt láttam, másrészt én az MSDOSt szoktam meg.Némelyik laptoppal is nehezen boldogultak, de fejlesztik mindegyiket. Az asztali gépek integrált hangkártyái általában gond nélkül szólnak. Dedikált kártya esetén az SB Live az optimális, de az Audigy is támogatott.
Én pld RyZenbe pakoltam SB0060- at beforgatva, kínai PCIe to PCI konverterrel, jól működik, és ki tudom választani hogy az alaplapi szóljon vagy a dedikált.
-
Qemu- t nem ismerem.
FreeDOS túl bonyolult szintaktika az indítókban, szintén alkalmatlan ilyesmire.
Natív DOS7.1/FAT32 az igazi. Virtuális gép egy ilyen vason nagyon lassú lesz. Még a Zen2 is csak max gyors P-II gépet képes emulálni a PCEm- el(figyelem, nem PCEmu a neve), tehát csak natívan érdemes nyomulni.
Hang pedig az SBEmu/VSBHDA/VSBHDASF trióval - így talán már képes jó sebességre, bár ilyen lassú gépen nem próbáltam, 5 féle gyorsabb gépen igen, ott teljes a siker.
Régi XT szintű DOS címekkel túl gyors is, de a CPUSpd- vel be lehet lőni a lassítást is, vagy a Throttle- val, az utóbbi régebbi chipseteket is támogat. -
Sziasztok!
Van egy már semmire sem jó laptopom, AMD C-70 procival.
Valahogy szeretném hasznosítani, pl. DOS játékok futtatására, de a DosBox olyan lassú, hogy csak a legegyszerűbb játékokkal bír el; pl. Prince of Persia.
Olvastam a freedos+SBEMU kombinációról, ami nagyon tetszene, és most ez irányban olvasgatok.
A cél az lenne, hogy abszolut inimum linuxot rakjak fel, pl. egy debian-t.
Gondolom, X nélkül nem műxik a qemu sem, vagy tévedek?A Qemu a legjobb virtuális környezet ehhez?
Kössz!
-
Én DOS7.1 alól készítettem 8GB+90GB partíciót, majd leformáztam FAT32- re, működik. FreeDOS- hoz nem értek, más, logikátlan szintaktika, az MSDOS megszokott és praktikusabban használható.
Esetleg Minitoollal csatolhatod vagy kiterjesztheted a maradék helyet, de nemtom hogy Linux alól fut-e, nem használok Linuxot, leálltam vele, mert fatális hibákat produkált, és nem is ismer sok hardvert, Win- hez vagyok szokva. -
Sziasztok,
Tudnátok-e ebben segíteni? Telepítettem pendrivera egy FreeDOS rendszert egy olyan lemezképből, ami előretelepítve tartalmazza az SBEMU-t és más fontos drivereket. Egyetlen bajom van vele, hogy mind a Rufus, mind a Balena Etcher valamiért így telepíti, hogy az egész 32 gigás pendriveról lecsíp 34 megát a rendszernek, a többit meg úgy hagyja.
Ezzel annyi a bajom, hogy van ott egy valag hely még, amit nem tudom, hogy hogyan tudnék használhatóvá tenni, hogy a friss Linux rendszerem és a FreeDOS között adatot tudjak mozgatni. Készítsek egy új FAT32 partíciót és valahogy próbáljam FreeDOS alatt felcsatolni? Vagy ez hogyan működik? -
válasz
benedekco #285 üzenetére
Ez így van, és amiről nem tud az nincs is - megtisztelő, elég sok ismeret, de erről sem tudhat 1 ember mindent.
Inkább a DOS/Win98 esetén szoktam flexelni, anno ezt gyakoroltam, aztán az utóbbi években kidolgoztam Zenre. Intel oldalon felpakolták már Alder/Raptorra is, de Zenre csak nekem sikerült.
P4- re is elég jól sikerült finomítani, átvettem a világ-első helyet HWBot- on V2SLi- vel, 3DM99/2000- ben...ha véletlenül valaki lenyomná, van már tartalékba magasabb eredmény is
Meg esetleg a modernizált XP- t vezettem be full eszközkezelővel, amit idővel átvett a nyugat is. Lepusztultan, csak 3DM01 benchre előtte is használták, de teljes funkcionalitásra nálam volt először, pld a system session is teljes :
Az other devices a GTX1650, ahhoz persze nincs XP driver.
-
Köszi mindkettőtöknek!
-
válasz
DarthSun #286 üzenetére
Jaja, igazából tök mindegy. Csak megszokás kérdése. Attól függ ki milyen meghajtó betűjeleket szeret használni, ugyanis régen ez határozta meg melyik eszköz milyen betűjelet kap. Persze ezt felül lehet írni én pl valamiért mindig E-re tettem a CD-t mikor lett optikai eszközöm.
Szintúgy a floppy lemezes meghajtóknál. A a master, B a slave.
IDE Primary Master C, Slave D (természetesen ha a slave üres és a CD meghajtó a Secondary-n van akkor az lesz a D, a lényeg, hogy a sorrend így jön) -
CD lejátszó is hasonlóan mint a vinyó. Ha pld a 2- es IDE porton-
-1 CD lejátszó : műlödik master/slave jumpereléssel is
-1 CD+1 vinyó : a CD- t szokták slavere tenni, de fordítva is műkszik
-1 CD olvasó+1 író : az írót szokták masterre tenni, de nekem fordítva is megy simán. -
Jaja. PATA. Ugye általában modernebb vezérlőkőn meg alaplapokon két vezérlő van. Primary és Secondary. Szóval az csak annyi, hogy elsődleges és másdolagos vezérlő, vezérlőnként lehet két eszközt feltenni. A kábelen van 3 csati, egy messze a többitől és kettő relatíve közel egymáshoz. A távoli megy a vezérlő kártyába/alaplapra, a közeliek az eszközökbe. a középső a szolga, a drót vége pedig a mester.
CD általában a slave, kivéve ha a secondary csatin van egyedül, akkor lehet master. Igazából érdemes a CD-t a secondary-re tenni egyedül még akkor is ha csak egy merevlemez van a gépben. Szóval
Primary
- Master a boot wincsi
- Slave tár wincsi vagy akármi ha nem elég nagy a master tárhely
De újabb lapokon már van RAID, azoknál általában egy csatornán kell lenni a raid-ben futó merevlemezeknek, azaz egyik master másik slave.Secondary
- Master a CD, hacsak nincs egy merevlemez előtte, ez akkor fodulhat elő ha a Primary-n master-re és slave-re is wincsi van kötve.
Nekem mikor lett cd égetőm, akkor a cd olvasó volt a master, az író pedig a slave. (E és F meghajtó, de dos alatt sosem égettem lemezt).Illetve PATA-n van a régi asszem max 16Mb/s aztán a 33mb/s és az ultra vagy mi a szar, annak új kábel kell, az a 66mb/s. Ahol sűrű/dupla szövésű a kábel az a gyors, a régi az szimpla/vastag szövésű kábel az max 33-ig tolja át az adatot. A két eszköz egy kábelen osztozkodik, szóval lassú régi eszközöknél is érdemes a 66os kábelt használni ha az alaplap támogatja (vezérlők már nagyon ritkán voltak 66osból, addigra ez integrálva volt az alaplapon, nekünk még volt ISA-s WD wincsi vezérlőnk, első időkben csak egy csatornával azaz Primary-val, ezeken a kártyákon volt általában a soros/párhozamos port vezérlés is).
Ja igen arra amit Darthsun mond:
"bitangul vágom a témát, és nagyon szerény vagyok"
Ez így van, és amiről nem tud az nincs is
Na jó, lehet túlzok picit. -
-
Ebben szocializálódtam, bitangul vágom a témát, és nagyon szerény vagyokTedd fel Te is modern gépre, akkor nem kell IDE master/slave bíbelődés(bár egyszerű), SATA AHCI driver is van már 98- hoz. Persze csak tolom a misét, mert nem egyszerű modern gépre. 10 oldalas helpet is írhatnék róla, de nem is biztos hogy minden buktatóra emléxem, emiatt mikor minden működött ISOba mentettem az egészet, ha valamit elbaltáznék, vagy az SSD is megpusztulhat, ne kelljen újra hetekig telepítgetni.
-
Tök egyszerű, a Master-re rakod a jumpereket annál a lemeznél ami előbb van. Pl rendszernek van egy 40megás WD-d és tárnak egy másik mondjuk 20as. A 40-est masterre teszed, a kábel végén lévő csati megy a wincsibe, a másikat slave-re teszed és a középső kábel megy rá. Ennyi. Aztán BIOS-ban felszetupolod pont úgy ahogy kötötted. Mikor a bios-ban meg kellett keresned a wincsidet... vagy manuálisan felparaméterezni, kemény idők voltak. Imádtam. Ma meg feldugod és megy és évekig hozzá sem nyúlsz semmihez. Akkor meg hetente lehetett pimpeilni valamit.
-
válasz
benedekco #277 üzenetére
Nekem (sajnos) teljesen kiesett szakmai oldalról az LGA775 előtti időszak. Volt akkor is számítógép a családban, de csak használtam, semmit nem tudtam a működéséről.
Szerintem hirtelen nem tudnék összerakni egy Windows 98 korabeli gépet, mert sok ismeretlen dolog van, még a PATA háttértáraknál a master/slave dolgot sem értem teljesen, hogy hová és miért kell rakni a jumpert. A SATA megjelenése szerintem már egy nagy dolog volt és a Windows XP is korszakalkotó rendszer lett.
-
P45 PCIe S775, Asus P5Q : ezen szól az alaplapi és a PCI Live is. MT32 hullámtábla is van.
Ugyanígy Zen2- őn is, melybe a Live kártyát beforgatva aberráltam bele, kínai PCIe to PCI konverterrel :Az alplapi is ok DOS alatt, a Live a Win98 miatt kellett, ahhoz még nincs SBEmu, de a saját driverével műkszik :
-
Dos Navigator-ra még talán 90es évek elején léptem át. A legfőbb érv a színek voltak
meg a descript.ion rendszer.
A jobb oldalra lehet kitenni leírást, hogy mi micsoda. A hosszú fájlnevek előtt ez jól tudott jönni.Amúgy Duke3D-t csak SVGA-ban! Emlékszem mekkora hatalmas előre lépés volt mikor lecseréltük a VGA-t egy 2mb-os pci kártyára amin ment a Duke 640-ben. Avance Logic kari volt. Nagyon meglepődtünk, hogy hozta az S3 Vision-on szintjét tempóban.
-
-
Igen, a D32, ha régi a proci. Bár ez 64bites procival is menni fog, de fordítva nem.
Hang(natívan és emuban is) : az SBEmu szál. Modern desktopokon már full, az AC97/Intel HDA vonal megoldva, hasonló felépítésűek. Laptop esetén szerencse kérdése, ott számtalan eltérő evolúciós megoldás van hardveresen, de fejlesztik a szerzők. Tablet, telefon nemtom, az még nem nagyon. DOS 16bit védett mód : VSBHDA kiegészítéssel, pld a Tyrian, de ahhoz kell még a futásidejű Borland patch is, úgy megy a régi/2000/open verzió is, Ryzen+modern videokártyával, natív DOS boottal is.
-
Közben megosztom ezt a hírt:
Ingyenes lett a WordStar 7, a DOS legnépszerűbb szövegszerkesztője
Hátha valaki még használja a mai napig.
-
Egy kérdés. DOS alá két verziót is látok NDN-ből.
NDN: DOS/DPMI64 (D64) és NDN: DOS/DPMI32 (D32)
Gondolom a processzor architektúrájának megfelelőt töltsem le? -
DOS Navigatort használtatok már? Kezdenek visszajönni a 25-30 évvel ezelőtti emlékek, hogy anno Norton Commandert használtunk bármilyen navigálásra DOS rendszeren. Most a DOS-os parancsokkal lépegettem a könyvtárstruktúrában, de egy ilyen dupla ablakos navigátorral könnyebb lenne az életem.
FreeDOS-ra szerintem nem elérhető sem a Norton, sem a Linuxon használt Midnight Commander, szóval valami hasonlót keresnék.
Szerk.: közben megtaláltam. Valószínűleg ez a hivatalos oldala a szoftvernek, mert a DOS Navigator Wikipédia oldala is erre a linkre mutat: [link]
Ezt kell letölteni: Dos Navigator 1.51 binaries (786K) -
Jóég'... FreeDos-t utoljára 1998-ban telepítettem emlékeim szerint. Az jó rég volt.
Olyan gépekre tettük fel, ahol a júzer nem kért oprendszert, de szerette volna látni, hogy valóban működik a gépe.
Igaz, az nem pendrive-ról indítható verzió volt. (hó' vót' akkor még a p*nadrive....)Ekkor mindig nosztalgia lesz úrrá rajtam, és eszembe jut a padláson lévő XT...
-
yanna
addikt
Jézusom... Hányszor telepítettem... és tök kiesett már minden... Ha feltúrnám a régi kacatokat, talán még a telepítő lemezeket is megtalálnám...
-
-
válasz
benedekco #260 üzenetére
PCEm : nemrég dobták be a retró topikba, előtte nem hallottam róla. DOSBOX- hoz mindíg is láma voltam, de ez egyből ment, ajánlani tudom. Az emulátor és a hardver-ROMok külön helyen vannak, viszont mindegyik ingyenes, egybe pakolhatták volna, de valami jogi hézag nem engedte. Erre érdemes figyelni, a legelején evvel akadtam meg kicsit.
Sound Blaster AWE32 kompatibilis a cucc! Ez midi-re is vonatkozik, vagy csak wav-ra? : igen, ha a hangkártyák közül az Awe32- őt választod. Midire is vonatkozik, ugyanúgy szól pld a Tyrian is mint natív Awe32- es gépen. DOS alatti setup is a megszokott, mintha natív gépen használnád, van amelyik címnek elég a Set Blaster sor is, van amelyiknek kell a driver. Win3.11 alá persze fel kell installálni a teljes csomagot.
-
válasz
DarthSun #259 üzenetére
Hajjaj! Dashboard! Milyen király cucc volt.
PCEm? Sosem hallottam róla, na majd ha egyszer lesz időm rendesen újra akkor megnézem mi is ez pontosan.
DosBox-al nyomultam eddig, de néha nehéz volt belőni a gépet. Kár, hogy 21-ben leállt a fejlesztés.
Sound Blaster AWE32 kompatibilis a cucc! Ez midi-re is vonatkozik, vagy csak wav-ra? -
Hasonlót készítettem, DOS6.22(pendrive) és DOS7.1(külső SSD) változatokban. 5 féle modern gépre konfiguráltam natívra.
Emulátorból a DOSBox- ot említi, de sztem jobb a PCEm, áttekinthetőbb, egyszerűbben használható, tényleg olyan mintha retró gépet pakolna össze az ember.
Pld Win10 alatt 486- os gép, Win3.11- el : -
8 év után gondoltam megosztom ezt a videót. [link]
Pendriveról bootolható élő FreeDOS rendszer, magyarán hordozható gépről gépre. Eddig egy régi laptopon próbáltam ki, behozza a játékokat, hang is van.
-
DrojDtroll
veterán
Sikerült beindítani egy DOS-os laptopot.
Most tanulmányozgatom a rendszert.
-
csadi0011
őstag
válasz
DrojDtroll #255 üzenetére
Én mostanában újra elővettem őket. Telefonon próbálom a kedvenceket beüzemelni.
Aladdin*, Alkatraz, Blockout, The Blues Brothers, Lost Vikings; Crazy Colors, Dizzy 1-2, Golden Axe, Hugo**, Paperboy, Historik, Prince of Persia, Pushover, Sykroads, Stone Age, Stunts, The Incredible Machine sorozat, Tom & Jerry, UGH, Wolfeinstein, Jazz Jackrabbit, The Lion King*, Heretic, Lemmings, Dyna Blaster, Terep
*Sajnos nem indul el nekem DosBox Turbo-val. Baromi elkeserítő.
**Nem tudom a pontos nevét. Valami kis ember-majom forma lénnyel kellett menni. Első pálya vonatozás volt. Sínek között kellett váltaniSok olyan játék van, amik kimentek már a fejemből, de a listán lenne a helyük. Talán egyszer újra meglelem őket. Örülök a kezdeményezésnek, remélem többen is megosztják a kedvenceiket.
-
DrojDtroll
veterán
Kinek mi volt a kedvenc játéka a DOS-os korszakból?
-
csixy
addikt
Nem tudna valaki freedoshoz egy működő magyar qwertz billentyűzetet tudó autoexec.bat-ot és fdconfig.sys-t feltenni? -
csixy
addikt
válasz
Aethelstone #250 üzenetére
Köszi! Tudom , hogy létezik dosbox, de mégis van aki hagyományos DOS-t szeretne használni.
-
csixy
addikt
Ha a windowsban a D-betűt leveszem a FreeDOS partícióról és így rejtem, hogy ne lehessen windowsból látni a tartalmát , attól még funkcionálisan ép marad a FreeDOS?
-
csixy
addikt
Sikerült!!!!
Trialboot egy notin: FreeDOS , Windows 10 Home 64 bit , Linux Mint 64 bit Rosa Cinnamon.
Legacy BIOS , MBR , 125 Gigás SSD
Hozzávalók: FreeDOS telepítő CD , Win 10 telepítő DVD , Linux telepítő pendrájvMenete:
Linux GParted segítségével az SSD-re egy DOS-os partíciós tábla telepítése, majd az SSD elejére egy Primary (én 8 Gigabájtost csináltam) FAT32-es partíció létrehozása , majd rajta a BOOT flag és az LBA flag elhelyezése. Mentés után kiszállás, gép leállítása.
A FreeDOS telepítő CD bebootolása . Nem FDISKelünk, hogy az alignálás rendben maradjon ! (Talán nem is formattáltam). Telepítjük a C:-re a FreeDOS-t. A végén nem nyúlkálunk semmihez , megvárjuk, míg újraindul a DOS. Leállítjuk.
Linux GParted-del 500 megabájtos NTFS Primary és a Windowsnak a Primary NTFS partíció létrehozása a Freedos mögé. BOOT flag átpakolása az 500 megás partícióra. Gép leáll.
Windows 10 telepítő indítása. Megformáztatjuk vele az utóbbi két partíciót. A hypertext csíkot a windowsnak szánt legutóbbi partícióra tesszük és hadd menjen a telepítés. Amikor a windows újraindult ,már láthatjuk D: -ként a FreeDOS partíciónkat is. Gép leáll.
Linux telepítő indítása és a maradék helyre a valami más opciót választva extendedbe logikaiba megy a / Ext4 és a 3 gigás swap partíció. A grub a /dev/sda -ba kerül. És Győztünk. Újraindítva a Grubos Bootmenüből indítható mindhárom rendszer. Tiszta Win98, avagy Milleneum érzés !!!!
-
csixy
addikt
Megoldható valahogy, hogy egy gépről lehessen bootolni freedost , windowst és linuxot?
Természetesen legacy módban ...
Azt már kifilóztam, hogy ha az első primary partícióba telepítem a freedost , akkor az bootolható, de ha mögé telepítek egy win10-est akkor a winnyóz az első saját 500 megás partíciója helyett a fereedos partíciót sajátítja ki és ezzel elbaxxa a freedost.
Működne-e, ha Gparteddel csinálok előre egy mondjuk Ext4-es partíciót, amit a winnyóz nem tud megtámadni, majd mögé lepítem a win10-est a maga két partíciójával. Ezután a freedos fdiskjével törlöm az első Ext4-es partíciót és ide megcsinálom az első partícióba a freedos C:-jét és ide telepítem a freedost. Ezután az UBI telepítővel a maradékot megcsinálom extendednek és bele pakolom a / partciót és a swap partíciót logikaiként és a Grub 2 a /dev/sda -ra kerülne. Végül is a linux boot managerét használnám.
??????? -
csixy
addikt
Egy használható FreeDOS tocsikot hol lehetne találni? Vagy netán épp jó helyen vagyok?
Szájbarágós FreeDOS telepítési segédletet szeretnék.
Kapásból nem értem, hogy az "eredeti , gyári" telepítő futás közben egy helyen miért dob syntax error-t.
Mit kell tenni , hogy a feltelepített rendszer be is bootoljon? satöbbi ...
Köszike ... CsI
-
soldi3r
veterán
Hello!
Szeretnek egy DOS-t telepiteni a gepemre. Ez egy D800-as Latitude. Viszont jo lenne mellette egy linux is es esetleg egy XPMegoldhato valahogy mindharom?
-
earth
csendes tag
Sziasztok!
Tudja valaki véletlenül hogyan tudnék DOS-t teljes képernyőn a VMware-en belül mert nem teljes a kijelzés gondolom a 640x480-as felbontás miatt. Hogyan küszöbölhetném ki ezt a hibát?
Köszönöm a segítséget így előre is. -
earth
csendes tag
Sziasztok.
Azt tudja valaki hogy a egy dosbox alatt futó programot hogyan tudnék teamviewer-rel megnyitni vagyis a megnyitás megy csak éppenséggel csak egy fekete ablakot látok a futó teamviewer-en. Van rá valami speciális beállítás hogy látható legyen a dosbox ablaka ?
Köszönöm a segítséget így előre is. -
earth
csendes tag
Sziasztok.
Azt tudja valaki hogy hogyan tudnám kiiktatni az írásvédettséget az A:\ meghajtón a Dos-ban mert másolásnál a következő üzenetet kaptam: Disk is write-protected in drive A.
Előre is köszönök mindenféle segítséget, útmutatást.
-
MasterMark
titán
Sikerült teljesen megcsinálni, a beépített virtuális nyomtatóval jól nyomtatja ki, és bekéri a Windows nyomtató választóját is, így nagyon tuti.
-
válasz
MasterMark #237 üzenetére
Sajna nem tudok okosat mondani. Annak a proginak már csak a win-es változatát láttam, de azt sem használtam sokat.
-
MasterMark
titán
válasz
benedekco #236 üzenetére
Én is olvasgattam utána, ezért a megabuild van fent most is.
Közben sikerült megcsinálni ez alapján.
Még lenne egy kérdésem: van ez a Context nevű program, abból próbáltam nyomtatni, de valamiért három oldalt nyomtat ki, az elsőn a rendes szöveg van amit nyomtatni akarok, a második lap üres, a harmadikon pedig egy kis lefele mutató nyíl.
Az első lap legelejére pedig tesz egy bekezdésjelet.
Ezek vajon miért vannak? A Dosbox-ban kell valamit ezzel kezdeni, vagy maga a program csinál ilyet?Még egy kérdés: olyat lehet valahogy csinálni, hogyha kilépek egy programból, akkor magától exit-eljen a Dosbox?
-
válasz
MasterMark #235 üzenetére
Látom máshol is gond ez. Baromi régen volt nálunk ez porondon. Sajna már nem emlékszem hogyan oldottuk meg a dolgot. De látom az is lehet, hogy alap dosbox-al nem fog menni, lehet csak megabuild-al amit innen tudsz letölteni.
Amúgy itt egy leírás, angolul van, remélem segít. Ebben egy másik változattal próbálkoznak.szerk:
úgy rémlett, hogy pikk-pakk megoldottuk box-al, de akkor valószínűleg nem így volt, vagy beszereztünk valami spéci build-ed... -
válasz
MasterMark #233 üzenetére
a dosbox lpt-t és lan-t is rendesen kezel
-
MasterMark
titán
Üdv
Valaki tud olyan Dos emulátort Win7-re, amivel lehet LPT portra nyomtatni? (És a net use-al van berakva a nyomtató.) -
okay
aktív tag
Hello!
Olyan problémám lenne hogy inditom a pc-t bootlemezröl de mikor feáll a DOS utánna egyetlen programot sem tudok elinditani "not enough extended memory" hibaüzenet miatt.Biosfrissités lenne de más progi sem indul el.4GB memoria ,adatlapomnál lévö gépröl van szó.Köszi! -
DJ. Ru$y
nagyúr
Azért nem akarok új rendszert mert amit most feltettem azt felvágtam egy 40es vinyóra minden driver, progi nélkül... nah most ha új rendszer akkor több mint 100 cuccot kell minimum újra raknom ha nem többet....
HELP ME PLS! -
DJ. Ru$y
nagyúr
Saját magam raktam össze a gépet...
Kaptam egy linket( http://support.microsoft.com/kb/330184/hu ) csak vhogy nem akar előjönni a konzol! :S
"4. Az „Üdvözli a Telepítő” üzenet megjelenésekor nyomja le az R billentyűt a Helyreállítási konzol indításához."
Nekem ilyen nem jön be CDről való bootolásnál... :S
Egy Ghost erejéig mindenképpen szeretném felállítani a rendszert mert akkor már rendelem is az 1TB-s Samu vinyót... és húzom rá vissza Ghostból...Ez az Üdvözli a Telepítő mikor kellene hogy bejöjjön??
-
válasz
DJ. Ru$y #225 üzenetére
Hali!
Figyu! Amikor már a system32 könyvtárban lévőfájlok tünnek el vagy sérülnek, akkor nem szokás egyenként visszaállítgatni őket, mert utána(mint esetedben is) egy újabb fájl-lal lesz gond...
Most hiába állítanád vissza ezt a HAL.DLL-t, utána meg valami mást nem találna vagy tartana hibásnak....Mondom(és ezt melegen ajánlom), TELEPÍTSD ÚJRA AZ XP-t!!!!)
Az adatokat meg mentsd meg ahogy korábban írtam...Nem tudom miért "félsz" ennyire az újratelepítéstől?
Esetleg még nem telepítettél OS-t? Nincs olyan ismerősöd aki ezt meg tudná oldani?(adatmentés, reinstall)Mindenképp meg KELL csinálni, mert alapvetően 3 esetben fordul ez elő
1. Az OS"csak úgy" összedöl(van ilyen, amikor "megmagyarázhatatlan" okból egyszer csak padlót fog, és az Istenért nem lehet újra működésre bírni
2. vírus garázdálkodik
3. a HDD adja lassan meg magát, veszti az adatotHa újratelepítesz, akkor legalább az első 2 esetet kizárod, ha meg úgyanúgy elöjön ez a hiba, akkor a HDD megadja magát(ez esetben még nagyobb hangsúly van a "minél gyorsab adatmentésen"!!!!
Minél továb halogatod, annál több adatod veszik(veszhet) el.
Mást nem tudok javasolni.........
Fire.
-
DJ. Ru$y
nagyúr
Azt írja mikor elindítom és kiírja hogy rossz v. hibás HAL.DLL akkor azt írja hogy telepítse újra ezt a fájlt... Nah most akkor talán lehet vele kezdeni vmit vagy sem?
-
DJ. Ru$y
nagyúr
Vhogy pedig meg kellene oldanom...
De mikor feltettem a USER32.DLL-t akkor csinálta csak...előtte szóba sem jött ilyen.
-
válasz
DJ. Ru$y #222 üzenetére
Hali!
Valószínűleg azért "nem tud senki hozzátenni", mert mindeki azt javasolná amit most én.
Teljes újratelepítés, és lassúformattal formázd a vinyót az XP telepítőben...
Ha van ismerősöd valaki, akkor vidd el a vinyót, és ha szükséges az adatokat mentsd le, amiket meg akarsz tartani...Az a HAL.DLL nem tudom mi lehet, talán valami videokártya driver része esetleg..
Sajnos itt már nincs mit tenni, telepítés(szerintem)
Fire.
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #220 üzenetére
Fire/SOUL/CD!
Bemásoltam a cuccost a helyére gép újraindít arról a vinyóról bootolás és kiírja hogy hibádzik a HAL.DLL....Erre vmi megoldás??
Nagyon megköszönném ha vki tudna segíteni!
-
DJ. Ru$y
nagyúr
Remélem! Ha nem úgyis megtalállak benneteket v. jelen esetben csak téged... más nem tud hozzátenni!
KÖSZI MÉG EGYSZER!
-
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #218 üzenetére
Minden frissítés telepítve volt a géphez de SP2es volt az alap rendszer amit telepítettem!
-
-
DJ. Ru$y
nagyúr
Nah hát megnéztem... de nem sikerül kicsomagolni...
Kicsit segítenél még, hogy, hogyan bontsam TC-rel mert nem akarja az igazat... -
DJ. Ru$y
nagyúr
Ezer köszönet bocsi... 32es XP-m van... Nagy hálám.. főleg ha működni fog!
Jövök 1el neked!
-
válasz
DJ. Ru$y #214 üzenetére
Hali!
Mondjuk nem ártana, ha legalább az Operációs rendszeredet megneveznéd....
Ugyanis még a 64 bites Vista-ban is van user32.dll (nem is egy)Nos XP 32bites és Win2000 esetén a CD:\I386\USER32.DL_
WinME estén CD:\win9x\WIN_15.CAB\user32.dll
Win98SE esetén CD:\win98\WIN98_41.CAB\user32.dll néven találod.TotalCommanderrel simán ki lehet tömöríteni őket a telepítőlemezről(CD-ről), mivel egyszerű Cabinet(CAB) fájlokban vannak...
(AZ XP-s is az, még ha nem is az a kiterjesztése)Fire
-
DJ. Ru$y
nagyúr
Sziasztok!
Valószínű hogy rossz helyre írok de nem vagyok ismerős ezen a fórumon!
Kérdésem az lenne hogy a user32.dll fálj vhogyan helyreállítható vmi más program, fájl segítségével? Mert a nod sikeresen törölte és msot egy új rendszert kellett felállítanom, de a másik rendszeremet ha csak 15 akkor 15nap megszeretném csinálni mondjuk egy ghost idejére...Vki segítsen legyen szíves!!!
-
progibon
csendes tag
sziasztok!
Remélem olvassa valaki
Olyan problémám van, hogy Clipperben írt program integrity failure hibával elszáll Windows XP alatt. Win 98 alatt simán működik évek óta.
Tud valaki valami megoldást?
-
djbahool
senior tag
Sziasztok!
A FOR parancsot még DOS szinten nem használtam, és ehhez kérnék egy kis segítséget.
(kicsit nekem túl bonyi a paraméterezése pascalhoz vagy c+ hoz képest)
Szóval van egy könyvtáram, amibe vannak alkönyvtárak: M10000; M20001 stb. teljesen M25000-ig.
Minden egyes könyvtárban van olyan file (*.txt), amit le akarok törölni minden egyes könyvtárból, amiben benne van.
(commander nem jöhet szóba, mivel hálón van a cucc, és kb. 2-3 óra még végigfut a kereső)Gondolom a for után kell vmi változót futtatni, 10000 től 20001-ig, de kellene nekem egy kész parancs.
MOD: Megoldottam. Így nagyobb a sikerélmény!
-
Snowy_owl
őstag
Szisztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Kellene nekem egy dos. Nah jó ez így furán hangzik. Szóval egy gépnek szeretném biosát frissíteni és kellenne valami normális dos ami elfér egy floppyn és még mellette 850kb. Szóval ha létezik ilyen akkor valaki küldje már el nekem püben. Ha nincs akkor valami megoldást tudnátok-e adni? Köszönöm előre is.Mraco
-
sentinel
aktív tag
Hello,
hol tudok utána nézni ezeknek a furcsa jelölések mit jelentenek egy batch fileban?
%%~dpntxH
find "TTL=" || goto vege - > itt a || és a && jelölések és egyéb ilyen parancsok?Google-val próbáltam keresni, de semmi...
-
Kona
csendes tag
Sziasztok!
Nekem egy olyan programra van szükségem, ami 'figyeli' a feladatkezelőben futó folyamatokat, és ha egy program állapota "nem válaszol"-ra vált akkor X perc után kilövi. Van valakinek valami ötlete, hogyan lehetne ezt megoldani?
Köszönöm a segítséget!Üdv,
Kona -
oregcsóka
őstag
Vol valami TB nevü vírusírtó, az fogta a gépet, most töröltem a teljes könyvtárat, és elindult a Win.
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 4 500GB + 10 Lemez
- Eladó Új Steam Deck 512GB, 2 év jótállásal
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- ThinkPad T14 Gen2 14" FHD IPS érintő Ryzen 5 PRO 5650U 16GB 512GB NVMe ujjolv IR kam gar
- ÚJ kipróbálásra felbontott MacBook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billentyűzet Azon
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A35 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Xbox Series S Játékkonzol! Olvass!
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF 120TB+400GB rack szerver - 2xE5-2680v4,128GB RAM,2x10G NET,H730p RAID
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G6 - i7-8GEN I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest