Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • donat_sz

  aktív tag

  válasz haddent #450 üzenetére

  Én abszolút kezdőként kíváncsiság és megértés végett kérdezem, hogy egy konténerben futó pi-hole reklám blokkolásra vs az általad linkelt megoldás között te miért az utóbbit javaslod?

  Bevallom én itt ezen a fórumon hallottam a pi-hole-ról először. Azóta sikeresen beüzemeltem és teszi is a dolgát nagy elégedettségre. Ami ráadásul nekem nagy öröm, hogy egy megoldással minden eszközön teszi a dolgát. Mindegy hogy a család melyik pc-jéről, laptopjáról, mobiljáról vagy tabletjéről van szó. Ráadásul mindenféle extra lépés nélkül a wifi-re felengedett vendégek ugyanúgy élvezhetik ennek előnyeit.

  Valamint a konténerek ügyében lenne még egy-két technikai kérdésem. Konténerről én a hálózat fejlesztése okán halottam. Megfogalmazódott az igény a vlanokra ami miatt végül Ubiquiti eszközökkel fejlesztettem. Ehhez viszont kellett egy konténer, hogy a kontrollert ott futtassam. Kezdetben bridge módban sikerült beüzemelni de így port áthidalások miatt az adoptálásokkal sok nehézségem volt. Végül az itt talált leírások is segítettek macvlannal dedikált ipén a local hálózaton futtatni a kontrollert. Azóta minden simán megy.

  Amit viszont átugrottam anno és azóta se sikerült megoldani, hiába próbálkozom, hogy host módban fusson az a konténer. Hiába googlizok, youtube videózok nem jutok egyről a kettőre. Mi a titka?

  Host módban úgy értelmezem, hogy a nas ip címén az alapból megadott portokon kéne elérnem a kontrollert. Portokat mint bridge módnál nem kell összefűznöm. Kvázi nem kell megadni a portokat, hasonlóan a macvlanhoz.

  u.i. asustor nason portainer.io-val csinálok mindent. (nekem ez kényelmesebb, vagy inkább nagyobb biztonság érzetet adó továbbra is mint a parancssoros megoldások). A docker composezal még ismerkedem, majd ezt is szeretném megtanulni, de ehhez még úgy érzem hiányzik 1-2 lépcső.

  Az egyik következő nagy kihívás az a vpn beüzemelése lesz, de egyelőre úgy tűnik ez még nagyobb falat lesz, mert 1-2 dolog még nem tiszta nekem, tartok tőle van még mit olvasnom.. egyelőre még az openvpn-as-t se sikerül jól futtatnom. Ehhez is szívesen fogadnék miden iránymutatást.

  köszi előre is.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés