Hirdetés

Keresés
 • Laca 012

  őstag

  Sziasztok!
  Én is vettem egy 320-ast, viszont a funplug valamiért nem akart rámenni.. :(((
  Firmware frissítéssel kezdtem, és már azt hittem, hogy csak a régi 1.00-s firmware -el megy fel, ezért visszaraktam rá, de ezzel sem jelent meg az ffp mappa a bemásolt fájlok és az Ajaxpf mappa mellett , illetve telnet-en sem tudtam belépni..
  Próbáltam több helyről letölteni a fájlokat, míg végül sok más leírással ellentétben találtam egy olyat, ahol nem kettő, hanem egy fun_plug.local nevű harmadik is volt. Na ezzel felment. Csak előtte ugye kb. 3órán keresztül próbálkoztam vele.. :W
  Azokban a fájlokban, amelyiknél rossz elérési út volt, azoknál természetesen módosítottam, de úgy sem akarta az igazat, sőt volt olyan leírás, ahol azt írták, hogy a kiterjesztés nélküli scriptet .ffp kiterjesztéssel kell bemásolni. :Y
  Szóval a lényeg, hogy jót szívtam vele, nem tudom másnak hogyan megy fel gond nélkül 2 fájlal.. :F
  Arra is gondoltam, hogy hátha nem voltam alkalmanként elég türelmes, de szinte minden alkalommal leállt a hdd a gyárilag beálított 5perc után, tehát nem volt már hdd aktivitás amikor újra próbáltam..
  Értetlenül állok a dolog előtt.

 • Laca 012

  őstag

  Valakinek sikerült már a "Network Shares Settings" menüpont alatt bekapcsolni bármelyik megosztásra az "Oplocks" opciót?? Nekem nem engedi kipipálni a négyzetet. :F

 • Laca 012

  őstag

  :DD Azt nehezen nőném ki,ez teljesen más kategória.. :K
  Ez a céghez kellett, mert a WL500gP-t már ott is kinőttük, meg 5-6 év adatainak biztonsága miatt oda is kellene a RAID1 és a külső USB-s megoldás is lassú.. :K
  Először arra gondoltam oda is összedobok valami ITX csodát, de a GSEJT óta nem adtak ki nekem megfelelő lapot.. Ez meg a 2db 3,5"-os WD Green-nel eszik kb. annyit mint nekem a GSEJT (2,5"-os HDD-vel, 7"-os touchsceen-nel). Ráadásul a 22650Ft is elég baráti, ennyiből nem raksz össze semmit, és még építgetni sem kellett.. Méreteiben is sokkal kisebb mint egy (gyári :) ) ITX ház, és mégiscsak egy gyári megoldás..
  Ennek ellenére ez is olyan mint a WL500gP, meg az RT-N16 projekt, hogy gyári kiépítésben sajnos nem teljesít minden követelményt amire szükségem van, de már fut rajta a Debian, úgyhogy nem lesz ez rossz, csak ki kell találni miket pakoljak még rá, hogy rendesen betöltse a 4 munkaállomás szerverének szerepét. Például ez az Oplocks funkció nagyon jó lenne, hogy a lányok ne tudjanak egyszerre megnyitni egy file-t ketten és elég idegesítő, hogy elvileg benne van, ott van a webes felületen és valamiért mégsem tudom használni.
  Az elég gáz ha emiatt a fw-be épített megosztás helyett a debiant kell túrni, de legalább a lehetőség (elvileg) adott.
  Még azt nem tudom, hogy a RAID az szoftveres-e, mert a 2db WD Green 1TB-os hdd különbözik és emiatt hardveres RAID-ben nem biztos, hogy mennének. Mondjuk az sem gáz, mert max. éjszaka szinkronizál egyet aztán annyi, de jobb lenne ha menne..

  Mindenesetre az eddig szerzett linuxos tapasztalatok nem jönnek majd rosszul szerintem. :N

  [ Szerkesztve ]

 • Laca 012

  őstag

  Érdekes jelenség van nálam...
  Betettem élesbe a NAS-t, de a megosztást nem tudom rendesen beüzemelni..
  Létrehoztam 2 csoportot, Csoport1, Csoport2 és 4 felhasználót.
  1 felhasználót hozzárendeltem a Csoport1 -hez, a másik 3-at Csoport2-höz.
  A Volume_1-et beállítottam a Csoport1/Felhasználó1 jogaiba (Read/Write)
  A Volume_1 alá létrehoztam egy mappát, amit a Csoport2/Felhasználó2,3,4 jogaiba raktam.
  Eddig OK.
  A nettopommal (Win7)tudok csatlakozni, Volume_1 -hez a Felhasználó1 jelszavával, az alatta lévő mappához meg a másik 3 felhasználó adataival, vagy mivel ez a Volume_1 almappája, a Felhasználó1-el is.

  Viszont a céges gépekkel (XP-SP3) nem megy. Ha megkeresem a NAS-t, látom a Volume_1 és a másik mappát is, de bejelentkezni egyikbe sem tudok.
  Ha a webes felületen valamelyik megosztást átrakom "All accounts"-ba, akkor tudok csatlakozni, nyilván minden felhasználóval.
  Mi lehet a gáz??

  A másik problémám, hogy ha belépek valamelyik megosztásba, akkor hiába nem pipálom be a jelszó megjegyzését, a gép újraindításáig nem kér többet jelszót..
  Hogyan lehet vajon kijelentkezni?? :F

 • Laca 012

  őstag

  Nekem pl. 2db 3,5"-os WD Green 1TB-ossal megy. Bár teljesen 2 széria (az egyik WD10EAVS ami egy MyBook Home-ban volt eredetileg, a másik pedig egy újabb szériás WD10EARS, mégis tökéletesen mennek Raid1-ben. Kipróbáltam 2,5"-os WD5000BEVT és WD5000BEKT-val is, azzal is ment, holott az egyik 5400 a másik 7200-as fordulatú..

  Szerintem WD-ből is tuti megeszik mindent, de mivel ez egy normál számítógépnek fogható fel amin szabvány SATA2 csati van, minden SATA1 és SATA2 HDD-vel el kellene boldoguljon!! Mivel a Raid is szoftveresnek tűnik, ezért raid1-be is megy minden, 2 totál különböző HDD is!!

 • Laca 012

  őstag

  Már miért ne lenne hivatalos és támogatott a 2.0? :F
  Itt van és én is ezzel használom amióta megvettem!! :C

  Sőőőt! Ide nézzetek!!! Kompatibilitási lista!! :C

  [ Szerkesztve ]

 • Laca 012

  őstag

  WiFi-től ne várj sokkal jobb sebességet. Kábelen másolj.
  Ezt inkább nem kommentálom.. :W

  Azért én fel nem szedném a szegélyt, meg semmit sem.
  Szerencsére már évek óta létezik n-es Wifi... :C
  Nálam a cégnél TP-Link WD1043ND routerrel és a DNS-320-al 12-13 MB/s (12000-13500kB/s) között van a sebesség wifin tc-ben nézve, a fájlok méretétől függően. (sok kicsi fájl, pl. képekkel teli mappa nyilván lassabb mint egy 3-4GB-os film)

  Az n-es wifiről csak annyit, hogy az atomos szerver/router amit építettem arról nagyobb fájl esetén 20-22MB/s (160-175Mbit/s) sebességgel másolok oda-vissza stabilan, sok kisebb fájl másolása esetén 17-18MB/s (135-145Mbit/s) a sebesség.
  Persze ennek feltétele a MIMO 3x3 -as n-es wifi kártya mind router, mind kliens oldalon.
  Ezeknek az elméleti maximum sebessége 300Mbit/s, a valós az kb. ott van a 180Mbit/s-nél amit az atomos szerverem is tud max 4-5m-es távolságon (szobán) belül.
  Annak ellenére Wifivel használom, hogy kábelen a gigabites csatlakozással ennek többszörösét is tudja. csak akkor dugom össze ideiglenesen, ha több 100GB adatot kell másolnom és sietni kell..

  Az USB-s wifi adapterek a miniatűr méretük a legtöbbször integrált általában 1, max 2db antenna miatt általában még kisebb térerőt produkálnak, tehát általában sokkal instabilabbak és ugyanakkora távolságon kisebb sebességet tudnak, mint a beépített társaik.
  Ha jól olvastam, Te asztali gépet használsz kliens-ként, abba egy PCI-os kártyát raknék a helyedben. (persze akkor van értelme, ha a routered is n-es)
  Hosszútávon mindenképp n-es rendszerben érdemes gondolkoznod, ha Te sem szereted a kábelezést, mert ez a sebesség már használható és már megfizethető áron elérhető! :C

  [ Szerkesztve ]

 • Laca 012

  őstag

  És akkor csak az lehetősége van, hogy kábelez?? :F
  Szerintem vagy adjunk neki teljes értékű tanácsot, vagy inkább semmit. Persze előbbi több gépeléssel jár, de legalább van lehetősége és Ő dönti el, hogy kábelez, vagy wifi adaptert cserél.
  A routere legalább n-es, még ha nem is tudni, hogy a gyártó által megadott 150Mbps, vagy a forgalmazók által állított 300Mbps a valós. Sejtésem szerint sajnos az előbbi lesz az igaz, de a DNS-320 10MBps körüli sebességéhez az is elég lenne.. :K

  Fejemet ne féltsd, elég ha az ujjaidat félted, nehogy elkopjon a gépelésbe.. :)

 • Laca 012

  őstag

  Nálam 2.00 Firmware+funplug és 2db 1TB-os WD Green 3,5" RAID-ben:
  WD10EAVS
  WD10EARS

  Eredmény:

  NAS performance tester 1.2 http://www.808.dk/?nastester
  Running warmup...
  Running a 400MB file write on drive Z: 5 times...
  Iteration 1: 8,05 MB/sec
  Iteration 2: 9,74 MB/sec
  Iteration 3: 7,5 MB/sec
  Iteration 4: 9,6 MB/sec
  Iteration 5: 8,43 MB/sec
  ------------------------------
  Average (W): 8,67 MB/sec
  ------------------------------
  Running a 400MB file read on drive Z: 5 times...
  Iteration 1: 8,55 MB/sec
  Iteration 2: 8,12 MB/sec
  Iteration 3: 8,56 MB/sec
  Iteration 4: 8,63 MB/sec
  Iteration 5: 8,7 MB/sec
  ------------------------------
  Average (R): 8,51 MB/sec

  Nálam 3db XP-s gép minden dokumentuma (az Outlook .pst-je is) a NAS-on van, a gépeken gyakorlatilag nincs semmi az op.rendszeren és a szoftvereken kívül.

  Az írás tesztnél a két alacsonyabb érték idejében a 3db gépből az egyik használta az outlook .pst-jét, ezért volt alacsonyabb az érték, de a lényegen nem sokat változtat..

  Mi lenne szerintetek az ideális??

 • Laca 012

  őstag

  Talán a tulajdonosokkal vagy attribútumokkal lehet probléma szerintem. :U
  Mintha a tulajdonosnál láttam volna, hogy kicsit furcsán jelölte, mert nem a userek és a group-ok nevét, hanem mintha valami számokat (is) láttam volna a helyükön..
  Ha megyek a céghez, meg is nézem.. (az enyém ott üzemel)

  Ha nálad is úgy van mint nálam (fent van a fun-plug) és be tudsz jelentkezni Debian alá SSH-n, akkor az adott könyvtárat az ls -l parancsal listázva egyből látszódhat.
  Ha tényleg "csak" ez a gáz, akkor a
  chown user:group fájlnév
  parancsal át tudod váltani arra amilyen a "mindenhol látható" fájlok tulajdonosára, vagy a -R kapcsolóval akár komplett könyvtárat is át tudsz állítani.
  Más ötletem nem igazán van.. :(

  Nah frissítenem kellett volna a lapot... :)

  bár a chmod -dal az attribútumokat állítjuk, a chown-nal a tulajdonost, lehet ezzel bejön..

  [ Szerkesztve ]

 • Laca 012

  őstag

  Ha felrakod utána SSH-n be tudsz jelentkezni és gyakorlatilag bármilyen csomagot fel tudsz telepíteni, hasonlóan mint egy normál debian rendszeren.
  Pl. tehetsz rá más torrent klienst, vagy mehet rá webszerver, levelezőszerver, adatbázis kezelő...stb. Amire szükséged van..

 • Laca 012

  őstag

  A Wifi egyébként tuti megoldható, csak olyan USB adaptert találni nem egyszerű ami tudja a master (AP) módot..
  Mert még a miniPCI és miniPCIe kártyák közül sem sok tudja!! (De létezik egyébként)
  Én amikor a http://gyakorlat.zskf.hu/2009-2010-1/bulqaaz/atom.html építettem összesen minimum 5-6 féle kártyát kipróbáltam mire rátaláltam arra ami tudja és bekonfigurálni sem volt túl kispálya elsőre.. A hostapd, dnsmasq, dhclient csomagok kellettek hozzá...

  USB-snél is ugyan ez lehet a szitu, Atheros chipset az a minimum, aztán próbálgatás, vagy kis szerencsével ha google-t használod lehet valaki megspórolja neked a felesleges kiadásokat és elsőre olyat vehetsz ami tudja. (Nem úgy mint én.. :W )

  Ha fontos minden megoldható! (?) :C

 • Laca 012

  őstag

  A kulcsszó screen. Ez egy csomag amit először installálni kell.
  A routereknél futtatjuk így a torrentklienst is és az FTP letöltést is pl. , de bármit amit a putty bezárása után nem szeretnénk megszakítani.
  Használatáról dióhéjban..
  És egy másik..

 • Laca 012

  őstag

  Már a putty-ban nem megy az egér? A gpm nevű csomag kell neked..
  Szerintem ipkg install gpm aztán megy.. :)

 • Laca 012

  őstag

  A fontosabb (pótolhatatlan) adat nálam akkor van biztonságban, ha a tükrözésen kívül készül napi backup is!
  Így ha véletlen törlés van, akkor az előző napi állapot legalább még könnyedén visszaállítható. :C

  Egyébként anno volt valami linuxos csomag is, amivel olyasmit lehetett beállítani, amit elvileg egyik raid sem tud..
  Alapból tükrözve volt azonnal minden a 2db HDD-n mintha RAID0-ban lennének, a file módosítások azonnal íródtak is a lemezre, viszont bizonyos előre kijelölt könyvtárban levő fájloknál beállíthatóan (24óra volt a default) valamennyi ideig tárolta az előző verziót is, vagy törlés esetén a fájlt ugyanúgy tárolta tovább és csak a beállított idő után "dobta ki"..
  Ráadásul valahogy azt is be lehetett állítani, hogy amikor viszont az eltelt idő után végleg törli az előző verziót, vagy a törölt fájlt, akkor ne csak "simán" törölje, hanem a fájl helyét írja felül 0-kkal, hogy az visszaállíthatatlan legyen!!
  Egy féleképp lehetett "kijátszani", ha egy fájl tartalmát pl. kitöröltem és kétszer rámentettem.. Akkor az először már kiürített tartalmat mentette, szóval üres volt a backup is.. :W
  Akkor lett volna jó, ha backup-ként mindig a 24 órán belüli első módosítás előtti verzió marad meg, akárhányszor módosítom 24 órán belül a fájlt. Lehet tudta volna és csak beállítás kérdése, de annyit nem foglalkoztam vele. :N

 • Laca 012

  őstag

  Nekem még mindig csak ezek a sebességek működnek, de nekifutnék még egyszer, hátha ki tudom hozni belőle azt a sebességet, amit többen is írtok.. :U

  Jelen pillanatban 2.0-ás FW van fent, és fun_plug átnevezve, hogy ne induljon, de nem történt változás ahhoz képest, amikor működött.

  Irodai célra használom, egy TP-Link WR1043ND-re van "rátéve" , az összes gép (3db WinXP-vel) és a NAS is Cat6-os kábelekkel és Gigabites kapcsolattal csatlakoznak..

  Torrent és más plusz szolgáltatások soha nem voltak telepítve, ugyanis a SAMBA megosztásokon kívül semmire sincs szükség. Ami a gyári fw-ben van, azok közül is amit ki lehet, minden ki van lőve..(ftp, nfs...stb.)

  A NAS-ban mint a linkelt hsz-ben is látszik 2db 1TB-os WD Green HDD fut Raid-ben.

  Az első kérdés, hogy ezt a ~20 megás írást és ~30-35 megás olvasást sikerült-e valakinek 2 HDD-s Raid-es konfigurációban elérni? (nem ez okozza-e a korlátot)
  Ha nem, akkor azzal kinek mennyi a maximum?

  Ha jól olvastam a legjobb sebességeket swap hozzáadásával és pendrive-ra telepített fun_plug-gal sikerült csak elérni??

  [ Szerkesztve ]

 • Laca 012

  őstag

  Nem tudom, hogy a RAID támogatás hardveres, avagy csak szoftveres.. mert ha van benne hardveres raid vezérlő, akkor elvileg nem lassíthatná, mert az elvileg nem olyan mintha két külön hdd-t egyszerre írsz...
  Jó lenne megtudni, hogy mi "ülteti le" ennyire.. Így szinte akár 10/100-as háló is elég lehetne, felesleges a gigabit...

 • Laca 012

  őstag

  Nem félősség, csak egyszerű biztonság .. Ha megdöglik egy HDD, ami azért így pár év után előfordulhat, ne legyen már adatvesztés.. :K
  Ezért vannak tükrözve, de azért nem hiszem, hogy ennyire le kellene csökkennie a sávszélességnek.. Ubuntun max 5-10%-os sávszélesség csökkenést tapasztaltam (csak írásnál!), és itt a NAS-nál sem megy a load 1.0 fölé sem íráskor, sem olvasáskor..
  Ráadásul gyanús nekem az is, hogy az írás és az olvasás egyformán rossz értéket produkál..
  Közben találtam pár tesztet is:

  Teszt 1:
  single: írás 25MB/s olvasás 30MB/s
  Raid0: írás 24MB/s olvasás 36MB/s
  Raid1: írás 23MB/s olvasás 29MB/s
  (FW:1.0 Diszkek Samsung EcoGreen f4 2TB)

  Teszt 2:
  single: írás ~30MB/s olvasás ~38MB/s
  Raid0: írás ~29MB/s olvasás ~39MB/s
  RAid1: írás ~27,5MB/s olvasás ~37,75MB/S
  (FW:1.0 Diszkek Seagate 7200rpm 500GB)

  Azért ez érdekes...
  Első körben lehet vissza kellene tennem az 1.0-ás FW-t... :U
  Kérdés, a lementett beállítások visszatölthetőek lesznek-e, vagy netán el sem vesznek? :F

  Vélemény? :F

  [ Szerkesztve ]

 • Laca 012

  őstag

  Raid1-ben vannak nálam, csak már elsőre én is rossz adatokat másoltam ki a tesztekből.. :W
  (viszont tükrözést írtam..) :B
  A lényegen viszont nem sokat változtat, nagyságrendileg 1/3 sebességgel megy nálam a 2db 1TB-os WD GreenPower, mint a 2 tesztben bármely üzemmódban..
  És mint látszik, az üzemmód (single-raid0-raid1) nem befolyásolja akkora mértékben ezt a dolgot, hogy a ~10MB-ommal meg kellene elégednem... :U

  [ Szerkesztve ]

 • Laca 012

  őstag

  Bemegyek a céghez és megnézem, meg azt láttam, hogy a D-link oldalán a 2.02 FW már nem beta, lehet azzal is próbálkozok.. Hátha valami ott is javításra került.. Illetve van egy TP-link TL-SG1005D gigabites switch-em is, megpróbálom azon keresztül is, hogy a router csak dhcp szerverként menjen.. :K
  Valami tuti nem kerek és ha megjavulna, nyilván érezhető lenne a különbség.. :K

  [ Szerkesztve ]

 • Laca 012

  őstag

  Ennek a FW frissítésnek szerintetek mennyi idő alatt kellene lezajlania?? Mert már kb 10 perce csinálja... :F

 • Laca 012

  őstag

  Sikerült a FW frissítés 2.02-re, de a sebesség maradt ugyan olyan fo$.. :O

 • Laca 012

  őstag

  Egyelőre nem tudtam többet foglalkozni vele, majd maximum a hétvégén távolról belépek valamelyik gépre, aztán megnézem gép-gép között mi a szitu.. Egyelőre mind a 3 kliensen XP van, de lassan váltani akarok, mert a lányok néha annyi dolgot megnyitnak, hogy a 2GB RAM megtelik az XP32 bit meg nem lát többet alkalmazás szinten, a 64 bitesben meg nincs magyar verzió.. (meg már nem is lehet kapni..)
  Minden esetre meg fogok szenvedni, mert pl. épp ma szoptam egy nyomtatómegosztásos dologgal.. :O
  Ebben a rendszerben szintén egy 1043-as routeren osztozik 2 gép meg néha egy laptop, az egyiken win7, a másikon XP a laptopon szintén win7.. A nyomtatót ami USB-n csatlakozik, az XP-ről sec-perc alatt meg tudtam osztani, csak pont a másik gép lenne amin a WIN7 van, az megy non-stop üzemben és ha az xp-s gép éppen nincs bekapcsolva, akkor a laptopról nem lehet nyomtatni.
  Igazából a routerrel akartam megosztani IP nyomtatóként, csak az meg azért nem működik, mert a win7-es driverben olyan sajátos felülete van, hogy már nem enged portot módosítani, és nem is látszik, milyen portot használ.. :W

 • Laca 012

  őstag

  Nekem 2.0 volt fent, attól elvileg valami MAC OS támogatással többet tud ez a 2.02...
  Nem?? :F

 • Laca 012

  őstag

  Gép-gép között is ugyan olyan lassú sajnos...
  Lehet inkább TP-Link WR1043ND + OpenWRT probléma lesz.. Bár direkt minden QOS és egyéb szarság ki van kapcsolva benne, ráadásul anno azért került rá OpenWRT, mert kellett a nyomtatótámogatás, de már arra sincs szükség.. Remélem kiderül mi szivat ennyire... :U

 • Laca 012

  őstag

  Mivel fizikailag itthon vagyok, sajnos nem tudok kábelezni... :(
  De még azon is el kell gondolkozzak, hogy egy esetleges router firmware frissítés után a beállítások megmaradnának-e, avagy kizárnám magam a rendszerből hétfőig... :U
  Mondjuk jó lenne ettől függetlenül még innen távolról megoldani, mert hétfőn amikor dolgoznak a gépeken, nehezen viselik el a "kötelező kávészünet"-et.. ;]
  Olyat tudnék esetleg, hogy az egyik gépen van wifi is, amivel ha bekapcsolnám, rá tudnék csatlakozni a másik irodai hálózatra is (az is egy WR1043ND).
  Akkor azt a gépet a wifin vezérelve a vezetékes hálózaton keresztül még esetleg router beállításokat is vissza tudnék állítani.. Csak előbb a tartományokat átlőném, nehogy a 2 dhcp szerver kiüsse egymást.. :U

  Egyébként így néz ki kb. a teljes háló:

  [ Szerkesztve ]

 • Laca 012

  őstag

  De van az első hálón is net, oda is van írva (net1), csak ott nem ip telefonos pirelli router/modem van, hanem egy sima D-Link modem. :K

  A gépeket a routertől függetlenül érem el távolról, úgyhogy ha wifin az első hálózatról kap netet a második hálózat 3. gépe (amelyiknél az alaplapon véletlenül van egy integrált wifi is), akkor azt elérném, onnan meg a vezetéken keresztül a routert is még "restore default" után is..

  Switch-es próbánál azt nem tudom, hogy ha a routerben a QOS kikapcsolása ellenére mégis megy valami korlátozás, akkor az a külső switch-en nem marad-e érvényben... Mert ha teljesen lehúzom a routert, akkor meg ugyebár DHCP szerver híján állítgathatok fix ip-t a gépeken is..
  Mondjuk egy gépen is elég , mert a nas így is statikusra van már belőve... :U

  Na, de holnap már úgysem ezzel akartam foglalkozni, akkor tényleg majd hétfőn játszok vele kicsit a lányok nagy örömére.. ;]
  Egyébként a switch közvetlenül a router mellett van, úgyhogy pillanatok alatt át lehet dugdosni.. :K

  Köszi a tippeket!

 • Laca 012

  őstag

  Hiba1: A NAS tester-t a gépen a dokumentumok mappából futtattam, ami át van irányítva a nas-ra, ezért oda-vissza ment az adatforgalom és szerintem ezért (is) volt sokkal gyengébb, mint most, mert a teszt fájlt is a NAS-on hozta létre.

  Másrészt kiiktattam a TP-Link routert a második hálózatból, mert így nem is igazán volt értelme.
  Most a nyomtató (ami úgyis 10/100-as) illetve a switch van bedugva a T-Home -os Pirelli routerbe és a 3gép meg a NAS a switch-en kommunikál..

  Ami "izgalmas, az az, hogy a 3gép közötti sebesség írásnál
  ~21 - 24MB/s, olvasásnál ~29 - 30MB/s között alakul, viszont van egy gép, amiről olvasni valamiért gyorsabban lehet egy másikat és nem nagyon tudom elképzelni miért:

  NAS performance tester 1.4 http://www.808.dk/?nastester
  Running warmup...
  Running a 400MB file write on drive X: 5 times...
  Iteration 1: 23,36 MB/sec
  Iteration 2: 22,90 MB/sec
  Iteration 3: 23,59 MB/sec
  Iteration 4: 23,27 MB/sec
  Iteration 5: 22,67 MB/sec
  ------------------------------
  Average (W): 23,16 MB/sec
  ------------------------------
  Running a 400MB file read on drive X: 5 times...
  Iteration 1: 39,32 MB/sec
  Iteration 2: 40,00 MB/sec
  Iteration 3: 40,51 MB/sec
  Iteration 4: 40,83 MB/sec
  Iteration 5: 40,63 MB/sec
  ------------------------------
  Average (R): 40,26 MB/sec
  ------------------------------

  Most a NAS sebessége:

  Running a 400MB file write on drive Z: 5 times...
  Iteration 1: 17,40 MB/sec
  Iteration 2: 16,98 MB/sec
  Iteration 3: 17,86 MB/sec
  Iteration 4: 15,69 MB/sec
  Iteration 5: 17,96 MB/sec
  ------------------------------
  Average (W): 17,18 MB/sec
  ------------------------------
  Running a 400MB file read on drive Z: 5 times...
  Iteration 1: 28,64 MB/sec
  Iteration 2: 27,29 MB/sec
  Iteration 3: 30,66 MB/sec
  Iteration 4: 28,35 MB/sec
  Iteration 5: 30,55 MB/sec
  ------------------------------
  Average (R): 29,10 MB/sec
  ------------------------------

 • Laca 012

  őstag

  Nem, csak 1partíció van és az van tükrözve.. Az "X" hálózati meghajtó, az az egyik gép asztala..
  Az asztalokat osztotam meg a gépeken és azzal teszteltem a gep-gép közötti sebességet.. Azt a sebességet a NAS meg sem közelíti sajnos egyik gépről sem, de ezzel már elvagyunk...

 • Laca 012

  őstag

  Azok a turpisságok kiderültek, de közben jött egy sokkal nagyobb szopi... :W
  Tegnap szóltak a lányok, hogy az egyik gépen nem tudják megnyitni az outlook-ot, mert a NAS-on eddig használt .pst file az outlook szerint "nem személyes mappafájl"..
  Tök jó, hogy eddig gond nélkül üzemelt kerek 1évig, és most valamiért belerondított a fájlba.. Helyre sem lehet hozni, szóval azok a levelek, amik az utolsó backup óta jöttek, vagy íródtak, azok mentek a levesbe.. :W
  Ma ugyanezt eljátszotta a másik 2 gép .pst- ivel is, szóval nem gépfüggő a dolog, és nem is igazán tudok még tippelni sem, hogy mitől hülyült be... :(

  Amin még gondolkodtam, hogy lehet raid helyett jobban járnék, ha az egyik hdd menne csak napközben, éjjel meg leszinkronizálna a másikkal... most pl. csak 1 napi levelezést buktunk volna, sőt, igazán azt sem, mert úgy van belőve az outlook, hogy csak egy hét után törölje a leveleket a szerverről. Viszont úgy emlékszem, hogy a FW.-ben levő backup, az nem szinkronizál, csak komplett mappa tartalmat másol/felülír.. jól gondolom?
  Ez esetben valami ötlet, csomag, vagy script amit lehetne cron- ból futtatni éjjelente??? :F

 • Laca 012

  őstag

  Nekem 2.0 és utána következõ firmware-ekkel csinálja, hogy hiába állítom automatikusra (off/lo/high), akkor is másnap arra megyek be a céghez, hogy süvít.. Aztán webes felülten átállítom elõször állandóra, majd vissza automatikusra, aztán olyankor vissza is áll alacsony fordulatra, vagy akár ki is kapcsol.. Szóval konkrétan olyan, mintha egy felpörgés után beragadna.. Mivel nálunk fizikailag másik szobában van, végülis elviselhetõ, de elõbb-utóbb csapágyas lesz a ventilátor az tuti...

 • Laca 012

  őstag

  "Gyakorlatilag, ha nincs nyitva a teteje szinte semit nem ér."

  Ha nincs rajta a teteje, akkor főleg nem ér semmit!! :(
  Ugyanis akkor az alsó és elöl körben elhelyezett szívó nyílások helyett felülről beszívott levegőt tolja is ki egyből és nem is megy végig a dobozon a levegő.

  Ha "megfúrkálod" a doboz tetejét, azzal kb. meg ugyanúgy végleg elveszíti az egész légcsatorna a jelentőségét és átmegy passzív hűtésbe az egész, csak még a felszálló hő útját el is zárja a tető lyukain beszívott és ventilátorral kinyomott levegő által képzett "légfüggöny", ami már tényleg a zárt dobozzal egyenlő!
  Sőt, akkor még az is jobb ha tényleg nincs tető és felfelé akadálymentesen tudna távozni a gravitációs áramlástól a meleg. (bár ez az áramlás nyilván lófütty, nem véletlenül tervezték ventilátorosra!)

  A legkézenfekvőbb megoldás szerintem, hogy a CPU-ra ragaszt az ember valami kis öntapadós hűtőbordát (Pl. Zalman RHS-1 készlet-ből a magasabbik)

  Aztán valószínűleg a hdd-től is erősen függhet a dolog.. Nálam a 2db WD GreenPower HDD most a hőségben általában 42-43°C ami bőven jó, de persze lehet 7200-as HDD-k jobban melegedhetnek!
  A ventilátor fordulatát különben a CPU hőmérséklete szabályozza, úgyhogy azt mindenképp érdemes bordázgatni!!
  Én most reggel raktam rá az imént linkelt Zalman készletből egy bordát és egyelőre nem is pörög fel maxra, hanem alacsony fordulat és a kikapcsolt állapotot váltogatja..
  (Talán ha így marad és nem is pörög maximumig, talán "beragadni" sem tud..) :U

 • Laca 012

  őstag

  Hát igen, mondjuk a 32°C a legideálisabb a gyártók ajánlása szerint is, annál a leghosszabb az élettartamuk, de a 42-43°C sem életveszélyes :K
  (Mondom én, aki anno a WL500gP Routert bordáztam agyon, a hosszú élettartam reményében, sőt még a tápot is átgyúrtam "kicsit", mert gyári állapotban max. 1,5évet bírt mindenkinél.. ;] )

  Egyébként ventilátorból tudom javasolni a Scythe SONY folyadékcsapágyas ventilátorokat.. Nálam az otthoni NAS/router/szerver -ben egy 92mm-es teljesít szolgálatot és már ~4,2V-tól indul.. :K (520-525-ös fordulaton pörög)

  Egyébként a hőfokot én nem úgy mértem, csak amit a webes felületen mutat SMART-ból, azt néztem, de nekem fedél nélkül magasabbra emelkedik pár fokot.. :K
  Legjobb szerintem 2,5"-os notebook HDD-vel lenne, csak győzze az ember megfizetni.. :O

  [ Szerkesztve ]

 • Laca 012

  őstag

  A NAS/szerver/router nem átalakított, hanem épített, (Digi-s beltéri tokjából "faragtam" a házát) de igazi HTPC célra nem igazán alkalmas, mert direkt a legalacsonyabb fogyasztású atomos lapra épül..
  A 7"-os, utólag érintőpanellel kiegészített kijelzőn épp a 480p-s videók futnak(youtube lejátszási listák), vagy webrádió, de csak otthoni "háttérzaj"-nak. :K
  Mondjuk fogyasztásban duplája a DNS-320 -nak, de sebbességben és teljesítményben is veri rendesen.. (Az Ubuntu server konfigurálhatóságáról meg már ne is beszéljünk..)
  Főleg amióta 7200-as fordulatú WD5000BPKT notebook HDD-k vannak benne Raid-ben tükrözve.. (előtte 2db 5400-as WD5000BEVT volt benne.
  Igazából még a "tragédia" előtt is ez volt az épp megfizethető számomra, 1TB-osokról (pláne nagyobbakról) a mai árak mellett nem is álmodok, örülök, hogy ezek már megvannak és remélem bírják még legalább az 5év gari erejéig..

 • Laca 012

  őstag

  Én is találkoztam ezzel az elején..
  Így oldottam meg:
  fun_plug felrak
  ssh-n belép
  chmod -R 777 /elérési út
  probléma megoldva.. :C

 • Laca 012

  őstag

  Szia!
  Bár én nem használom ezt a funkciót, de most bent a cégnél megnéztem és a webes felületen van ehhez menüpont az "Applications" fül alatt az "FTP/HTTP Download"

  Itt be tudod lőni mikor mit honnan hová töltsön le. Akár csak egyetlen fájlt, akár komplett mappát. Ha akarod bizonyos időnként frissíti a tartalmat.

  A lejátszásához már kérdéses, hogy mit tud a médialejátszód. FTP, Samba, NFS megosztásokat szintén tudsz a menüből beállítani, de ha stream kell neki akkor a DLNA szerver beállítását majd a többiek tudják elmesélni, mert én nem használok ilyet épp csak tudom, hogy létezik ez is..

 • Laca 012

  őstag

  Vagy ha Total Commander-hez van szokva az ember, akkor SSH-n felteszi a Midnight Commandert és ugyan ott van.. ( mc nevű csomag) Ha esetleg egerezni is akarsz alatta akkor meg felteszed a gpm nevű csomagot is.. :C

  [ Szerkesztve ]

 • Laca 012

  őstag

  Nem tudom a routerben gyári felületen van-e rá lehetőség, de ha annak a webes felületét átteszed másik portra (pl. 444) akkor tuti a NAS-ra jelentkezik be.. Max belső hálón is úgy éred el a routert, hogy https://192.168.x.x:444 kívülről meg https://valami.no-ip.info:444 ha meg nem írsz utána portot akkor meg a NAS-t éred el..
  De ha a NAS-ban könnyebb átírni, akkor ott is átírhatod és akkor azt "forwardolod"..
  Most szerintem az a baj, hogy amikor kintről érkezik a kérés a 443-as portról, akkor az a portforward-ig el sem jut, mert "megakad" a router webszerverénél ami kapásból "tolja is ki" rá a webes felületet.. :U

  Különben biztonsági szempontból illene mindegyik felületet áttenni más portra.. Lehet nyűgös a címsorba beírogatni a :444, vagy bármi más portot, csak a keresőrobotok általában a szokásos 21, 22, 80, 443, stb. portokat scannelik és ha valahol valami IP-címről választ kapnak, akkor végigcsannelik azon az IP-n az összes portot, hogy hol lehetne bejutni.. Ha meg ezen ráadásul nem is egy sima weblapot, hanem egy admin felületet találnak, az még jobban felizgatja őket.. :O

  Én azt mondom, ha kívülről is el akarja érni a dolgait az ember, akkor kapásból a router gyári firmware-e helyett tegyen fel valami OpenWRT, DDWrt, stb. használható normálisat és a szokásos portokat kapásból rejtse el a külvilág elől. Ezeknél a firmware-eknél ráadásul egy egyszerű script-el meg lehet oldani egy bruteforce-attack elleni védelmet, ezzel ha ugyan arról az IP-ről valahányszor (pl.3szor) próbálkoztak a nyitott porton, de nem tudtak belépni, akkor azt az IP címet ki is lehet tiltani valamennyi időre, hogy ne lehessen folyamatosan buzerálni.. :K

  Nekem anno FTP szerver üzemelt, aztán nem tudtam miért lassú a 80/25-ös DIGI netem még böngészésre is.. :F
  Kiderült Dubai-ból, meg Kínából próbálták naponta többször, több órán keresztül feltörni az FTP-m jelszavát (Szerencsére nem szokásos felhasználónév és nem gyenge jelszó volt, mert akkor simán be is jutottak volna) de az durva, hogy még a böngészést is belassította olyan intenzíven pörgették a jelszófeltörő robotjukat.. :Y
  Szóval nem árt kicsit belemélyedni ezekbe, vagy ha tényleg van egy szaki ismerősöd, akkor azzal beállíttatni rendesen.. :K