Hirdetés

Keresés

Aktív témák

 • shabbarulez

  őstag

  válasz fasyrt #922 üzenetére

  Rosszul értelemzed az nem 10 per 4 hanem 10 a minusz 4.-en. A bit hibaarány azt mondja meg X db átküldött bitből arányos eloszlás esetén minden hányadik várható hogy el fog veszni. Ez jellemzően 10-nek X-edik hatványán mérik. Vagyis ha mondjuk 1 hibás bit várható 10ezer bit átküldése során az 1/10000 bitráta hibaarányt jelent ami hatványosan leírva 10 a minusz 4.-en azaz röviden 10-4.

  Ez az arány roppant rossz, magas érték. A BER annál jobb minél kisebb hisz annál kevesebb a várható hiba. Ráadásul a neten nem biteneként megy az adat hanem csomagokba, és ha egy csomagban akár egyetlen hibás bit is van akkor az hibás csomag lesz és újra kell küldeni az egészet.

  Az interneten az jellemző csomagméret 60-1500 byte között van. A legnagyobb adatcsomag 1500 byteos és minden elküldött adatcsomagot ami megérkezett vissza kell igazolni hogy megjött, ezeket hívják ACK csomagoknak amik 60 byteosak. Persze lehet kisebb vagy ezektől eltérő méretű adatcsomagot is küldeni de ez a kettő a leggyakoribb.

  Na most az 1500 byte az 12ezer bit. A BER 10-4 esetén 10 ezer bitre várható egy hibás. Jól látható hogy ez olyan rossz arányt takar hogy e mellett kvázi a nem működés is megfelelőnek van titulálva. De még 60 byteos, azaz 480 bites adatcsomag mellett is minden 21. hibát fog produkálni.

  A 10-5-ös célérték mellett egy nagyságrenddel javul a helyzet. A mellett a nagy 1500 byteos adatcsomag mellett durván minden 8. várható hogy hibás lesz, a kisméretű 60 byteos esetén pedig minden 210.-ik. Persze ez egyenletes hibaeloszlás esetén lenne így ami valós körülmények között nem jellemző.

  Azért az is látható ez sem túl rózsás BER érték. A jó valahol 10-7,10-9 környékén kezdődik. Optikai rendszereknél jóval 10-9 alatt van, akár 10-12 vagy jobb.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Loha #921 üzenetére

  Ha az EMKTV becsődölne és eladnák akkor nagy valószínűséggel valamelyik nagy venné meg. Pl. a UPC vagy a tíkábel, attól függően melyik területével kisebb az átfedés vagyis hozna új piacot.

  De attól mert bárki is megvenné attól nem lenne hirtelen minden jó, a hálózat ugyanaz maradna a hibáival együtt. Ha az új tulaj bele is kezdene egy teljes hálózat rekonstrukcióba az mire eredményt hozna lehetne akár egy év is. Főleg ha nagyon sok területeken kell a hálózatot újkábelezni, szegmentálni, eszközöket, szűrőket, erősítőket cserélni, berakni, stb.

  Anno UPC esetében is a Szolnoki és Nyíregyházi területek voltak a legrosszabb állapotban, ott volt a szolgáltatás minősége a leggyengébb. Amikor 1.5 éve elkezdték a globális hálózat fejújítást és fejlesztést ezen két terület maradt a legvégére pont azért mert itt volt a legtöbb tenni való és itt tartott a legtovább a felújítás. Ezek a területek jó egy évvel a többi után kerületek közel olyan állapotba mint a többi.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz fasyrt #929 üzenetére

  Az MTU a maximális csomagméretet definiálja.

  Próbáld meg előbb egy sima ping teszttel van-e különbség.

  ping -n 120 -l 32 www.index.hu
  és
  ping -n 120 -l 1472 www.index.hu

  Az első 60 bytes csomaggal pinggel 2 percen át a második 1500 byte-ossal. Ha van szignifikáns csomagvesztés különbség, akkor talán érdemes megpróbálni az MTU csökkentését.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz tototos #1064 üzenetére

  Gondolom azért mert ez a cég az IP tartományt a HDSNET-től vette és nincs rendesen átállítva a reverse DNS, helyette még mindig a HDSNET-es él.

  [link]

  BIX-re a HDSNET portján megy ki ez a kis szolgáltató, és ahogy nézem nemzetközi irányba is a HDSNET vonalát használják.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz redbiro #1110 üzenetére

  Én úgy tudom HDSNet-nél nincs hűségszerződés, így kvázi kockázat nélkül kipróbálhatod és ha nem válik be max visszamész Chellora.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Loha #1131 üzenetére

  A január 1-től érvényes új árak már legalább 1 hónapja kint vannak a weboldalon. Ez már az előtt ismert volt hogy a Tíkom 4 napja bejelentette a jővő évi sávszél emelését. Szóval nincs itt semmi gyors reagálás.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Loha #1215 üzenetére

  Nézd meg tracert-tel, ott kiírja a köztes hop-okat is. Ha már a legelsőre rossz akkor már a fejállomásig gond van a hálózattal.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Loha #1217 üzenetére

  Annál azért több funkciót lát el, router funkciókat is és kezeli az RF részt a felhasználók felé,stb. Ez a három legjelentősebb CMTS gyártó cég:

  Cisco [link] [link]
  Motorola [link] [link]
  Arris [link]

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Ndruu #1251 üzenetére

  Az IPTV is digitális TV(DTV) csak más az átviteli közeg. IP alapú, nem RF-QAM mint kábeltv-nél, földfelszíni vagy műhódas DTV-nél. Az hogy milyen codec van használva, milyen bitrátán és mekkora felbontású az adás az alkalmazott szabványok függvénye. DTV-n nyugodtan lehet HD képminőséget adni akár H.264-es codec-kel is, de tény hogy régebben az SD MPEG-2-es volt a csúcs, az elmúlt években viszont megindult a generáció váltás codecben H.264-re, felbontásban pedig a HD felé.

  DTV-hez egy PVR-os(beépített merevlemezes) STB-t adnak akkor azon lehet rögzíteni a műsorokat így mehet a time-shift. Lehet Video on Demand szolgáltatásokat csinálni, stb, stb. Pont ugyanazokat mint amit IPTV a Tíhóm csinál. Szóval ''apa kezdődiket'' bármelyik DTV-n meg lehet csinálni.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz xabolcs #1248 üzenetére

  Az internet szolgáltatás sávszélességének az égvilágon semmi köze a digitális tv szolgáltatáshoz, egymástól teljesen független a két dolog. Egy analóg csatorna átlal elfoglalt sávszélességre digitális sugárzással sok SD vagy több HD minőségű csatornát is rá lehet ültetni. Csak az alkalmazott kódolás és bitráta függvénye hogy mennyit. H.264 kódolással SD képminőség mellett 12-14 csatorna is elférhet vagy HD csatornából is elfér akár 4-5. És analóg csatornából egy tipikus ktv hálózaton van akár 70 is, de ezek számát fejlesztésekkel tovább lehet növelni akár 1 Ghz széles spectrumot felhasználva.

  Persze addig amíg az analóg és a DTV szolgáltatás egymással párhuzamosan fut addig csak az analóg rovárásra tud terjeszkedni a DTV hisz a közös frekvenia erőforrásokon osztozniuk kell ahogy a netszolgáltatásnak is. Jelenleg az analóg szolgáltatás foglalja le a frekvenciák legnagyobb részét, de idővel ha az analóg műsorszórás megszűnik hatalmas kapacitások szabadulnak föl a DTV és a netszolgáltatás számára.

  Egy koax kábelnek úgy ~ 5 Gbps adatátviteli kapacitása van, erre elég sok és széleskörű szolgáltatás rá lehet ültetni. Viszont a DTV-t csinálni nem olcsó, hisz fejállomás oldalon is komoly fejlesztések kellenek, a kiegészítő szolgáltatásoknak pl. VoD megint igen komoly igen komoly eszköz és alkalmazás háttere van ami nem kis beruházás és előfizető oldalon is drága Set-Top Box-okat kell telepíteni ez pedig a havidíjban is megmutatkozik. És csak akkor érdemes belevágni ha lesz kell elégséges bevétel ami a beruházásokat rentábilissé teszi.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Loha #1284 üzenetére

  Hasonlót tippeltem én is hét elején másik két RDS érkeltségű topicban a digikabel.hu-n található szórólap jellemzőiből kiindulva.

  Vajon az RDS egységesíti a Mo-i érdekeltségeit? Az internet csomag ami az oldalon szerepel erősen a DMCC csomagjait idézi és az árak is azonosak. 4 Mbps-es csomag ott jelenleg nincs, de február végén az egyik DMCC belsős forszírozta a topicjukban hogy mit szólnának a userek egy 4/4-es csomaghoz. És felbruár végén a DMCC-sek kaptak egy levelet hogy a DMCC mint cég megszűnik és DigiKábel lesz a neve. Ami viszont furcsa hogy az NHH oldalán egyetlen olyan bejegyzett szolgáltató sem szerepel aminek a neve Digi-re hasonlítana, DigiKábel meg pláne nincs.

  HDSNet idén már 2x csökkentett árat januárban és márciusban is és erősen halad a DMCC árai felé és a csomagok megszűnése is sebessége is erősen e csomagok felé tendál. Az Emktv oldalán ugyanez a kábeltv csomag szórólap szerepel, csomagnevekkel, árakkal.

  Valaki HwSw-en írta hogy Zuglóban a Füredi ltp-en is dobtak be neki ilyen szórólapot, pedig ott az Emktv honlapja szerint nincs is ktv szolgáltatásuk. Vajon terjeszkedik az Emktv és a különböző RDS érdekeltségek Mo-on egybeolvadnak egy egséges kínálatú és árazású Digi brandbe? Gondolom a Digi.TV brand adja az egész alapját amit több Európai országban is elérhető egységes brand alatt fut. Most gondolom a kábeltv és netszolgáltatás üzletágakat is be akarják hozni egy ilyen egységes Digi brand alá. És úgy tűnik az eddig eltérő cégnél alatt futó RDS érdekeltségek is egy cégben összpontosulnak.

  Kíváncsi leszek mi lesz majd belőle mert elég nagy a csönd az egészről.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz brd #1285 üzenetére

  Ha átjönnének a hardcoreok Digikábelre akkor össze is omlana upstream a kábelhálózaton. Ilyen kevés bevételből nem igazán lehet top hálózatot kiépíteni és üzemeltetni, főleg nem olyan ami bírná a tömeges filemegosztó használatot.

  Emktv-nek és DMCC-nek együtt lehet úgy 75 ezer kábeltv és úgy 15 ezer szélessávú ügyfele az NHH 22-es adatlapok alapján. Túl nagy lefedettsége nem lenne a digikábelnek, szóval az összes filemegosztó nehezen tudna előfizetni a szolgáltatásra. ;)

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Loha #1347 üzenetére

  Nem hiszem hogy az havi +110 rongyos port bérlet földhöz vágná őket, ha majd betelik a port biztos bővítik. De ez a hálózatnak a legjelentéktelenebb pontja bővítési szempontból. Az elérési hálózatot sokkal drágább és problémásabb bővíteni, vidéki telephelyekhez pedig a bérelt vonali kapacitás lehet még szűk keresztmetszet.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz rocket #1349 üzenetére

  Azért nőtt az, nézd meg az éves statisztikát ott jobban látszik. A peak a hó elején még 700 Mbps körül volt, most már 860-ig is felmegy. Az átlag letöltés 480 Mbps körül volt most már 580, ez egy 20% körüli forgalom növekedés.

  Van még ezért ott hely az átlag max 58%-os, majd ha 75% fölé megy akkor már időszerű lesz bérelni egy másik gigás portot.

  [Szerkesztve]

 • shabbarulez

  őstag

  válasz xabolcs #1366 üzenetére

  Pl. a DMCC-nek Debrecenben a város egyes részen van LAN hálózatos megoldása és vannak területek ahol DOCSIS kábelnet van. Lehet Bp-en is van ilyen területe Emktvnek-Hdsnetnek/Digikábelnek fene tudja hogy kéne már őket hívni vagy ha még nincs esetleges új területeken még lehet.

  Többféle hálózati megoldásra lehet ráhúzni a LAN jelzőt. Ethernet over Coax(EoC) megoldásnál jellemzően optikán be a háztömbig a gigabit és onnan dedikáltan az előfizetőkhöz behúzott coaxon megy egy 100/100 Mbps-es Ethernet kapcsolat és az RF TV jel. Az előfizetőnél jellemzően egy csak passzív fali aljzat van aminek egy UTP és coax csatlakozója van netre és tv-re. Ilyen pl. a Teleste Etth megoldása [link]

  Új építésű kábelhálózatoknál, sűrűn lakott lakótelepi, lakóparki, tömbházas részen ahol a nagy népsűrűség miatt üzletileg megéri az FTTB(üvegszálat kihúzni az épületig) ott egyre gyakrabban alkalmazzák. Úgy tudom a Rubicom III. kerületi Faluház projectje volt az első ilyen és azóta több más helyen is használták már. Pl. a HDSNet területén konkuráló Net11 hálózata is így épült.

  A másik lehetőség az hogy gigabites optikai uplink ki van építve a lakótömbbig és onnan van párhuzamos coax és UTP kábelezés is a lakásokig. Értelemszerűen egyik a tv-nek másik a netnek. Pl. a Rubicom Pók utcai(volt GaTeS Group) vagy Kaszásdűlői(volt DsNet) hálózata is ilyen vagy az elején említett DMCC is csinál így hálózatot Debrecen egyes részein. TvNetworknek is van LANNet-es hálózata Szeged egyes részein, Bp-en Kispesten, talán XIII. kerület egyes részein is, talán Debrecenben is. Új építésű lakóparkok esetén is használt szolgáltatási forma pl. ComUnique ilyen. De pl. az általad említett Tigernet is valami hasonlót csinál. Vagy pl. a TvNet-nek is van XIII. kerületben egy kisebb LAN hálózata a Kárpát u. környékén(volt KárpátNet). Vidéken is vannak ilyen kisebb lokális hálózatok amik sűrűn lakott részeken Ethernet alapú technológiával szolgáltatnak. Szóval van azért több ilyan hálózat több tíz ezer előfitőhöz elérve és többsége már sok éve üzemel és folyamatosan épülnek újak is.

  Persze be lehet húzni az optikát akár egészen az előfizető otthonáig is. Olyan pl. a Bólyi önkormányzati közösségi hálózat, amiről korábban volt cikk itt a PH-n is.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz xabolcs #1364 üzenetére

  Nagy valószínűséggel azért ment el a net mert a BIX port bővítés kiszolgálásához hálózati eszközt is kellett cserélniük, addig átterhelték a másik RDSNet-es portjukra a forgalom egy részét. Mondjuk normális szolgáltató ilyen karbantartás hajnalban végez el, amikor ezzel a legkevesebb előfizetőjét zavarja.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz rocket #1372 üzenetére

  13 ker-ben hol akar HDSNet szolgáltatást indítani?

  Alkalmazott technológia meghatározza a sávszélesség lehetőségeket, az árat meg az adott piaci körülmények/lehetőségek befolyásolják.

  Pl. Rubicomnál is van eltérés területi és technológia különbségek szerint. Itt fönt a III. kerületi LAN-os hálózatokon 4/4 Mbps 7146 Ft, vidéki mondjuk Vác környéki kábelnetes részen 3Mbps/512kbps 11880 Ft, a Szentesi területen meg 2560/768 kbps van 11900-ért, egyes kistelepülési részeken meg max 1024/256kbps-et adnak 8990-ért és fene tudja lehet ott csak wlan hálózat van.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Ndruu #1398 üzenetére

  Kérdezd meg ügyfélszolgálatot, nekik illene tudni adott címen DOCSIS kábelnetes hálózatuk van vagy LAN. Én úgy tudom nincs hűségszerződés, úgy elméletben ki tudod próbálni a szolgáltatást, azt max ha nem jön be váltasz valami másra.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz ollie #1401 üzenetére

  Benne van az ÁSZF-ben ők mit értenek LAN alatt.

  2. fejezet:
  ''A fentieken túl a LAN rendszer a Szolgáltató kizárólag a panelházak ellátására kifejlesztett ethernet alapú építőelemekből létesített informatikai hálózata. A kábelt kizárólag azokon az épületeken lehet vezetni, ahol az ingatlan tulajdonosa ehhez hozzájárulását adta. A szolgáltatás díjai nem tartalmaznak semmilyen előfizetői végberendezést (hálózati kártya, stb.). A LAN szolgáltatás esetében a szolgáltatás átadási pontot a kábelre felszerelt UTP-telefon aljzat jelenti. A Szolgáltató a LAN ellátási módot kizárólag panel épületek ellátására fejlesztette ki, ezért elérése csakis nagyobb panel épületekkel rendelkező városok esetében lehetséges. A Szolgáltató ellátási területén, panel épületben lakók kizárólag a már kábellel lefedett területeken igényelhetik a szolgáltatást. A Szolgáltató szolgáltatás minőségét a szolgáltatás átadási pontig garantálja. Éves rendelkezésre állás értéke, éves átlagban, felhasználónként 98%. Szolgáltató a LAN ellátási mód esetében szabványos ethernet csatlakozási felületet kínál fel. Előfizető jogosult bármilyen szabványos, kereskedelmi forgalomban kapható ethernet alapú végberendezés csatlakoztatására.''

  Az alkalmazható technológiákról és hazai megvalósításokról nem olyan rég már írtam a #1367-es hozzászólásban. lásd: [link]

 • shabbarulez

  őstag

  válasz tomio #1516 üzenetére

  A volt DMCC biztos nem fog eljutni a XIX-kerbe mert az Debreceni szolgáltató. Bp-en a volt EMKTV/HDSNet az aki netet szolgáltat. A két cég azonos érdekeltségű, a románia RDS-é és azóta hogy közös brand alá lettek gyűjtve a nevük is hasonló Digi-s. A DMCC területén a LAN-os területeken már vagy 1.5 hónapja a 10/15/20 Mbps-es csomagokat adják, és egy ideje a Bp-i LAN-os részeken is. Azóta már a weboldalra is kikerült ez a változás, szóval elég hivatalosnak lehet venni. Eddig csak szórólap scannel képet lehetett látni az új sebességekről, de az is elég nyílvánvalóvá tette hogy milyen csomagok lesznek. Most már a weboldalukon is lefrissítették az új LAN-os sebességeket.

  Viszont a területi lefedettségről pontos infót, a várható fejlesztési területekről ütemtervet nem lehet úgy találni a volt EMKTV oldalán mint ahol pl. a DMCC-jén fönt van.

  A fórumok szerte látott hozzászólások alapján meg úgy tűnik Digi épp jelentős területi terjeszkedésbe kezdett, több vidéki városban és egyes bp-i kerületekben lakók számolnak be arról hogy náluk is a Digi hálózatot épít ki és szórólapokat dobál be. Úgy tűnik az elmúlt 6 évben nem igazán törte magát Digi azon hogy növelje a területi lefedettségét vagy komolyan modernizálja a hálózatát, de most határozott változások figyelhetők meg.

  Azok a nagyvárosok alapján amiket egyes fórum hsz.-ekben megjelöltek egyesek arra is lehet következtetni hogy akár a szolgáltatási terület megduplázódása is reaális lehet. Persze mind attól függ adott nagyvárosokban mekkora területen jelenik meg a Digi. Azért többnyire mindenhol csak a sűrűn lakott lakótelepi területek bekábelezését említették a fórumozók. A Digi eddig is a 4. legnagyobb ktv szolgáltató volt, ha megdupláznák a szolgáltatási területüket akkor is kb ugyanott maradnának, maximum igen közel kerülnének a jelenlegi harmadik legnagyobb Fibernethez. Viszont ha megtörténne széles területet lefedve a hálózat fejlesztés FTTB+UTP-re, aminek azért inkább csak a lakótelepi részeken van realítása, akkor a Digi hálózata jóval modernebb lenne mint a többi piacon lévő alternatíva.

  Mondjuk az nem lenne rossz, ha végre egy viszonylag nagyobbnak számító cég átfogó hálózati infrastruktúra modernizálást hajtana végre, ez talán ösztönzőleg hatna a többi cégre is hogy ők is kezdjék végre a fejlesztéseiket. Az a fogyasztónak mindenképp jó ha a szolgáltatók modernizálják a hálózataikat. A Digi most úgy tűnik elsősorban a UPC szolgáltatási területein terjeszkedik, kíváncsi leszek a UPC hogy fog majd reagálni. Fejlesztéseket el tudok képzelni, de olyan nyomott árszintet, mint amin a Digi kínálja a csomagjait, tuti hogy egyetlen szolgáltató sem fog kínálni. Szerintem ez már olyan olcsó árszint hogy a költségeket sem képes fedezni, nemhogy a jővőbeli fejlesztések beruházásait finanszírozni. Kíváncsi lennék a Diginek ez hogy éri meg, de nem igazán látni a társaságról gazdasági jelentéseket, a weboldalukon gyakorlatilag semmi infó nincs róluk.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz tomio #1518 üzenetére

  Ezek szerintem nem olvastad el teljesen amit előzőleg írtam. A volt DMCC-nél LAN hálózatnál 10,15,20 Mbps van már jó egy hónapja, csak a honlapon még nincs frissítve. Ahogy a volt EMKTV LAN területeken is egy ideje ekkora sebesség van, pl. XIX kerület egyes részein is a honlapjuk szerint(helyileg pontosan ott ahol ki van építve a szükséges hálózati infrastruktúra). Ez a honlapukra is felkerült nemrég: [link] vagy [link]

  [Szerkesztve]

 • shabbarulez

  őstag

  Felraktak a weboldalra egy címlistát hol érhetők el Bp-en a LAN csomagok: [link]

 • shabbarulez

  őstag

  válasz rocket #1532 üzenetére

  Sehol nem kárpótolnak világszerte, és az FTTx migráció a technológia sajátosságokból fakadóan mindig területi megkülönböztetettséggel fog járni attól függően hogy adott lakókörnyék számára már elérhető vagy sem. Gondolj bele minél inkább előnyös helyzetbe hozná a szolgáltató a régi technológiáját, annál inkább eladhatatlanná válna az új. Mert a fogyasztó inkább árérzékeny, kevésbé érdeklik a technikai hókusz-pókuszok. Mondjuk a világ más felé az új technológiát jellemzően drágábban adják, de nem sokkal vagy azonos árszinten pont-e miatt. Ha túl olcsó lenne a régi senki nem venni az újat, márpedig a szolgáltatónak az az érdeke hogy a migráció minél hamarabb megtörténjen. Épp ezért inkább a régi drágításában szokott érdekelt lenni, hogy motíválja a fogyasztót a váltásban.

  A technológiában fakadó különbségekkel meg nem lehet mit kezdeni, ha ezt ignorálnád, akkor kvázi a fejlődés lehetőségét is végleg megszűntetnéd. Az új jobb technológia azonos árszint mellett mindig többet fog tudni mint a régi, hisz pont azért vezetik be. De ez a bevezetés jellemzően hosszadalmas, időigényes folyamat, nem is mindig történik meg mindenhol, aki pedig kimarad az bosszankodni fog. Ez mindenütt így van világszerte és az elkövetkezendő 1-2 évtizedbe amíg az FTTx migráció világszerte zajlani fog így is lesz.

  Pl. franciáknál Neuf-nak van 3 milliós ADSL bázisa, ami sebességben akár 20 Mbps-es csomagot jelent. Gyakorlatban ez maximum sebességben az ADSL techinaki korlátai miatt 512 kbps és 18 Mbps között bárhol lehet elsősorban a távolságtól függően, de más vonali jellemzők is bekavarnak. A feltöltési sebesség hasonló max 1 Mbps, mivel asszimetrikus a technológia. Ezért elkérnek 30 eurot. Ott ahol már építik az új optikai hálózatot, ott ugyanennyi pénzrét 50/50 vagy 100/100 Mbps fognak majd adni. Ez annál az ADSL előfizetőnél aki távol lakik a központtól és maximum 1-2 Mbps-es ért el az akár 20 Mbps-nek titulált csomagjával akár 50x-es gyorsulást is hozhat változatlan árszint mellett, miközben szimmetrikussá is válik a kapcsolata.

  Viszont a fejlesztés üteme lassú, 2009 év végéig, vagyis úgy 3 év alatt 1 millió körüli optikai végpontot fog elérni Neuf és úgy 250 ezer bekötött ügyfélre számolnak. Ez még a jelenlegi ADSL ügyfélkör tizedét sem éri el a 3 évvel későbbinek meg szerintem az 5%-át sem fogja. A ADSL-> FTTx migráció egy jó évtizedes folyamat lesz majd.

  De pl. amerikában is a Verizon-nak is van közel 8 millió broadband ügyfele. Ebből 1 millió FIOS ügyfél van akik már az új optikai infrastruktúrán csatlakoznak és ezt a számot az elmúlt 3 év alatt érték el, a többi DSL előfizető. Az aki ADSL előfizető 30 dollárért kap 3Mbps/768kbps-et ami természtesen a vonali jellemzők függvényében lehet kevesebb is és amcsiban elég rosszak a vonalak, távol vannak a központok. Ott nem volt két világháború ami miatt fel kellett volna újítani az infrastruktúrát így egyes helyeken akár száz éves is lehet a kábelezés. Ott viszont ahol kiépült már az új optikai hálózat, közel 6 millió végponton ott elő lehet fizetni a FIOS-ra, ahol $40-ért kapsz 5/2 Mbps-et, $50-ért 15/2-t, $200-ért 30/5-öt. Sőt azokon a területeken ahol a helyi kábelszolgáltatókkal nagy a versengés és ezért többet ad a FIOS, ott azonos ár mellett már 10/2, 20/5 és 50/5 Mbps-et adnak és a legnagyobb csomagért nem kérnek $200-árt csak 55-öt. Vagyis ha jó helyen lakik valaki mondjuk NY olyan területén ahol nagy a versengés a helyi kábelszolgáltatóval ott kap $55-ért 50/5 Mbps-et ami később felmehet még akár 100-ra is vagy fölé mert az optikában vannak tartalékok, míg más aki régi rézkábeles ADSL-es területen lakik az nem kap 30 dollárért csak maximum 3 Mbps-et. Sőt a ha vidéki kieső területen lakik lehet még rosszabb kondíciók mellett még kevesebbet kap még drágábban, esetleg még az ADSL sem lesz elérhető. És az elkövetkezendő 3 év alatt sem fog a FIOS elérni a felhasználók feléhez sem, a teljes lefedettség meg nagyon távoli hományba vész, addig pedig komoly különbségek lesznek attól függően szerencséjére ki hol lakik.

  Amcsiban pl. a kábelszolgáltatók azt is megjátszák hogy adott szolgáltató, adott csomagja adott terület helyi versenyhelyzetétől függően más-más sebességet és árat jelent. Ott ahol nagyobb a versenygés, pl. egy nagyvárosban ugyanaz a csomag nagyobb sebesség és olcsó ár mellett megvásárolható, mondjuk 15 Mbps-et kap az ügyfél $40-ért. Ott ahol kevésbé van versengés, nem kap már 10 Mbps-et $50-ért, ahol még kevésbé ott csak 7 Mbps-et $55-ért, ahol meg vidéki terület és egyáltalán nincs verseny oda jó az 5 Mbps is $70-ért. idehaza azért ilyen még nincs, pl. a UPC egységes csomagot kínál országszerte, azonos áron, nincs pl. eltérés Bp és vidék között pedig a költségek, a technológia adottságok lehetővé tennék és a versenybeli különbségek is indokoltá tehetnék.

  Szóval visszáságok minden lesznek, hisz sosem fog minden ügyfél egyenlő feltélekkel nethez jutni. Technológialag azonos feltétel max akkor lehetne ha mindenkinek elérne az optikai kábelvég, akkor nem lennének a szerint megkülönböztetés ki lakik távolabb, meg hol mekkora az egy nodera jutó ügyfelek száma. De különbség még akkor is lenne hisz a sűrűn lakott településeken a népsűrűségből kifolyólag mindig olcsóbb lesz a fajlagos árszint, és a sűrűbben csoportosuló ügyfeleket 1xűbb is lesz nagyobb gerinccel ellátni. Ráadásul mivel az internet Bp centralizált, itt vannak a szerverek, innen indul a nemzetközi tranzit, itt van a BIX, többnyire itt vannak az ISP-k központjai ezért Bp mindig is előnyösebb helyzetben lesz a vidékiekkel szemben.

 • shabbarulez

  őstag

  Ahogy nézem pár napja frissül megint a címlistájuk. [link] Újabb kerületek és újabb címek kerületek föl rá. Úgy tűnik szépen zajlik a átépített területek bővülése. Idővel gondolom a vidéki területek is sorra kerülnek, mert most még csak bp-iek vannak.

 • shabbarulez

  őstag

  Az Internet és egyéb adatátviteli szolgáltatás minőségi jellemzői a 10 000-nél több, de 100 000-nél kevesebb előfizetővel rendelkező szolgáltatók esetében 2006 [link]

  A 6. oldaltól az ezer előfizetőre jutó panaszok számánál igen érdekes az EMKTV toronymagasan kiemelkedő ''teljesítménye''.

  további adatok itt: [link]

 • shabbarulez

  őstag

  Tőzsdére megy az RCS & RDS [link] Talán akkor kiderül milyen is a cég pénzügyi mérlege, úgy tudom a tőzsdére ment cégeknél kötelező közelni a pénzügyi jelentéseket, míg ezt eddig nem igazán publikálták.

  Ez nem tudom mikori cikk, a guggli dobta ki egy keresés során:
  Láthatatlan ember - A Digi TV fura ura: Teszári Zoltán portréja [link]

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Loha #1596 üzenetére

  Múlt héten free leech volt a legnagyobb hazai torrent trackeren, ezért ugrott meg a forgalom, de ez minden szolgáltatóra kihatott nem csak Digire. A BIX totálon is jól látszik a megugrás. Vasárnap este végetért, a megkezdett letöltések még befejeződnek de idővel visszarázódik majd a korábbi állapotba. A feltöltés azért ugrott meg Diginél mert a LAN-os userek seedelése megugrott a nagyobb feltöltési sávszélük miatt, de a kábelesek is biztos seedeltek csak a kisebb upload miatt náluk kevésbé volt ez látványos, de attól még akadozást bőven okozhatott az átlagosnál jobban leterheltebb hálózat.

  A LAN-osok miatt nem hiszem hogy lesz hirtelen növekedés. A budapesti területek átmigrálása lassan és fokozatosan halad, legalábbis a címlista nem bővül valami túl dinamikusan. Mondjuk nem tudom konkrétan hogy működik az átmigrálás, ha átkötnek egy épületet ott felkeresnek minden előfizetőt hogy bekössék hozzá az UTP-t, a régi modemet elvigyék és automatikusan átrakják egy LAN-os csomagba? Vagy a migrálás nem automatikus és egy ideig párhuzamosan fut a két rendszer? Mert utóbbi esetén az ügyfelek nagy részét teljesen hidegen hagyná az hogy van LAN-os net, nem is figyelne föl a változásra, azt max a hardcorabb réteg lesi nap mint nap mikor ér már el hozzá a LAN. Az átlag usert akik a többséget adják ez teljesen hidegen hagyja.

  A vidéki területek nem is kerülnek fel címlistára, úgy tűnik azokat előbb kiépítik és utána egységesen indul meg azokon a szolgáltatás. Viszont hirtelen megugrásra ott sem érdemes számítani. Akinek ma még nincs nete, az valószínűleg nem is nagyon kapar majd utána, az aki első netelőfizetőként megjelenik az nem fog azonnal nagy forgalmat generálni, egy szűz user havi 1-2GB-tal is beéri a kezdetekkor. Az aki hardcorabb annak viszont úgyis van nete amihez a hűségszerződése úgyis köti, így az ügyfél elszívás más szolgáltatóktól lassú és fokozatos lesz amíg mondjuk 1 vagy 2 éves hűségidők lejárnak. Épp ezért nagy és hirtelen ugrást a Digi forgalmáben nem hiszem hogy okozni fog.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Ndruu #1597 üzenetére

  Diginek lehet úgy 15-20 ezer előfizetője, a címlistájuk ehhez képest igen csekély. Szerepel benne mindent beleszámolva max 80 cím, és annak egy része olyan területen van ahol eddig nem is volt szolgáltatás, tehát nem átépített terület. Ha abből nagylelkűen mindre számolok egy száz lakásos tízemeletest és ott mondjuk 10% penetrációt veszek az még akkor is csak max 800 előfizető. És attól tartok a címlista nem igazán önálló épületket takar hanem sok esetben az egyetlen háztömb több lépcsőháza úgy meg akár jóval kevesebb ember is lehet érintve. Szerintem a Budapesti ügyfélkörnek csak egy nagyon csekély része lehet még átmigrálva és ha ilyen tempóban bővül a címlista akkor még nagyon odébb lesz a vége. Már ha egyáltalán cél az hogy minden címen átépítsék a hálózatot.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz rocket #1602 üzenetére

  Hidd el ez minden országban ugyanígy van, nincs itt semmi magyar jellegzetesség. Idehaza is pont ugyanúgy zajlanak a dolgok mint külföldön.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz rocket #1654 üzenetére

  A vidéki területek eddig sem voltak a listán, pedig állítólag miskolcon, pécsen, székesfehérváron már több lakótelepi területet bekábeleztek vagy most is teszik. Gondolom majd 1xre fognak elindulni az új területekkel valamikor az ősszel. Bp-en is inkább pár új terület van,a meglévő területek átkábelezése meg lasabban fog haladni, és szerintem közel sem lesz olyan teljes. A debreceni volt DMCC területeit is hozzácsaphatnák, ott már régebb óta üzemel a LAN-os netszolgáltatásuk.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Ndruu #1691 üzenetére

  Attól mert 2GE helyett 10GE port lett BIX-en nem nagyon változhatott semmi, azon a porton eddig sem volt túlterheltség. Ha a hálózat többi részén változtattak, eszközt cseréltek vagy bővítettek akkor annak lehet hatása, de annak semmi köze a BIX porthoz.Mellesleg már tegnap hajlanban áttértek, szóval ez alapján már tegnap is jónak kellett volna lennie.

 • shabbarulez

  őstag

  Úgy tűnik a Digi az olcsóbb netes áraival egyre jobban hódít. Az elmúlt 1 évben annyi előfizetőt gyűjtöttek mint az azt megelező 5-6 év alatt összesen.

  2006/II. félév: [link]
  2007/I. félév [link]

  Pénzügyi oldalról már nem tűnik ilyen sikeresnek a növekedés, a havi bevételek 1 év alatt 36%-kal nőttek, megduplázódott ügyfélszám mellett, ami az egyre olcsóbb csomagok miatt van. Ez megmutatkozik az egy főre vetített havidíjnál is ami úgy ~3600Ft körül van, ez igen alacsony, de ilyen nyomott árú havidíjak mellett ezen nincs mit csodálkozni.

  Kíváncsi leszek az új kábeles fejlesztések mennyivel növelik majd a területi lefedettséget és az ügyfélkört az elkövetkezendő egy évben. Ha nagyon bejönnek a dolgok és sok új terület lesz, talán egy újabb előfizetőszám duplázódás is beleférhet. Bár az még mindig csak egy 2.5% körüli piaci részesedést fog majd jelenteni.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Viktor77 #1759 üzenetére

  Anno több éve amikor még kevésbé voltak leterhelve a kábelnetes hálózataik, akkor is volt 2 ms-es mérés bix.hu-ra, viszonylag stabilan. Emléxem egy srác elköltözött HDSNet területre a ltp-ről és neki az új helyen stabil 2ms-es pingje volt még csúcsidőben is, de ez már sok éve volt. Egy LAN-os hálózatnál Bp-en belül meg elvárható a stabil 1 ms-es ping.

 • shabbarulez

  őstag

  Akkor átmásolom HwSw topicból tegnapi hsz.-emet, hátha innen is jön válasz.

  A sebesség egyébként külföld/belföld felé is megmarad maximum közelében az esti csúcsidőben(~21 óra felé)?

  Tracert is érdekelne az esti csúcsidőben, mondjuk:
  www.bix.hu
  kplay.de
  www.linx.net
  www.ams-ix.net
  dslreports.com
  www.microsoft.com

  Esetleg ha valakinek van kedve pl. hrpinggel egy teszthez:
  http://www.cfos.de/hrping-v235.zip

  hrping -l 1472 -n 8333 -w 1000 -s 1.2 www.index.hu

  Ez a 10 Mbps-et szimmetrikusan közel kitöltve, csinál egy terheléses ping tesztet 10mp-en át. Kíváncsi lennék olyankor milyen késleltetések és csomagvesztés van. 20 Mbps net esetén az alábbi paraméterezéssel lehet próbálkozni:

  hrping -l 1472 -n 16666 -w 1000 -s 0.6 www.index.hu

 • shabbarulez

  őstag

  válasz hbruce000 #1901 üzenetére

  Ha amcsi szerver akkor keleti part esetén 100-110 ms, nyugati part esetén 180-190 ms a minimum érték a legoptimálisabb esetben is. Ázsiai szerverek akár 300-500 ms-ek is lehetnek, mire bejárja atlanti óceán-usa-csendes óceán ázsia távot oda vissza. Ha kelet felé megy a peering akkor lehet ázsia felé kisebb ping, de nem igazán jellemző az olyan routing, mivel kelet felé kevés a kapacitást, épp ezért drága is.

  Tracert paranccsal meg lehet nézni célszerverig milyen utat járnak be az adatcsomagok és milyen késleltetéssel.

  [ Szerkesztve ]

 • shabbarulez

  őstag

  A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a HFC Technics Kft.-t és választotta FTTB node beszállítójaként [link]

  Mennyiség alapján akkor ez szeptember ezer háztömb volt, amit novembertől újabb ezer követ majd. Mivel jellemzően nagyvárosok lakótelepein, tízemeletesekbe csinálnak FTTB infrastruktúrát, ott meg általában 100-150 háztartás van egy tömbben az úgy 200-300 ezer háztartás lefedését jelentené ha be lesz aktiválva ez a kétezer node. Ez jelentős területi bővülést hoz, hisz most 70 ezer kábeltv ügyfele van diginek, a lefedettsége meg úgy tippre 100-150 ezer közötti háztartás lehet. 25%-os netpenetrációval számolva ez akár 50-60 ezer előfizetőt is jelenthet, ami lényegesen több mint a Digi jelenlegi 20 ezres netes tábora.

  Az esetleg tudja valaki mely gyártó, milyen típusú hálózati eszközeit építi be hálózatába a Digi?

Aktív témák

Hirdetés