Hirdetés

Aktív témák

 • Imrege

  csendes tag

  Sziasztok!

  Nem vagyok kezdő a Delphiben, de az adatbáziskezelésben igen. Dbf állományokat kezelgettem eddig, de unom.
  Access adatbázist szeretnék használni, de olyan gépen futna a progi, ahol esetleg nincs telepítve az Access (tehát nem számíthatok a motorjára). ADO vagy BDE? A különböző fórumokon úgy vettem észre, hogy az ADO-hoz kell az Office-program. De lehet, hogy nincs igazam. Ezért kérdezek...

  Meg persze, hogy hogyan. Próbálkoztam igen sokat, de sehogysem tudom megnyitni azt a fránya MDB-fájlt. Rossz paraméter, felhasználónév, jelszó, van minden üzenet.
  Írja meg valaki, hogyan érem el azokat az adatbázisokat?!

  Köszi

 • lao ce

  aktív tag

  válasz Imrege #1 üzenetére

  access engine-t adatbazist tudod hasznalni access es office nelkul (sot, szabad is!), akarmin keresztul akarod elerni - kiveve persze pont az access nevezetu programot, mert ahhoz kell az access nevezetu program :)

  attol is fugg milyen a programod es hogy mi a celod vele, de csak ennyi info alapjan en ado-t hasznalnek, a bde eleg halott ugy (sajnos), az odbc meg mar idejetmult.
  ado kovetelmenyek kb ezek: winnt sp6, win95/98 kell installalni a mdac-ot, de sok program mar eleve megteszi, peldaul office meg ie. azt hiszem mason windowson fut minden nelkul. ez a szivas az adoval hogyha el akarod adni a programot akkor illik ezeket leellenorizni, installaltatni a userral vagy azt mondani hogy win2000 vagy ujabbal vagy csak kompatibilis.
  eleg kutya dolog a registryben turkalni hogy kiszedd hogy kompatibilis-e az oprendszer a programoddal, de egyszer kell megirni...

  hasznalat:
  tegyel egy mdb-t a program file melle (az egyszeruseg kedveert), tegyel a formra egy ado db objektumot.
  az objektum tulajdonsagai kozott van egy connect wizard or builder szeru dolog (en d5-ot hasznalok), az vegigvezet a dolgokon.
  username Admin (nagy a), password empty defaultban, kell a path meg a file, aztan kb ennyi ha jol emlekszem.

  (kicsit pontositottam)

  [Szerkesztve]

  nicht kompot

 • QG

  tag

  En is utalom, ha nem arra valaszolnak, amit kerdeztem, de ne hasznalj accesst, inkabb MySQLt, vagy PGt, azok szebbek, jobbak, ingyenesek, stb, van hozzajuk telepito, amit beepithetsz a kesobbi Delphi programod telepitojebe.

  QG

  “Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge.'” ― Isaac Asimov

 • lao ce

  aktív tag

  válasz QG #3 üzenetére

  ''ne hasznalj accesst, inkabb MySQLt, vagy PGt, azok szebbek, jobbak, ingyenesek''
  nem mintha access fan lennek, de meg tudod indokolni hogy miert nem jo az access tokeletesen egy 'hazi' kornyezetbe?

  semmi sem szebb, jobb vagy ingyenesebb a fent emlitettekben. mivel a feladat nem volt definialva ezert kivancsi vagyok hogy mire alapozod hogy szebben jobban lehetne megoldani a 'barmit' mint accessben.

  vagy csak hallottad valahol hogy access sux?

  nicht kompot

 • QG

  tag

  válasz lao ce #5 üzenetére

  #1de olyan gépen futna a progi, ahol esetleg nincs telepítve az Access
  Ebbol arra kovetkeztettem, hogy uzleti celu az alkalmazas, bar lehet, hogy tevesen. Ezert javasoltam olyan dolgokat, amiknek a futashoz nem kell penzes termek (Office)
  Az Access olyan az adatbaziskezeloknek, mint trabant az autoknak. Hasonlo dolgokat tud, csak kevesebbet, es rosszabbul. Bar ketsegkivul a windowsos felulete szep es latvanyos, nem segiti olyan mertekben a munkat, mint amennyire gatolja.
  Imrege azt irta, ert a Delphihez, ezert arra gondoltam valamilyen adatbaziskezelohoz is erteni szeretne, nem csak potyogni.
  Az altalam javasolt dolgok, kulonosen a PG meglepoen nagy tudasuak ahhoz kepest, hogy ingyenesek.

  vagy csak hallottad valahol hogy access sux?
  tanultam Accesst, tudom elso kezbol
  ocsem tanul, szigorlatozik, tudom masodkezbol
  csiripelik a verebek :))
  Sot, azt hittem, mindenki tudja :DD

  QG

  “Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge.'” ― Isaac Asimov

 • lao ce

  aktív tag

  válasz QG #6 üzenetére

  csak kivancsi voltam, koszi hogy valaszoltal.
  sajnos ugyanazt irtad le hosszabban mint elotte, hogy access szar, masok jok. es ez igy szerintem nem allja meg a helyet, ezert kerdeztem volt toled hogy mire is gondolsz.

  ''Ezert javasoltam olyan dolgokat, amiknek a futashoz nem kell penzes termek (Office)''
  ha az ocsed szigorlatozik belole :) akkor biztos hogy tudod, hogy nem kell telepitve lennie az officenak ahhoz hogy access adatbazist kezelhessel delphibol. tehat nem penz kerdese.

  megegyszer mondom, hogy egyetertek. bizonyos dolgokra jobbak mas megoldasok, de azert az access adatbazis elvihet egy uzleti alkalmazast is vidaman. szerintem egyaltalan nem elvetendo valasztas csak hmm... divatbol.

  nicht kompot

 • wolffy

  aktív tag

  Nekem mindebből még mindig nem világos hogyan lehet pontosan Access fájlt rendelni Delphi-hez. (Én csökkentelméjű vagyok.)
  Kérem valaki írja le nekem hogyan lehet egy Access adatbázist (*.mdb) összerendelni Delphi 7-sel.

  Nekem nem igazán sikerült. :( Eddig ezeket csináltam:
  - létrehoztam egy alias-t BDE Administrátorban MSACCESS típusúra,
  - megadtam a Database name tulajdonságnál az adatbázis fájl elérési útját és nevét,
  - a LANGDRIVER-t beállítottam Access General-ra.
  - az OPEN MODE-ot hagytam READ/WRITE-on.

  A System database megadásánál tudom, hogy Access-ben kellene beállítanom a felhasználói csoportengedélyeket és létrehozni egy *.mdw fájlt, de hiába csinálom meg valami mindig rossz lesz. Én ilyet most csinálok először.
  A másik meg az, hogy amikor Delphiben hivatkozom az alias-ra és behívnám a táblát, valami felhasználói jogosultságot kér. Nyilván a *.mdw fájlt akarná nyögni. Ha csinálok neki egy ilyen fájlt, akkor meg azt írja, hogy az információs fájl ''missing or opened exclusively by another user.

  Eddig csak paradox adatbázisokat alkalmaztam Delphiben, de most égető szükségem lenne egy Access fájlt összegyógyitanom egy kis felülettel. Konvertálni pedig nem szeretném paradoxba. Kérem valaki magyarázza el nekem ezt az Access dolgot, mert már kezdek kiakadni, hogy nem sikerül. (Szinte biztos vagyok benne, hogy létezik más út is, de sajnos nem vagyok gyakorlott.)

  Köszi szépen!

 • Imrege

  csendes tag

  Ahhoz képest, hogy én tettem fel a kérdést, igen régen nem néztem be ide.
  Közben idejétmúlt lett a dolog. Ráálltam az embedded Firebird adatbázisra. Ingyenes, egyszerű, jól használható. Az Accesst azért akartam anno, mert azt ''ismertem'', dolgozgattam benne; a többitől féltem, mint bárki az ismeretlentől.
  Igen, kereskedelmi progiba kellett valamilyen adatbázis. De mondom, a Firebird-del tökéletesen meg vagyok elégedve. Nekem csak helyi adatbázisra van szükségem, szóval semmi távoli szerver meg osztott környezet.
  Úgyhogy kösz a válaszokat. Érdekességképpen azért ha ráérek (?!), megnézem ezt az Access-dolgot.

 • wolffy

  aktív tag

  válasz Imrege #9 üzenetére

  Köszi. Engem érdekelne. Én is úgy vagyok vele, hogy az Access-t ismerem.

 • bendi

  tag

  válasz wolffy #8 üzenetére

  Használd az ADO-t. Sokkal kevesebb a galiba vele, mint a BDE-vel...
  Csak MDAC kell hozzá, letölthető ingyenesen a Microsofttól... vagy office telepítésekor is felkerül.
  TADOConnection.ConnectionString:
  Megnyomod a build gombot a felugró ablakban,
  kiválasztod a providert: Microsoft Jet OLEDB provider
  ezek után megadod a datasource-nak, hol a db-d, és teszteled a kapcsolatot...
  ezután, ha felteszel egy ADO komponenst, beállítod a connectiont erre az ADOConnectionra, és kész

  A4-es papíromat hasonló Audira cserélném

 • Pufokaboka

  tag

  Sziasztok!

  Nekem a következő problémám lenne. Akarok olyan SQL lekérdezést csinálni, ami több adatbázisfájlt használ. Ezzel eddig nincs is gond, mert ez tök jól megy:''SELECT * FROM [elérésiút+filenév.mdb].[táblanév]''. A baj ott van, hogy nekem az mdb fájlaimon adatbázis jelszó van. No, ezt már sehogy nem tudom letolni a kicsi torkán, egyszerűen semmit nem akar megenni. Tud valaki vmilyen megoldást?

  Köszi, üdv!

Aktív témák