Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • vottokar

  senior tag

  Már vártam,hogy valaki szakavatott, megtegye ezt a lépést. Köszönet érte. :) Én sajnos csak ugatom az openwrt témát, ezért csak a gyári firmware-vel tudom használni. :(
  Az igényeim igencsak alapok. Tudjon osztani dróton és wifin netet. (100M digi van). Csak a notimban van ac, és az is egycsatornás, úgyhogy nem vagyok ott poweruser. Az n-es részét olcsó telefonok és tablet használja a családban, szintén alap böngészés szinten. Szóval nem volt követelmény a csúcstempó, de jó ha üzembiztosan megy. Egy mobilmerevlemezt tervezek rádugni (véglegesre 1T WD-Red, most egy kicsi Samsung van rajt). Az ezen levő adatok (családi adatok, esetlegesen videók) elérése helyi hálón (ez most is megy) esetlegesen kívülről (ezt még nem próbáltam). Gondolkodtam egy R-Pi alapú médialejátszón, ezt kéne tudnom majd használni, de ez még csak távlati terv.
  A teljesítményével elégedett vagyok, de ez az újfajta grafikus lebutított felület nekem nem igazán jön be.
  A külseje szerintem nem ronda, de nálunk sajnos el kell dugni a könyvespolc egy alsó fakkjába, mert a gyerekeim elől csak ott van kb. biztonságban. Ez nem tesz jót a wifi hatótávnak (panel, sok 2.4-es környező egység), de ezzel együtt kell élnem.
  Elgondolkodtam a winchester beépítésébe a router dobozába (ötletadó suste mester), de nem tudom, hogy ez miként árnyékolná esetlegesen a beépített wifi antennákat. Ha sikerülne ideiglenesen beüzemelni egy másik routert ideiglenesre, akkor lehet, hogy jövő héten behozom a munkahelyre és megnézem, hogy egyáltalán elfér-e a dobozba biztonságosan...

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz vargalex #16 üzenetére

  Ha ilyen eredményeket hoz nálad a LEDE alatt a wifi, akkor az nekem már bőven sok is lenne. A notimba úgyis csak intel 3165 van, és a netem is csak digi100, de az általad mért értékek felével is tökéletesen kiegyeznék.

  Minél többet olvasgatok, annál jobban úgy érzem, hogy nem értek én ehhez az openwrt/lede cwf dolgokhoz. Tudom, hogy ez nem "egyszerűprogramú" magamfajta felhasználóknak van, de itt olyan egyáltalán nincs is, hogy szépen belinkelem a DIR860L firmware flashelő "ablakában" az ehhez a típusú routerhez a megfelelő aktuális file-t, és ő ezt megteszi nekem úgy, hogy az újraindulás után már csak be kell állítanom böngésző alól magamnak a szükséges dolgokat? (jó cirkalmas mondat lett :) ) Olvasom én, hogy mit csináltok itt többen, de én sügér vagyok ahhoz, hogy én magamnak rakjak össze build-eket, és megtanuljam a parancssoros mahinációkat. Tudom, hogy ez olyan mással kikapartatni a gesztenyét hozzáállásnak tűnik, de nekem ez nem a szakmám, és vagy 25 éve tanultam számítástechnikát. Ki tudok próbálni dolgokat, infót megosztani az eredményekről, de én inkább az elektronika oldaláról vagyok érintve.

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz vargalex #19 üzenetére

  Akkor megnyugodtam, hogy gondolnak a magamfajta egységsugarú user-ekre is. Akkor már csak meg kell keresnem, hogy a nekem (vagis a DIR860L-nek) megfelelő lede-t hol tudom letölteni...

  ui. azt hiszem megtaláltam. A google barátom segített... :B

  [ Szerkesztve ]

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz suste #41 üzenetére

  Szia. Milyen USB3-as aktív HUB-ot használsz? (ebay link tökéletes :B ) Eddig nem jutottam el agyilag oda, hogy hub használatakor esetlegesen megmaradhatna a szabad USB3 port plusz felhasználásra.

  Még mindig izgatja az én fantáziám a kis wd red beapplikálása a dobozba, de most, hogy Zirowe fórumtárs 2.4-es wifi anomáliákat tapasztalt mobilhdd rákötéskor, és vargalex maestro is környezeti érzékenységre "panaszkodott", egy kicsit elbizonytalanodtam abban, hogy a router elektronikájához ilyen közel kellene-e applikálni a winchestert. Meg az a "nagydarab fém" milyen hatással lesz majd a beépített wifi antennákra.
  A héten majd kiderül, tudok-e beüzemelni egy pótroutert otthonra és hogy lesz-e a Dlink szétszedésére időm a munka mellett.

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz suste #44 üzenetére

  Akkor keresek egy ilyesmit kínai barátainknál.
  Amúgy szétszedtem a Dlinket. Gari már ugrott, mert a felső három csavart "csak" látható módon lehet kiszedni. Az alsó három rendesen a "gumitalpacskák alatt van. A merevlemez gond nélkül elfér bent, de a sata/usb illesztő illetve maga az usb kábel már kérdésesebb. (elférni elfér, csak akkor igen közel kerül a felső Wifi "antennához"). Legcélszerűbb lenne fixen beforrasztani az USB aljzat helyére, meg magára a SATA Illesztőre. Ekkor viszont ugrik a külső USB3 csati. Őszintén szólva nem szívesen vagdalnék fóliát az USB hub belső bekötése céljából, meg utána a hub szabad portjának a kivezetése miatt. Máshogy meg nemigen látom, hogy miként lehetne kivezetni esztétikusan a szabad portot. Talán a router hátulján a csatlakozók feletti részbe lehetne beapplikálni egykét USB 3 aljzatot. De még elmélkedem. Van pár napom rá.
  Szerintem eléggé bohóc hűtést kapott a processzor. Ha beépíteném a plusz merevlemezt, biztos megérné ráapplikálni egy nagyobb bordát a megnövekedett belső hőtermelés miatt.

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz vottokar #46 üzenetére

  Akkor pár kép a belsejéről, hátha valakinek segít : [kép1] [kép2] [kép3]
  Elég érdekes, hogy egy könyvespolc ajtó mögötti alsó polcán leledzett a router az elmúlt majdnem két hónapban, de ehhez képest a belseje elég ramaty állapotban van. Az a fehér lisztfinomságú porszerű lerakódás az egész dobozon és a panelon is fellelhető (kívűlről nem igazán). Az USB-s résznél meg az árnyékoló burkolat már most enyhén "rozsdásodott" a hajlításnál. A közvetlen a csatlakozó forrasztását takaró lemez kivehető, a többi árnyékolás le van forrasztva.

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz vargalex #51 üzenetére

  A doboz és a router is külsőre tökéletes állapotban volt a vásárláskor. Most is mikor kivettem csak "enyhén" poros volt kivülről. Belül meg lehet, hogy valamiképpen feltöltődött, és ez vonzotta oda a port ilyen "érdekes formában.
  Sajnos panelben lakunk a harmadikon (4 emeletes.) Itt fűtési szezonban iszonyatosan száraz tud lenni a levegő és eléggé statikusan feltöltődik minden. Két gyermekem miatt azért mosás párásít, meg van ultrahangos jófajta párásítónk (egyik csemete asztmás), de akkor is. Lehet, hogy ez tesz be ennek a csodás szerkezetnek. A rozsdásodó árnyékoló meg szvsz. selejtes darab. Csak azért érdekességképp leírtam és fotóztam. Hátha mégsem...

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz suste #56 üzenetére

  Mondjuk ahogy fényképeken látom, az A1 verzióban azért jóval több "anyag" van. Itt igen csupasz a nyák. Ami nem mondom, hogy rosszat jelent, de hogy olcsóbb gyártani, az tuti. Ma délután nekifutok mégegyszer.
  Más. Lede telepítése után vissza lehet rakni a gyári firmware-t? (Ha mégse bírnék vele?)

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz SztiviVander #61 üzenetére

  Erre azt hiszem szükségem is lesz, mert úgy elb*tam a beállításokat a LEDE-ben, hogy már nem reagál semmire. :) :( Holnap délután nekifutok...

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz vottokar #62 üzenetére

  Ismét működik az alap gyári firmware-vel. A LEDE-hez nekem még nagyon sokat kell fejlődnöm... :(
  Amúgy a beállításokat hol a fittyfenében tárolja el, mert bár volt rajt lede amit szerintem jól elbaltáztam, de a gyári firmware visszatöltése után úgy nézem, hogy a beállítások megmaradtak jól. Var rá valami plusz kisebb flash, vagy máshol tárolhatja?

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz suste #68 üzenetére

  Elhiszem neked. Akkor már tuti, hogy ahhoz is sügér vagyok. :(
  Azt hiszem nekiállok olvasgatni. Olyan leszek, mint a Szovjetunió gazdasága a huszadik század huszas-harmincas éveiben. A nulláról nagyon gyorsan fejlődök...

  [ Szerkesztve ]

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  Akkor ahogy olvasom, a wifi továbbra is elég szedett vedett a cfw-ken, főleg, ha használatban van az usb port.
  Bár a gyári firmware nálam legalább stabil wifit produkál, de azért a helyettesítőnek bentlevő wr1043nd v1.8 azért gyorsabb 2.4G-n. A jelerősség kb. ugyanaz.
  A gyári firmware-vel lehet ext4 formátumú merevlemezt használni? Most ntfs-en van, de így olyan 18-23Mbyte/s-re képes a rendszer. Ez most a gyári firm hibája, vagy az ntfs-é? Kétfajta usb3-sata illesztővel próbáltam, de mindkettő ekörül produkált.

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz vottokar #84 üzenetére

  Eszembe jutott, hogy a régi HP notimra a régi merevlemezére raktam fel egy Linux Mint-et. Ha jól okoskodom, akkor az a lemez Ext file rendszerű kellene, hogy legyen. Feldugtam ezt a DLinkre, és nem látta a csatolt merevlemezt. :( (Akkor, ha jól okoskodom valószínű, hogy FAT és NTFS formátum a támogatott. (gyári firmware-vel)
  Megnéztem a használt illesztőket, amikkel ilyen a sebesség:
  2db IOCREST illesztő. Win10 szerint: JMicron generic SCSI D.D . Chip rajtuk: JSM566
  1db kínai noname házikó. Win10 szerint: ASMT2115 . Chip rajt: Asmedia ASM1153 PID:1547
  1db ADATA HD710 1Tbyte mobillemez.
  Sebességek: leglassabb a kínai házikó olyan 18MB/sec körül. Utána az ADATA olyan 20-21MB/sec körül. A "leggyorsabb" a JMicron-os IOCREST egy 1T WD Red-el. Próbáltam egy régebbi 160G kicsi Samsunggal is, de a különbségek ott is hasonlóak.

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  Jelentem problémák vannak a gyári firmware-ben is a 2,4G-s wifivel és a merevlemezkezeléssel.
  Alaphelyzet:
  DIR860L dhcp-vel csatlakoztatva egy TL-WR1043ND-hez (valami újabb verziós, nem 1.x-es). Digi100 net, Dell7559 AC3165-el.
  Alapból download/upload 2,4G-n 57Mbit/49Mbit. AC-n 106Mbit/54Mbit.
  Cirka ugyan ezt a sebességeket produkálja a wifi akkor is, ha a router bekapcsolásakor rajta van az USB merevlemez.
  Viszont, ha a router működése közben dugom fel a merevlemezt, akkor felismerés után a mért sebesség már csak 2,4G-n 33Mbit/50Mbit. AC-n a sebesség teljes mértékben megmarad a 106Mbit/54Mbit. Ha várok a merevlemez leállására, és csak lehúzom a HDD-t, (tudom, hogy ez így nem korrekt, de én a gyári firmwareben semmiféle merevlemez fel- és lecsatolási megoldást nem találtam.) ez a 2,4G-s sebesség még tovább csökken olyan 2x Mbit-re. :( Újraindítás után természetesen visszaáll a dolog, és egy hálózati adattár fel-le dugdosása sem természetes dolog, de szerintem ez azért így mégsem egészen kóser. Főleg úgy, hogy az 5 Gigás részt nem is befolyásolja.
  Más. Egyszerű ohmos terheléssel kimértem a hozzá járó gyári dugasztápot. Alaphelyzetben 12,26V-ot ad ki. 1A-es terhelésre Uki=12.16V. 1.7A-re 12.08V kimenet. 2.1A terhelésnél is még 12.04V kimegy. a kimeneten a búgófeszültség 7mV az 1,7A terhelésnél. Szerintem egész elfogadhatók ezek az adatok, úgyhogy alaphelyzetben egész tűrhetőnek nevezném a külső tápot. Tudom, hogy ez nem egy hűdekomoly mérés, de a semminél több, és munkaidőben most komolyabbra nincs időm és lehetőségem....

  [ Szerkesztve ]

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  Jelentem beépítettem a mobilmerevlemezt a DIR860L-be. Dolgoztam rajt egy délelőttöt teljesen feleslegesen. :( Sajnos beigazolódott a sejtésem. Szépen belefért, elég korrekten sikerült kivitelezni, de a wifit tönkrevágta. A 2,4G teljesen használhatatlan lett, Van hogy nem is látta a számítógép a hálózatot (30cm-ről). Az AC működött, de az is csak olyan nyögvelelősen. Azt hiszem gyorsan kiszerelem, mert hétvégére be kéne otthon rakni, hogy jövőhéten ellenőrizni tudjam, hogy sikerült-e beállítanom a távoli elérést.
  [kép1] , [kép2] , [kép3]

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz suste #88 üzenetére

  Nem tudom, hogy melyik lehet. Pedig a tartó nyák lemez felső részét direkt lemarattam, hogy a lehetőséghez képest minél kevesebbet zavarhasson.
  Sajnos hirtelenjében nem tudom, hogy egyszerű módon miként állapíthatnám meg, hogy mi a gond. Nincs külső kétsávos antennám, hogy esetlegesen rá tudjam kötni a belsők helyett és messzebb vinni. Az USB rész mondjuk elég messze került így a wifitől, a házon belül nem tudom sehogy sem távolabb vinni. (max pár millimétert, de az szvsz. nem oszt nem szoroz.)
  Sanda gyanúm, hogy a 2,4G-ás wifi egység nem sikerült valami jól a Dlink-nek (vagy az MTK-nak).

  [ Szerkesztve ]

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz vargalex #90 üzenetére

  Mondjuk a nyákon árnyékolják is az USB vezetékeit a hátoldalról, viszont az egyik árnyékolólemez nincs gyárilag leforrasztva. (legalább is az enyémben) Lehet, hogy ezt még megejtem jövő héten és próbálok úgy is egyet. (Nem látok sok esélyt rá,hogy megoldja a gondot, de elég egyszerűen meg tudom tenni. Csak legyen rá egy órám.)

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz SztiviVander #92 üzenetére

  Bocs a kései válaszért, de szabad hétvégés voltam, ilyenkor fórum csak read only telefonon)
  Ha lehúzom az USB csatlakozót, akkor "természetesen" öröm és boldogság, mindkét wifi működik. Az hogy a bent maradó merevlemez esetlegesen mennyit "ront" az antennák hatékonyságán nem tudok nyilatkozni, mert ilyen tesztet a műhelyasztalon nem végeztem, otthon meg nem lehet...
  Akkor perpillanat nekem az jön le, hogy jelenleg választhatok, hogy vagy nem használom az USB3-at merevlemez csatlakoztatására (vagy esetlegesen USB2-esre, de akkor oda a jó sebesség), vagy csatlakoztatom a merevlemezt, kívülről, jó messze rakva, és egy 2.4-es AP-t beüzemelek melléje..

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  A hét második felében (cca 2nap) volt lehetőségem a gyári firmware-vel tesztelni otthon valós helyzetben a USB3-as mobil lemez és a 2,4G-s wifi esetét. A merevlemez vagy 40cm-re elrakva router mögé. Netelérés olyan se ilyen, se olyan.
  AC-n működött az egész lakásban akármikor próbáltam. (sajnos csak egy AC képes eszközünk van)
  2,4G N-en néha egész jól ment, néha meg szinte semennyire. Ha "befagyott" a kapcsolat, akkor általában csak a lemez lehúzása, és az újraindítás segített.
  Utólag gondoltam arra, hogy nem próbáltam USB2-es házzal a dolgot. Lehet, hogy hazaviszek egyet, és azzal csinálok még tesztet.
  Amúgy a teszt idejére leforrasztottam az USB3-as csatlakozónál lévő árnyékoló lemezt. Sőt még a processzor memória páros feletti be nem építettre is applikáltam egyet, de nem oldott meg semmit sajnos...
  Közben felraktam megint próbára openwrt-t (suste mester féle mentéssel, köszönet neki) meg lede-t is. Ismerkedtem vele. Jól bekonfigolni még nem sikerült (sejtem hol rontottam el, de majd később ha lesz időm folytatom a tesztet), de legalább nem fagyasztottam le teljesen, mint múltkor...

  [ Szerkesztve ]

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz suste #119 üzenetére

  Olvastam a readme-t. De valamelyik cikkednél írtad, hogy a visszaállítást lehet luci alól is végezni. Letöltöttem a tárhelyedről a "suste-headless-0.8.2.....2016.11.05.tar.gz" filet és ezt töltöttem fel a luci alól mentés-flashelés menűpontnál. Gyakorlatilag más lett a luci kinézete és megjelentek a menűben a transmission meg a miniDlna pontok is, úgyhogy úgy gondoltam akkor nem cseszhettem el... :B
  Szerintem ip cím gondjaim lehettek mert ittbent a cégnél router és switch mögött vagyok és szerintem a benti Tp-Link is ugyanazt a tartományt használja amit az openwrt vagy a lede akar. A gyári firm meg nem. Csak ezt már nem volt időm kipróbálni, mert lejárt a műszakom.

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz dchard #121 üzenetére

  Akkor szerinted lehetséges a probléma szoftveres orvosolása. Ez jó hír. Akkor mégsem kell belenyugodnom az USB2 sebességébe. Addig meg lehet, hogy marad egy külső AP. Még nem tudom.
  Mostanában egy kicsit bizonytalan vagyok. Vagy mégsem? :)

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz F34R #131 üzenetére

  Ha a korrodálás alatt az én általam lekapott képeken látható "porlerakódás" és árnyékolólemez rozsdafoltokra gondolsz, akkor itt szerintem más nem szedte szét még, mert az alját még szét lehet szedni nyom nélkül (bár én már elhagytam egy gumilábat a sok szétszedés miatt), de a tetején lévő három kis csavar egy vastag matrica alatt van. Nekem nem sikerült leszedni nyom nélkül, pedig nem barbár módon estem neki. (bár lehet, hogy csak én tudom, hogy hol nézzem azt a pici nyomot, azét tűnik fel és gariztatásnál már nem is néznék.

  Tudom, hogy nagyon amatőr kérdés itt, de van valahol valami amatőrök számára is emészthető leírás az Hálózati interfészekről és helyes beállításukról mezei felhasználáshoz? Wan csatlakozóba net be LAN-okon és a Wifiken net ki.. Cégnél DHCP-vel kapok egy IP-t, de a mai napig nem tudtam megoldani, hogy legyen net is a DIR860 "kimenetein" is. Otthon meg Digis PPOE kapcsolat de maximum majd hétvégén tudom a próbabeállításokat "tesztelni mert a fiam most otthon leledzik és tőle nem tudok semmi ilyesmit tesztelni addig. (gyári firm-el cca 1 perc alatt megvagyok a kellő beállításokkal, de makacs vagyok és kiváncsi lennék, hogy mit tudna openwrt-vel.

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz suste #133 üzenetére

  Tényleg, ahogy mondod ezen a képen sem tökéletes a lemez állapota szerintem sem..
  Amúgy felraktam a CC-t és a frissítéseket a leírásod szerint. Tanultam dolgokat, de sajnos még mindig nem tudom jól beállítani megfelelően. De már nagyon virtulóz vagyok flashelésben! :) Csakis önhibából természetesen.

  markussandor: A Dlink oldalán ha jól emlékszem a Wifi beamforming hiánya tűnt fel a listában. De a Dlink oldalán elég mostoha gyerek a B1 verzió. Lehet, hogy az A1-hez hasonlították csak az adatait.

  [ Szerkesztve ]

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz suste #139 üzenetére

  Én is pont így gondoltam. Csak megmondom őszintén, hogy belezavarodok néha abba a sokmillió beállítási lehetőségbe, meg hogy összeillő dolgokat nem egy helyen kell állítani. (Olvasok és sok mindent megértek, de még ott tartok a tanulásban, hogy úgy érzem, hogy egyre kevesebbet értek az egészből. Meg az is néha elveszi a kedvem, hogy néha átírok szerintem valami nem egetverően fontos dolgot, mentek, és csak megy a homokóra ezerrel és eldobja a kapcsolatot pár perc múlva és én meg többet nem érem el a routert. És kezdődhet a flashelés és beállítás elölről... :B
  Mindegy most beállítottam a ppoe-t az adataimmal és hazaviszem a routert. Ha mázlim lesz lehet, hogy tudok holnap délelőtt lopni 10 percet próbára. Aztán holnap délután ismét folytatom a kísérletezést itt bent a munkahelyen. Próbáltam a 9092-ben is a beállítást, de odáig még nem jutottam el, hogy megcsináljam azt, amit vargalex mester írt itt.

  Vargalex: köszönöm, hogy megerősítetted a sejtésemet. Holnap délután ki is próbálom...

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz vottokar #141 üzenetére

  Időközben, ha nem is terv szerint, de sikerült "beröffenteni" a suste mester féle 15.05.1-et mentésekkel és a LEDE 17.01.0 rc2-őt is a dir860-on. Sajnos a wifi nálam mindegyik esetben gyengébb volt alaphelyzetben (a jelszint magasabb volt, de a sebesség kisebb), mint a gyári firmware-vel. :( Merevlemez csatlakoztatása után meg sajnos instabilabb is lett a rendszer, pedig most csak egy usb2-es rack volt fent.
  Sebességek: 100/50 nettel:
  Gyári: AC: 108/54Mbit N: 56/53Mbit
  LEDE: AC: 94/54Mbit N: 44/39Mbit
  C.C.: AC: 84/53Mbit N: 12/37Mbit
  És sajnos a 2,4G még ronda mód "szakadozott" is a cfw-ekkel :( Azt hiszem, hogy merevlemez használat mellett nem igazán tudom megúszni egy AP beüzemelését.

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz suste #144 üzenetére

  Mert balfék módon nem néztem utána, hogy van már kint. :-( De akkor délután még nekifutok a dolognak.
  Amúgy a te mentésedet erre ugye nem lehet felapplikálni? Mert kellene azért a dlna meg noip-s elérés, de gondolom ez alapból nincs benn a lede-be... (Rc-be n
  em találtam legalább is.)

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz suste #148 üzenetére

  Köszönöm mindkettőtöknek a választ...

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz suste #148 üzenetére

  Hétvégén felraktam a végleges LEDE verziót. Sajnos nálam a sebességek maradtak az RC2-vel elért értékek, és a 2,4-es bizonytalanság is megmaradt USB2-es hdd-vel is. :(
  Viszont azelőtt mikor a te openwrt-s rendszeredet próbáltam a mentésekkel együtt, szépen ment a win-es filemegosztás. Nem csak a win filekezelőben láttam a merevlemezt, hanem szépen elértem a Total Commanderben is a hálózatoknál, mind a miniDLNA "könyvtárban", mind a merevlemez neve alatt is. Sajnos a gyári Dlink firmware-vel csak Win10 Filekezelőjében látom a 192.168.x.x alatt a lemezt. Én meg olyan régimódi vagyok, hogy file műveleteket a TC-vel szeretek csinálni. Miután felpakoltam a végleges LEDE-t és a pluszban szükséges file-okat (az openwrt fórumban te általad talán novemberben belinkelt képen található lista alapján raktam fel) A windowsos file megosztás "csak" a szokásos Filekezelősen működött, TC alól nem. Gondoltam egy bátrat, alaphelyzetbe állítottam a LEDE-t (reset 10mp nyomása) és utána visszaraktam a CC-t a te mentéseiddel, ahogy előtte már működött. (DIR860 beépített firmware flashelőjével, factory verzió, majd utána a már általam is sikeresen használt leírásod alapján a mentéseket is. Viszont a TC-s "elérés" továbbra sem működött. :(
  Két verziót tartok valószinűnek.
  -Vagy valamiképp "bent ragadhatott" valami a nem sikeres csomaginstallálásomból LEDE alatt, és ezt a reset és a Flashelés sem tüntette el, de ezt valahogy nem érzem valószinűnek.
  -Vagy a két kísérletem között volt egy elég nagy win10 frissítés. (eltartott több mint fél órát, kb mint a tavaly nyári nagy frissítés) és ez kevert valamit be. A tavalyi windows frissítés elkaszált jó pár dolgot a gépemen, a mobil internet elérésemre csak valami késő őszi újabb frissítés hozott megoldást. :(
  Ha mégis csak az első verzió lenne a ludas, akkor majd később újra próbálkozom, mert perpillanat eléggé megcsömörlöttem a dologtól, úgyhogy talán később visszatérek az egészre....

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz suste #183 üzenetére

  Tudom, hogy megvan a véleményetek a gyári firmware-ről (sok szempontból nekem is), de kíváncsi lennék, hogy pl. nálad az hogy teljesítene wifi és USB-s háttértár szempontjából.
  Nézegettem, hogy esetlegesen mit tudnék venni a DIR860L helyett, ami kielégíti minden igényemet, ami szerintem nem sok. (routerre kötött merevlemez normális sebességű kezelése (samba max. dlna használatával), ennek esetlegesen távoli elérése, és működőképes N és AC wifi. Sajnos ilyet épeszű áron nem találok most sem. Azt hiszem perpillanat inkább beüzemelem az ezeréves NAS-omat és elleszek dlna nélkül kis tárhelyen.

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz Multibit #185 üzenetére

  Nálam olyan 30000Ft a plafon. Magyarországon dolgozó, középfokú végzettséggel rendelkező, szakmájában dolgozó, többgyerekes alkalmazott vagyok. Sajnos megszorításokkal is csak erre futja....

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz suste #186 üzenetére

  Az az igazság, hogy "megfertőztetek" az openwrt-vel. Nagyon szimpatikus benne a sok millió dolog amire képes lehet, ha az ember úgy szeretné. (és persze van olyan okos ember, aki ezt le is programozta már). Megmondom őszintén, hogy már felmerült bennem, hogy szerzek hozzá egy másik kétsávos használható routert, ami a wifit szolgáltatná a lakásban. De sajna az meg minimum ugyanennyi, mint a DIR860. :) Egy jópár éves használt konzumer cuccal meg nem akarok reckírozni, mert semmi kedvem pár hónap múlva megint szenvedni amilyen formám van.

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz Zirowe #189 üzenetére

  Még tavaly ősszel nézegettem a xiaomi-t. Akkor a LAN portok darabszáma és a 100Mbites volta volt a két eltántorító ok. Jó lenne, egy N/AC-s, AP verzió belőle gigabites porttal jó áron, de beleér az ujjam a bilibe...

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz suste #193 üzenetére

  Nézegettem anno a C7-et is. Ha jól emlékszem decemberben (kivéve a BF-os e*ag akciót) 30K fölött volt, pedig gondolkodtam rajt erősen. Szerintem most egy kicsit megleszek háttér merevlemez nélkül. Majd, ha visszatér a mókoló kedvem, akkor beüzemelem a régi TL-WR1043-at AP-ként és reménykedem, hogy az 5G használható marad a későbbi verziókkal. Most egyedül egy AC3165-ös inteles cuccal tudom próbálni, de sajnos ahogy itt olvasom az itteni mestereknek is gondjaik vannak az inteles wifi kliensekkel perpill.LEDE alatt.

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz woodworm #229 üzenetére

  Van a padavanról valami részletesebb, érthető nyelvű leírás, vagy szenvedni kell az orosszal és a google translatorral. (Sajnos a 8 év orosz nyelvtanulás "eredménye" már teljesen eltűnt a fejemből.. :( )
  Jó lenne végre egy minden téren ütőképes firmware erre a routerre. Már majdnem elcsábulok a Xiaomi routere felé, de ott is mókolni kell mert ahogy olvasom nem teljesen kóser a gyári firmware és nem vagyok teljesen meggyőzve a cfw tökéletes működéséről sem.

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz woodworm #242 üzenetére

  Akkor, ha jól értem ez már padavan firmware lenne a DIR860L-re? És ebben akkor a natív mediatek driverek lennének bent? Már csak az a kérdés, hogy miképp is szuperál. Mert, ahogy írtad, elég keveset közölt a "szerző"...

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz woodworm #248 üzenetére

  Akkor, most feltetted az általad linkelt ddwrt fórumon radmir által feltöltött file-okat, és behalt teljesen a router?
  Számomra az egész egészen zavaros, mert nem igazán értem az egészet. (Tudom, hogy én vagyok a sügér.) Most a ddwrt vagy ez a padavan felülírja a Dlink gyári visszaállító rendszerét is, és nincs visszaállítási lehetőség? (Ahogy olvasom erről kérdezett egy fórumozó radmir-tól is, de nem válaszolt egyértelműen ismét.)

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz woodworm #250 üzenetére

  Remélem sikerrel jársz. Jó lenne már egy gyári wifi működőképességét a cfw-k sokoldalúságával ötvöző firmware.

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz suste #252 üzenetére

  Az a baj, hogy nekem fogalmam sincs, hogy mit is tud a padavan. :B Keresgéltem, találtam képeket, videókat többféle router padavanos menüjéről. A gyári 2.03-as Dlinkhez képest ég és föld. (amúgy régebbi verziós 860L A1-nél még normális menű volt szerintem sokkal több állítási lehetőséggel.) A mostani B1-es firmwareje megközelítőleg szerintem csak teljesen alap kétklikkes felhasználásra alkalmas. Átnézek még pár dolgot, de a wifi korrekt működésén kívül (de merevlemezzel sajnos már az sem igaz) sok dolgot nem tudok felsorolni, amire jó. Nekem messze nem akkorák az igényeim, mind amiket felsoroltál, de nekem pl. nem megy a ddns, a normális samba, a qos hogy is mondjam igen tré (bár az nekem nem is kell). Az usb-re szerintem csak hdd-t enged csatlakoztatni, legalábbis sehol nem láttam nyomtatóra való utalást sem..
  Amúgy attól tartok, hogy valami vagy a gyári firmware-ben is el van rontva, vagy a hardverben is bibi van, mert nálam otthon gyári állapotban is usb2-es házzal romlik a wifi minősége, úgy, hogy a lemez vagy fél méterre el van rakva a router mellől, és igazán más zavaró tényező nincs körülötte. Mindez, ha az ezeréves NAS-omat beüzemelem, nem ront el semmit se...

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz woodworm #257 üzenetére

  Nem olvasom amúgy a ddwrt fórumot, de talán egyszer megosztják az igazságot a dologról... :(
  Én meg nézegetek közben, de nem találtam még megfelelő AP-t.
  Jövő héten hosszú délutános leszek, szerintem megint behozom a "hengert" egy kicsit kisérletezni.

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz woodworm #286 üzenetére

  Rendelkezem eme műremekkel, és a héten délutánonként szabadidővel is. Csak pontos tudásom nincs a padavanra átállásra. :( Ha nem lenne túl hatalmas kérés (de az, tudom), letudnád írni egy teljes hozzászólásban, pontról pontra a lépéseket, és kellő utasításokat, hogy nulláról (vagyis recovery állapotról hogy lehet eljutni a teljesen működő padavan-ig? És esetlegesen milyen plusz file-ok kellenek hozzá. (a ddwrt-s fórumról leszedtem már a dir860l 3.4.3.9.-099.trx és bin fileokat, a dir860lb_mtdblock2 és mtd2.bin fileokat)
  Szerintem nem csak én lennék, aki ki szeretné próbálni.
  pakolok, mert menni kell haza....

  [ Szerkesztve ]

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz Csacse #290 üzenetére

  Ha DIR860L B1-re akarod feltenni akkor hátránya, hogy perpillanat a wifit elrontja a gyári firmware-hez képest sokaknak. Főleg, ha használod az USB csatlakozót merevlemez csatlakoztatásra.
  Előnye, hogy az egyklikkes, nem sok mindent állítani engedő gyári firmware-hez képest szinte mindent megtehetővé tesz. Csak a telepített csomagok kérdése a tudása. A vas router szinten igen erős (ebben az árkategóriában).
  A telepítés nem igazán bonyolult, de a pontos bekonfigurálás azért nem fog menni még luci alól sem nulla hozzáértéssel. (legalább is szerintem, saját tapasztalat alapján)
  Ha elolvasod ezt a párszáz hozzászólást, ami itt van, kb. tisztában leszel a mostani állapotokról openwrt/lede fronton.

  [ Szerkesztve ]

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz woodworm #295 üzenetére

  Uhh.. Az itt levő hozzáértőknek ez biztos egyszerű, de nekem párszor még át kell olvasnom, és meg kell emésztenem.
  (Ma biztos, hogy nem állok neki, mert van még egy beígért nagy munkánk ma délutánra, és nem tudom mikor kezdjük és végzünk....)
  De hatalmas köszönet, hogy leírtad ezt ide. :R Azért ez így elsőre is érthetőbb volt a ddwrt fórumos írásnál. (legalább is nekem.)

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz skbalint #467 üzenetére

  Szerintem első körben nyugodtan kipróbálhatod a gyári firmware-t is. Most cirka egy hónapja visszatértem rá, (a padawan felrakása nekem már túl nagy falat volt még woodworm forumtárs leírása alapján is :( , a lede, openwrt meg a nálam használt külső hdd miatt nem jó wifit eredményezett) és eddig talán egyszer tűnt el az 5G wifi, a 2,4-es meg működött kb úgy, mint hdd nélkül. Mondjuk panelkörnyezet és a sok "idegen" wifi miatt amúgy is max 50-60Mbitet tud a rendszer N-en.
  Ha nem jó neked, akkor még mindig ráérsz mókolni cfw-vel.

  [ Szerkesztve ]

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz skbalint #474 üzenetére

  Azt nem merem mondani, hogy tökéletes (mert egyszerű, mint a faék, és fogalmam sincs, hogy mit fog lépni pl. a wifi-s printeredre), de egy alap próbát megér. Ahogy néztem a hozzászólásodat nincsenek nagy igényeid (mondjuk a jól működő kétsávos wifi ebben az árkategóriában lassan ennek számít sajnos) az meg azért szokott működni az alap firmmel is.
  Én most a nyári időszakban biztos hagyom a kísérletezést, mert kismillió olyan munkám van, ami fontosabb, meg nem is vagyok ilyen béna benne... :B

  Mondjuk én usb2-es házban használom a RED-et, így üzemel "kifogástalanul", mert nálam úgyis az egycsatornás AC a sebességkorlátozó tényező, nem az USB2. Nem esküdnék meg rá, hogy USB3-as háznak örülne-e? (szerintem nem igazán) :(

  [ Szerkesztve ]

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz woodworm #476 üzenetére

  Akkor lehet, hogy előbb sort kerítek rá, mert azért bennem bujkál a kisördög, hogy mit is lehet kihozni még ebből a szerkezetből. Megvárom, míg vargalex mester rábólintson a webes felületére, és majd akkor tesztelek. Nem rohanok sehová. Esetlegesen lehet, hogy beszerzek addig egy jobb wifi kártyát a dell-be az AC 3165 helyett, hogy azért csak mégis... :)

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz vargalex #488 üzenetére

  Ha csak tizedannyit értenék hozzá, mind te, (vagy woodworm), akkor már nekiugrottam volna. De így inkább ezt rábízom a profikra. Maximum, ha rábólintasz, hogy egységsugarúak (mint én pl.) is csinálhatják, mert minden működik, akkor megteszem. Én az USB3-ra lennék igazán kíváncsi. Jó lenne, ha az menne wifi zavarás nélkül a padavannal. Még lehet, hogy megpróbálnám a router dobozba visszarakni a hdd-t. (Mindig attól tartok, hogy vagy a gyerekek, vagy az asszonypajtás megrángatja a dróton spontán lógó hdd-t :B )

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  A héten megjön talán az új wifi kártyám, és remélhetőleg üzemelni is fog a dell-be. Azután csinálok néhány új mérést a most működő gyári firmware-val meg majd nekiugrok én is a padavannak, hogy mit is tud USB3 és wifi szinten.

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  Múlt héten megjött a notimba az AC8265-ös kártya. Beleapplikáltam, akkor még csak semmi driverfrissítés manuálisan, csak a win10 állítgatta magát. Néztem egy alap sebességtesztet, a 2,4G-es sebességem nőtt meg 45Mbitről olyan 70Mbit körülre, az 5G maradt olyan 95Mbit körül. A routerre csatlakoztatott merevlemeznél is (USB2-es ház) a 2,4G-s sebesség emelkedett meg, az 5G maradt a cca. 20Mbyte/s magasságában.
  Az asztali gépünk olyan 35Mbyte/s-vel tudott a hdd-ről olvasni kábelen át.
  Ma behoztam a routert, hogy padavan felhasználó legyek. Felraktam rá a vargalex mester féle megoldással (Áldassék az Ő neve, hogy egységsugarú felhasználóra is megoldást készített :R ) Gond nélkül felment, beállítottam amit kb. alapból használnák (ddns még nincs meg, meg bele sem néztem a torrentrészbe.) és próbába kezdtem. Első körben is használható sebességeredményeket kaptam. Engem a csatlakoztatott hdd-vel való stabil működőképesség (beleértve mindkét wifi-t is) érdekelt mindenek előtt. Aztán csináltam egy manuális driverfrisssítést a Win-en (mert természetesen volt frissebb driver) és utána is mértem egyet.

  Speedtest DIGI100-as netnél ONT és több router mögött:
  kábel:109/54 Wifi2,4G:108/54 Wifi5G:105/54

  Hát nem messze jobb lett, mint volt. Mondjuk itt a 2,4G-s hálózat is elég tiszta (talán 4 hálózatot látok, abból is a céges elég erős, a többi valahol a távolban van.Otthon a panelben nem lesz ilyen rózsás a helyzet a 20-30 idegen hálózattal 2,4-en. De majd meglátom.
  És a lényeg, mert erre voltam igazán kíváncsi, az USB3-as merevlemez kezelése. Olvasási sebesség WDRED-iocrest USB3-SATA illesztőpárosról:
  kábel:108Mbyte/s Wifi2,4G:27Myte/s Wifi5G:38Mbyte/s

  Közben bár hosszútávú tesztnek nem nevezném, úgy néz ki, hogy jól működik a wifi része is. Ma délután otthon beapplikálom és majd az asszony teszteli az N-es részt. :)

  Ledeket állítottam , bár nem jött össze a zöld-zöld, de jó lesz így is.
  A wps gombot is tudtam konfigurálni, legalább is a ledek lekapcsolása rövid gombnyomásra, meg a wifi ki/bekapcsolása hosszúra úgy néz ki működik.
  És az 5G állítható a 100 feletti csatornákra (és működik is), de mondjuk az még nincs telítve otthon sem. (Az enyémen kívül még egy eszközt látok..)

  [ Szerkesztve ]

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  válasz Tyrel #689 üzenetére

  Bár nem értek hozzá (bár próbálkoztam lede-vel és openwrt-vel is),de szerintem a lede sokkal nagyobb szabadságot enged meg neked, hogy azt telepítsd, amit igazán használni akarsz. Nálam sajnos a wifi mint lede, mint openwrt alatt gyengélkedett, (mert én csatlakoztattam az usb3-on hdd-t), ezért használok padavant, amióta vargalex mester megosztotta a halandóknak megoldható telepítést. Elméletileg ezzel egy "fullos" asus router felületet kaptam, ami mindent tud, ami nekem kell. Itt a csomagok telepítése nem olyan egyszerű, mint lede esetén, de úgy tudom, hogy lehetséges. A wifi jobb , mint a gyári szofttal, valamint bár nem tudok olyan fényes újraindulási időt felmutatni, mint vargalex, de csakis a saját mókolgatásaim miatt indítgatom újra pár hetente. Megy, mint a gép....

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

 • vottokar

  senior tag

  Bocsánat urak. Ha padavanon frissítek a legutolsó radmir általi feltöltött verzióra, kell-e valamit csinálnom utána. (reset, gyári alaphelyzetbe állítás, teljes újrakonfigurálás) Bocs a hülye kérdésért, de már jó ideje be sem kellett lépnem a routerbe, és nem igazán emlékezem, hogy mi hogy és hol is van. Viszont beindult a szakozásom és most hétvégén talán lenne időm ismét vele foglalkozni, hogy a rádugott hdd távoli elérését megoldjam. Ezért gondoltam egy utolsó verziós "firmware" feltöltéssel kezdeni a dolgot..

  "Hát te meg ki a tö*öm vagy, hogy bundában szeded itt a málnát?"

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés