Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz Nisida #8381 üzenetére

    "nem rendelkezik saját valutája felett, ezért el sem inflálhatja és meg sem erősítheti, ebből a szempontból lényegtelen a válság oka vagy miértje, és ebben a relációban a bitcoin szintén zenész."

    És a pénz valóban olyan dolog, ami felett feltétlenül rendelkeznie kell néhány instenkomplexusos embernek? Nem elég az, ha az emberek közösen rendelkeznek felette? Nem ezt hirdeti a demokrácia, hogy milyen jó, ha a többség dönt?

    Jelenleg nem a többség dönt, hanem egy maréknyi, magát nagyon fontosnak képzelő ember, akik akár hazugságokkal is, de korlátozott időre korlátlan hatalmat nyertek. Ők képviselik a demokráciát. Mint anno a papok képviselték Isten akaratát. ;]

    Nem érzel benne némi hasonlóságot? Az Egyház sem merte kockáztatni, hogy mi van, ha ők szabad utat engednek Istennek és az majd lesújt a bűnösökre.

    A mostani demokraták is rettegnek tőle, hogy mi történne, ha ténylegesen a demokráciára bíznánk a világ alakulását.

    "de éppen az EU legnagyobb problémája a dolgok szabad áramlásába vette feltétlen vak hit, így ha itt sem segít a világon sem fog..."

    Az EU meg a szabad áramlás? Igen? Egy olyan EU-ban, ahol cukorkvóta van? Egy olyan EU-ban, ahol az államok önkényesen határozzák meg, hogy mekkora adót vetnek ki, milyen valutát használnak, vámolnak-e, meg még a schengeni egyezményben is van lehetőségük opt-out-olni?

    Szabad áramlásról meg egyáltalán bármiféle szabadságról 3 dolog teljesülésekor lehetne beszélni.
    1. Közös valuta legalább az EU-n belül.
    2. Közös nyelv legalább az EU-n belül.
    3. Közös(en elfogadott) kereskedelmi szabályok legalább az EU-n belül, ezáltal az országhatárok akár teljesen meg is szűnhetnének.

    "úgy gondolom, hogy a pénz szükséges eleme az életnek de nem alapja és végképp nem a mozgató rugója - vagy fordítva - mert ebben az esetben lesarkítva a kérdést a pénz boldogítana."

    És akkor elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy miért boldogabb a dél-amerikai meg sokszor még az afrikai árva is, mint a fejlett világbéli ember. Mert ott kevésbé függenek a pénztől. Itt meg még ivóvízhez is csak akkor jutsz, ha pénzed van. Sz*rni is csak akkor tudsz elmenni egy betondzsungelben ha pénzed van. A táplálék beszerzéséről nem is beszélve. Gyümölcsfák, zöldségek csak magántulajdonú kertekben, állatok szintén, a halászat is szabályozott... Soroljam?

    Itthon furcsán néznének arra a nemdohányzó, antialkoholista csövesre, aki íjjal meg nyíllal vadászná le a galambokat, majd eközben a társai a Hősök tere közepén sütögetnék a megkopasztott példányokat. Míg Afrika egyes részein hiába, hogy szegénység van, ez teljesen természetes.

    "akik ha nem érettek egyet a rendszerrel akkor igaz sok lemondás árán de meg tudtak szabadulni a pénz rabságából."

    Milyen lemondás árán? Még ahhoz is pénz kell, hogy elhagyd az országot és átköltözz egy olyanba, ahol ezt megteheted. Itthon meg pénz nélkül még lakni sem tudsz. Érted? Jogod nincsen lakni. Minden be van szabályozva.
    1. Senki földje nincs. Nem baj, hogy erdő vagy bármi, valaki tulajdonolja. Ha más nem, akkor az állam vagy önkormányzat. Ki szeretne olyan helyen letelepedni, amit bármikor bárki elorozhat?
    2. Nem építkezhetsz engedély nélkül. Egy területet lefoglalsz, körbekeríted, ok. De amint felhúzol rá akár csak egy sárkunyhót is, már bele lehet kötni.
    3. Amint komfortosabbá szeretnéd varázsolni tuti, hogy bele is fognak kötni. Elvégre ha elterjedne a mainstream-ben, hogy valójában fillérekből lehet olyan otthonokat varázsolni, ami eddig csak a gazdagok kiváltsága volt, az komolyan átrendezné az ingatlanpiaci árakat. Ez pedig nagyon sokak érdekét sértené.

    "az EU alapvető négy szabadság elve a következő : a tőke, árú, szolgáltatások és személyek szabad áramlása."

    Ez kísértetiesen emlékeztet engem a szabadság, egyenlőség, testvériségre. Mi is a hasonlóság bennük? Á, megvan! Az, hogy mindkettő csak papíron valósult eddig meg. ;] De nem hibáztatlak, rengeteg bürokrata esik abba a hibába, hogy csak az elméletet nézi, de azt már nem, hogy a gyakorlatban hogyan teljesít, vagy egyáltalán átültette-e már valaki a gyakorlatban. A kedvencem mikor egyáltalán nem is értesítik róla az embereket. Egyszerűen hoznak egy rakás szabályt meg törvényt és majd aki akarja az ráguglizik vagy megkérdezi egy jogi fórumon.

  • KiberFox

    csendes tag

    Sziasztok

    Most ismerkedek a Bitcoin-al, illetve a többi kriptopénzzel.
    Komoly számítási teljesítményem nincs, szóval bányászni nem tudok (egyelőre nem is szeretnék).
    Viszont van szabad helyem és sávszélességem.
    Szeretnék részt venni a blokklánc terjesztésében.
    Hogyan kell? :)
    A Bitcoin Core-al (https://bitcoin.org/en/download ) letöltöm a teljes blokkláncot, majd egyszerűen hagyom futni a programot? Ennyi?

  • almafa42

    aktív tag

    válasz KiberFox #8402 üzenetére

    Arra figyelj, hogy a megfelelő pont (bitcoin esetében a default a 8333) nyitott legyen a gépeden. Ha router mögött vagy, akkor forward-old a portot a local ip-dre.

    Ha ezt nem teszed meg, akkor passzívan max 8 kapcsolatod lehet, ezzel pedig nem igazán segíted a hálózatot.

  • Maarki

    aktív tag

    Sziasztok!

    Kezdő vagyok ebben a témában viszont szeretnék belefektetni. Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy veszek egy ASIC gépet ki is néztem melyiket. Elindítom futtatom kérdés. Kérdés mi alapján fizet ki? Ki fizet ki, mi a biztosíték arra hogy kifizetnek ?

    Válaszotok előre is köszönöm!

    Üdv: Maarki

  • brd

    nagyúr

    válasz Maarki #8405 üzenetére

    Egyedül nem érdemes futtatnod, hanem csatlakozni kell valamelyik ún. pool-hoz (az itt láthatóak közül érdemes első körben választani).

    Kérdés mi alapján fizet ki?

    Az általad nyújtott hibátlan számítás kapacitás alapján.

    Ki fizet ki, mi a biztosíték arra hogy kifizetnek ?

    A pool fizet ki, és az eddigi megbízható működés (ezért érdemes a linken lévőek közül választani) a biztosíték.

    The only real valuable thing is intuition.

  • sparks

    senior tag

    válasz Maarki #8405 üzenetére

    Szia!
    Ha ilyen alapvető kérdések egyáltalán felmerülnek benned, akkor szerintem még ne nagyon vágj bele, mert nagy bukó lesz belőle. Tanulmányozd a rendszer működését egészen az alapoktól, mert lehet nem vagy azzal sem tisztában, hogy pl. a nehézség 10-12 naponta emelkedik és a most profitábilisnek kinéző gép esetleg 2 hónap múlva már alig hoz havonta valamicskét. És az árát meg soha nem termeli vissza.

    Persze, ha sok a felesleges pénzed, akkor a hálózatnak mindig jól jön pár új ASIC (én is üzemeltetek bányász gépeket évek óta). Az enyém manapság már alig termel, de nekem az árának a többszörösét visszahozta már, igaz ehhez kellett a BTC árának növekedése is.
    Szóval javaslatom, hogy pl. bitcoin.hu oldalt nézd át tüzetesebben és utána döntsd el, hogy kell-e ez neked.

    Ha csak a biznisz része érdekel, akkor még mindig örök igazság, hogy a BTC-be fektetett pénz hamarabb megtérül, mint amit bányászással kereshetsz.

  • Nisida

    aktív tag

    válasz Penge_4 #8401 üzenetére

    Megint előre is bocs, de amit írsz színtiszta populizmus, és demagógia.

    A demokráciát ma már nem lehet úgy gyakorolni mint a görög városállamokban ahol minden személy - értsd. felnőtt szabad férfi - választó és választható volt, és az állam fizette a napi díját amikor a tanácsban tevékenykedett mondjuk 4-5 évente 1 - 2 napot. Akkor az emberek 100k ember sorsáról döntöttek , egy szűk területre korlátozódó rendszerben és amit nem felejtsünk el egy jóval korlátozottabb - értsd egyszerűbb - rendszerben, aminek a szabadságfoka sokkal nagyobb volt.

    Ma a legkisebb állam is nagyobb ennél a lélekszámnál, sokkal összetettebb rendszerekkel és tágabb összefüggésekben kell dönteni és működni. Ezt a rendszert már nem lehet egy népi választottak útján naponta vagy hetente cserélődő képviselőkkel vinni.

    Félre ne értsd de én sem szeretem a politikusokat, egyenesen rühelem őket, de azt is tudom, hogy a mai rendszer nem váltható fel egyik napról a másikra azzal, hogy lámpavasra minden politikus, ügyvéd, jogász, bankár , stb.... kinek ki a mumsa. Mert az erőszak erőszakot szül és a káosz káoszt nemz.

    Változtatni kell, de bocs ha úgy gondolod, hogy közvetlenül kell a többség kezébe adni a hatalmat akkor nem értek veled egyet, a fent leírtak miatt sem és azért sem mert a többség sem akarja ezt. Senki nem akar a napjában mondjuk egy androidos appon igent vagy nemet nyomni 10-40 választandó kérdésre, előtte elolvasni 10-20 oldalt / döntés, valamint értelmezni és megvitatni minden hülyeséget és ezek után dönteni, hogy az ÁFA 25 vagy 27% legyen, hogy a GYED 1-5-8 hónapig járjon , és sorolhatnám.

    A képviseleti demokrácia arról szól, hogy te megválasztasz egy képviselőt aki neked világnézet, stb. alapján szimpi majd ő képvisel téged. Nem a rendszer hibája, hogy a képviselők 99% a kampány időszakban látszik és csak akkor foglalkozik az emberekkel. A hiba a választók készülékében van amikor ne személy alapján hanem párt alapján választanak, és már bocs de 10 millióból mondjuk 3 milliónak nem tetszik a rendszer és akkor mi van, ha tenni akarnak ellene akkor megvannak a megfelelő módok és platformok, próbáljanak változtatni, attól még a másik 7 millió elvan vele ezért a rendszer marad , mert a dolog nem arról szól, hogy mindenkinek jó legyen , mert ha így lenne akkor szépen beletespednénk a langyi tóba és élveznénk milyen jó és így kerülnénk gyorsan a világ szemétdombjára.

    Boldogság: az afrikai , dél amerikai gyerek nem a pénz léte vagy nem léte miatt boldogabb - inkább a nem léte , talán - hanem mert a saját rendszerében jól érzi magát. Mi meg azért vagyunk boldogtalanabbak mert olyan dolgokkal fájdítjuk a fejünket ami nem szükséges része az életünknek.
    Pénz rabsága: a pénz rabságából nem feltétlenül a pénz nélküliség a kiút ... talán a pénzel mint fogalommal való megbékélése , ahol nem cél csak eszköz a pénz. valamint talán annak felismerése, hogy a sok pénz lehet , hogy jó de sokkal értékesebb dolgok is vannak a pénznél...

    Végül: Bitcoin kérdésben a görög gazdaságra - újra visszatérve - nem az a gond, hogy van , vagy hogy használni akarják hanem az, hogy a "istenkomplexusos" közgazdászok tudják, és aki tanult közgazdaságtan az is, hogy a defláció és infláció között nem csak az előjel hanem a hozzá kötődő viselkedés is változik sok más dologgal együtt. Az egyikben az emberek kivárnak a másikban nem, és így tovább vagyis egy olyan rendszer ami statikus - értsd nem befolyásolható mennyiségileg, stb. - és a felhalmozásra ösztönöz a gazdaság lassulni fog, ahol lassulás van ott munkaerő többlet és vásárlóképes kereslet csökkenés van. Ahol ezek vannak ott probléma van, a gazdaság normális működése esetén kisebb nagyobb hullámokban de irány váltások vannak, a kereslet - kínálat stb. menyiségében ami a bitcoinnal is megvan de ezeket a rendszeren belül nem lehet befolyásolni - javítani - és ennek negatív hatására a legjobb példa a Washingtoni bébicsősz válság.

    A bitcoin az aranyalap működési rendszerére van ráhúzva, persze kissé kifordítva de hasonló hatást kíván elérni, azzal próbálja a biztonságot elérni - értékben - , hogy a kitermelési mennyiség növekedésével nő a kitermelés "költsége" - értsd ráfordított számítási kapacitás - így a bitcoin értéke állandó vagy növekvő vagyis tuti befektetés hiszen ha a statisztikát nézzük, emelkednie kell az árnak, mert ha az emberel többet akarnak akkor ahhoz egyre nehezebben jutnak hozzá.
    Csakhogy a mennyiség korlátos igaz "végtelenségig" osztható de korlátos és a pótlásra nincs mechanizmus , vagyis az idővel erodálódik a mennyiség ami újra csak az "értékének" növekedését segíti.
    Oké ez eddig jó, de ha bevezetik - értsd elkezdik hivatalosan is használni - és így hivatalos elszámoló eszköz lesz, elkezdni betölteni a pénz többes funkciójának egyre nagyobb részét jönnek a problémák.

    Mivel a gazdaság egyetlen ágához sem köthető a "termelődése" max közvetetten az elektronikai iparhoz és a villamos energia iparhoz így semmilyen gazdasági jelző szerep nem lévén viszonylag állandó lesz, ezért a válságok hatására sokan elkezdenek btc venni, emelkedik az "ára" persze ez relatív mert csak a többi valutához, devizához képest , ha valaki terméket állít elő ő egyre kisebb összegeket ír a btc-s árcédulára, suhély de jó.
    Majd az emberek elkezdenek úgy gondolkodni, milyen jó ez a btc vegyünk belőle mert nyugdíjas napjainkra jó lesz az a nyereség amit a btc "érték" emelkedése hoz. És kialakul a keresleti piac a btc ára más valuták, stb. hez képest elkezd szárnyalni hiszen mindenki csak venni akar és egyre kevesebben akarnak eladni.
    Király az btc nagy hősei örülnek és már szobrokra gyűjtenek Szabónak Szatosinak stb.-nek .
    Majd jön a végjáték, nincs több btc a piacon nincs mit megvenni, vagy olyan áron ami már nem éri meg, pl.: egy ház egy 0,000000001 btc-rt , megéri ?
    Ekkor eljön az a pont amikor valami történik és valakinek szöget üt a fejében, vagy elveszik 1 pénztárca 1 btc nyi tartalma , bármi és az emberek nem akarnak btc venni, vagy már nem akarnak annyiért, és kezdődik a lejtmenet. Ez lehet 1 óra , 1 hónap , vagy 1 sec és a btc ára a mélybe zuhan , egy valag ember mindenét elveszíti, bár bróker a mélybe ugrik és vége. Ugyanaz lesz mint a Holland Tulipán válságnál , 1 pillanat alatt vége van.

    Túl sokat írok , elnézést... a lényeg a btc az új aranystandard az új tulipán hagyma ... stb. Jó játék csak az Isten ne adja, hogy valaki komolyan gondolkodjon róla nemzetgazdasági szinten.

    [ Szerkesztve ]

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

  • jocomen

    aktív tag

    válasz Penge_4 #8401 üzenetére

    Nem a valóságban élsz, szerintem.
    A szabadságot, függetlenséget szebbnek látod, mint amilyen. A "civilizált" életet meg rossznak tartod, holott te is az élvezője vagy. Bárki építhet egy pár nm-es sár / beton-barlangot magának, 1 havi fizetésből, de ki akar ma, Magyarországon ilyenben lakni?
    Ki tart vissza pl téged attól, h vidékre költözz egy kis tanyára, áss egy kutat, tarts kecskéket, vesszőből fonj pár polcot, agyagedényben, tábortűzön főzz magadnak, és télen bevidd a kecskéket a kunyhódba, h hozzájuk bújhass, ha fázol?
    Senki!
    De ha jobban belegondolsz, ez egy BearGrylls-féle túlélő életmód. Melyik lány lakna veled ilyen körülmények közt ma, Magyarországon? Internetet, villanyt, központi fűtést, ABC-t, iskolát, kórházat, ... egyszóval a civilizált élet előnyeit felejtsd el.
    Szóval könnyű a pc mögül ilyeneket vizionálni, de a kis afrikai is azt teheti, amit a törzsfőnök megenged neki, amíg meg nem eszi egy oroszlán. És ha megvágja magát, akkor a sámán varázsol rá, és bekeni sárral. Olvasni, számolni minek, ha az átlag nem él tovább, mint 25 év?

    A BTC szerintem is csak egy átverés. Magasröptű ideológiát mögé képzelni felesleges.
    A hardvergyártók, a tolvaj brókerek, az áramtolvajok, és a szerencsés spekulánsok keresnek rajta, a nem szerencsések buknak.
    Kereskedéssel csak annyit nyer, amennyit egy másik szeretett "elv-társa" veszít.

  • Penge_4

    veterán

    válasz Nisida #8409 üzenetére

    "Senki nem akar a napjában mondjuk egy androidos appon igent vagy nemet nyomni 10-40 választandó kérdésre, előtte elolvasni 10-20 oldalt / döntés, valamint értelmezni és megvitatni minden hülyeséget és ezek után dönteni, hogy az ÁFA 25 vagy 27% legyen, hogy a GYED 1-5-8 hónapig járjon , és sorolhatnám."

    Meg ugyanannyi értelme lenne, mint az internetes szavazásoknak. Vagy minden pozitívumot megszavaznának nem törődve vele, hogy nincs mindenre elég pénz és valamit valamiért, vagy túl radikálisak lennének. Vagy a listán szereplő legelső opciót választanák.

    Nem az átlagembernek kell hatalmat adni a kezébe, azoknak már így is több hatalmuk meg joguk van, mint kellene. Normális, technokrata irányítás kéne.

    "talán a pénzel mint fogalommal való megbékélése , ahol nem cél csak eszköz a pénz. "

    Felesleges közhelyekkel és dakota bölcsességekkel dobálóznod. Akinek nincs pénze annak nincs eszköze. Ez nem kevésbé rossz, mintha nem érné el a célját. Sőt, még talán rosszabb is, mert ha célként gondolunk rá, akkor egy életünk van arra, hogy elérjük.

    Ha eszközként, akkor meg folyamatosan frusztrál a gondolat, hogy "de megvennék belőle ezt meg azt, de nincs miből".

    "a sok pénz lehet , hogy jó de sokkal értékesebb dolgok is vannak a pénznél..."

    A kalapácsnál (eszköz) is vannak sokkal értékesebb dolgok, de próbálj már meg szögeket beverni nélküle. Már az elsőnél áthidalhatatlan korlátba ütközöl és céllá válik a kalapács megszerzése. És itt romlik el a hasonlat, mert a kalapács egy egzakt tárgy, a pénz pedig egy absztrakt fogalom. Olyan lehetőség ritkán van, hogy a kalapács megszerzéséhez (cél) is kalapácsra van szükséged, ezáltal 22-es csapdájába kerülsz.

    De olyan annál inkább, hogy a pénz megszerzéséhez is pénzre legyen szükséged.

    "Majd jön a végjáték, nincs több btc a piacon nincs mit megvenni, vagy olyan áron ami már nem éri meg, pl.: egy ház egy 0,000000001 btc-rt , megéri ?"

    Az embereknek mindig szüksége lesz lakhatásra, táplálékra, energiára és használati cikkekre. Valamint státusszimbólumok is lesznek és kikapcsolódási, szórakozási lehetőségek is. Mindig lesz mire elkölteni a pénzt. Az emberek többsége nem Dagobert bácsi és még ha tűzzel-vassal kényszeríted rá is kényelmetlen lesz számára a skótság.

    "Ugyanaz lesz mint a Holland Tulipán válságnál , 1 pillanat alatt vége van."

    Ezt most muszáj volt idetrollkodnod? Tudod nagyon jól, mert ezerszer le lett már írva, hogy köszönőviszonyban sincs a kettő. A legfontosabb lényegi különbség, hogy a tulipánhagyma megrohad nagyon hamar ha nem ültetik el, így nemhogy pénz helyett, de még Picasso festmények helyett sem állná meg a helyét.

    (#8410) jocomen: "A szabadságot, függetlenséget szebbnek látod, mint amilyen."

    1. Nem látom szebbnek, csak eljátszom a gondolattal elméleti szinten.
    2. Rengeteg olyan dolgot a gyakorlatban is megtapasztaltam, amit magas szinten lévő szociológusok maximum a szakkönyvekből szívtak magukba. Egy igazi gettóban, ahol még a rendőrség is retteg betenni a lábát ahol bárkit kvázi-szabadon megkéselnek az utcán, mert nemhogy az RTL Klub-ig, hanem még a helyi újságig is csak 10-ből 1-2 esetnek jut el a híre, mert a megoldhatatlan esetekről jobb nem beszélni.

    Egy ilyen helyen rájön az ember, hogy van egyfajta anarchisztikus belső "rend". Egy olyan embert, aki olyan helyen nőtt fel, ahol a rendőrség jelenléte természetes és a jog is úgy működik mint az elméletben bizonyára rettegéssel töltene el egy ilyen környezet, pedig valójában egyáltalán nem gyilkolják halomra az embereket. Főleg nem ok nélkül. Van egyfajta belső rend és kicsit mindenki fél valakitől vagy valamitől.

    És itt jön rá az ember, hogy akármelyik politikai párt is kerül hatalomra, semmivel sem jobbak, intelligensebbek vagy emberségesebbek, mint bármelyik gettó drogdíler vagy késelős oláh cigány. Lehet, hogy diplomások, lehet, hogy jobb a nyelvtanjuk (bár ebben Schmitt Pál óta nem vagyok biztos), lehet, hogy mások a módszereik (golyó helyett életfogytiglan, verés helyett börtön és ott anális szex, kizsebelés helyett pénzbüntetés), de szignifikáns különbségek nincsenek közöttük.

    Mindkét esetben van egy bizonyos belső hierarchia és azon belül szabályok, amiket a legfelül állónak sem ajánlatos átlépni. Sokan úgy gondolnak a törvényekre mint valami csodaszerre ami civilizációt csinál a barbarizmusból. Pedig valójában a törvények sem mások, mint legalizált barbarizmus. A kegyetlenség mértéke meg relatív. Én inkább választanám a halált életfogytiglan helyett (most tekintsünk el a reménytől, hogy majd egy gengszterváltás által megmenekülök) és ha x összeget el kell veszítenem, akkor teljesen mindegy, hogy kést szorítva a nyakamhoz veszik el tőlem, vagy a tulajdonjaimra teszik rá a kezüket, illetve ha nincs tulajdonom, akkor leültetnek, ami abszurd módon nekik kerül pénzbe, mert eszem, iszom és használom a retyót, illetve az egészségügyi szolgáltatásokat is igénybe veszem, de a lényeg, hogy jól "megleckéztetnek", mehetek gereblyézni vagy szemetet szedni, ami nem termel semmilyen hasznot a gazdaságnak, mert ha termelne, akkor már a magánszektor rátette volna a kezét, de a lényeg, hogy megleckéztetnek még ha ők (illetve az adófizetők) fizetnek is érte.

    "de ki akar ma, Magyarországon ilyenben lakni?"

    Nézted a képeket? Szerintem nagyon sokan. Én pl. simán.

    "Ki tart vissza pl téged attól, h vidékre költözz egy kis tanyára, áss egy kutat, tarts kecskéket, vesszőből fonj pár polcot, agyagedényben, tábortűzön főzz magadnak, és télen bevidd a kecskéket a kunyhódba, h hozzájuk bújhass, ha fázol?"

    A helyi önkormányzat, aki ingyen nem adja a területet.
    Az állami adók sújtotta, agonizáló piacgazdaság, ahol emiatt sokkal drágábban tudom beszerezni az építéshez szükséges eszközöket.
    A helyi erdészet, aki figyeli, hogy vágok-e ki illegálisan akár elkorhadt fákat vagy gyűjtök-e nagyüzemben rőzsét.
    Az ANTSZ, aki ellenőrzi, hogy be vannak-e oltva a kecskék, illetve az ilyen-olyan szervezetek, akik szerint szabványos életkörülmények között tartom-e őket.

    Ráadásul a tanya az 100 évvel ezelőtti életstílus. A földház az pedig egy korszerű, high-tech valami, ami a földrajzi viszonyokat figyelembe véve és kihasználva kínál modern lakhatást.

    De nem tudom, hogy az állattartást és a növénytermesztést hogy hoztad ide. Az egy önálló munkakör. Mellette nehezen fog elmenni az ember dolgozni 8 órában, úgyhogy utóbbiért cserébe kiszolgáltatta magát előbbinek már nagyon régen. Nem érzek késztetést arra, hogy ilyen életvitelt folytassak.

    De szerintem sokan vannak így, akiknek nem tetszik a rendszer, de nem óhajtanak tanyasi földművelők lenni.

    "Melyik lány lakna veled ilyen körülmények közt ma, Magyarországon?"

    Semelyik. És ez is engem bizonyít. Mivel a harmadik világban ez a természetes, ott az ember élhet teljes életet így is. Itt viszont ez megvetett, lenézett életforma, amit ráadásul minden eszközzel gáncsolnak is.

    Mert tegyük fel lenne mondjuk 10-20-30 millióm építeni egy high-tech tanyát, ahol csak annyi a dolgom, hogy az amortizációs költségekre megkeressem a pénzt, de megtermelem az élelmiszert (télen is hidropóniával), az áramot, a vizet begyűjtöm esővízből, illetve fúrt kútból, a szigetelés meg olyan korszerű, hogy minimális áram megy el a fűtésre, így se gázra, se fára nincs szükségem, de felkészülve a keményebb telekre mondjuk fával tüzelek, de azokat a saját telkemen ültetem és vágom ki.

    Magyarországon meg kell vennem a telket, mert nincs senki földje. Akkor sem, amikor a tulajdonosnak (állam, önkormányzat) csak pénzt visz, mert parlagfüvet kell irtatni, meg füvet nyíratni, meg havat lapátoltatni.

    Ki kell fizetnem a 27% áfát.

    Mindenféle engedélyeket kell kérnem, meg hivatalokba szaladgálnom, mert hónapokat várnom és valamit tuti nem kapok meg, akkor meg kezdhetem az egészet újra.

  • brd

    nagyúr

    válasz Nisida #8409 üzenetére

    A bitcoin az aranyalap működési rendszerére van ráhúzva, persze kissé kifordítva de hasonló hatást kíván elérni, azzal próbálja a biztonságot elérni - értékben - , hogy a kitermelési mennyiség növekedésével nő a kitermelés "költsége" - értsd ráfordított számítási kapacitás - így a bitcoin értéke állandó vagy növekvő vagyis tuti befektetés hiszen ha a statisztikát nézzük, emelkednie kell az árnak, mert ha az emberel többet akarnak akkor ahhoz egyre nehezebben jutnak hozzá.

    1. A kitermelési mennyiség növekedésével (ill. nem is világos, itt mire gondolsz, - lásd 2.-es pont -, de talán valami olyasmi lehet, hogy egyre több van belőle?) nem nő egyértelműen a kitermelés költsége, legalábbis nem azért, mert önmagában nehéz kitermelni, hanem azért, mert egyre többen akarják ezt csinálni, így adott egységet nagyobb kapacitással lehet csak termelni. Nem mellesleg szándékosan, így ugyanis senki nem tud a meghatározott ütemnél gyorsabban létrehozni BTC-t. Ha kevesebben termelnék (=kisebb össz.kapacitás), akkor máris kisebb kapacitással is többet lehetne termelni.
    2. A kitermelési mennyiség (inkább sebesség) szándékosan közel konstans, pontosabban meghatározott blokkonként feleződik.
    3. A BTC értékének semmi, ill. nagyon kevés köze van a kitermelési nehézségekhez. Ha úgy lenne, ahogyan te hiszed, akkor még mindig $1.2K+ lenne az ára.
    4. A BTC (értéke) mögött pedig a használói hite van, semmi más. Ha nem használja senki, akkor csak egy szép nagy elosztott adatbázisod lesz, nem pénzként is használható titkos adatsorod. Miért olyan nehéz megérteni, hogy a számítási kapacitás pusztán a biztonságához szükséges?

    Jó lenne, ha legalább olvasnál róla (remélem legalábbis, csak ennyi a gond, és nem a megértés), és utána próbálnál meg írni róla...

    The only real valuable thing is intuition.

  • Nisida

    aktív tag

    válasz brd #8412 üzenetére

    1.) Ne keverjük össze egy termék értékét egy más elszámolási/csereszköz egységben kifejezett árával, mert ez nem ugyan az. A BTC éppen azért használja a kitermelési ráta változásának rendszerét, hogy így adjon értékállóságot egy immateriális dolognak aminek valljuk be hétköznapi értelemeben semmi értéke sincsen. Ez kb. az 1 kg aranypénz és 1 liter víz problémája a sivatagban. Egyes dolgok értéke relatív, a helyzettől, kultúrától stb. függő a rendszeren belül levő csereszemélyek által közmegegyezéssel elfogadott más cseretárgyak mennyiségével kifejezett szám (fogalom). Önmagában "semminek" nincs "értéke" csak egy másik dologhoz viszonyítva. Max az létfenntartáshoz szükséges dolgoknak amit a természet szabályoz de ez a mechanizmus kihalóban van éppen ez a probléma.

    Ezért ez teljesen független az ártól, a BTC egy másik értékmérő, csereszközben kifejezett ára annak abszolút értelemben vett értéktől nem függ(ene). A kitermelési ráta változása adja meg a BTC saját rendszerén belül értékét és mivel ez emelkedik ezért a BTC saját rendszerén belül felértékelődik és mivel ez folyamatos ezért folyamatosan értékelődik fel ami már magával vonja a csereeszközben való ár növekedést, így a másik csereszköz BTC-ben kifejezett értékének csökkenését.
    2.) A kitermelési ráta csökkenése - értem ezalatt kitermelési nehézségének növekedése - az ugyanazon egység kitermelésére fordított számítási kapacitás szükségeséét növeli így annak ára is növekszik mivel áramot eszik, kopik az eszköz amiből több vagy jobb kell, stb. Ezzel nem is lenne gond de a kitermeléshez szükséges dolgokat nem a kitermelt dologért veszed hanem egy másik csereeszközért, ami rádásul egy csomó más dologtól függően változik. Abban igazad van, hogy ha 1 ember csinálná akkor leesne a kitermelési ráta és szépen egy cpu-s minerel kitermelhetne az összeset de lásd 3. pont.
    3.) Azért írtam már régebben is az egész BTC az arany standard kicsinyíttet mása - igaz pár negatívumot eltörölt pl: szállítás kérdése, vagy a közvetlen beváltás kérdése - mert az arany "értékét" a kitermelés határozta meg ha sokat tudtak kitermelési csökkent az értéke ha kevesebbet akkor növekedett, ahogy fogytak az könnyen kitermelhető arany készletek úgy nőtt az értéke az aranynak és nőt a kitermelés költsége.
    A BTC ugyanezt csinálja azzal a különbséggel, hogy az időfaktorral és a kitermelhetőség felső határával is limitál. Ezért a fejlesztés, kiteremési képesség növelése lét érdek, ahogyan egyre többen akarnak kitermelni, úgy nő a költség és úgy nő egyesek szemében az "értéke" és ezzel együtt nő egy másik csereeszközben kifejezett ára. És mivel az árat a kereslet kínálat határozza meg - amit az emberek hite generál , amit meg a BTC előállítási rendszerébe vetett hite táplál - már ott is vagyunk, hogy a kitermelés nehézsége meghatározza a BTC "értéket" és a másik csereeszközben kifejezett árat.
    4.) Az egy külön pikáns oldala az egész BTC kérdésnek, hogy az árát a spekuláció is rángatja, meg az emlékek ami a Dotcom lufiból táplálkozik. Akkor sokan nagyot szakítottak és az emberek csak erre emlékeznek, ezért ők sem akarnak kimaradni. Szinte a 1929-es válság játszódik le újra amikor a takarítónő, a postás a 20 dolcsijával tőzsdézik mert ott lehet nagyot akasztani.
    A bitcoin támogató kockák hite, átragad a pénzben hívő "guruk"ra majd onnan mainstream dologként az összes hülyére aki azt hiszi munka nélkül legálisan lehet 3 perc alatt milliomos. És ennek a hitnek még matematikai alapjai is van, kb. olyan mint a pénzpiaci kötvények amik csak emelkednek de ez gyorsabban fog.

    A 4. pontodra a válasz: a számítási kapacitás a nem csak a biztonsághoz kell, az testesíti meg a korlátozó eszközt ami a bányász és a BTC között van, az adja meg az értékét. Éppen a számítási kapacitás szükségessége adja a BTC értékét, hogy kell és hogy a rendszer ennek felhasználásával adja neked a BTC -t megtestesítő karakterláncot. Olyan mint a szikla amiből kitermeled az aranyat, ki kell termelni, meg kell mosni , össze kell zuzni..... és a végén ott az arany / btc .

    Már megint sokat szövegelek.

    [ Szerkesztve ]

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

  • brd

    nagyúr

    válasz Nisida #8413 üzenetére

    1. Én nem keverek semmit. A BTC-nek önmagában nincsen értéke, nincs senki kötelezve arra, hogy elfogadja, vagy adjon érte bármi mást (USD-t, EUR-t, ennivalót, házat), mint ahogyan pl. egy ország (vagy gazdasági közösség) pénznemével ez így van. Aki ad érte valamit, az mind azt hiszi (hogy jól-e, vagy sem, más kérdés), hogy majd más fog érte valamit adni később (jó, a legtöbb értékkel valójában így van, de a BTC esetén ez jelenleg kevésbé biztosnak tűnik, mondjuk egy nagyobb ország/gazd. közösség pénzneméhez képest). Nem hasonlítható sem az aranyhoz, sem az ivóvízhez. De ha már mégis hasonlítani akarod távolról valamihez, akkor inkább az arany, mint az ivóvíz, mert utóbbi mindenki (ide érve az afrikai lakosokat, és az eszkimókat is) számára (legalábbis itt a Földön) bír értékkel és a BTC nem ilyen. Tehát csak az alakítja az árát, hogy mit hisznek róla a használói.
    A kitermelési rátának semmi köze az értékéhez, attól van értéke, hogy azt hiszik róla. Nem tudom, hányadszorra írom, de senki nincs kötelezve a használatára, sehol. Ahol BTC-vel tudsz fizetni, ott mással is. A kitermelési ráta azért ilyen, hogy a tranzakciók hitelesítését, és biztosítását végezze valaki. Azért kapnak a bányászok BTC-t, hogy ezt csinálják. Igen, lehetne csak a tranzakciós díjakból is a jutalmuk, de úgy nehezebben terjedne a BTC, mert ameddig kevés tranzakció történik, addig egy-egy tranzakció díja magasabb lenne, hogy megérje végezni a bányászati tevékenységet. A BTC saját rendszerén belül az értékét csak a rendelkezésre álló mennyiség, és a kereslet határozza meg. Utóbbi folyamatosan nő, lassuló ütemben (előre meghatározott rendszer szerint, függetlenül attól, hogy mennyien, milyen teljesítménnyel bányásznak, ill. hogy mi az aktuális értéke a BTC-nek, másban kifejezve, vagy akár önmagához képest), a keresletet pedig láthatod bármelyik "BTC/valami más jel" grafikonon. Az esetleges felértékelődés attól van, hogy kereslet van rá, nem attól, hogy mennyibe kerül előállítani, mivel a rendelkezésre álló mennyiség lassan növekszik. Az előállítás költsége egy megtérülési pont (vonal) környékén fog mozogni mindig is, így van kitalálva a rendszer. Mindig még éppen meg fogja érni bányászni. Ha már nem éri meg, akkor páran kiszállnak, ettől az adott mennyiség előállításához kisebb hashrate kell, így a maradóknak jobban meg fogja érni, ettől majd páran megint beszállnak, növekszik a szükséges hashrate és így tovább. Ezt a részét érted ugye? Nyugtass meg kérlek! Ha még mindig nem, szívesen válaszolok a kérdéseidre.

    2-3: Lásd 1-es pont: bármi az értéke, és bármennyien végzik a tevékenységet, az előállítás sebessége egy előre meghatározott rend szerint történik, lásd pl.. Ez a grafikon előre meg van határozva, és pontosan eszerint is történt eddig is a coinok előállítása. (Rendben, nem halálpontosan, mert csak meghatározott számú blokk után korrigálja a hálózat a nehézséget - ez időben kb. másfél-2 hét -, de nagyon közel így néz ki a valóság). Mutass nekem grafikont, amelyen a BTC bármi mással szemben kifejezett értéke hasonlít erre! :U

    4. De, csak ahhoz kell. Az az értelme, mert azt senki nem tud hamisítani. Ezért lehetsz biztos benne, hogy egy-egy tranzakció ténylegesen megtörtént. Korlátozó eszközként nem funkcionál, mert mindig annyi kell belőle egy (pontosabban 2016, mert annyinként változik) blokkhoz, amennyit a hálózat megállapít. Igen, benne van az is, hogy ezért biztonságos értékközvetítőként használni, de azon már régen túlhaladt a rendszer, ha máshol nem, legkésőbb a GPU mining kezdetekor, tehát nem ezért növekszik már az értéke, ha ugyan hatással volt ez rá bármikor. Az értékadás annyiban igaz, hogy enélkül a bizonyítás nélkül nem lehetne értékcserére felhasználni, de ez igaz volt akkor is, amikor töredék USD-t ért egy-egy db. belőle, akkor miért nem ért ennyit, mint most?
    Ha már mindenképpen az arany bányászásához akarod hasonlítani, akkor egy kis csúsztatással kell éljek, mert nem BTC-t bányásznak valójában, hanem az aktuális kritérium szerint érvényes blokkot, és ha ilyet találnak, akkor azért mindig ugyanannyi (4 évente feleződő) BTC jár, de próbálom beleszőni értelmesen. Tehát azt valahogy úgy képzeld el, hogy van egy minősítő szervezet (bitcoin hálózat), amely jogosult és kötelezett megállapítani, hogy egy talált aranyrög aranyrög-e, és ha igen, akkor a bányász mindig pontosan ugyanannyi, számban kifejezett értékre minősítő, meghamisíthatatlan igazolást kap érte (jelenleg ez 25 BTC, ez négyévente feleződik), függetlenül attól, hogy az az igazolás éppen mi/mennyi egyéb dologra cserélhető. Az aranyrög vizsgálata mindenki számára ismert kritériumok alapján történik, és ezek 2016 db. minősített aranyrög után módosulnak. Méghozzá úgy, hogy mindig kb. ugyanannyi idő alatt találjanak érvényesnek minősülő aranyrögöt. Az aranyrögök aztán később nem fizetésre lesznek felhasználva, hanem arra, hogy mindenki, akár a cserében részt nem vevő felek számára bizonyítsák, az aranyrögért kapott igazolás cseréje (vagy egy része, mert értelmes határok között szabadon osztható) megtörtént. Továbbá a minősített aranyrög annak is bizonyítéka, hogy az összes korábbi igazolás cseréje megtörtént.
    De azért nem jó az aranyhoz hasonlítani, mert az értékcserén kívül (valójában arra nagyon kényelmetlen) másra is felhasználható, pl. az iparban, vagy ékszerekhez. A BTC értékcserére jó igazán. Persze másra is felhasználható, pl. letagadhatatlan, és megmásíthatatlan (sokkal inkább, mint egy ma elterjedt titkosítással aláírt) dokumentumok (végrendelet, nyilatkozat és hasonlók) létrehozására.

    The only real valuable thing is intuition.

  • Nisida

    aktív tag

    válasz brd #8414 üzenetére

    Jövő hét végén lesz csak időm reagálni de írok választ. Üdv.

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Nisida #8415 üzenetére

    Valahogy csak kibírjuk majd addig. :P (De amúgy el fogom olvasni. :DDD)

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

  • mepet

    addikt

    No offense, de elolvastam az utóbbi néhány kommentet (a végtelen hosszúakat is), és megint arra kellett rájönnöm, hogy műszaki emberek gazdasági kérdésekben okoskodnak, és eszméletlen hülyeségek születnek. Ezeket nem kommentálnám, a BTC körül ugyanis annyi a "vallásos", mint a KDNP-ben, csak nem ugyanabban hisznek.

    Ha kiegészítjük világképünket, nem ragadunk meg a modern fizika tanulmányok utáni fals világképnél, akkor a btc könnyebben értelmezhető.
    Régen azt hittük (20. század végén), hogy a világban kétféle dolog létezik, anyag (tömeg) és energia. e=mc2 Ma már azonban tudjuk, hogy az információ is nélkülözhetetlen érték, hiszen azért is háborúzunk. Tehát akkor 3 dologból épül fel a világunk: anyag, energia, információ.
    Anyag: pl: a mai Népszabadság. Ha elolvasom, információvá alakítom, ha meggyújtom, energiává.
    BTC: az energia információvá alakításának végterméke. Mivel ez az átalakítás költséges (sok energiát fogyaszt), így érthető, hogy a végtermék értékkel bír. Természetesen az értéke nem áll arányban a befektetett energiával (ahogy semmilyen más áru ára sem).

  • ignorant

    senior tag

    válasz mepet #8418 üzenetére

    2 fele ember van. Van aki elhiszi a kozgazdaszok okorsegeit (ami tavol all barmifele tudomanyos modszertol), meg van aki nem.

    Aki elhiszi az valoszinuleg nem lat semmit a btc-ben, mint pl nisida.

    Amit a bitcoinnal kapcsolatban KDNP szintu vallasossagnak tekintesz (fals modon - szvsz), az pont a mai gazdasagtanra igaz.

    (mielott felre ertene valami szofisztikalt elme, nem a btc vilaguralomra toreserol abrandozok, egyertelmu, hogy nagyon sokaig egymas mellett fog letezni ez a ket, fundamentalisan eltero rendszer)

    BTC: az energia információvá alakításának végterméke. Mivel ez az átalakítás költséges (sok energiát fogyaszt), így érthető, hogy a végtermék értékkel bír. Természetesen az értéke nem áll arányban a befektetett energiával (ahogy semmilyen más áru ára sem)

    Habar ez alapjaiban veve igaz, nem sok koze van ahhoz, hogy a btc-nek van egyaltalan erteke. Eleve a "sok energia" teljesen relativ dolog.

    Az en velemenyem szerint a bitcoin erteke pusztan a kereslet-kinalat viszonyan mulik, amire hatassal vannak a kovetkezok (tobbek kozott):

    1.) Utility (hasznalhatosag)

    2.) Spekulacio

    3.) Network effect / adoptacio (minel tobben kerulnek kapcsolatba vele, annal tobb szereplo kozott oszlik meg a ~13M coin)

    4.) Open/closed uzleti korok (btc->fiat, vagy btc exclusive)

  • brd

    nagyúr

    válasz mepet #8418 üzenetére

    Tehát akkor a Siratófal is fizikai fogalom lett? Hiszen azért is háborúznak.

    Ezeket nem kommentálnám,...

    De, kérlek, tedd, szeretek mosolyogni!

    Mivel ez az átalakítás költséges (sok energiát fogyaszt), így érthető, hogy a végtermék értékkel bír.

    Tehát ha én Nyan Cat képeket renderelgetek 4K-ban, clusterrel, sok-sok energia felhasználásával, akkor az is értékkel fog bírni. Rendben testvérem, köszönjük, hogy felvilágosítottál minket.

    The only real valuable thing is intuition.

  • Penge_4

    veterán

    válasz ignorant #8419 üzenetére

    "2 fele ember van. Van aki elhiszi a kozgazdaszok okorsegeit (ami tavol all barmifele tudomanyos modszertol), meg van aki nem."

    Sőt, még közgazdászokból is kétféle van. Keynesian és aki az Misesian. Utóbbiaknak maximum olyan jellegű aggályaik vannak a Bitcoinnal kapcsolatban, hogy digitális, megfoghatatlan és absztrakt, szemben pl. az arannyal. De idővel befogadják, ahogy minden új dologgal szemben konzervatív sok ember.

  • mepet

    addikt

    válasz ignorant #8419 üzenetére

    A közgazdaságtan egy igen komoly tudományág, ha hiszed, ha nem.
    Természetesen vannak a tudományág művelői, főleg az elméleti kutatók között igen jelentős nézetkülönbségek, ugyanúgy, mint a hasonlóan összetett tudományágok esetén, pl. elméleti fizikusoknál. Ezért nem minden jóslat valósul meg. Ugyanúgy, mint ahogy a klímakutatók és a geológusok jóslatai közül sem jön be minden jóslat, különben naponta 3-szor pusztulna ki a Föld bolygó... :)

    "Az en velemenyem szerint a bitcoin erteke pusztan a kereslet-kinalat viszonyan mulik"
    Ebben teljesen egyetértünk. Mint ahogy én is írtam: "az értéke nem áll arányban a befektetett energiával (ahogy semmilyen más áru ára sem)".

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz mepet #8423 üzenetére

    Ez mondjuk eredetileg a mérnöktudományt gúnyolja: diasor, de szerintem a közgazdásztudományra még inkább igaz, mert míg előbbi azért bonyolódik bele egyre jobban a matematikába, hogy egyre pontosabban próbálja meg modellezni a valóságot, a másik célja inkább az, hogy elfedje előled a tényt, hogy egyes axiómái sem felelnek meg a valóságnak, így az abból levezetett összefüggések sem írhatják le megfelelően a valóságot, hiába, hogy maga a levezetés mennyire szép és pontos/hibátlan (pl. nekem nem tudsz elég sok differenciálegyenletet felírni ahhoz, hogy elhiggyem, a véges méretű Földön bármiből is létezhet végtelen sok véges értékű dolog, hiába vezeted le visszafelé is, hogy lássam nem volt hiba az egyenletmegoldásban).

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

  • Komplikato

    veterán

    Lenne egy kérdésem. Volt egy rég nem használt BTC számlám. Most lett újratelepítve kliens, abból a legfrissebb.
    Na most azt tudom, hogy eltart jó pár napig a szinkron. Az is bonyolítja a dolgot, hogy 4 napig sandboxban futott mire észrevettem. :W
    De. Nem kéne kiírnia a hátralévő időt valahol vagy százalékos arányban a szinkront???
    Emlékeim szerint, meg visszaolvasva fórumokban régen kiírta.

    Másrészt mekkora esélye van, hogy behalt a számla és nem frissíthető? Előfordulhat egyáltalán?
    Elvileg csinálhatok másikat, de volt rajta pár mBTC, hogy lássam működik.

    [ Szerkesztve ]

    "Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Komplikato #8425 üzenetére

    Töltsd le torrent-ről a blokkláncot, azon pár órán belül átrágja magát egy friss x64-es wallet (ha van elég RAM-od, akkor állítsd 4Gb-ra a cache-t).
    A wallet.dat és a blokklánc különálló dolgok. Ha előbbi nem sérült, akkor rendben lesz.

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

  • mepet

    addikt

    janos666:
    "a másik célja inkább az, hogy elfedje előled a tényt, hogy egyes axiómái sem felelnek meg a valóságnak, így az abból levezetett összefüggések sem írhatják le megfelelően a valóságot, hiába, hogy maga a levezetés mennyire szép és pontos/hibátlan"

    Nem fedik tökéletesen a valóságot. Tehát akkor a világ legjobban a témához értő formáinak sokévtizedes kutatásainak eredményei mind hülyeségek? Ilyet még csak olyanoktól hallottam, akik sosem jártak egyetemre. Nem ez a lényeg, azt kéne átlátni, hogy a közgáz akár a fizikánál is lehet összetettebb tudomány, hiszen a közgázban a társadalomtudomány (szociológia) és az emberi viselkedést kutató rokon tudományok vívmányait is alkalmazni kell. Mondj valamit ami jobb "véletlengenerátor", mint akármi ami az emberi viselkedéstől függ? Persze, hogy nem létezik tökéletes modell. pl. a BTCUSD kereszt jövőbeli alakulására, fogjuk fel úgy, hogy csak azért nincsen, hogy még néhány áldozatnak el kelljen mélyülnie a valószínűségszámításban és a matematikai statisztikában, és legalább ekkor felfogja, hogy "ez lehet, hogy mégis egy komoly tudomány és lehet, hogy egyesek nem véletlenül tanulják akár 5-10 évig?"

    [ Szerkesztve ]

  • brd

    nagyúr

    válasz mepet #8427 üzenetére

    Mondj valamit ami jobb "véletlengenerátor", mint akármi ami az emberi viselkedéstől függ?

    Pl. (1 db) izotóp bomlása, adott időn belül. Az emberi viselkedés azért sokszor előre valószínűsíthető.

    The only real valuable thing is intuition.

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz mepet #8427 üzenetére

    Jártam egyetemre (csak azért nem járok, mert technikailag most épp automatikusan megszűnt a jogviszonyom úgy, hogy diplomán kívül minden más kész, de fizetősre bármikor visszavesznek, hogy azt még lerendezzem), volt pár alapszintű közgazdaságtudományt érintő tantárgyam is (néhány olyan, mi kötelező mérnököknek, néhány ami a "kötelezően szabadon" elköltendő krediteteket pörkölte)

    Ettől persze nyilván nem mondanám, hogy értek hozzá, ez csak abszolút laikus véleményem.

    De amúgy igen, annak ellenére, hogy praktikus okokból felettébb érdekelt, hogy mit csinálnak a közgazdászok, a tananyagok egyes részeitől égnek állt a hajam. Valahogy úgy, mint ha úgy kezdenék a fizikát, hogy a test tömege az a helyzetének implicit komplex függvénye, aztán erre alapozva levezetnék a Newton után elnevezett "törvényt", amiben az erők átnyúlnak a Xen univerzumba egy kis végtelen gyorsulásért. :))

    Amikor vasbeton gerendákat számolgattunk hallgatóként, akkor mondtam mindig ezt, mikor kidobta a gép a vas hosszára a komplex számot (nem nulla imaginárius résszel), hogy semmi baj, csak majd át kell telefonálni a Xen univerzumba, hogy majd horgonyozzák ott le nekünk a végét, és akkor mi is nyugodtan alhatunk a híd alatt (nem véletlenül nem a házban, mert így hamar munkanélküli lesz a mérnök).

    Valahogy így vagyok a klasszikus közgazdaságtannal is, hogy nincs itt semmi baj, csak szólni kell a Föld-nek is, hogy kövesse az univerzum példáját és kezdjen tágulni, mert véges időn belül végtelen erőforrásokra lenne igényünk.

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

  • GuMipOkE

    aktív tag

    válasz mepet #8427 üzenetére

    "...Tehát akkor a világ legjobban a témához értő formáinak sokévtizedes kutatásainak eredményei mind hülyeségek?..."

    Nyilván nem minden hülyeség, de idővel azért fel kell ébredni a csipkerózsika álomból. A tudomány jelenleg a hatalom, a pénz és az érdekek szajhája globális szinten. Kicsit kezdetleges és töredékes a megközelítés, de a "follow the money, honey" szemlélet segíti a metamorfózist. Érdemes megfigyelni pár dolgot, de nem felületesen, hanem a folyamatok mélyére ásva: például, hogy hogyan folynak be nagyvállalatok az egyetemi oktatásba, vagy hogy milyen körökben mozog a tudományos "elit". Mi alapján "fogadják be" maguk közé a felfele törekvőket. A gyakorlatban ki és hogyan tud érvényesülni a tudományos életben, ha masszív érdkeket sért a kutatása. Hogy milyen kutatásokra adnak pénzt, és mire nem. Hogy milyen publikációk kapnak publicitást a médiában, és melyek nem. Lehetne sorolni ezeket, és ha valaki ebbe kicsit beleássa magát, akkor meg kell állapítania, hogy sokminden nem az aminek látszik.

    A legtöbb ember nem akar olyan világban élni, amiben a legtöbb dolog, amivel találkozunk, az hazugság és átverés. Ezért - amíg meg nem éget minket közvetlenül - elhisszük azt, hogy igaz amivel hitet minket a média, a "tudomány", és minden, ami kedves nekünk, vagy tekintélye van előttünk. De ez nem a valóság, hanem egy álomvilág.

    A tudomány egyik leggyakoribb hibája az amit janos666 is említ, hogy valótlan axiómákból indul ki, és így a következtetés is hibás lesz, meg minden ami arra épül (tehát akár sok évtizedes, évszázados "tudományos" munkák is).
    A tudomány másik nagy hibája, hogy elméleteket soxor ténynek tekint. Nem feltétlenül expicit, hanem implicit módon, és így az érdeklődőt félrevezeti. Mert ugye a tudomány a megismerésre és a tényekre alapul (elvileg), és egy elméletből csak akkor lesz tény, ha az bizonyításra került. Hogy milyen elmélet lett bizonyítva és mi nem, efölött rutinszerűen tudunk átsiklani, és ez a szempont egyre kevésbé válik fontossá, minél jobban közelítünk a plebsz felé. A valóság meg az, hogy akár száz vagy többszáz éves elméleteket is kvázi tényként kezel a tudomány, pedig nem került bizonyításra. Így elméleteket építünk elméletekre, és ha kiderülne, hogy téves a kiindulópont, akkor összedőlne a kártyavár. Ez pedig rengeteg "tudós" presztízsét, elismertségét, egész életének munkáját, és nem utolsó sorban akár az egzisztenciáját döntené romba.

    Ezért az a jelenség is megfigyelhető, hogy amikor ilyen meghatározó pilléreket "támad" egy tényekre alapozó kutatás, akkor a "tudós társadalom" domináns irányvonala teljes ellentámadásba lép, és igyexik minden eszközzel elnyomni a "veszélyes tanokat". Kéz kezet mos, és egészen odáig elmennek, hogy nyilvánvaló tényeket nem vesznek tudomásul, gyakorlatilag ezeket teljesen ignorálják, mintha nem is létezne.

    Tovább lehetne elemezni a "tudomány" és a média viszonyát, összefonódásokat, prominens szereplőit, személyeket, azok kapcsolatát...stb. De gondolatébresztőnek ennyi is elég.

  • Komplikato

    veterán

    válasz janos666 #8426 üzenetére

    Megcsináltam ahogy írtad és ahogy más fórumokban láttam (hova kell tenni, stb.), mondjuk a gépem lassú, a net lassú és memóriából kapott 1GB-ot. A probléma továbbra is az, hogy a kliens semmilyen visszajelzést nem ad, hol tart a feldolgozás, akármennyit fut azt jelzi ki, hogy 58 hét lemaradásban van. Próbáltam a log fájlt megnézni, de abból sem jöttem rá, hogy dolgozik a letöltött röpke 16GB-os láncon vagy sem. Hol tudom biztosra megnézni? :F

    "Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Komplikato #8431 üzenetére

    Na, akkor leírom részletesebben az elejétől (talán másnak is jól jön).

    Telepítsd fel a legújabb Bitcoin Core-t, lehetőleg a 64-bitest (ha van >4Gb RAM-od és persze 64 bites CPU-d, illetve OS-ed, Linux-on legjobb, ha magadnak forgatod le, szintúgy x64 toolchain-el, friss boost-al és ilyenkor akár db6-al 4.6 helyett).
    Hagyd egyszer elindulni, hogy ha még nincs, akkor létrehozza a mappáját, de zárd is be.
    Törölj mindent a C:\Users\[USER]\AppData\Roaming\Bitcoin mappából, kivéve a wallet.dat file(oka)t, és ha eddig nem volt, akkor készíts róluk egy biztonsági másolatot (a wallet-e[kr]ől).
    Töltsd le a bootstrap.dat filet a fenti mappába innen: https://bitcoin.org/bin/blockchain/. Ha végzett a letöltés, akkor állítsd le a torrentet (ha szeretnéd >=1 arányig seed-elni, majd később indítsd újra). Figyelj rá, hogy a bitcoin mappában legyen a file, ne egy almappában (vagy véletlenül mégis az alapértelmezett torrent letöltési mappádban), és hogy ezen kívül már csak a wallet.dat file legyen ott (illetve ha sohasem szeretnéd már használni a régi kulcsaid, biztos vagy benne, hogy nem őriznek már coin-t, és hogy soha senki nem küld már rájuk BTC-t, még akár ezt is eldobhatod, mert ez is lehet hibás vagy inkompatibilis formátumú -> épp ezért akár helyezd is át másik mappába és majd csak akkor tedd visszza, ha már sikerült végre szinkronizálnod, de ez általában nem szükséges).
    Most készíts egy parancsikont:
    C:\Program Files\Bitcoin\bitcoin-qt.exe -dbcache=128
    A vastag szám legyen a rendelkezésedre álló szabad fizikai RAM ~80%-a (most egy nagyon kicsit írtam be, mert ha jól értem, akkor csak 1Gb RAM van a gépben, én pl. 4096-ot használok 8Gb-hoz). Ha nagyon kevés a szabad RAM, akkor mindenképp legyen lapozófile (vagy swap partició/file) és akár ne is adj meg kézileg semmit (ilyenkor parancsikon sem kell, csak som RAM-al gyorsít ha nagyobb értéket adsz neki).

    Most pedig vársz...

    Ha a C:\Users\[USER]\AppData\Roaming\Bitcoin\blocks mappában elkezdenek sorban megjelenni és méretben ~128Mb-osra hízni a blk00000.dat sémára elnevezett fileok (a számláló lineárisan nő, míg lesz belőle legalább blk00151). Innen tudod, hogy dolgozik.
    Közben a GUI-n vagy tűzfalban, stb ellenőrizheted azt is, hogy mekkora internetes adatforgalmat generál a bitcoin alkalmazás. Ha befelé csak minimálisat, akkor a bootstrap.dat file-ból dolgozik. Ha nem, akkor internetről, a többi bitcoin node-ról húzza le azt a ~20Gb blockchain adatot.

    De ha nagyon lassú a gép, akkor lehet, hogy többet érne valami olyan tárcát használni, ami nem tölti le a teljes blokkláncot.

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

  • szijartg

    senior tag

    Mtgox-al mi a helyzet most?
    Jött valami postai levél tőlük, de nem volt időm elolvasni. Más is kapott?

    Ragadt náluk egy kevés btc!

    [ Szerkesztve ]

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz szijartg #8433 üzenetére

    Nem először olvasom ma ezt, de most is lusta vagyok lemenni és megnézni a postaládát.

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

  • Dexar007

    veterán

    10.000 dollar mar a btc? Mikor valthatom mar be? ;]

    Give me your cum,bull!

  • _SPD_

    tag

    Ismét egész estés lehúzás a bitcoin.cz-nél.... Levélre nem válaszolnak... Befejeztem... kiutalom a coinjaim és törlöm a regem...

  • vismaior04

    tag

    válasz szijartg #8433 üzenetére

    Szokás szerint semmi új infót nem tartalmazott. Majd szólnak ha be lehet nyújtani a követeléseket. Viszont a "boríték" ötletes kivitelezés.
    Kiváncsi vagyok mennyibe került nekem ezeket szétküldeni franc tudja hány példányba a világ minden tájára.

    Azt írják okosok egyedi azonosító van rajta, így érdemes lehet megőrizni, hogy hátha mint lakcím megerősítést akarják használni.

  • Chal

    addikt

    válasz vismaior04 #8438 üzenetére

    Az a legszebb az egészben, hogy mindezt egy BTC exchange ügyfeleinek küldték ki :) Mire gondoltak? Hogy nincs internetjük? :) Ráadásul ha jobban megnézitek, akkor ez a webre kirakott május 21-i announce, ami mellé azóta már jött két másik.

    Egyébként ha van bármi egyéb célja (pl. az említett lakcím visszaigazolás), akkor oké, de egyelőre ilyesmiről nincs szó hivatalosan.

    [ Szerkesztve ]

  • vismaior04

    tag

    válasz Chal #8439 üzenetére

    Valószínűleg van egy 500 oldalas rendelet ami szabályozza mit kell csinálni csődeljárás ügyeknél. Mivel az 1437. pont 17. bekezdésének D paragrafusa kimondja, hogy minden károsultat hagyományos postai úton kell értesíteni, ezért minden károsultat hagyományos postai úton értesítenek.

    Valamire csak el kell költeni a még meglévő pénz egy jelentős szeletét is.
    A legszebb ezekben a csődeljárásokban, hogy megfizetnek párszáz bürokratát, bíróságot az ügymenet során, amitől elpárolog az egyébként még meglévő pénzt nagyobb része, aztán ami marad azt odaadják a károsultaknak.
    Ezért tart másfél évig és kapjunk kézhez jó esetben 20%-át a pénzünknek, miközben a hiány csak úgy 50%-os.

  • vismaior04

    tag

    válasz vismaior04 #8440 üzenetére

    Még azt sem lehet tudni, ami a legfontosabb: hogyan kezelik a meglévő Bitcoinokat, az Mt Gox tulajdonának, vagy a befizetők tulajdonának.
    Mert ha előbbi a törvény szerint értékesíteniük kell, (ki tudja mikor, milyen áron, remek lesz 200k bitcoint eladni) majd japán yenben fizetni a károsultaknak. Nagyon szeretnék yent, olyanom még nem volt.

    A másik eset, hogy elfogadják a bitcoin csak megőrzésre volt az Goxnál és azt kapja vissza akinek az volt a számláján, persze arányosan kevesebbet.

    [ Szerkesztve ]

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz vismaior04 #8441 üzenetére

    Mivel tudtommal a BTC-t nem fogadják el sehol sem fizető eszköznek, ezért kétlem, hogy a megőrzéses változat kerülne érvényesítésre. Bár aztán a BTC speciális helyzetéből adódóan ki tudja mi lesz.

  • vismaior04

    tag

    válasz Cathfaern #8442 üzenetére

    Az, hogy a Bitcoin fizetőeszköz vagy vagyontárgy ezt nem befolyásolja.
    A tulajdoni helyzet ami döntő.
    A kérdés az, hogy jogilag a befizetett coinok az MtGox tulajdonába kerültek-e, vagy pedig csak megőrzésre kerültek oda, a befizetők a befizetés tényével lemondtak-e tulajdonjogukról? Nem olyan egyszerű kérdés, még akkor sem ha pl a Gox ToS egyik vagy másik irányban nyilatkozik a témában.

    [ Szerkesztve ]

  • vadkinder

    csendes tag

    No, velem itt csak a gond van. Most éppen az a probléma, hogy az Antminer S1 nem szeretne csatlakozni semmihez. Gyakorlatilag két hét szünet után szerettem volna bekapcsolni, de a pool-hoz nem jelentkezik be, és a gép sem elérhető az ip címén. (gyakorlatilag eddig összesen egyszer sikerült elérnem, akkor beállítottam a pool-t, aztán már nem lehetett elérni, de dolgozott rendesen).

  • vadkinder

    csendes tag

    Közben megtaláltam rajta a reset gombot, így már a menübe be tudok lépni, viszont még a beállítások nem sikerültek. Hétfőn küzdök tovább.

  • fradelma

    csendes tag

    válasz ati012 #8446 üzenetére

    20.000 Btc az jó ár. Én eladnám az eladó helyében: :K

    :R

  • vadkinder

    csendes tag

    válasz ati012 #8446 üzenetére

    Köszi az ajánlatot, de jelenleg még nem szeretném eladni. Egy kicsit dolgozzon a ketyere.

  • Komplikato

    veterán

    Ha a Bitcoin Core állandó jelleggel elszáll szinkron közben arra hivatkozva, hogy a kulcsfájl korrupt(!), akkor megpróbálhatok másféle számlakezelő programot használni? olyat ami nem tölti le egyben elmúlt X év összes tranzakcióját? :F

    [ Szerkesztve ]

    "Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)

Új hozzászólás Aktív témák