Új hozzászólás Aktív témák

  • #24650752

    törölt tag

    válasz Dany007 #7307 üzenetére

    Pistike átutal Marikának bizonyos ellenszolgáltatásért cserébe (;]) egy bitcoint. Ez egy tranzakció. Marika úgy dönt, vesz egy használt laptopot fél bitcoinért a Vakernyán, továbbá megejti a havi nagy bevásárlást 0,35-ért az egyik hipermarketben, a maradékot pedig elteszi szebb időkre. Ez összesen három tranzakció. A rendszer ezeket a tranzakciókat blokkokba foglalja, melyek véletlenszerűen képződnek egy adott csomóponton. S mi, bányászok ezeket a blokkokat bányásszuk, avagy hitelesítjük. Mert Pistike és Marika mindaddig cseszheti a bitcoinját, amíg nincs ki érvényesítse az átutalásokat. Tehát a bányászok valójában validátorok, akik önszorgalomból adják a hálózat gerincét, s akik ezért ajándék érméket kapnak a rendszertől.

    És most jön a tojás és a tyúk esete: Nakamoto, bárki vagy bármi legyen is a név mögött, mesterségesen létrehozta a lánc legelső szemét, az ősblokkot, amiért megkapta az akkori 50 BTC jutalmat. Ezzel beindította azt a félig öngeneráló motort, ami még ma is működik.

    A számítástechnikai kiegészítés pedig annyi, hogy legjobb tudomásom szerint bármelyik számítógép, amelyik teljes értékű klienst (Bitcoin-Qt) használ, az potenciális csomópont a hálózatban. Nem tudom, mi a mai álláspont a butított tárcákkal, de valószínűleg egy bizonyos idő elteltével rajtuk is generálódhat blokk, vagy majd beléjük építik ezt a funkciót. Egy blokk pedig tartalmazhat a fenti példa alapján 3, de akár 300 tranzakciót is utalás mértékétől, gyakoriságától, minden más tényezőtől függetlenül. A vége a dolognak 21 millió bitcoin, ezért hogy ezt időnap előtt ne érjük el, vannak olyan jelenlegi limitek, mint a 7 utalás/másodperc, kb. minden 10. percben generáltat az algoritmus egy új blokkot és minden 2016. blokk után újraellenőrzi az összkapacitást a rendszer, majd a legutóbbi értékhez mérten növeli vagy csökkenti a nehézséget, hogy ezeket a sebességeket tartani tudja.

    3. Az a srác valószínűleg valamilyen scrypt-alapú alternatív érmét fog bányászni a 270X-ekkel. Ez az algoritmus távoli rokona a Bitcoin által használt SHA-256-nak. Végül jó eséllyel beváltja valamelyik váltón a kitermelt mennyiséget, tehát bizonyos szempontból igazad van, közvetett módon bitcoint állít elő velük...

    1. Milyen fedezet van a bankok és a papír húszezres mögött, amit a kezedben fogsz? Költői kérdés volt részemről, nem kell rá válaszolnod... :)

    Remélem, ezek után csak egy kérdésed maradt: vajon milyen ellenszolgáltatásért cserébe lehet kapni 1 egész bitcoint? ;]

Új hozzászólás Aktív témák