Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz mepet #7301 üzenetére

    Így van. Erre céloztam azzal, hogy az emberi hülyeség ellen nincs védelem. De nem mindegy, hogy a bank is vállal kockázatot, vagy ő nulla kockázattal megy bele a dologba.

    Példa. Egy bank eleve nem ad hitelt puszira senkinek. Valamivel bizonyítanod kell felé, hogy vissza tudod fizetni. Ez lehet sima munkáltatói igazolás is (kisebb személyi kölcsönöknél), mivel ekkor tudja, hogy ha van állásod x ideje, adott munkakörben, akkor valószínűleg nem fogsz holnap felmondani és lelépni mondjuk Kubába. Főleg hogy gyakorlatilag hitelbírálatnál az egész életed nyitott könyv számára, hogy van-e családod, gyereked, adókimutatások, TB kimutatások, büntetlen előéletű vagy-e, stb.

    Ha ez nem elég, akkor jön a jelzálog. Itt az aktuálpiaci értékét veszi a bank az ingatlannak vagy ingóságnak és ennek meg kell haladnia a hitel teljes (tőke+kamat) összegét.

    Már itt érződik egy win-win szituáció, mert innentől a jelzálogosított vagyon a bank tulajdonába kerül és a bank ciklikus jövedelemre tesz szert a hitel törlesztőrészleteinek formájában. Amennyiben a futamidő előtt gebasz lesz (akár halál) a bank a törlesztőrészlet fennmaradó részét bukta, de ugyanakkor a már kifizetett részét megtartja + a jelzálogosított vagyont aminek az értéke alapból fedezi a teljes hitelösszeget.

    De a bank bármikor mondhatja azt, hogy neki nem kell a jelzáloggal terhelt vagyon, vagyis itt jön képbe az adósrabszolgaság.

    Na erre jöttek még a devizahitelek, ahol a meg még a jelzáloggal terhelt vagyon értéke sem fedezi a hitel teljes összegét. Tehát még ha azt vinné is a bank, akkor is maradna az adósrabszolgaság.

    Nem gondolod úgy, hogy ezzel a gyakorlattal valami nagyon nem kóser? És most direkt eltekintek a demagógia szikrájától is, tényszerűen próbáltam felvázolni a helyzetet. A bank nem kockáztat semmit.

    (#7303) HSM: Néhány kivételtől (az is alvilági körökben) eltekintve kétlem, hogy bárki fenntart egy BMW-t és a hozzá illő nívót teljesen fekete fizetésből.

    De azt a pár ügyeskedőt leszámítva (mert azt ne mondja senki, hogy nem a tudatlanság játszott közre, ugyanis tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a társadalom többsége kockázatkerülő, azaz nem volt tisztában valamiért a kockázatokkal. Vagy nem értett hozzá, vagy az ügyintéző maszatolt.)

    És erre nehogy felhozd a szerződés elolvasását, mert egy dolog elolvasni és más dolog értelmezni a jogi szakzsargont. Meg a mostani generáció nyilván bizalmatlanabb, de most tényleg attól várod el ugyanezt, aki egész életében olyan szellemiségben élt, hogy hivatalokban segítőkész emberek vannak és inkább vele "fordíttatja le" emberi nyelvre a jogi szakzsargont? Ahogy mondjuk az orvosi dolgokban nem jártas is az orvost kérdezi meg, aki magyarul fogja neki elmondani a diagnózist, nem pedig a kezébe nyom egy A4-es lapot, rajta olyan feliratokkal, hogy "Neoplasma malignum pulmonis / Carcinoma pulmonis" mert abból nem biztos, hogy tudni fogja.

    Mari néni maximum azzal van tisztában amit anno az iskolában tanult, de még ha stréber volt is és Petőfi meg Arany verseit fel is mondja ennyi évtized távlatából sem fogja a kisujjából kiszopni, hogy mi az a deviza, az árfolyamról pedig nem a grafikonok, hanem az árvízvédelem fog eszébe jutni, mert más korban született, nevelkedett és élte le aktív éveit. Ezzel visszaélni és ezt kihasználni olyan szintű ganéjság, mintha a középkorból ide teleportálnál egy jobbágyot, kezébe adnál egy vasvillát és mondanád neki, hogy etesse meg a befalazott röfit.

    Mellesleg, hogy ne csak off legyek itt is egy cikk ami pont most jött RSS-ben. Welcome to 21st-century Ponzi scheme: Bitcoin

    Kiemelném a megfelelő részt: Today’s wolves are much greedier and much more sophisticated. They are faceless, anonymous cyber-criminals. Bitcoin was their tool, their penny stock, their empty shell company. In the fall of 2011, bitcoin was at $2. By November 2013 it had risen to more than $1,000!

    A többi is demagógia (megint a drogokkal és az illegalitással jönnek, mintha nem 10% alatt lenne mint a dollárnál vagy bármilyen más valutánál) és fröcsögés, de a fent idézett rész kifejezetten érdekes abból a szempontból, mert tökéletesen bizonyítja: Tanult, diplomás közgazdász is lehet segghülye informatikából. Persze íródhatott a cikk spekulációs céllal is, de eltekintve az összeesküvés-elméletektől a nagy büdös helyzet, hogy én, - aki a kriptográfiához szintén hülye - is sokkal jobban átlátom az egész protokol működését, mint az, aki a linkelt cikket kiokádta magából.

    Szóval akkor ezek után mit is várunk Mari nénitől?

    (#7304) Dany007: "Hogy világszerte emberek ezrei arra pazarolják az áramot, hogy gyakorlatilag értelmetlen számításokat hajtassanak végre a vga-val"

    HSM már leírta mi értelme a számításnak, csak 3 ponttal egészíteném ki.

    1. Tisztában vagy vele, hogy mennyi az üzemeltetési költsége egy ~200 m₂ alapterületű bankfióknak? Ha összeveted, a Bitcoin rendszer fenntartása még mindig elmarad ahhoz képest.

    2. Az értelmetlen számítás az egész rendszer alapja. Hamisítani előbb-utóbb mindent lehet (a vízjeles, fémszálas húszezreseket is), de számítási kapacitást nem. Mert aki ezt meg tudná tenni az többszörös Nobel-díjat kapna. Ezért kell a proof-of-work.

    3. VGA-val már 2011 óta nem nagyon éri meg bányászni. Egy ASIC Watt/GH/s aránya minimális, mivel céleszköz, kifejezetten erre tervezve. Jelenleg 1TH/s eszköz annyit vagy kevesebbet fogyaszt mint egy hajszárító, porszívó vagy mikrohullámú sütő.

    Mellesleg a jelenlegi összkapacitás már képes lenne kiszolgálni az egész világ pénzforgalmát. A kapacitás csak azért növekszik, mert erre is épült egy spekulációs buborék. Mindenkinek a dollárjelek pörögnek a szeme előtt és vásárolja a bányászhardvereket, növelve a hálózat kapacitását, ezzel csökkentve a többi bányász jövedelmét, akik közül sokan szintén vásárolják a további és még erősebb bányászhardvereiket. Amíg a Moore-törvény tartja magát, addig ez folytatódni fog. Utána pedig horizontálisan (a csúcshardverekből több és több) fog növekedni a bányászkapacitás. Ezzel pedig egyre stabilabb, erősebb és biztonságosabb lesz a Bitcoin hálózata.

Új hozzászólás Aktív témák