Hozzászólok Aktív témák

 • mepet

  addikt

  Az uzsorával a hitel-re céloztam. Ha csak bitcoin létezne mint fizetőeszköz, azt is kölcsönadhatnám kamat fejében nem?

 • MichaelSD

  őstag

  Persze, hála Istennek , hitel nélkül még mindig a barlangban lennénk.

  Már nem eladó egy Logitech Proteus Core egér

 • HSM

  félisten

  Érdekes módon a komolyabb adóssággal rendelkező ismerőseim egytől egyig maguknak köszönhetik a helyzetüket, és a felelőtlen költekezésüknek. Bocs, nem hat meg, hogy szegénykének még a kamu minimálbér fél fizuját is letiltják, és akkor nem lesz mibők tankolja a BMW-jét... :W

 • Dany007

  veterán

  Hadd kérdezzem meg a hozzáértőktől, hogy jól sejtem-e mi is az a bitcoin.
  Olvastam már róla pár cikket, de nem teljesen tiszta.

  Tehát jól értelmezem... valaki kitalálta hogy xy számítás elvégzése után az illető kapjon 1 valamit. Amit elnevezett bitcoinnak és kitalálta hogy lehessen ezzel fizetni? És hogy sokan képesek ezért drága videokártyákat vásárolni és arra pazarolni az áramot hogy gyakorlatilag egy virtuális semmit állítson elő vele?
  Ez most komoly? Hogy világszerte emberek ezrei arra pazarolják az áramot, hogy gyakorlatilag értelmetlen számításokat hajtassanak végre a vga-val amiért kapnak bitcoin-t?
  Csak én érzem úgy, hogy ez marhaság? Tudom jó topikban kérdezem. :D De nem úgy értem... mert nyilván ha lehet vele fizetni, márpedig lehet, akkor az illetőnek van értelme... De mégis egy rakás energiát elpazarolni a semmire?

 • HSM

  félisten

  Nem a semmire. A tranzakciók hitelesítésére. Jelenleg én se tudok erre jobb elosztott megoldást, pazarlás ide vagy oda. :) A cél, hogy addig ne lehessen meghamisítani a rendszert, amíg nem hitelesítesz gyorsabban a hálózat 51%-ánál, ami ugye eléggé közelíti a lehetetlent, hála a pazarlásnak.

 • Penge_4

  veterán

  Így van. Erre céloztam azzal, hogy az emberi hülyeség ellen nincs védelem. De nem mindegy, hogy a bank is vállal kockázatot, vagy ő nulla kockázattal megy bele a dologba.

  Példa. Egy bank eleve nem ad hitelt puszira senkinek. Valamivel bizonyítanod kell felé, hogy vissza tudod fizetni. Ez lehet sima munkáltatói igazolás is (kisebb személyi kölcsönöknél), mivel ekkor tudja, hogy ha van állásod x ideje, adott munkakörben, akkor valószínűleg nem fogsz holnap felmondani és lelépni mondjuk Kubába. Főleg hogy gyakorlatilag hitelbírálatnál az egész életed nyitott könyv számára, hogy van-e családod, gyereked, adókimutatások, TB kimutatások, büntetlen előéletű vagy-e, stb.

  Ha ez nem elég, akkor jön a jelzálog. Itt az aktuálpiaci értékét veszi a bank az ingatlannak vagy ingóságnak és ennek meg kell haladnia a hitel teljes (tőke+kamat) összegét.

  Már itt érződik egy win-win szituáció, mert innentől a jelzálogosított vagyon a bank tulajdonába kerül és a bank ciklikus jövedelemre tesz szert a hitel törlesztőrészleteinek formájában. Amennyiben a futamidő előtt gebasz lesz (akár halál) a bank a törlesztőrészlet fennmaradó részét bukta, de ugyanakkor a már kifizetett részét megtartja + a jelzálogosított vagyont aminek az értéke alapból fedezi a teljes hitelösszeget.

  De a bank bármikor mondhatja azt, hogy neki nem kell a jelzáloggal terhelt vagyon, vagyis itt jön képbe az adósrabszolgaság.

  Na erre jöttek még a devizahitelek, ahol a meg még a jelzáloggal terhelt vagyon értéke sem fedezi a hitel teljes összegét. Tehát még ha azt vinné is a bank, akkor is maradna az adósrabszolgaság.

  Nem gondolod úgy, hogy ezzel a gyakorlattal valami nagyon nem kóser? És most direkt eltekintek a demagógia szikrájától is, tényszerűen próbáltam felvázolni a helyzetet. A bank nem kockáztat semmit.

  (#7303) HSM: Néhány kivételtől (az is alvilági körökben) eltekintve kétlem, hogy bárki fenntart egy BMW-t és a hozzá illő nívót teljesen fekete fizetésből.

  De azt a pár ügyeskedőt leszámítva (mert azt ne mondja senki, hogy nem a tudatlanság játszott közre, ugyanis tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a társadalom többsége kockázatkerülő, azaz nem volt tisztában valamiért a kockázatokkal. Vagy nem értett hozzá, vagy az ügyintéző maszatolt.)

  És erre nehogy felhozd a szerződés elolvasását, mert egy dolog elolvasni és más dolog értelmezni a jogi szakzsargont. Meg a mostani generáció nyilván bizalmatlanabb, de most tényleg attól várod el ugyanezt, aki egész életében olyan szellemiségben élt, hogy hivatalokban segítőkész emberek vannak és inkább vele "fordíttatja le" emberi nyelvre a jogi szakzsargont? Ahogy mondjuk az orvosi dolgokban nem jártas is az orvost kérdezi meg, aki magyarul fogja neki elmondani a diagnózist, nem pedig a kezébe nyom egy A4-es lapot, rajta olyan feliratokkal, hogy "Neoplasma malignum pulmonis / Carcinoma pulmonis" mert abból nem biztos, hogy tudni fogja.

  Mari néni maximum azzal van tisztában amit anno az iskolában tanult, de még ha stréber volt is és Petőfi meg Arany verseit fel is mondja ennyi évtized távlatából sem fogja a kisujjából kiszopni, hogy mi az a deviza, az árfolyamról pedig nem a grafikonok, hanem az árvízvédelem fog eszébe jutni, mert más korban született, nevelkedett és élte le aktív éveit. Ezzel visszaélni és ezt kihasználni olyan szintű ganéjság, mintha a középkorból ide teleportálnál egy jobbágyot, kezébe adnál egy vasvillát és mondanád neki, hogy etesse meg a befalazott röfit.

  Mellesleg, hogy ne csak off legyek itt is egy cikk ami pont most jött RSS-ben. Welcome to 21st-century Ponzi scheme: Bitcoin

  Kiemelném a megfelelő részt: Today’s wolves are much greedier and much more sophisticated. They are faceless, anonymous cyber-criminals. Bitcoin was their tool, their penny stock, their empty shell company. In the fall of 2011, bitcoin was at $2. By November 2013 it had risen to more than $1,000!

  A többi is demagógia (megint a drogokkal és az illegalitással jönnek, mintha nem 10% alatt lenne mint a dollárnál vagy bármilyen más valutánál) és fröcsögés, de a fent idézett rész kifejezetten érdekes abból a szempontból, mert tökéletesen bizonyítja: Tanult, diplomás közgazdász is lehet segghülye informatikából. Persze íródhatott a cikk spekulációs céllal is, de eltekintve az összeesküvés-elméletektől a nagy büdös helyzet, hogy én, - aki a kriptográfiához szintén hülye - is sokkal jobban átlátom az egész protokol működését, mint az, aki a linkelt cikket kiokádta magából.

  Szóval akkor ezek után mit is várunk Mari nénitől?

  (#7304) Dany007: "Hogy világszerte emberek ezrei arra pazarolják az áramot, hogy gyakorlatilag értelmetlen számításokat hajtassanak végre a vga-val"

  HSM már leírta mi értelme a számításnak, csak 3 ponttal egészíteném ki.

  1. Tisztában vagy vele, hogy mennyi az üzemeltetési költsége egy ~200 m₂ alapterületű bankfióknak? Ha összeveted, a Bitcoin rendszer fenntartása még mindig elmarad ahhoz képest.

  2. Az értelmetlen számítás az egész rendszer alapja. Hamisítani előbb-utóbb mindent lehet (a vízjeles, fémszálas húszezreseket is), de számítási kapacitást nem. Mert aki ezt meg tudná tenni az többszörös Nobel-díjat kapna. Ezért kell a proof-of-work.

  3. VGA-val már 2011 óta nem nagyon éri meg bányászni. Egy ASIC Watt/GH/s aránya minimális, mivel céleszköz, kifejezetten erre tervezve. Jelenleg 1TH/s eszköz annyit vagy kevesebbet fogyaszt mint egy hajszárító, porszívó vagy mikrohullámú sütő.

  Mellesleg a jelenlegi összkapacitás már képes lenne kiszolgálni az egész világ pénzforgalmát. A kapacitás csak azért növekszik, mert erre is épült egy spekulációs buborék. Mindenkinek a dollárjelek pörögnek a szeme előtt és vásárolja a bányászhardvereket, növelve a hálózat kapacitását, ezzel csökkentve a többi bányász jövedelmét, akik közül sokan szintén vásárolják a további és még erősebb bányászhardvereiket. Amíg a Moore-törvény tartja magát, addig ez folytatódni fog. Utána pedig horizontálisan (a csúcshardverekből több és több) fog növekedni a bányászkapacitás. Ezzel pedig egyre stabilabb, erősebb és biztonságosabb lesz a Bitcoin hálózata.

 • Dany007

  veterán

  Azt írta, hogy tranzakciók hitelesítéséhez... de akkor most nem értem. Tranzakció akkor van amikor utalsz vagy neked utalnak vagy hasonló.. De ahhoz előbb elő kell állítani a btc-t nem?

  1. de a bankok mögött legalább van valami fedezet. Valami valós tartalék. Egyébként ha mondjuk teszem azt, sima munkával (is) lehetne keresni btc-t akkor semmi gondom nem lenne vele. De nyilván azt a btc-t amit adnának a munkáért valakinek ki kell bányásznia.

  3. Akkor nem értem. Most jött egy srác, hogy vett 4db 270X-et és vízhűteni akarja, mert bányászni fog vele... gondolom nem szenet. :D Na most ennek a költsége durván 250 ezer forint... Megtérül ez neki belátható időn belül vajon?
  Szóval akkor már célhardverekkel csinálják többnyire?

 • Penge_4

  veterán

  "Tranzakció akkor van amikor utalsz vagy neked utalnak vagy hasonló.. De ahhoz előbb elő kell állítani a btc-t nem?"

  Meglévő (kibányászott) BTC-t is utalhatsz egyik címről a másikra, ezt is egy bányásznak kell hitelesítenie és egyúttal beleírnia a blokkláncba. Ez 10 percenként történik meg függetlenül attól, hogy mekkora kapacitással rendelkezik a hálózat. Ha növekszik a hálózati kapacitás, azzal együtt növekszik a diff (nehézségi szint), hogy a 10 perc kb. 10 perc legyen. Minél magasabb a diff, annál több nulla van a legenerálandó hash elején, ezáltal lesz nehezebb (mivel az amúgy random generálódó, nem megfelelő hashek mennek a levesbe) és a block reward (megtalált blokkokért járó jutalom) is 4 évente feleződik 50 volt, most 25 és 2016-tól 12,5 lesz és így tovább...

  1. A bankok mögött nincs fedezet. Valós tartalék addig volt, amíg volt aranytartalék. Már nincs. Hitelkihelyezésnél új pénzt hoznak létre, miközben az adósok fedezett pénzt fizetnek nekik vissza kamatostól.

  "Egyébként ha mondjuk teszem azt, sima munkával (is) lehetne keresni btc-t akkor semmi gondom nem lenne vele."

  Lehet: https://hu.spendbitcoins.com/places/
  Itt régiók szerint bontva: [link]

  Folyamatosan bővül. Vannak, akik már a lakásukat is árulják Bitcoinért a bitcoin.hu fórumán. A múltkor egy motort árultak Vaterán érte.

  3. A srác gondolom nem nézett utána eléggé és vagy hardcore gamer (tehát így is-úgy is megtérül neki) vagy több a pénze mint az esze és arra gondolt, hogy majd jól megveszi Provident hitelből és majd Bitcoinból visszafizeti, aztán nagyokat néz majd. ;]

  Ha az áram ingyen van neki, akkor talán megtérül, de ha az amortizációt is beleszámoljuk már lassan akkor sem.

  [ Szerkesztve ]

 • #24650752

  törölt tag

  Pistike átutal Marikának bizonyos ellenszolgáltatásért cserébe (;]) egy bitcoint. Ez egy tranzakció. Marika úgy dönt, vesz egy használt laptopot fél bitcoinért a Vakernyán, továbbá megejti a havi nagy bevásárlást 0,35-ért az egyik hipermarketben, a maradékot pedig elteszi szebb időkre. Ez összesen három tranzakció. A rendszer ezeket a tranzakciókat blokkokba foglalja, melyek véletlenszerűen képződnek egy adott csomóponton. S mi, bányászok ezeket a blokkokat bányásszuk, avagy hitelesítjük. Mert Pistike és Marika mindaddig cseszheti a bitcoinját, amíg nincs ki érvényesítse az átutalásokat. Tehát a bányászok valójában validátorok, akik önszorgalomból adják a hálózat gerincét, s akik ezért ajándék érméket kapnak a rendszertől.

  És most jön a tojás és a tyúk esete: Nakamoto, bárki vagy bármi legyen is a név mögött, mesterségesen létrehozta a lánc legelső szemét, az ősblokkot, amiért megkapta az akkori 50 BTC jutalmat. Ezzel beindította azt a félig öngeneráló motort, ami még ma is működik.

  A számítástechnikai kiegészítés pedig annyi, hogy legjobb tudomásom szerint bármelyik számítógép, amelyik teljes értékű klienst (Bitcoin-Qt) használ, az potenciális csomópont a hálózatban. Nem tudom, mi a mai álláspont a butított tárcákkal, de valószínűleg egy bizonyos idő elteltével rajtuk is generálódhat blokk, vagy majd beléjük építik ezt a funkciót. Egy blokk pedig tartalmazhat a fenti példa alapján 3, de akár 300 tranzakciót is utalás mértékétől, gyakoriságától, minden más tényezőtől függetlenül. A vége a dolognak 21 millió bitcoin, ezért hogy ezt időnap előtt ne érjük el, vannak olyan jelenlegi limitek, mint a 7 utalás/másodperc, kb. minden 10. percben generáltat az algoritmus egy új blokkot és minden 2016. blokk után újraellenőrzi az összkapacitást a rendszer, majd a legutóbbi értékhez mérten növeli vagy csökkenti a nehézséget, hogy ezeket a sebességeket tartani tudja.

  3. Az a srác valószínűleg valamilyen scrypt-alapú alternatív érmét fog bányászni a 270X-ekkel. Ez az algoritmus távoli rokona a Bitcoin által használt SHA-256-nak. Végül jó eséllyel beváltja valamelyik váltón a kitermelt mennyiséget, tehát bizonyos szempontból igazad van, közvetett módon bitcoint állít elő velük...

  1. Milyen fedezet van a bankok és a papír húszezres mögött, amit a kezedben fogsz? Költői kérdés volt részemről, nem kell rá válaszolnod... :)

  Remélem, ezek után csak egy kérdésed maradt: vajon milyen ellenszolgáltatásért cserébe lehet kapni 1 egész bitcoint? ;]

 • Dexar007

  veterán

  Utolso kerdesnel valamiert eszembe jutott egy osi mesterseget uzo lanyka. ;] Vajon letezik mar olyan hely,ahol ezert bitcoinnal lehet fizetni? :DDD

  Give me your cum,bull!

 • ignorant

  senior tag

  Vajon letezik mar olyan hely,ahol ezert bitcoinnal lehet fizetni?

  nem magyarorszagon, de van jopar lehetoseg, szamtalan orszagban. :D

 • Jelenleg én se tudok erre jobb elosztott megoldást, pazarlás ide vagy oda. :) A cél, hogy addig ne lehessen meghamisítani a rendszert, amíg nem hitelesítesz gyorsabban a hálózat 51%-ánál, ami ugye eléggé közelíti a lehetetlent, hála a pazarlásnak.

  Proof-of-Stake. Már most felbukkantak az ilyen coinok, fél év múlva még több lesz. Teljesen új, kódok, igazi altcoinok, amik nem a Bitcoinra épülnek. Jelenleg az egyik legígéretesebb a Nxt. Nem pazarolják az áramot, mert nem erőművekkel bányásznak, a Nxt 90%+ rezisztens, gyorsabb tranzakció, stb.

  Persze ki tudja ki kerül ki győztesen ebből, de a crypto világ változik rendesen, ki tudja mi lesz itt egy év múlva. A Bitcoin és bitcoin bányászat biztos nem fog eltűnni egyhamar, mint ahogy az értéktelen klónok végtelen sora se amik azért léteznek, hogy bányászni lehessen őket, nem azért bányásszák, hogy létezzenek, de azért van aki alternatívákon dolgozik.

 • Penge_4

  veterán

  "nem magyarorszagon, de van jopar lehetoseg, szamtalan orszagban."

  Erről jut eszembe, a BitLegal szerint jelenleg nincs szabályozva Magyarországon a Bitcoin. A prostitúció pedig attól prostitúció és üldözött/tiltott tevékenység, hogy nem adózott pénz van benne. Tehát ha azt Bitcoinra cseréljük, akkor onnantól átlényegül egyszerű szexpartnerkereséssé, amíg nem szabályozzák be?

  Mert ha igen, akkor fel kéne csapni stri.... ööö menedzsernek. ;]

  [ Szerkesztve ]

 • HSM

  félisten

  Ugyanmár... Hallottál a magyar hiperinflációról 1946-ban? Napi 340%-ot inflálódott akkor a pengő. Nagyanyám rendszeresen mesélte, milyen volt. :U Tapasztaltabbak voltak a régiek, mint gondolod. Persze, utólag áldozatszerepben sunyulni, meg tenni a hülyét és hárítani a felelősséget, abban tradicionálisan nagy a magyar.
  Édesapám is pontosan tudta, mi az árfolyamkockázat, pedig 1935-ös születésű. Mi is vettünk fel svájci frank kölcsönt kocsira 10 éve, de nem 20 évekre, meg nem többmilliót, hanem csak bő felet, 5 vagy 6 évre, így még vállalhatónak tűnt a kockázat, nem is szívtuk meg. :U

  Akkor ha ez az ismerősöm nem felel meg, van másik, akinek 2 kocsija is van, mindkettő svájci frank hiteles, és a fizetésének több mint a fele a törlesztő. Érted, a semmire így kiköltekezik. Eltapsolta felelőtlenül a pénzt, még akkor se fogta vissza magát, amikor már pontosan tudta, hogy állnak a hitelei. Vele szemben se érdekel, mennyit vonnak még le plusszban a fizetéséből.

  (#7312) vismaior04: Hmm... Köszi a linket. :R

 • #24650752

  törölt tag

  Azt mindjárt gondoltam, hogy az éjjeli bagó' altcoinbányászoknak az utolsó mondat ragadja meg a fantáziáját... ;]

  (#7312) vismaior04: nem a Bitcoinra épül, mert a proof of worköt felváltotta a proof of stake és a miner helyett ezután a forger szót fogjuk használni? Bocs, de nekem ettől még ugyanúgy koppintásszagú az egész annyi különbséggel, hogy próbál elvonatkoztatni és próbálja kiküszöbölni a Bitcoin csorbáit, amik valószínűleg idővel javítva lesznek, mint például a jelenlegi 7 tranzakció/másodperces limit.

  [ Szerkesztve ]

 • Penge_4

  veterán

  "Mi is vettünk fel svájci frank kölcsönt kocsira 10 éve" [...] "Akkor ha ez az ismerősöm nem felel meg, van másik, akinek 2 kocsija is van, mindkettő svájci frank hiteles"

  Mindegyik kocsira vette fel, azért ez nem ugyanaz. De akkor itt egy közelebbi példa. Mi azzal kezdtük, hogy a kocsit (meg minden mást) eladtunk mert apámnak megszűnt a munkája és valamiből élni kellett, 2,5 milla lett felvéve az akkor még 5 milliót érő ingatlanra (3,5 millió lett volna visszafizetendő). Itt mellékszálként megjegyezném, hogy álláskeresés miatt a telefonszámla (akkoriban még nem volt Vodafone Red) a csillagos egeket verdeste, plusz a járulékos költségek, mégsem talált munkát évekig.

  Na jelenleg az van, hogy az ingatlan ér kb. 2 milliót, a hitel meg 5,8 millió körül van 255-ös árfolyamon (pedig 1 hónap elmaradás sem volt soha ~ 7 éve).

  Lehet lehülyézni őket, én is megtettem (éveken keresztül ment a sárdobálás egymásra és a marakodás), de azt akkor se mondd, hogy ez korrekt húzás. Nyelje le a bank is az árfolyamkockázatot (az ingatlan piaci értékénél), vigye a lakást és a soha viszont nem látásra. Ilyenkor lenne 1:1, ahol a hitelfelvevő is vállalta a kockázatot (élete munkája ment a levesbe), de a bank úgyszintén (rosszul spekulált és az ingatlanárak beestek). De jelenleg a bank nem veszít és nem kockáztat semmit.

  Ismerek én is olyat, aki Audira vett fel hitelt meg folyamatosan bulizott és szórta a pénzt, meg olyat is, akinek van siófoki nyaralója amit az istennek nem akar eladni "mer' az kell", de már száraz kenyéren él és töltött cigit szív (arról se szokna le). De ne általánosítsunk már ezekből.

  Vannak, akiknek már nincs mit eladni, de semmilyen segítségre vagy támogatásra nem jogosultak, mert a jövedelmük meghaladja az x összeghatárt. Ja, csak mellé a kiadásaik is, mert a banknak nagyon előnyös, ha az ember 2 ingatlan rezsijét fizeti + albérlet, mert az egyikben lakik ahol munka van, a másik meg csak úgy áll üresen púpnak a hátán.

  Mellesleg a pengős példa ott sántít, hogy itthon rendszerváltás óta zuhan az életszínvonal, eltűnőben a középosztály és már-már harmadik világi mértékben nyílik a gazdasági olló. Innentől az átlagember józan paraszti ésszel azt feltételezi, hogy "Ettől már csak jobb jöhet." míg nem rádöbben, hogy a rosszat mindig lehet fokozni.

  #7316) Csol-T: "a proof of worköt felváltotta a proof of stake és a miner helyett ezután a forger szót fogjuk használni?"

  Ez az előbányászás már sokkal inkább emlékeztet engem a Ponzi-scheme-re. Nem véletlenül volt annyi bedőlt altcoin, aminek már a nevét is csak a Google Cache dobja ki, vagy még az sem.

  [ Szerkesztve ]

 • EnterR

  addikt

  Sziasztok.

  Nem tudom, jó helyen kérdezem-e, de elkezdtem a bányászatot, és hogyan tudom a bányászást szinkronizálni a Bitcoin klienssel? GUIMiner-t használok Slush's pool szerveren vagyok, munkások már dolgoznak, csak nem tudom, hogy hogyan kell szinkronizálni az eddig bányászott Bitcoin-okat a pénztárcával.

  A segítséget előre is köszönöm.

  PSN ID: marquuard

 • Kozmonauta

  tag

  LOGOUT blog

  Ezt mond a piramis építőknek, egyébbként magyarországon Mátyás király után kezdtek el megjelenni a kufárok.

  A HÁBORÚ: BÉKE A SZABADSÁG: SZOLGASÁG A TUDATLANSÁG: ERŐ

 • HSM

  félisten

  Először is szögezzük le, utálom a bankokat, legalizált rablás, amit művelnek a véleményem szerint, elég a hitelezés/betétek kamatainak arányát megnézni. Ugyanakkor nem találnám méltányosnak velük szemben, amit írsz. :N
  A bank csak egy közvetítő szolgáltatást vállalt, és lehetőséget biztosított, hogy az akkor kedvező(nek tűnő) svájcifrankból vegyetek fel hitelt. Az árfolyamkockázatot ti (pontosabban a szüleid) vállaltátok, nem a bank. Az ingatlan csak biztosíték. Tudom, hogy részetekről egy élet munkája, és szomorú a kialakult helyzet, de ahogy írtad, túl sokat kockáztattak a szüleid, és nem jött be. :( Ott hibáztak, hogy bizonytalanra tették fel életük munkáját, és ez hatalmas felelőtlenség. Innentől pedig nekik kell helyrehozni a hibát, akármilyen sok munkával is járjon ez. Mindenkinek a saját felelőssége elkerülni, hogy valaha is ilyen szorult helyzetbe kerüljön. Remélem, nem veszed rossz néven, hogy őszintén leírtam a véleményem a helyzetről.

  Pontosan, amit írsz a siófoki nyaralósról és a cigizősről, pont az ilyenek bosszantanak engem is, akik azt hiszik, a hitel ajándék, amit nem kell visszaadni. :( Tudom, hogy nem mindenki ilyen, de sajnos így teljes a kép, hogy az ilyen embereket is megemlítjük.

  Amit az utolsó bekezdésben írsz, sajnos meg kell mindenkinek tapasztalni. Pont, hogy a mély gödörből nehéz kimászni, pláne az itthoni helyzetben, megosztottan, felülről keményem manipulálva. :( Sajnos itthon csak látszat volt a rendszerváltás, az ország irányítói ugyanazok maradtak.

 • mepet

  addikt

  "Nem pazarolják az áramot, mert nem erőművekkel bányásznak": No ez pont fordítva igaz. Gondolom erőmű alatt céleszközre (ASIC) gondoltál. Egy céleszközzel sokkal nagyobb bányászati teljeítményt (hashrate) érhetsz el ugyanakkora fogyasztás mellett. Tehát az állítás igaztalan, az ASIC-resistant coinok pazarolják a legtöbb villamos energiát.
  De az altcoin bányászathoz van két külön topic: GPU, CPU alapon.

  Az alpesideviza hitelekről meg légyszi ne itt panaszkodjunk! Hitelt bármilyen pénznemben felvehetsz. A svájci frank semmi, képzeld el, ha 1000USD árfolyamnál felvettél 1BTC hitelt. No akkor meddig is fizeted majd, ha közben lement 100USD-re? És persze Ft-ban fizeted dupla árfolyamkockázat mellett. És most képzeld el, hogy te vagy a mtgox és csődöt jelentesz. :))

  [ Szerkesztve ]

 • Penge_4

  veterán

  "Remélem, nem veszed rossz néven, hogy őszintén leírtam a véleményem a helyzetről."

  Nem veszem rossz néven, ugyanez nekem is a véleményem. Néha tényleg a fejemet fogtam, mikor rádöbbentem, hogy akikre gyerekkoromban még felnéztem, valójában mennyire korlátolt, naiv, buta, megvezethető emberek. Pl. még azzal sem voltak tisztában, hogy az OTP már rendszerváltás óta nem állami bank. "Ja, hát mi úgy gondoltuk, hogy országos takarékpénztár, tehát állami, állami garanciával." Wháááá! :W

  De vitatkozni is felesleges velük, mert jön n+1edszerre is a "sok hülye az interneten osztja az észt..." című lemez.

  Csak a bank felelősségében nem értünk egyet. Pl. az 54 ezres(!) bankjegyes csalást követett el és a törvény üldözi. Pedig ott is lehetett volna mutogatni, hogy "Elfogadta x az 54 ezreseket? Igen. Odaadta érte a birkákat? Igen. Akkor meg? Pénztártól való távozás után...bla...bla." Nagyon visszás, hogy mikor magánszemély csinálja, akkor illegális/csalás/csúnya gonosz dolog, mikor bank vagy valamilyen intézmény/cég csinálja, akkor legális/ügyeskedés/elfogadható dolog. Főleg, hogy utóbbival szemben már csak intézményi jellege miatt is nagyobb bizalommal vannak az emberek, mint egy magánemberrel szemben (ha nem áll hozzájuk közel).

  "Gondolom erőmű alatt céleszközre (ASIC) gondoltál."

  Ha már ennyit lettek emlegetve az erőművek, mi van ha valójában a paksi bővítés körüli titkolózás mögött az áll, hogy Viktor Bitcoin nagyhatalom akar lenni és ezért kellenek a plusz blokkok? Gondoljatok bele. Kínai haverkodás, Huawei gyár Magyarországon, adatközpont Törökbálinton, online pénztárgépek, most meg ez. Túl sok a véletlen egybeesés... :DDD

  "És most képzeld el, hogy te vagy a mtgox és csődöt jelentesz. :))"

  Ezt már kivesézték a The Corporation című dokumentumfilmben. A magánember nem teheti meg (legálisan), hogy "megszűnik" és utána új névvel, személyazonossággal folytatja tiszta lappal. Egy cég bármikor csődbe mehet, korlátolt felelősségű és utána új névvel folytatja. Rosszabb esetben keresnek egy (ismétlem: 1) balekot, aki leüli az egész vezetőség helyett. Ráfogják a nyuszira, ők meg dőzsölnek abból, ami maradt.

  [ Szerkesztve ]

 • HSM

  félisten

  Egyáltalán nem tartom jónak a példád. :N Az említett esetben egyfelől bűncselekmény történt (pénzhamisítás) másfelől csalás, hogy azzal próbáltak fizetni az idős ürgét átverve. Elég súlyos dolgok ezek.
  Ezzel szemben a bankos esetben sehol nem látok semmiféle bűncselekményt a devizahitel nyújtásával kapcsolatban. Itt ez az "olcsó" svájcifrank hitel árfolyamkockázattal, vagy a "drága" forinthitel árfolyamkockázat nélkül. Melyiket kéri? Ha már mindenképp szidni akarsz valakit, javaslom a politikai vezetést, csak úgy nevek és pártok nélkül, meg lehet nézni, mikor esett be a forint árfolyama az a bizonyos állatka hátsó fele alá. :U

 • mepet

  addikt

  találtam nektek topicot
  A hitelezésnek majdnem semmi köze a BTC-hez, kérlek ne alpesidevizázzátok össze a topicot, no meg a 2 oldalas hsz-eket úgysem olvasom el. ;]

  Bérbeadnál vagy bérelnél bitcoint? bitfinex.com

 • almafa42

  tag

  bitoin.hu vagy localbitcoins?

  Amúgy ezzel a bitfinex-szel kapcsolatban van bárkinek bármi tapasztalata?

  [ Szerkesztve ]

 • mepet

  addikt

  Kb 2 hét míg odaér a lóvém, akkor én nekiállok 2-2.5x tőkeáttét mellett spekulálni azon az oldalon az ezen hsz-emben található leírások alapján.

 • Dany007

  veterán

  Köszönöm a választ.
  Hát so-so. Ami a bankokat illeti hosszú téma, ne keveredjünk bele.
  Maga a btc alapötlete tetszik. Az zavart, hogy csak úgy lehet termelni ahogy... de ha akár melóért is lehetne kapni akkor talán rendben van. Érdekes. És az alapkoncepció tényleg korrekt. Meg ahogy így leírtad tetszik is. Persze részben még mindig homályos az egész, de az nem gond.

  Viszont szerintem nem fogják ezt hagyni elhatalmasodni. A minap láttam épp az Euronews-on hogy pár ország már megtiltotta a kereskedelmét vagy valami hasonló és be is zuhant az árfolyama... Persze csak épp rápislantottam lehet rosszul értelmeztem.
  No, de tényleg, ezt biztos nem fogják hosszútávon hagyni. Márpedig ilyen-olyan központi tiltásokkal szépen kitudják csinálni az egészet ha akarják.

 • Penge_4

  veterán

  Válasz itt (hogy ne legyen off).

  (#7329) Dany007: "No, de tényleg, ezt biztos nem fogják hosszútávon hagyni. Márpedig ilyen-olyan központi tiltásokkal szépen kitudják csinálni az egészet ha akarják."

  Ahogy szesztilalom vagy a drogháború is eredményes volt, vagy éppen a warez elleni harc. ;] Pedig ezek (utóbbi kivételével) fizikális termékek is, amiket csempészni kell/kellett, nem lehet kimagyarázni, hogy "Az igazából porcukor." és ennek ellenére is dollármilliárdos, évek óta virágzó üzletág.

  Most képzeld már el mennyire abszurd, hogy majd minden, titkosított pendrive-ot hurcolászó embert lekapcsolnak és letartóztatnak és addig ütnek/vallatnak, amíg meg nem mondja a jelszót.

  A tiltás is egyszerű spekuláció. Az USA szerinted mindenféle hátsószándék nélkül foglalta le a 144 000 BTC-t, amivel gyakorlatilag bebiztosította magát a jövőben, hogy továbbra is a világ legtőkeerősebb, leghatalmasabb országa maradjon, miután esetleg a dollár és a FED bedől? Ironikus egyébként, hogy ha tényleg elterjed a jövőben a BTC és esetleg világvaluta lesz belőle, akkor Dread Pirate Roberts-nek köszönhető, hogy az USA továbbra is élni, ragyogni és virágozni fog.

 • ngabor2

  nagyúr

  Ha valamit el akarsz terjeszteni, tiltsd be. Ha valamit el akarsz törölni, tedd kötelezővé.

 • ooooobi

  senior tag

  144 000 BTC azért elég elenyészö USA több mint 8ezer tonna aranyához képest.

 • Penge_4

  veterán

  Biztos vagy benne? A Bitcoinnak jelenleg még elég kicsi a kapitalizációja. Ha világvaluta lesz belőle, akkor még a dollár jelenlegi kapitalizációjától is nagyobb lesz. Akkor pedig 1 BTC 1 millió dollárt fog érni.

  Az aranykészlet pedig kérdőjeles. A Fort Knoxban az 50-es évek óta nem volt leltár. Vajon miért? :U

 • Dany007

  veterán

  Azért ezt egy kicsit megalapozatlan túlzásnak érzem. :)
  Meglátjuk mi lesz belőle.

 • almafa42

  tag

  Azért na, ésszel. Én is optimista vagyok, de ez még a NAGYON távoli jövőben is erősen kétséges :D

 • GuMipOkE

  aktív tag

  Hát a goxon az elmúlt 2 napban minden fele ment. A helyzet miatti bizonytalanság, meg az elmúlt 10 nap medve piaca, megfűszerezve némi szándékos tereléssel/kalapálással eredményezte ezt az összevisszaságot.

  Riszpekt

 • failed

  tag

  Volt az elmúlt napokban 400$ alatti árfolyam? Én szentül meg vagyok róla győződve, hogy minap visszaesett egészen 330-ig, és ITT pedig semmi nyoma! :Y

  :DDD

  AMD Phenom2 x4 955BE | Gigabyte 870A-USB3L | 2x4Gb Kingston HyperX Savage KIT 2400MhzCL11 | POWERCOLOR AX4870 1GB PCS+ | FSP Saga+ 400W | Logitech mx518@qck+

 • csaba951

  addikt

  Igen visszaesett annyira is, de csak mtgox-on. Eddig ez volt az alapja a plus500-as elszámolásnak. Nemrég viszont áttértek btc-e árfolyamra. Ott nem volt ekkora beesés, ezért nem találod a grafikonon.

 • failed

  tag

  Az zavart, hogy csak úgy lehet termelni ahogy...

  Azért ér ennyit, mert csak úgy lehet termelni, ahogy. A valódi pénz - többek között - azért nem ér lófingot se a bitcoinhoz képest, mert a valódi pénz esetén gondolnak egyet, a seggükre vernek, aztán máris nem 500-ast nyomtatunk, hanem 20.000-est. Aztán amíg senki nem tudja, hogy mennyi 20.000-es is van valójában, addig a frissen nyomtatott 10 kamionnyi is ugyanannyit ér, mint 10 kamionnal ezelőtt. Jójó, tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű, mert van 89486 hivatal, ahol nyomonkövetik, számon tartják, stb. De, nem lehetetlen. Na most amíg a bitcoint sem lehetséges más módon előállítani, és csak annyi lesz belőle összesen, amennyi meg van írva, addig oké. Amint kiderül, hogy az eddig tervezett összesen létrejövő 21 millió btc mondjuk 42 millió lesz, azonnal e-wc-papír lesz belőle :)

  bár itt vannak szakértők majd megmondják ha tévedek :R

  [ Szerkesztve ]

  AMD Phenom2 x4 955BE | Gigabyte 870A-USB3L | 2x4Gb Kingston HyperX Savage KIT 2400MhzCL11 | POWERCOLOR AX4870 1GB PCS+ | FSP Saga+ 400W | Logitech mx518@qck+

 • ignorant

  senior tag

  Pontosan. Haboruk alatt pl meg az egymassal szemben allo felek is sokszor nagy mennyisegu hamis penzzel probaltak elarasztani az ellenseg gazdasagat.

  Ezert kritizaljak nagyon a FED-et egyre tobben. Miota letrejott tobb mint 90%-ot romlott a dollar vasarlo ereje a tul sok penznyomtatas es manipulacio miatt.

  Nem lepodnek meg, ha tobb szaz ev tavlatabol a mostani kozponti bankok altal iranyitott globalis monetaris politikara ugy emlekeznenek mint a vilag legmonumentalisabb piramis jatekara.

 • #24650752

  törölt tag

  Attól függ, hol... Bitstampen 530-ig ment le február 10-én, BTC-e-n is volt egy mélyrepülés ugyanekkor, Mt.Goxon meg most is 300 alatt van az árfolyam. Plus500-azni nem szoktam, de ők az Mt.Goxot használták, amíg össze nem csuklott. Azóta a BTC-e árfolyamához viszonyítanak.

 • ignorant

  senior tag

  mtgox nem funkcional mint exchange szoval az ott latott ertek irrelevans mar egy ideje. Ezert is valtott mindenki masra.

  Eddig azert volt magasabb kb 100USD-vel mert honapokig kellett varni fiat withdraw-ra, most meg joideje btc kivetel se megy.

  Az a baj hogy mivel ez a legregebbi exchange az ujak foleg ezzel kerulnek kapcsolatba eloszor, vagy ugy gondoljak hogy ez a legmegbizhatobb.

 • Psych0

  őstag

  Mi történik az elfelejtett jelszó miatt elvesző Bitcoinnal?

  "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

 • Psych0

  őstag

  Ezesetben az a bitcoin elveszik, tehát a forgalomban levő bitcoin mennyiség idővel elkopik?

  "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

 • HSM

  félisten

  Pontosan. Soha senki nem fogja tudni, van-e gazdája a coinnak, szükségszerűen ott fog maradni praktikusan örökre.

 • Psych0

  őstag

  Jó, azt értem, de, ha a bitcoin világvaluta akar lenni, akkor ez egy eléggé necces kérdés, mert ha valaki megsemmisít egy húszezrest, akkor nyomtatnak helyette, vagy ha elhagy egy aranytömböt, azt azért meg lehet találni, de ezt esélytelen.

  "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

Hozzászólok Aktív témák