Új hozzászólás Aktív témák

  • Chal

    addikt

    válasz silencio #6886 üzenetére

    WOW, az ember aki tud olvasni, ritka errefelé az ilyen, gratulálok! (nem viccelek, teljesen komolyan mondom, elképesztő milyen emberek esnek be ide néha, üdítő kivétel vagy) :)

    Miután nagyjából képbe kerültem a bitcoin rendszerével, úgy gondoltam, beszerzek egy, vagy több 3,5 Gh/s teljesítményre képes Butterfly-t, és csatlakozom az egyik bányásztársasághoz. Aztán kicsit átgondoltam ezt: mivel egységnyi fellelhető bitcoinra egyre több bányász jut egyre……….

    Nagyon jól látod, ráadásul vedd hozzá, hogy a BFL egy nagyon szemét banda, rengeteg embert átvágtak már (akarva vagy akaratlanul, de ez mindegy is), a hosszú szállítási időkkel.

    Bár, ha jól értettem amit értettem, az említett gépek külön tápon végeznék a számításokat, és a laptopra csak a net miatt csatlakoznának USB-n, de azt nem terhelnék, azaz én bármelyik gépen keresztül bányászhatnék, miközben másra is használhatnám a gépet. Ezt jól gondolom?

    Pontosan így van. Illetve mostmár az újabb generációs és erősebb ASIC miner hw-k beépített "mini" számítógépeket tartalmaznak, standalone elmennek magukban, csak egy hálózati kábel kell nekik meg áram. Webböngészőn keresztül lehet őket konfigurálni.

    Plusz még ott van a villanyszámla kérdése is. Tegyük fel, hogy nem dolgozom egyik áramszolgáltatónál sem, hogy ők állnák helyettem a cehhet. Ha nem számolom azt, hogy az egyik gépem 24/7-ben menne, mlg azon felül is óriási fogyasztással kalkulálhatnék egy "bányászgép" esetében, így van?

    Félig meddig igaz, de alapvetően a sok helyen említett hatalmas áramköltség inkább a PC alapú (videókártyás) bányászásra volt igaz. A dedikált miner hardverek (ASIC-ok) több nagyságrenddel kevesebbet fogyasztanak, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy amilyen teljesítményük van a manapság gyártottaknak, már ott sem 2Ft az áram. Lehet bennük 400-1200W-os tápegység is akár, szóval tudnak csinálni egy 15-25 ezres számlát havonta. Persze ha ilyened van, akkor az utolsó dolgok között lesz az, hogy ezen aggódj.

    Mondjuk, hogy lemondok a bányászatról, de a bitcoin-nal történő kereskedésről nem. Marad tehát az e-wallet használata, és az online kereskedés, ajánlatot teszek USD-ben a btc-e-n, vagy a Mt. Gox-on. Ahhoz, hogy ajánlatot tehessek, hova kell USD-t átutalnom?

    Lehet, hogy ezzel jársz jobban. A BTC eddigi történetét végignézve mindig sokkal jobban megérte BTC vásárolni adott tőkéből, mint bányászgépbe fektetni ugyanazt. De azt vedd figyelembe hogy itt semmi sem számítható ki előre, szóval lehet hogy pont holnapután fog megváltozni ez a dolog :) Utalnod az adott váltónak kell: regisztráció után csinálnak némi ellenőrzést, ezzel lehet szívni jó sokat (scannelve kell küldeni pár dokumentumot a személyazonosságod igazolásához), de ha lefut a procedúra akkor mehet a deposit/withdraw különféle módokon.

    Mi okozza a két kereskedő oldal közti igen nagy árfolyameltérést? Miért nem vesz mindenki a btc-e-n, hiszen ott 910 USD-n áll az árfolyam, míg a Mt. Gox-nál 1.015 USD egy bitcoin?

    Az mtgox a legelső és a mai napig leghíresebb váltó, ez lehet egy ok. Egyébként megoszlanak a vélemények arról hogy melyik a legjobb, mindegyikkel voltak kisebb/nagyobb szívások és döccenések, nincs királyi út sajnos. Nézd át őket mélyebben, olvasgass róluk kicsit, aztán dönts. Ja, és nézd meg a btistampot is, az a harmadik nagyobb nevű.

    De mondjuk találok egy hirdetést, hogy egy helyi srác bitcoin-t ajánl eladásra személyesen. Annak mi a menete? Tekintve, hogy én kézzelfogható bankjegyet fogok neki adni, valamiért, ami nem az.. miután átadtam az összeget neki, ő majd szépen, mobilon keresztül átutalja nekem az e-tárcámba a megfelelő mennyiséget bitcoin-ban? Mire kell figyeljek, hogy ne vághasson át?

    Ez szokott lenni a legkényelmesebb, de egyeben a legkockázatosabb vétel/eladás is. Itthon a www.bitcoinforum.hu -n (szárnypróbálgatások mennek, szóval nem biztos hogy itt találsz aktív hirdetőket), vagy a www.bitcoin.hu fórumán találhatsz eladókat és vevőket. Átverés ellen a józan paraszti ész és emberismeret mellett az un. "escrow" szolgáltatás adhat védelmet. Ez esetben egy harmadik félnek utalja az eladó a bitcoint, és a vásárló csak akkor kapja meg, ha mindkét fél jelzi az escrow-nak hogy rendben lezajlott az üzlet. Személyes találkozónál nem jellemző szerintem a használata, online magánbizniszeknél viszont csak így érdemes, ha nem ismered az eladót/vevőt.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák