Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz ZollR #6807 üzenetére

    "Szerintem meg az a bűnös aki felelőtlenül felvette a hitelt, de ezen nem fogok vitatkozni."

    Így van. Ahogy az éhes egér is, amelyik belemegy az egérfogóba. ;] Egyáltalán nem vagyok híve az egyenlőséggel takarózva élősködést teremtő ellátórendszereknek, de azért lássuk be, hogy Magyarországon egy picit speciálisabb a helyzet abból a szempontból, hogy volt egy 40 évig regnáló hatalom, ahol az állam uralt és birtokolt mindent, nem volt munkanélküliség, nem volt hajléktalanság, csendes diktatúra volt és nem volt szabad felhalmozni semmit valamint nehézkesen lehetett külföldre is menni.

    Aki ilyen rendszerben nőtt fel, annak még azt is el kell magyarázni, hogy az OTP már régen nem Országos Takarék Pénztár, hanem magánbank, ahogy a Budapest Banknak sincs sok köze a fővároshoz.

    Könnyen ugrál az, aki beleszületett az információs társadalomba és a szabad internet tálcán kínálta magát. De aki annak idején a kommunista kiáltványt meg az internacionálét tanulta, és orosz nyelvet angol és/vagy német helyett, ahhoz picivel nehezebben jutnak a modern kor vívmányai.

    Sok mindenre rá lehet húzni az evolúciót meg a természetes szelekciót, de mikor kvázi-óriáscsecsemőként neveli a rendszer a népet, akkor ne csodálkozzunk, ha még 30-40-50-60 évesen sem tudnak majd felelősségteljes döntést hozni, mert vagy vakon megbíznak az államban, vagy ha "megégetik magukat" akkor elhatárolódnak mindentől.

    Mint a természeti népek gyermekei, akik mikor megfognak egy darazsat tudják, hogy a csíkos rovar csíp. Amikor hozzáérnek a lángoló fához és megégeti őket, akkor tudják, hogy az a lobogó valami az éget. Amikor megesznek egy piros bogyót és hánynak/rosszul lesznek tőle, akkor legközelebb óvakodnak minden piros színű bogyótól.

    Senki az elmúlt 24 évben nem mondta azt, hogy kötelező felnőttoktatás vagy hasonló keretében visszaszocializálják ezeket az embereket az életbe, ahogy szokták azt a szárnytörött madarakkal vagy az állatkerti állatokkal, mielőtt visszaengedik őket a vadonba.

    Megkockáztatom, helyette örültek, hogy kaptak egy nagy rakás agyhalott birkát, akiket az előző rendszer kondicionált és így tökéletes alapanyagai lesznek a fogyasztói társadalomnak. Annak idején az előző rendszer végezte el a piszkos munkát a kötelező urbanizációval, a TSZ-ekkel, az államosításokkal, a proletárdiktatúrával, az új rendszer pedig szépen learatta az egésznek a gyümölcsét.

    Nekünk már egyértelmű, hogy kapitalizmus van, hogy nem bízhatunk meg vakon senkiben, de szüleinknek, nagyszüleinknek (néhány kivételtől eltekintve) nem volt az. Mert ők olyan rendszerben nőttek fel és éltek, ahol az állam adott munkát, az állam irányított mindent és az állam volt a nagy-nagy jótevő. Az meg gondolom nem újdonság, hogy az emberek többsége a történelem kezdete óta nem nagyon érdeklődnek a politika meg a gazdaság iránt, elvannak a saját kis mikrokörnyezetükben és ennyi.

    Ebből a szempontból a nyugati civilizáció sem feltétlenül kevésbé droid attól, hogy értelmesebb dolgokra kondicionálta őket a saját rendszerük. Példával szemléltetve: Háromféle ember van.
    Aki "tudja", hogy 2x2=4
    Aki "tudja", hogy 2x2=5
    És aki bizonyítani is tudja, hogy 2x2=4, nem pedig 5.

    Tudni kizárólag a harmadik tudja. Az első kettő ugyanazon a szinten van, függetlenül attól, hogy az egyik megoldása helyes, a másiké pedig nem. Mert tudása valójában nem tudás, hanem hit. Mert bizonyítani nem tudja, hogy miért annyi, amennyi. Elhitte az "okosabbaknak", hogy ez így van mert ők azt mondták.

    Ahogy pl. mi is elhittük, hogy Dugovics Titusz létező személy volt vagy hogy a magyar nyelv finnugor eredetű, mert sokunkat nem érdekelt annyira egyik sem, hogy utánajárjunk.

    "jelzálog nélkül is lehet hitelt felvenni. 3 mihályt simán kapsz bármelyik bankból kezes és mindenféle jogi huzavona nélkül."

    Nyilván a munkáltatói igazolásnál számít az, hogy mi van a tulajdonodban (még ha nem is jelzálogosítják), illetve mennyi a fizetésed. Feltételezik, hogy egy sokszázezres fizetéssel rendelkező, akinek van a nevén egy x milliós ingatlan meg egy x milliós autó és nem tartozik senki irányába, az nem azért vesz fel 3 milliót, mert le akar lépni az országból.

    "Ha meg nevesítve lesznek a walletek az anonimitásnak is fújtak."

    Attól, hogy a bankszámlád lekövethető és a fizetésedet is személyigazolványszám, meg adószám, meg TAJ szám ismeretében kapod még nem jelenti azt, hogy egy köteg húszezressel ne tudnál a Keleti pályaudvar parkolójában egy zacsi hernyót venni. ;]

    Úgy soha nem is fog elterjedni, hogy a rendszer nem fog kísérletet tenni az anonimitás visszaszorítására. Az nem érdekli őket, hogy 100%-os hatásfokot nem érhetnek el, de 80-90%-hoz ragaszkodnak majd.

    (#6808) ignorant: "Az esetek tobbsegeben amugy sem penz kerul lefoglalasra hanem a fedezetkent adott dologok."

    Már amennyiben a fedezet ér annyit, amennyi a visszafizetendő összeg. És nemhogy a pénzt lefoglalhatják, de a végrehajtó az igazolható jövedelem 50%-át letilthatja.

Új hozzászólás Aktív témák