Új hozzászólás Aktív témák

  • Chal

    addikt

    válasz meili #11730 üzenetére

    Telepítettem a gépemre a Bitcoin Core-t, és a blokkláncot is letöltöttem már.

    Jobban járnál valamilyen light klienssel. Ajánlom az Electrumot, régi motoros, megbízható, aktívan fejlesztik.

    a maradék viszont nem marad meg az eredeti 'A' public key-emen, hanem keletkezik egy új, random 'C' public key, a maradék arra kerül rá, tehát a maradék bitcoint csak ehhez a 'C'-hez tartozó private key birtokában tudnám elérni.

    Ez így van, "change address" a neve funkciónak. Nagyjából úgy működik a dolog, hogy egy utalás esetén az un. "unspend transaction output"-okból (UTXO) kell összeraknod egy új inputot. Ha mondjuk 1db címed van csak, amire kaptál egyszer 1 BTC-t, majd később 2 BTC-t, akkor van összesen 2db UTXO-d a blockchainben 3 BTC-vel (1 címhez). Ha 2.5 BTC-t akarsz küldeni valakinek ezek után, akkor ezek az UTXO-k fogják adni az új tranzakció inputját. Mindkettőt fel kell ugye használnod, mert a 2.5 BTC-re egyik sem elegendő önmagában. Ilyenkor létrejön egy teljesen új output is, ami a visszajárót kell hogy tartalmazza (0.5 BTC). Ez kézenfekvő módon az eredeti címedre kéne hogy érkezzen, viszont a Core kliens (meg kb. az összes többi) a követhetőség szándékos bonyolítása miatt inkább létrehozz egy új címet (change address). Külső szemlélő számára (pl. harmadik fél, aki tudta hogy a küldő te vagy, és a forráscím a te címed) így csak annyi látszik, hogy indítottál 2db utalást, és nem maradt egy kanyid sem, holott valójában csak 2.5 BTC-t költöttél.
    Nem tudom mennyire jött le az eddigiekből, de fontos tudni: ez egy kliens oldali feature, a blockchinben nincs "normál" és "change" address, illetve nem értelmezhető, ez csak egy sima obfuszkálási próbálkozás kliens oldalon.Hogy mennyire hatékony, arról kilométeres vita threadek vannak itt-ott :)

    Ja, és egyébként Electrumban biztosan kikapcsolható (a Core-t rég használtam, nem rémlik, de lehet hogy ott is). Én egyébként az általad vázolt okok és problémák miatt fixen kikapcsolva tartom a change address funkciót a hosszú távú megtakarításaimnál (már amik nem teljesen offline alapúak, értsd: nem papír vagy hasonló megoldás), egyszerűbb, és kisebb a "baleset" kockázata :)

    1. kérdés: HA létrehoz egy új change addresst a kliensd a visszajáró 0.1 BTC-nek akkor igen, pontosan ez történne. Hogy létrehozza e, vagy egy meglevő change címre utalja, ezt nem tudom, ennyire nem ismerem a Core kliens address pool kezelését, de aki tudja az majd leírja pontosan.

    2. kérdés: minél kevesebb UTXO-ból próbálja meg összerakni

    3. kérdés: szerintem a C lesz a nyerő, mert azzal 1db UTXO felhasználásával le lehet tudni a dolgot HA feltételezzük, hogy a rajta levő egyenleg tényleg 1db UTXO-ból áll

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák