Új hozzászólás Aktív témák

  • föccer

    nagyúr

    válasz LámaZ #3901 üzenetére

    A katonai gps tudod mennyivel "tud többet"? Az amcsi műholdak 2 hullámhosszon adják le a saját koordinátáit és a hozzá tartozó időbélyeget tartalmazó kódsort. A rövidebb hullámhosszon leadott kódsor kódolják, így a polgári felhasználású gps-ek nem tudják értelmezni a jelet. A rövidebb hullámhosszal leadott kóddal pontosabban meg lehet határozni a földi helyzetet. Maga a 2 készülék (a gps elektronikai részét tekintve) tök ugyan az. A mögötte lévő matematika (a dekódolást leszmítva) tök ugyan az.

    Valamikor réges-régen, geodézia gyakon 1x kézzel végigszámoltuk (a tanár levezette a táblán) azt a 4 ismeretlenes, nagyon csúnya diff egyenlet rendszert ami alapján a gps rendszerek számolnak.

    A helyzetmeghatározáshoz (szélesség, hosszúság, magasság, idő) minimum 4 műhold jele szükséges. Ennél több műhold jelét a rendszer a hiba értékének csökkentésére használja fel. (polgári alkalmazásban ~15 méteres az elméleti maximum pontosság 4 műholdból, a katonai ennek a harmada, 5 méter)

    Namost 1-1 ilyen számítást a gps készülék másodpercenként elvégez.

    A hülye geodéták meg kitalálták, hogy ha egyszerre több gps vevő eredményeit egyszerre felhasználják a helyzet meghatározásához, akkor matematikai úton meglehetősen sok hibát ki lehet ejteni a számítások során. S lőn 1 gps vevő, rádió adó-vevő rendszerrel máris megalkották azt az eszközt, ami másodpercenként képes 3 mm-es pontossággal meghatározni a földfelszíni pozícióját. Természetesen ez is 4 műhold, 1 időpontban leadott jelére vonatkozik.

    Az igazán pontos mérésekre, képesek több tucatnyi gps-t összekapcsolni. Ugyebár a négyzetes hibaterjedésnek köszönhető a gps-ek számának gyökével osztható csak az okozott hiba mértéke. Tehát ha 100xára emeljök a gps vevők számát, akkor kb 1/10-re csökkenthető a hiba ( így növelve a pontosságot)

    Fúúú, de nagyon régen tanultam én mindezt :D

    üdv, föccer

    Építésztechnikus. Építőmérnök.

Új hozzászólás Aktív témák