Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alusky
aktív tag
Ehhez annyi gondolkodás nem kellett, sok energiát perpill semmi más nem tud adni. Hogy ilyen marhaságokra ennyi energia el van használva miközben visítás van a haldokló bolygó miatt az más téma, kérdezzétek meg a chatgpt-t miért ilyen vadbarom az emberiség, hátha fellázad és kiirt minket, hogy jöhessen egy új csúcsragadozó. Remélem a farkasok lesznek azok. Kár, hogy a Nap növekedésével mindenképp kipusztul minden élet, ők is, szóval igazából tök mindegy mi jön utánunk és ennek köszönhetően Kánaán és végtelen kiegyensúlyozott bioszféra a bolygón, mindenképp ugyanaz lesz a Naprendszerben kihal az élet, környékén szintén nincs, ámen, kézlegyintés fentről le és oldalirányba. Nevetséges a szerencsétlenkedésünk ha nagyban gondolkodunk, az egész bolygó, az egész Naprendszer is, csak egy véletlen fattyúgyermekként jött létre rajta olyan élet ami képes felfogni az élet és az Univerzum létét, nem sok ilyen lehet a Világegyetemben és ilyen módon is fog kihalni ebből a néhányból az egyik, mi.
Ezt a fórumot használni épp olyan, mint Facebookozni.
-
félisten
Kell még egy évszázad a fúziós erőművek beröffentéséhez, addig tóriumreaktorokkal nem lehetne biztonságosabban előrelépni?
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
mpierre
veterán
Indiában kikísérleteztek /-nek vele. (Valahol 30-50MW körülre tervezték..) Egy jó ideje nincs róla érdemi hír vagy a - indiától nézve - hanyatló nyugatra nem jut el. Amit nem is csodálok, mert az urán kitermelése legalább drága...
Szerk.: K+F? 1960-as évek óta kísérletezgetnek vele.
[ Szerkesztve ]
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
Rive
veterán
nem lehetne biztonságosabban előrelépni?
Amennyit küzdenek azon, hogy ezeket a folyékony fém vagy sóolvadék cuccokat prototípus-szinten piacérettre fejlesszék, hát jóideig még valszeg nem. Hagyományos (gen. 3 v. 3+) atomerőművet ugyanakkor viszonylag egyszerű és mehet beléjük a (mixed) tórium is.
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
spect80
senior tag
remélem magyarország is rááll arra, hogy a környezetkímélő akkugyárak és akkufeldolgozók után majd paks 2 is egy benyugtatózott kísréleti hörcsög értelmi szintjén lévő technológiát etesse korlátlan energiával
-
Shyciii
veterán
Jól haladunk afelé, hogy minden sarkon legyen egy atomerőmű. Szép új világ.
-
félisten
K+F? 1960-as évek óta kísérletezgetnek vele.
Ja, hobbi szinten. Ha ebbe is annyit öltek volna, mint más - sokszor értelmetlen - projektekbe, akkor már rég használhatnánk.
Egyébként a nagy cégekre értettem... az ilyen MI/cloudcomputing/stb. mammutok igazán összeállhattak volna kb. 10-20 éve, és egy közös kutatás keretén belül biztosíthatták volna a jövőjüket. Mondjuk a picipuha pont ráment az SMT-kre, ahogy emlékszem..."Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
borg25
senior tag
Remélem előbb-utóbb eljutunk a Tesla féle energia generátorokig. Szerintem az előbb lesz újra, mint fúziós erőmű. Multiverzumot feltételezve abból is lehet energiát nyerni, ha egyik univerzumból/dimenzióból mozgatod át az energiát. Ebben az esetben sérül is az energiamegmaradás törvénye meg nem is. Szerintem ami a világba így befolyik energia az talált tárgy és örüljünk, de tény, hogy globálisan az energiaegyenleg nem változik, csak itt a mi univerzumunkban nő. Aztán ezt még lehet ragozni, hogy tűnik az energia többnek holott nem az.
-
okostibi2
lelkes újonc
Az a baj 50-60-as évek után leállítottak usában a kísérletezést vele nem termelt plutóniumot melléktermékként eleget, ami fegyverekhez és nasanak kellett. 1-2 éve indult újra MS támogatással.
Viszont Kína ígérete szerint 29-30-ra lesz első kereskedelmi tórium reaktor kész (sztem az még nagy kísérleti akár 1-2 év késéssel), de ha tényleg kereskedelmi lenne az akkor 33-35 re indulnának be az építései Kínán kívül legkorábban.
(Kína is azért azt építi, mert sok tóriuma van és kevés uránja.) -
Rive
veterán
válasz arnyekxxx #14 üzenetére
MAGNOX - és azok ténylegesen megalapozták az angol atomfegyver-programot.
A ruszki grafitosok tervezésénél valszeg szempont volt esetleges katonai felhasználás, de tényleg nem ismert olyan adat, miszerint használták volna a (civil) reaktorokat effélére.[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
borg25
senior tag
Vagy összetéveszteni a Star Treket a Star Gatel.
Vagy a gimnáziumi fizikaóra anyagát az aktuális kutatásokkal, méginkább a valósággal, amit sosem fogunk tudni teljesen megismerni.
Jelenleg vannak elméletek a mutidimenzióra, amik matematikailag szépek, csak gyakorlatban nem ismerünk módot a bizonyításukra. Azért ennek ellenére nem raknám a repülő rénszarvas kategóriájába.A gondolatmenetem arra vonatkozott, hogyha létezik multiverzum, vagy valami hozzá hasonló, és alacsony energiabefektetéssel össze lehet kötni két rendszert és a kettő közt képesek vagyunk energiát mozgatni, akkor bár az energiamegmaradás törvénye egy nagyobb szinten érvényben marad, mégis a mi univerzumunk energiája nő.
Innentől kezdve kezd értelmezési kérdés lenni, hogy ebben az esetben mit tekintek az energiaegyenlet részének.
Szó se róla, hogy ez csak egy bonyolultabb módja annak mikor az ember megbuherálja a villanyórát, hogy ingyen áramhoz jusson, de mivel a mi univerzumunk energiája nő, a mi univerzumunk szempontjából tekinthetem ingyen energiának. -
dabadab
titán
*Stargate-tel, ha már pedánsak vagyunk
A "Tesla-féle generátor" kifejezésnél láttam, hogy itt azért erősen a fantázia világába fogunk kalandozni, a Star Treket csak a nicked miatt hoztam elő.
Egyébként meg tök felesleges multiverzummal variálni, ott van a Nap, az annyi energiát termel, hogy csak annak bőven elégnek kellene lennie kb. mindenre is.DRM is theft
-
borg25
senior tag
Napenergia kapcsán osztom Gelencsér András véleményét, hogy nem elég hatékony, és nincs rá elég erőforrásunk.
Atomenergia kapcsán is szkeptikus vagyok, mert oké, hogy Paks kapcsán teszünk félre a leszerelésre, és feltételezzük, hogy a többi erőműnél is ugyanígy van megtakarítás, de a megtakarítás feltételezi, hogy nem lesz egy durva infláció és valami oknál fogva (mert mondjuk kifogyunk a gazdaságosan kitermelhető ásványkincsekből) nem omlik össze a társadalom. Egy atomerőművet szétszedni és megfelelően ártalmatlanítani nagyon sok idő, ha nem teszik meg, akkor az itt kószáló hordáknak nem csak az lesz a gondja, hogy vadásszanak élelemre, hanem, hogy a környéken az ivóvíz radioaktívan fertőzött.Az emberiség előtt két lehetőséget látok: vagy visszatér és beéri kevesebbel, tényleg törekszik a közel 100%-os újrahasznosításra, vagy reméljük valamelyik íróasztalon ott pihen egy új energiaforrás tervrajza. Ha replikátor technológia is lenne mellette, az lenne a legjobb
Az a szörnyű, hogy utóbbira nagyobb esélyt látok, semmint, hogy az emberiség változtatna a viselkedésén. -
mpierre
veterán
Nos igen. Kísérletezgetnek. Az urános vízforralónak nem kellett ennyi idő, mondjuk pár katasztrófát összehoztak vele.
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
borg25
senior tag
válasz arnyekxxx #22 üzenetére
Főleg, ha nincs rá statisztika, hogy közvetetten hányan haltak meg a Csernobili katasztrófa nyomán.
Hagyományos erőmű és atomerőmű közt a nagy különbség, hogy előbbit leállítod pár év és tisztul. Atomerőműnél a sugárzó anyag évezredekre megmarad, addig tudja kifejteni a hatását, ha nem tárolják megfelelően.
Környezetszennyezéshez tudnám hasonlítani, de azoknak az idő és területi hatása is kisebb. -
andrisbandi
őstag
válasz arnyekxxx #22 üzenetére
Sőt, gyakorlatilag tátott szájjal a f.erdőbe volt pl a németeknél az atom háttérbe szorítása.
Csak mivel érzelmi/politikai alapon történt, a szélsőségek erősítésével, befolyásolásra, így utólag sem hajlandó a nép összekötni a pontokat.A németek atom erőművei "már szennyeztek" a megépítésükkel, és a későbbi kötelező ártalmatlanítással számolva. Tehát gyakorlatilag kidobták a szinte tiszta üzemeltetést, nagyon sok évre előre. (Szakikat hallottam erről nyilatkozni.)
Helyette az oroszokat tömték pénzzel, az (elvileg) olcsó olajért. Vajon probléma e utólag nézve egy diktatúra erősítése?
A podcast-os szakik szerint lett volna esély a kínai napelemes leuralást lassítani, ha nem boszorkányüldözik az atomot. Biztos ez is véletlen, hogy egy gátlástalan elnyomó rendszernek kedvez a demokráciák terelgetett népakarata.
░░░▒▓ Specialized Turbo Levo ~700e ▶ https://bolha.testbike.hu/apro/-szep---specialized-turbo-levo-fsr-6fattie-m--508956
-
arnyekxxx
veterán
De van rá statisztika. Nagyon kevesen.
Ha nem tárolják megfelelően akkor a víz is tragédiát tud okozni, ezért kell mindent megfelelően tárolni.
Gondolom te is azok közé tartozol akik amiatt aggódnak, hogy mi lesz 4ezer év múlva azzal a kislánnyal aki kiássa az ezer méter mélyre ásott és a végén betonnal kiöntött atomhulladéktárolót és el kezd játszani az üveggel kiöntött hordókkal.
-
borg25
senior tag
válasz arnyekxxx #25 üzenetére
Nem, én az vagyok, aki aggódik amiatt, hogy Németországban kinéztek egy elhagyott sóbányát atomhulladéktárolónak, aztán mikor már félig megtöltötték akkor kezdtek el aggódni, hogy a víz betört, és jöhetett a versenyfutás, hogy a víz lesz gyorsabb, vagy a hulladékelszállítás.
De mond meg, hogy szerinted melyik az az idő és távolságtáv amikor már elég messze van a baj és nem kell foglalkozni vele, hogy ki hal meg miatta?
Mármint ha Afrikába visszük a hulladékot, akkor nem a mi gyerekünk/unokánk hal meg, kivéve, ha ott elégetik, és a CO2 bárhol a levegőbe kerül az ide eljön. Aztán az ükunokánknak már úgy se lesz gyereke, szóval a többiek leszármazottjai hagy pusztuljanak. Mi a logika?
Legjobb lenne,. ha feleslegesen nem pazarolnánk az energiát. -
arnyekxxx
veterán
ezért kell mindent megfelelően tárolni, hogy magamat idézzem.
A németek a 60as években minden különösebb vizsgálgatás nélkül fogták a sima hordókat és betolták abba a bányába csak úgy aztán otthagyták. Ez akkoriban volt amikor más országok fogták a nukleáris hulladékot és bebaszták az óceánba.Egyébként szeretnéd ha megszűnne az emberiség összes radioaktív tevékenysége? Nem lennének a kórházakban radiológiai osztályok? Mert az emlitett eset nem nukleáris fűtőelemről szólt hanem kis és közepes aktivitású hulladékról.
Egy geológiailag stabil kőzetbe sokszáz méter mélyen beásott majd többszörösen bevédett (üveggel kiöntött hordók betonnal körbeöntve) senkinek nem fogják soha a halálát okozni.
-
senior tag
Egy Green megoldás lehet az is, ha biciklizéshez nem viszem a mobiltelefont. Egy csomó értékes adatot arról hogy merre tekerek, nem kell majd felhőben tárolniuk a gigavállalatoknak, és így kevesebb atomerőműre lesz szükség.
Kérek egy számot a jútútú. Európai macskakilátókő Nugáton a helyzet változatlan
-
andrisbandi
őstag
Bűnmegelőzés Mesterséges Intelligenciával | A Sámán Mondja
podcastA nagyvárosok kamerarendszerét felhasználva (Ázsiában),
valós időben feldolgozzák a videót,
behúzva mellé minden elérhető adatbázist.Pl; büntetett előélet, szokások, időjárás, menetrendek, stb.
83%-os pontossággal előjelzik a bűncselekményeket, elkövetés előtt ott vannak a zsaruk.
= Különvélemény (Minority Report)Nem értek hozzá mennyire lehet ez energia igényes 24/7-ben, gondolom nagyon.
Horror lehet még a kínai Social Credit System szerver háttere.
Totál megfigyelés, a párttal nem szimpatizálók teljes elnyomása. Drágább hitel, utazásból, közösségi médiákból, iskolákból, munkahelyekről, stb kizárás. Online, appal a telón irányítva.░░░▒▓ Specialized Turbo Levo ~700e ▶ https://bolha.testbike.hu/apro/-szep---specialized-turbo-levo-fsr-6fattie-m--508956
-
senior tag
válasz andrisbandi #31 üzenetére
Remélem ezek csak akkor lesznek, ha már nyugdíjas leszek. Ha egyszer melóban kiolvassák, hogy holnap mekkora kedvem lesz bemenni, és mennyire leszarom a vállalat vízióját, és minden szöveget amit hozzám intéznek, abban szent pillanatban picsán@úgnak.Eddig a korlátolt fantáziájuk biztonságát élveztem.
#32 arnyekxxx Begyűjtik azt úgyis ha ki van kapcsolva. A kapcsoló csak egy szoftwer. Nagyon értékes adatok ezek. Ez alapján kínálják majd a megfelően drága elektromos fogkefét nekem megvételre.
[ Szerkesztve ]
-
andrisbandi
őstag
Nem kell sajnos gps kapcsolat, h belőjék nagy eséllyel hol vagy.
Történelem + melyik tornyok hatókörében van a teló.A cimbik telefonja is lehet spion. Pl csak te kapcsolod ki a gps-t, de amúgy mindíg velük lógsz + tornyok infója.
Nekem újdonság volt, h a bt kapcsolódási kísérleteiből szintén megy a helymeghatározás. Ha azok helyzete ismert.
Nem tudol hova bújni! A filmekben is az a gyanús aki ki van kapcsolva olyankor, amikor soha nem szokott...
░░░▒▓ Specialized Turbo Levo ~700e ▶ https://bolha.testbike.hu/apro/-szep---specialized-turbo-levo-fsr-6fattie-m--508956
-
senior tag
válasz andrisbandi #36 üzenetére
Igen, már magam is gondoltam rá, hogy az a leggyanúsabb aki nem gyanús. Azt hallottam az emberek 80-95 százalékánál pontosan meg tudják mondani hol lesz holnap. Még én sem tudom. Lehet ilyenkor be kellene lőni mégegy atomerőművet, hogy megnézzem hol leszek, és akkor odamegyek.
[ Szerkesztve ]
-
andrisbandi
őstag
Ma hallottam egy érdekeset; amikor másodszorra hívsz fel egy ügyfélszolgálatot, már a profilod alapján kapsz ügyintézőt, és sémát ami szerint lerendeznek. ... ugye, h kell az a plusz energia!
Elkottyantottak még pár hasonlót.
podcast
Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász adatbázisban.
Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.░░░▒▓ Specialized Turbo Levo ~700e ▶ https://bolha.testbike.hu/apro/-szep---specialized-turbo-levo-fsr-6fattie-m--508956
-
azbest
félisten
Több versenyszférás cég is foglalkozik fúziós kutatásokkal és működtetnek teszt reaktorokat. Van más fajta, nem gőzgépes, nem város méretű fajta is.
A hagyományos fajták, amiket évtizedekig építenek közpénzből és néha bedobnak fakenew szenzációkat rúluk, na azok nem fognak sohasem áramot termelni. Az állítólagos pozitív kihozatal is csak úgy jött ki, hogy a lézer nettó energiáját meghaladta az impulzus, amit generáltak. De a lézer előállításához többször annyi energia kellett.
Az a fajta óriás reaktor pedig azért sem fog sohasem áramot termelni, mert évtizedekig építik, trillió dollárokat költenek rá. Így ha utána teljesen ingyen is lenne már az üzemeltetés, akkor sem lenne képes kitermelni az árát. Viszont pár év alatt tönkremegy és fel kell újítani. Szóval az csak kutatóknak kísérletezésre lesz, sosem lesz belőle erőmű.Persze a kereskedelmi cégeknek is még sok lépés, mire tényleg folyamatos üzemre képes gépük lesz és ott is nagy kihívás, hogy mellékhatásként ne legyen sugárzóanyag szennyezés.
-
dabadab
titán
Annál lényegesen jobban. Ha nagyon akarom, akkor az atomtengeralattjárók meg a Nimitz-osztályú repülőgéphordozókat is SRM hajtja - mondjuk azokt nagyon dús urán hajtja meg másra optimalizálnak, mint a civil reaktorok, de azt azért elég jól demonstrálják, hogy elvi probléma nem akadályozza, hogy kisméretű atomreaktorokat gyártsunk.
És persze nyugodtan lehet tóriumos SMR-t is gyártani, ha valaki azt szeretne, csak láhatóan ott még nem nagyon van meg a kimunkált know-how.
DRM is theft
-
senior tag
válasz andrisbandi #38 üzenetére
Igen az ilyen jellegű kihasználás annyira adja magát, hogyha elérkezik az idő amikor az inkompetens ám annál igyekvőbbek számára kezelhetővé válik, felszántják a mit sem sejtő néppel az avart, nem is kérdés. Ez a podcast jött szembe múltkor [Az emberi viselkedés kiszámíthatósága].
Általában ezek az adatközpontokat, meg big data-t, mint a fejlődéshez, és tudományhoz elengedhetetlennek és szükségszerűnek láttatják, de azt lehet sejteni, hogy ezek az adatok főleg marketingcélokat szolgálnak, különben nem költenének rá, és a Galileo-t pajzsra emelő, tudományvigasságra használt adatgyűjtés, ami előtt az értelmiség Mekka felé fordulva hajlong napi 5ször, jóval kevesebb energiát igényelne.Kérek egy számot a jútútú. Európai macskakilátókő Nugáton a helyzet változatlan
-
orakas
junior tag
Tóriumos reaktor is létezik (létezett?). Az SMR esetében a lényeg az lenne, hogy ha egyet legyártunk, akkor N darabot is le tudunk gyártani, az első után már jóval kisebb költséggel, úgymond sorozatgyártásban. Ilyen nem nagyon van. Katonai felhasználásban, megfelelő szögből nézve, mondhatjuk, hogy van.
Először akkor találkoztam az SMR fogalmával, amikor a Toshiba állította, hogy majd ők szórják ezeket, tóriumosakat. 10+ év után sehol semmi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Értékcsökkentett, HP ProBook 430 G6, 13,3" FULL HD IPS, I5-8265U CPU, 8GB RAM, 256GB NVMe SSD, WIN
- HP ProBook 430 G6, 13,3" FULL HD IPS, I5-8265U CPU, 8GB RAM, 256GB NVMe SSD, WIN 10/11, SZÁMLA, GAR
- Új Zsír Lenovo IdeaPad 5 x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 16" -25% Ryzen 5 8645HS 16/512 FHD+ 760M
- GAMER 144HZ ASUS VP249QGR 24 Monitor
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 6 hó garanciával, Bp-i üzletből eladó!
- MSI GeForce GTX 1060 6GB GDDR5 192bit
- S22 ultra 256gb,mint az új, felújítot gyári garival 2025.08ig +új 25w os töltővel és tokokkal eladó!
- Creative Pebble Pro sötétzöld szinben, RGB világítással, alig használt, kiváló állapotban
- Apex 13
- Dell Vostro 15 3568 laptop alkatrészek i3-6006U, HU billentyűzet, Wlan, ventilátor, hangszórók, kam.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest