- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
Már csak lefedettség kéne.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Somatom
veterán
Meg tisztázni, hogy ki, mit ért 5G alatt. Mert van a valós 5G és van az LTE alapú, DSS 5G. Az utóbbi költséghatékonyabb. A user ugyanúgy 5G -t lát a telóján, viszont a torony 4G alapú, így nem tudja nyújtani az 5G igazi előnyét, a több párhuzamos kapcsolatot. Terhelésnél ugyanúgy letérdel, hiszen az alap továbbra is 4G.
Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
-
Somatom
veterán
válasz enginev3.0 #3 üzenetére
Ettől azért árnyaltabb a helyzet. Tudomásom szerint a Tkom áll a legközelebb a valós 5G -hez, a Yeti vegyes, a Voda rendszere viszont Huawei alapú, aminél ugyebár problémás a valós 5G hozzáférés.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Itt fogalomzavar lesz, szerintem te nem a DSS-re hanem a standalone 5G-re gondolsz.
Az egyelőre elég kevés helyen van, és nem véletlen. Nincs ezzel semmi baj.Az, hogy meglévő spektrumon, és rádiós részen osztozik a két technológia, az pont hogy gyorsítja az 5G elterjedését. És ugye a nagy kérdés, hogy utána 5G core-ba csattan-e be az előfizető, vagy ugyan úgy az LTE-be. Elején vagyunk még nagyon, az 5G, mint szabvány is napról napra változik elég keményen. Óriási tempóban megy a fejlesztés, implementlás mint gyártók, mint szolgáltatók szintjén is.
[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
Fogjuk fel a GPRS EDGE-ének, az stabilizálta az elérést szépen, itt most még erre sincs szükség (még). Előfizetői csomagok szintjén nem tudom mennyire kopasztják a felhasználót 5G címén, de technológiai-felhasználási szempontból kár vagy bosszanat nem ér senkit.
Tényleg, van még GPRS?
-
Medocsabi
addikt
Jelen cikkben arra hivatkoznak,hogy nő az 5g készüléket hasznalók száma, ezért nő az 5g népszerűsége.. Most már kb a gyufásdoboz is 5g "képes", ettől még nem használja az 5g-t. Nekem pl az 21-esen tegnapi engedélyezve se volt az 5g,és szerinted észre vettem bármit is? Naná hogy nem az átlag user fogja ezt kihasználni. De marketingnek jó,rá lehet írni a telefon/tablet dobozára hogy 5G, és mehet rá +10% az árra. Jelenleg ennyi az 5g felhasználói értéke.
-
nubreed
veterán
Az 5G megágyazhat a metaverzumnak
Aha... Biztos ezért rúgott ki 11 ezer embert a Metától a zukimuki. Ez sokkal nagyobb bukta lesz mint a kétezres évek elején a dotcom lufi kipukkadása. De én már bekészítettem a popcornt...We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
akaszajanos
tag
Telekomosként már nagyon várom, mert diszkréten kezd tele lenni a puttonyom azzal, hogy a korlátlan csomagomban, maximum térerős 4G-vel sokszor a városok közepén is csak 1-3 megabit csordogál. Minimum szánalmas, amit művelnek. De bízom benne, hogy egyszer végre nekilátnak az 5G-s fejlesztéseknek, mert egyelőre jó nagy nulla az is vidéken.
[ Szerkesztve ]
M1 MacBook Air / iPad Air M1 2022 Celluar /iPhone 13 Mini / Watch 7 45 mm / AirPods Pro 2 (USB-C)
-
Gargouille
őstag
"Korunk egyik meghatározó technológiai fejlődési iránya a metaverzumok megjelenése"
Bevallom én ezt nem teljesen értem. Egyáltalán nem látom semmilyen területen meghatározó technológiai fejlődési iránynak a metaverzumot. Ez inkább Mark Zuckerberg
lázálma, de ahogy én látom rajta kívül igazából a kutyát nem érdekli komolyabban és igény sincsen rá. Nagyjából az üzleti világ a kötelező köröket megtette vele, hogy ha mégis lenne egyszer belőle valami, akkor azért ne maradjanak ki belőle, de ezt leszámítva tényleg nem látom, hogy sorra jönnének ki az erre alapuló kapcsolt technológiák, eszközök és szolgáltatások, vagy erőteljesen mindenki ebbe az irányba fejlesztene, ahogyan az sem nagyon látszik, hogy felhasználói oldalon tömegek keresnék. A tévedés kockázatával ez is nagyjából a 3D TV-zés kategóriájába esik és gyanítom hasonló sorsra is fog jutni.Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
totron
addikt
válasz akaszajanos #9 üzenetére
Pusztába kell menni, tudhatnád.
-
t72killer
titán
Jelenleg ott tartok, hogy a környékünk pont a lefedettség határán van: hol van 5g, hol nincs. Ezekután lőttem is ki de nagyon gyorsan, mert a vacillálás szívja az akksit.
Sebességet egyszer kipróbálom, beleültettétek a bogarat a fülembe az 5g-nek csomagolt 4g-vel
-
dchard
veterán
"a Voda rendszere viszont Huawei alapú, aminél ugyebár problémás a valós 5G hozzáférés"
Már miért lenne problémás? Magyarországon először a Vodának lett N78-as 5G hálózata a belváros egy részén, ez ma is működik, talán kis mértékben bővült. Az 5G lefedttség nagyobbik része DSS mindhárom szolgáltatónál, ez a helyzet. 5G SA pedig egyik szolgáltatónál sincs.
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
Magnat
veterán
válasz Gargouille #10 üzenetére
Nekem még a lényegét sem sikerült felfogni, pedig olvastam róla jó párszor ... egyszerűen nem értem, mihez ad hozzá bármi pluszt, hogy első generációs Nintendó WII-szintű karaktereket nézegessen a user lábak nélkül lebegni, mindehhez megvéve egy baromi drága kütyüt amit ráadásul a fejedre kell húzni ... miközben már a Google Glass esetében is kiderült, h az emberek jó része rühell bármit a fejére szerelni, ráadásul elég régóta létezik a webkamera nevű találmány, ami egy kicsivel jobb felbontással és realisztikusabban adja vissza a gesztusokat
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
Yutani
nagyúr
De ez az 5G csak arra jó, hogy aktiválja a chipet az emberben, amit korábban belefecskendeztek, nem?
#tarcsad
-
Victorio
aktív tag
Van itt azért egy kis félreértés. A 4G@5G átállás egy szolgáltatónál nem úgy megy, hogy kiépít egy fullos 5G rendszert, majd egy laza mozdulattal lekapcsolja a 4G-t és föl az 5G-t.
Ez egy hosszú és több lépcsőfokból álló migráció ami évekig tart.
Elsőnek kiépíti az 5G rádiós részt, amit még a 4G core rendszer vezérel.
Aztán kiépül az 5G core rendszer is mellé, amit egymás mellett vegyes üzemben használ.
És csak ez után lehet teljesen standalone az 5G rendszerre átállni.Hiába nem szereted, - mondta a Macska - itt mindenki bolond. Én is bolond vagyok. Te is bolond vagy. Honnan gondolja, hogy én bolond vagyok? - kérdezte Alice. Ha nem volnál bolond, - válaszolt a Macska - nem jöttél volna ide.
-
buxiex
tag
Az 5G erősebb mint a válság
Valami frissebb és pontosabb jó lenne [link]
Amúgy viccesgeorge carlin education
-
dchard
veterán
DSS, de majdnem jó.
Belehallgatva meglehetősen pongyola, a kedvenc részem az áramfogyasztáról szólt: "a fogyasztás 60-80%-a a hálózatból jön, a nagyobb részét a fogyasztásnak felveszik ezek a hálózati berendezések".
Nehéz megfejteni, itt vajon mire gondolt a költő? Helyesen úgy hangzik ez a mondat, hogy a mobilszolgáltatónál keletkező villamos energia felhasználás nagyobbik részét a hálózat rádiós elemei (RAN) teszik ki, ezek közül is a legnagyobb fogyasztó az RRU vagy AAU. A maradék részt átviteltechnika és core, valamint a klímázott helyiségek (AUX) teszik ki, utóbbiból egyre kevesbb van az üzemeltetés nagy örömére.
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
gabor7th
addikt
Ha sokkal drágább lesz és a 4G-hez képest látszólag nem nyújt előnyt az előfizetők tömegeinek, akik csak simán neteznek, akkor az előfizetőknek nem fogja megérni. Kínában állítólag ezt úgy oldották meg, hogy mesterségesen lelassították a 4G-t.
A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu
-
gabor7th
addikt
válasz Gargouille #10 üzenetére
Ez olyan, hogy a techcégek fizetnek egy csomó agymosó kampányt és azt hiszik akkor ők eldöntik mi lesz a jövő. Különösen ilyen a felhő... De ha igazából senkit se érdekel és nem adnak pénzt érte akkor nem fog működni a dolog. A 3D TV is az "elkerülhetetlen jövő" jövő volt amikor kijött az Avatar... Az 5G-nek kellenének az önvezető autók és az ipari IoT-ok, de nincsenek kiépüve ezek annyira, meg amúgyis zsákutcák lesznek nagyrészük.
[ Szerkesztve ]
A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu
-
Somatom
veterán
Az 5G előnye elsősorban nem a sebesség, hanem a rövidebb válaszidők (IOT) és a több párhuzamos kapcsolat. Vagyis, hogy nagyobb terhelésnél sem zuhan be az átviteli sebesség. De, LTE alapon ezek az előnyök nem igazán tudnak érvényesülni. Jól mutatja ezt pl. a nyári hónapokban a balatoni települések bezuhanása.
-
veterán
Nem tudom de nekem valahogy az az érzésem, hogy anno a 4G gyorsabban terjedt mert az átlag felhasználónak nem nagy ugrás az 5G. És a lefedettség, főleg a beltéri meg egy rossz vicc. Pedig idén a boltokban már szinte csak 5G készüléket lehet kapni.
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
t72killer
titán
Én mondjuk örülnék egy jó+stabil 5g kapcsolatnak: az otthoni net 4g routerről megy, ami azért sovány, ha a 3-4 user lóg rajta youtube, zoom, winfosch update kombóval. Csakhát a 4g routert kemély 20£-ért vettem alig használt állapotban, 5g-s meg erősen 100 feletti összegbe fájna ráadásul mivel elég új tech, lehet 1 év múlva kijön egy sokkal jobb.
-
tomp
félisten
-
tomp
félisten
Azért azt tegyük hozzá, hogy nagyon nagy nem várt esemény kell az olyan mértékű 4G beálláshoz ami már az 5G üzemet se tudja kezelni.
Ugye nemrég volt a Margit hidas tüntetés. Arra nem lehetett felkészülni. De azóta a Yettel minden oldalról bebiztosította a hidat.
Pesti oldalról Jászai, szigeten is van AAU az éttermek felöl, Duna oldalról az Olimpiai park, Buda oldalról pedig a villamos megállónál van.Hétköznapi napon vagy előre ismert esemény miatti felkészülés esetén nincs probléma.
-
azbest
félisten
ha jól értem a dss az dinamikusan cserélgeti a 4g és 5g képes szeleteket igény szerint, de nem tud egyszerre mindkettőt szolgáltatni ugyanazon a szeleten. Nálam itt a yettelre 5g NSA-t ír a network cell info lite app.
Lehet, hogy nem tud szuper pici késleltetést, de most is 700/100 sebességet mutatott a speedtest a konyhában, szóval nem panaszkodom. Ráadásul az utóbbi hónapokban csak jobb lett a térerő.[ Szerkesztve ]
-
tomp
félisten
Igen NSA-t ír ki mivel itthon még csak ez van. Ebből még a használt frekvencia nem derül ki.
Viszont a sebességből már igen ami N78.
DSS-nél N1-et használnak és kb 220-230Mbit van lefelé, felfelé kb 80Mbps.
Igen nagy erővel fejlesztenek.
Még a metrókban is bekapcsoltak új frekvenciákat.
B3+B1 2CA még eléggé szokatlan odalent de lassan megszokom.
Ami viszont érthetetlen az a 4-es metrónál a B3-ról B8-ra váltás. -
noorbertt
őstag
Kamu es lefedettlen 5G vagy sem, mobil halozat es internet teren messze jobban állunk mint sok nagyobb regio. Mashol geci draga es/vagy nagyon szar. (szar = meg terero sincs..)
Persze minden masban szarok vagyunk de az megint mas tema es nem a mi hibank.., prusszel miatt van.
-
lomposfarkas
tag
"Azaz nem elegendőek a hangzatos ígéretek, az ügyfelek tényleges tapasztalatai a mérvadóak"
Most rendesen seggre ültem, már ilyesmiket is meg tudnak állítani a kutatásból! -
MC Pite
veterán
Ekkora kamuáradatot, beszarás.
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
jerry311
nagyúr
Ja, en is kaptam ingyen 5G upgradet a telefonszamomra. Igy konnyu ilyen kozlemenyeket kiadni, hogy egyre tobb az 5G elofizeto.
-
Magnat
veterán
Nálunk flotta szinten aktiválták ... még arra sem vettem a fáradtságot, h a telefonon próbára bekapcsoljam (mondjuk ahol lakom, ott gyanús h egyébként sincs) ... de biztos beleszámolnak az 5g felhasználók népes sokaságába
Egyébként ami még számomra érdekes telepítési stratégia, h pl a Yeti nyomja ezerrel ezt az otthoni gyors internetet 5g-n, ahol speciel éppen érezném a technológia létjogosultságát olyan helyeken, ahol hiányos a vezetékes net ellátottság. Tudok is ilyen helyeket közvetlenül Bp melletti településeken, amiket ráadásul olyan helyekről lehetne beszórni 5g-vel, ahonnan a külső budapesti kerületeket is, tehát ha nem is belvárosi szintű, de azért az országos átlaghoz képest meglehetősen sűrűn lakott területekről van szó... de persze ami ilyet konkrétan ismerek, ott véletlenül sincs 5g telepítve.[ Szerkesztve ]
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
MC Pite
veterán
Itthon is akad jónéhány ilyen, vagy hogy 2016óta már végre normális legyen a volte támogatottság... És amíg ezekkel nincsenek kész, 5G miatt már ebből is égetnek fel.
Szuper, emiatt cserélhettem telefont (Esztergom környék; melóban sok helyen nem volt már min beszélni.)
Értem hogy kell, automatizálásban dolgozok, előnyeit is értem, látom - majd. De előbb be kéne fejezni a meglévőt, és utána 5G felé bővíteni. Az a sok marhaság mi itt össze van hordva, hogy megpróbálják pörgetni kamu ígéretekkel a telefonpiacot, az viszont felbosszant!Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
-
MC Pite
veterán
Félreérthető voltam, bocs. Még nem megy a VoLTE országosan egy magas arányban (év elején 60% volt ha jól rémlik) addig már égetik fel a 3G-t az 5G miatt.
És a többedik oldalon botlok ilyen támogatott haz... öööhm, reklámokba, ami nem nagyon tudom kiknek szól.
Nem tech olalakon még ezt benyalnák, de tech oldalakon ez a hintés nem hiányzik.Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
Új hozzászólás Aktív témák
- -50% Bontatlan Lenovo Yoga Slim 7i Pro Prémium Fémházas Ultrabook 14" i7-1260P 16/512 QHD+2,8K
- Zyxel USG-110 Unified Security Gateway Eladó
- Megkímélt Pico 4 8GB/128GB VR Headset (OEM) + Kiegészítők
- Mac Studio M1 Max 10C CPU, 24C GPU, 32G RAM, 512GB SSD
- Asztali PC , i5 7500 , RX 480 8GB , 16GB DDR4 , 256GB NVME , 500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest