Új hozzászólás Aktív témák

  • Nisida

    aktív tag

    válasz kriszpontaz #3731 üzenetére

    TOP-ozunk TOP-ozunk :D

    Megmondom őszintén szkeptikus vagyok a HMS modellezésnek van-e értelme - habár legalább 1 cikkem van - arra vonatkozólag, hogy a vizsgált módszerek szerint: Cserámk, Kollár, Racionális vs. valós mérések versenyből a racionális volt a legközelebb vízfolyásoknál a valósághoz így a sok adatott igénylő modellezés ebben az esetben is nagy vonalakban csak akkor lesz hatásos ha nagyon sok összetevő, nagy adathalmazából akarsz sok fajta scenarióra változatokat elemezni.

    A HEC-RAS árvízek levonulására van elég adat , hogy ne csak egy adatból hanem 100 év adathalmazán kalibrálj egy modellt. Ami persze a HMS esetén is meg lenne ha nem akarná az OMSZ aranyáron adni még a dátum adatokat is.

    Ezek ellenére is a modellek nagy része irtó sok munka és töménytelen adat aztán kb. ott vagyunk, hogy a racionális módszer burkoló görbeként burkolja be mindenhol a modellezéssel meghatározott görbéket. Még akkor is ha a racionális módszer nagyon nagy közelítéseket alkalmaz - nem veszi figyelembe sem az alakot , sem a fedettséget, sem a fedettség mozaikosságát - . Lehet, hogy túltervezést jelent kb 50%-al az alkalmazása de a legtöbb esetben a magyar viszonyokat veszem nem akkor költségtöbblet mint egy alul méretezett modell alapján megkonstruált csatornánál a kártérítések díja az 5 év fenntartás nélküli csatornák és egy nagyobb csapadék után.

    Per pill nincs: irányelvünk a modellezésre, költség táblánk és elég referenciánk sem, hogy ország specifikus következtetéseket tudjunk levonni. Marad a távolról jött emberek és "előírások" "használata" és elfogadása.

    Az a baj, hogy megint rossz érzésem van mert rá kell jönnöm, a magyar műszaki de más értelmiségünk is lépéshátrányban van csak a számszerűsége alapján más nemzetekkel szemben. Ehhez jön még az az elátkozott mentalitás, hogy ha valaki rájön valamire akkor max a tényt közli de az oda vezető utat már nem.

    U.I: hétvégén lesz időm és felbújom a netet hátha van valami normális anyag valahol aztán megosztom.

    [ Szerkesztve ]

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

Új hozzászólás Aktív témák