Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• dolon75

senior tag

válasz arnyekxxx #1 üzenetére

ez nem "csak" a kutatási részét gyorsítaná azzal, hogy segít a zsákutcák kiszűrésében?
    remélem, a teszteket azért csak rendesen megcsinálják...

Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah

• [Prolixus]

addikt

válasz arnyekxxx #1 üzenetére

A gyógyszeripar a repülőgépgyártás mellett a legagyonszabályzottab iparág, a hosszú távú tesztelést egy jó darabig még biztos nem lehet kihúzni az egyenletből. Ennélfogva ha már van egy alaposan kiválasztott lead molekula, nem vagyok biztos benne hogy drámaian csökkenne majd a fejlesztési idő meg költség, bár igaz hogy prediktív AI modellekkel jobban lehet előre találgatni, hogy milyen eredmények várhatóak hatásosság illetve mellékhatások terén (aztán pl ennek alapján még inkább irányított lehet, hogy milyen indikációban próbálják ki emberekben az adott szert)

De ez az AI dolog szerintem inkább odáig segít nagyot, hogy melyik legyen a lead molekula. Így lehet hogy sok gyógyszer amit manapság még klinikai fázisba visznek, már a tervezőasztalon el fog bukni mert az AI azt jósolja hogy nem lesz elég jó (nem feltétlenül x@r, csak nem elég jó hogy a versenytársakhoz - értsd. a már piacon lévő terápiás opciókhoz képest - érdemi fejlődést hozzon). Ennek mondjuk örülni kell, mert akkor a pénz a *tényleg* ígéretes projektekre fog elmenni.

(nyilván már most is van sok in silico tool a lead molekula kiválasztásához, de ha jól értem ez az AI dolog abban lesz más, hogy nemcsak azt fogja megjósolni hogy pl. teszem azt adott kémiai szerkezet adott receptorhoz mennyire kötődik majd, hanem hogy milyen lesz majd a hatásosság/mellékhatás profil, ha majd eljut tényleges klinikai fázisba a szer.)

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

Új hozzászólás Aktív témák