Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Peci

  csendes tag

  válasz Krinyo #6210 üzenetére

  Nálam úgy indult, hogy rádión csatlakoztam össze először, majd egy idő után kábellel is összedugtam őket. (Fő, azaz Aimes router lan portból, node router wan-ba.)
  Észlelte a kábelt és átállt arra. Az AC68-on nem csináltam ezután semmit ezzel kapcsolatosan - itt meg lehetne mondani pl, hogy a backhaul etherneten menjen. Viszont a node routeren is ki lehet választani elsődlegest, így inkább itt választottam a kábelt elsődlegesnek.
  Ha akármi van, megvan az esélye bármely úton a kettő közötti kapcsolatnak.
  A gyakorlatban nálam a kettő eszköz közötti távolság miatt a rádiós backhaul messze nem is lenne már megbízható, de a kábeles gigabytes kapcsolat és a két router rádiója nagyon jó lefedettséget és nagyon jó minőségű kapcsolatot eredményezett.
  Az uptime itt lassan 2 napos, eddig még hibamentesen.

  Ami fura volt, az a 5GHz-es tartomány. Itt ő olyan frekit választott ami közelében volt egy működő közeli wifi, így ez a sáv olyan volt mintha lassan indulna el... Wifi analyzerrel kerestem egy jobb sávot, a 2 és az % GHz is fix, szabad csatornákon működik, így látványosan gyors az indulása és stabil a működése is.

 • Peci

  csendes tag

  válasz Krinyo #6222 üzenetére

  Sajnálom!

  Itt nálam a node közvetlenül a routerba van csatlakoztatva. Egyszerűen elért odáig a kábel.
  Az AiMesh egyébként azóta is hibamentes, a wifi eszközök szépen átmennek egyikről a másikra ha kell. De nem szeretném elkiabálni...

 • Peci

  csendes tag

  Csak egy kis helyzetjelentés:

  Elérte a 8 napot az uptime a házi AiMesh rendszernél.
  Fő: AC68U (AiMesh v2), Node: AC58U v3. (AiMesh v1)

  Az elmúlt 8 nap zökkenőmentes volt, kapta a munkát rendesen és ez így is folytatódik. Még a wifi ütemező is megy rajtuk - persze nem az új perces felbontás beállításával hanem a hagyományos órással.

  Kicsit más, csak kis kitekintésként:
  Felszabadult a fentiek okán egy N18U, amit egy kicsit tesztelgettem teljesen szubjektív alapokon. Tettem rá:
  - Freshtomato-t. (Csalódás, az "Adblock" tulképp egy URL szűrő - erre voltam kíváncsi.
  - OpenWrt
  - Merlin

  Utóbbi rajta is maradt. Bevallom kedvelem a gyárit, átlátható, kezes és nincsenek benne általános használatban már-már felesleges babrálható dolgok. (Tudom vallási kérdés, de egy kicsit hibalehetőség is fejlesztői és user oldalról is...) Viszont vannak benne szimpatikus de egyáltalán nem működéskritikus dolgok. Tényleg kár, hogy le van maradva a gyáritól, de ha esetleg egyszer belekerül ez a jó kis AiMesh v2, akkor kap egy esélyt az AC68U-ra.
  Azt tippelném, hogy a megbízhatóság szempontjából talán a fő routeren lévő Aimesh (verzió) lehet a lényegesebb, szemben a node-al.

  Merlin esetében lehet azt tudni valahonnan, hogy az adott fw verziónak melyik gyári az alapja? Erre vonatkozóan nem találtam semmi infót a changelogban.

  Köszönöm szépen még egyszer Mindenkinek az egy héttel ezelőtti segítséget. Bombabiztosnak nyilvánítom ezennel a jelenlegi helyzetet. :DD

 • Peci

  csendes tag

  Az én routerem is még az elejéről származik, 800 MHz-es proci van benne.

  Úgy vélem ez az eszköz az egyik legjobb ami létezik. Mondjuk mindig gyári fw volt rajta, ezek között volt jobb, problémásabb. (A mostani teljesen jó szerintem!)
  Megy a routolás nem natolt hanem valós IP-vel. Működik FTP, Samba, VPN szervíz. Van 2,4 és 5 GHz Wifi, saját és vendég hálózattal.
  Lassan 1 hónapja megy a mesh egy erre a célra vásárolt új AC58U v3 routerrel vezetékkel összekötve.
  Az egész 0-24-ben működik UPC/Voda 500-as kábelnettel bridge módban.

  Soha-soha semmi gondom nem volt vele és néha 1-1 torrentet is leszedek vele. A megbízhatóság szobra itthon.

  Gondban is vagyok, leszek ha cserélni akarom majd. Nézegetem a dolgokat de egyelőre nem tudom mi legyen majd utána... Bizonyára ax-es kell, sok rammal, sok procival, Linux alapon.

  Anno úgy 6 éve ez 60 000 felett volt egy kicsivel, talán 64... Akkor sziszegtem egy picit, hogy sok ez, hülye vagyok. De ez idő igazolta a választást és az értéktartást, valamint a használhatóságát, megfelelőségét.
  És hiába 800-as proci. Jelenleg 5-20% közötti terheléssel megy, és a Ram is 35-45% között mozog. (1000-es nethez viszont már nem lesz ideális...)

  Szóval nem sürgős, de lassan gondolkodom kell az utódján és attól tartok, hasonlóan kiváló cuccot nehéz lesz találnom. Egyelőre gyűjtögetem, figyelgetem az infókat. :-)

  És még egy meglepő érdekesség:
  - Sok, sőt nagyon sok volt UPC user panaszkodik, hogy amióta a Voda megvette az UPC-t azóta beteg a net, és szakadozik. Ezzel kapcsolatban azt tapasztaltam, hogy a szakadozás oka a kábelmodem random újraindulgatása volt. Ez nálunk is gond volt egyre komolyabb mértékben. Más fórumokon taglalják az UPC csodamodem bajait, gyengeségeit, nem térnék ki rá. Viszont amióta élesítettem a mesh-t és ennek okán 6 év után az AC68U-t teljesen kipucoltam és nem mentésből hanem kézzel újra beállítottam mindent, azóta a modem újraindulások is teljesen megszűntek!! Ez döbbenetes mellékhatása az egésznek!! Ráadásul roppant pozitív is mert a jelenlegi helyzetben tőlünk időnként komolyabb mértékű távoktatás is megy kifelé... Így csak javasolni tudom, hogy ha valaki esetleg volt UPC ügyfélként szakadozó nettel kínlódik, tegyen egy próbát egy teljes resettel, nvram törléssel...

 • Peci

  csendes tag

  Tisztában vagyok azzal, hogy az alábbi írásom egy kicsit talán OFF kategória, de azért teszem ide, hátha segít másoknak egy kicsit.
  Az AC68U-hoz annyiban kötődik, hogy az elmúlt 6 évben ezt használtam gyári szoftverrel. Nem annyira régen amikor Mesh-re adtam a fejem, akkor tűnt fel, hogy elment vele az idő. Sokat gondolkodtam azon mi legyen az utódja még úgy is, hogy hibamentesen működik az első napja óta.
  A Mesh a kezdeti tudatlanság után egy AC58U V3-al gyönyörűen működik kábeles backhaullal.
  Az AC68U utódjaként mindenképpen AX-es verzióban gondolkodtam. Az AX58U, az AX92U és az AX86U volt a szimpatikus.
  Az összehasonlítás nem volt könnyű.

  AX58U pedig 3 magos 1,5-ös procit, Merlin képességet ad, az
  Az AX92 két magos 1,8-as pricit és AX-et kínál pluszként, az
  AX86U viszont 4 magos 1,8-as procit és 1 GB Ramot kínál többletként.

  Tesztként a családban máshol működő N18U-t lecseréltem egy AX58U-ra. Ez az eszköz egy igen szimpatikus, stabil kütyü, jó wifivel. Üzem közben szinte hideg és alacsony proci terheléssel (1-5%) dolgozik. A Ram olyan 65% körüli értéken van. Néhány hét után az látszik, hogy egyértelműen jó választás volt.

  Amikor keresetem az AX86U-t itthon egyedül az Alzánál lehetett beszerezni, ott 116 kFt volt akkor az ára. Így bár roppant csábító volt ez az eszköz, letettem róla.
  Maradt az AX92U. Beszerezve, beállítva Mesh-el együtt, működik több mint két hete. Amit a gyártó ígér azt teljesíti. Proci itt is úgy 1-5% körül mozog. Viszont meleg. Kell a tetejére szerelt hűtőborda! Ha nem félteném a túlmelegedéstől és rátenném a kávés vagy a teás csészém, egészen biztosan melegen tartaná! A RAM terhelés eleinte 93-95% körül mozgott. Soknak véltem, kutakodtam. Azt állítják, hogy ezeknél ez normális, sőt a ki nem használt RAM kidobott pénz. Érdekes ideológia de legyen.

  Családon belüli kommunikáció (WhatsApp) esetén viszont évtizede nem látott akadozást tapasztaltunk, időnként, hullámszerűen, hajmeresztő mértékben, magasabb RAM terhelések mellett. (AX58U és AX92U)
  Jobb ötlet hiányában mindkét eszközön kikapcsoltam az Air Protection-t, visszaesett a RAM használat olyan 10% körül, de inkább 12-13%-ot. Így ált be az AX58U-n a 65%-os érték és az AX92U-n a 82-83% körüli érték. A kommunikáció ismét jó lett, az akadozás megszűnt. (Külhoni fórumokon fellelhető olyan infó olykor, hogy a Trend Micro elég gyenge szerverekkel vagy hálózattal rendelkezik. Ezt talán igazolja is némiképp a fenti.) A beépített Samba és FTP, valamint a VPN (Open) érezhetően gyorsabb.

  Összefoglalásként elmondható, hogy a beépített processzor szinte nem is számít döntési tényezőként olyan alacsony a terhelése mindegyik eszköz esetében. Ugyanígy a magok száma sem látszik jelentős kérdésnek. A RAM viszont már lényegesebb lehet, de itt nem sikerült közelebbi kapcsolatba kerülnöm az AX86U-val amelyben 1 GB DDR3 van. Ettől függetlenül viszont elégedett vagyok a mostani eszközzel is. Az AC68U így az első számú tartalék lett. Bízom benne, hogy a melegedés ellenére az AX92 is lesz olyan hűséges és megbízható darab mint az elődje.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés