Új hozzászólás Aktív témák

  • Peci

    csendes tag

    Tisztában vagyok azzal, hogy az alábbi írásom egy kicsit talán OFF kategória, de azért teszem ide, hátha segít másoknak egy kicsit.
    Az AC68U-hoz annyiban kötődik, hogy az elmúlt 6 évben ezt használtam gyári szoftverrel. Nem annyira régen amikor Mesh-re adtam a fejem, akkor tűnt fel, hogy elment vele az idő. Sokat gondolkodtam azon mi legyen az utódja még úgy is, hogy hibamentesen működik az első napja óta.
    A Mesh a kezdeti tudatlanság után egy AC58U V3-al gyönyörűen működik kábeles backhaullal.
    Az AC68U utódjaként mindenképpen AX-es verzióban gondolkodtam. Az AX58U, az AX92U és az AX86U volt a szimpatikus.
    Az összehasonlítás nem volt könnyű.

    AX58U pedig 3 magos 1,5-ös procit, Merlin képességet ad, az
    Az AX92 két magos 1,8-as pricit és AX-et kínál pluszként, az
    AX86U viszont 4 magos 1,8-as procit és 1 GB Ramot kínál többletként.

    Tesztként a családban máshol működő N18U-t lecseréltem egy AX58U-ra. Ez az eszköz egy igen szimpatikus, stabil kütyü, jó wifivel. Üzem közben szinte hideg és alacsony proci terheléssel (1-5%) dolgozik. A Ram olyan 65% körüli értéken van. Néhány hét után az látszik, hogy egyértelműen jó választás volt.

    Amikor keresetem az AX86U-t itthon egyedül az Alzánál lehetett beszerezni, ott 116 kFt volt akkor az ára. Így bár roppant csábító volt ez az eszköz, letettem róla.
    Maradt az AX92U. Beszerezve, beállítva Mesh-el együtt, működik több mint két hete. Amit a gyártó ígér azt teljesíti. Proci itt is úgy 1-5% körül mozog. Viszont meleg. Kell a tetejére szerelt hűtőborda! Ha nem félteném a túlmelegedéstől és rátenném a kávés vagy a teás csészém, egészen biztosan melegen tartaná! A RAM terhelés eleinte 93-95% körül mozgott. Soknak véltem, kutakodtam. Azt állítják, hogy ezeknél ez normális, sőt a ki nem használt RAM kidobott pénz. Érdekes ideológia de legyen.

    Családon belüli kommunikáció (WhatsApp) esetén viszont évtizede nem látott akadozást tapasztaltunk, időnként, hullámszerűen, hajmeresztő mértékben, magasabb RAM terhelések mellett. (AX58U és AX92U)
    Jobb ötlet hiányában mindkét eszközön kikapcsoltam az Air Protection-t, visszaesett a RAM használat olyan 10% körül, de inkább 12-13%-ot. Így ált be az AX58U-n a 65%-os érték és az AX92U-n a 82-83% körüli érték. A kommunikáció ismét jó lett, az akadozás megszűnt. (Külhoni fórumokon fellelhető olyan infó olykor, hogy a Trend Micro elég gyenge szerverekkel vagy hálózattal rendelkezik. Ezt talán igazolja is némiképp a fenti.) A beépített Samba és FTP, valamint a VPN (Open) érezhetően gyorsabb.

    Összefoglalásként elmondható, hogy a beépített processzor szinte nem is számít döntési tényezőként olyan alacsony a terhelése mindegyik eszköz esetében. Ugyanígy a magok száma sem látszik jelentős kérdésnek. A RAM viszont már lényegesebb lehet, de itt nem sikerült közelebbi kapcsolatba kerülnöm az AX86U-val amelyben 1 GB DDR3 van. Ettől függetlenül viszont elégedett vagyok a mostani eszközzel is. Az AC68U így az első számú tartalék lett. Bízom benne, hogy a melegedés ellenére az AX92 is lesz olyan hűséges és megbízható darab mint az elődje.

Új hozzászólás Aktív témák