Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
jó kis gép.
Még fejlesztőknek is ideális, mert
- AMD(ROCm) és nVidia CUDA-t is lehet rajta fejleszteni
- és a zen5 meg AVX-512 képes.
- és van benne NPU is. ( XDNA2)A "64 GB LPDDR5X on board memória" pedig lassan már a minimum lesz egy ilyen gépbe,
Amúgy szerintem nem ártana bele egy jobb fajta 4TB-os SSD diszk is.
( A 2TB-os hamar megtelik, hogyha valaki sok adattal dolgozik. )Én ennek a StrixHALO-s verzióját várom nagyon ( 128 GB )
[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
hapakj
senior tag
válasz bajnokpityu #2 üzenetére
Nekem a Macbook pro-k miniled kijelzőivel volt ilyen érzésem. az 1000nites kijelző 1600 nit peakkel Hát megértettem milyen az igazi HDR
-
bteebi
veterán
Valóban nagyon combos gép, ami ahhoz mérten, hogy mennyire profi, szerintem kifejezetten prosztón néz ki. De az az ár??? Azt hittem, hogy rosszul látok.
Tök jó, hogy érintésérzékeny és 4K felbontású a panel, de azért a 1,5 millás árba beleférhetett volna még 60, vagy legalább minimum 40 Hz. Az Ethernet hiánya viszont szerintem konkrétan gáz. Oké, ahol van kanócos net, ott jó eséllyel van WiFi is, de az simán lehet, hogy csak n-en jön (igen, van olyan), vagy rossz a térerő, és nagyon bezuhan az ac/ax, míg a kábelen átmegy a (közel) gigabit is.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
Metalfan
senior tag
Mivel egy 16 hüvelykes gépről van szó, az ASUS-nak nem kellett a csatlakozókon igazán spórolni, így egész sokat kapunk
4 db USB (2 kicsi, 2 nagy), 1 db HDMI, jack és egy SD kártyaolvasó nem spórolás egy 14"-os konzumer laptopon. Egy 16"-os, közel másfél milliós munkaállomáson de, ez spórolás
Nekem a "nem spórolós" csatlakozómennyiség azt jelenti, hogy nem kell mindenképpen dokkoló az érdemi munkához. Itt ehhez
- hiányzik a 2,5 gigabites Ethernet port,
- hiányzik még 2 monitor kimenet - legyen az HDMI vagy DP, mindegy, mert a laptop úgyis le lesz csukva, és legalább 2 monitor rá lesz dugva,
- meg hiányzik még 2-3 nagy USB 3-as port, mert a 4 USB port (pláne 2, ha csak a nagyokat nézem) hamar szűkös lesz, ha valaki nagyon belelendül a munkábaÉs a baj az, hogy az összes hiányzó port könnyűszerrel elfért volna a laptop két oldalán.
-
bteebi
veterán
Nem az a kérdés, hogy meg-e oldható, a type C sokmindent kibír, de az már valahol szomorú, ha ennyi pénzért meg kell oldani. Az Ethernet meg azért nem annyira rétegtermék még. Ha egy D-Sub, pláne ha egy RS/232 portról lenne szó, akkor még azt mondom, hogy valóban felesleges (lehet), vagy akkor már tényleg legyen átalakító, de az Ethernet még nem annyira elavult. Pláne nem az mondjuk 10 gigás porttal, ami szintén beleférhetett volna az árba. Vagy akkor legalább eggyel több type C port, és egy gyárilag adott átalakító.
#7: Nem kell sündisznónak lennie, de az gáz, ha muszáj lenne annak lennie, és nem lehet az.
#8: Szerintem semmi baj nincs vele. A Displayportra sokkal inkább mondanám, hogy rossz.
-
Francia91
veterán
Én sem értem, mi a baj a DP-vel, régóta azt használom a DELL Precision laptopjaimnál, az M6800-asnál és az M4800-asnál is itthon a DP van használva a dokkolókon keresztül, meg dokkoló nélkül is a DP portot használom....
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
bteebi
veterán
Az a hülye tüske ("akasztó") a végén. Vannak Dell SFF és midi gépeink, amiken HDMI nyilván nincs, DP viszont van. Ezek közül több is lett (volna) rákötve TV-re, azon viszony érthető módon DP nincs. DP-HDMI kábelt nem akartam venni, mert akkor még tök drágákat láttam csak, vettem viszonylag olcsóbb átalakítót. Azt viszont lehúzta a HDMI kábel súlya, a "kioldó gomb" elég gyenge volt, az egyik gépnél végül el is tört. Nagyon megkínlódtam vele, mire ki tudtam operálni, már-már úgy tűnt, hogy csak a porttal együtt fog kijönni. Végül valahogy el tudtam hajlítani, és nagyon nehezen kijött. De az is, meg egy másik is egy csomó képi hibát generált, mert nem csatlakozott jól, többek között kép- és hangszakadásokat is (akár néhány tized másodpercenként). Szóval emiatt.
Ettől még persze maga a szabvány nagyon jó, és alapvetően a kábel, sőt a csatlakozó kialakítása is, de azokra a hülye tüskékre szerintem semmi szükség nincs. Anélkül is megáll a portokban, viszont bármilyen probléma ("baleset") esetén jelentős gondot tud okozni az, hogy márpedig az a kábel ugyan ki nem jön a helyéről.
#11: Ha mindenhol és mindig van jó WiFi, akkor nem kell. De ha meg nincs, akkor azért jól tud jönni. Amúgy igen, legyen sok type C csatlakozó, és akkor problem solved. Egy type C-Ethernet adapter 4-6 ezer Ft.
-
hapakj
senior tag
Az akasztót én is indokolatlannak tartom a DP-n, de én pont emiatt utálom az Ethernetet is. Ottromba nagy elavult fizikai kialakítású csatlakozó ami ráadásul kapaszkodik az eszközbe és rohadt könnyen törik. Épp ezért egyáltalán nem való egy mobil eszközbe.
Viszont olyan DP port amiről írsz azok nincsenek mobil eszközökön. Egy desktop hw-en azért nem érzem súlyos problémáját, hogy így rögzül. DP portnak vannak verzió kifejezetten mobil eszközre és igazából laptopon eddig csak olyat láttam, amin nincsenek ilyen kapcsok.
A HDMI-nek is vannak Mini és Mikro változata, de ritkák laptopon. Egyébként meg ugye mindkettő működik USB-C csatlakozóval is.
Fun fact: van egyébként olyan aljazat, ami alkalmas DP és HDMI fogadására is. S extrában ott egy ethernet [link]
-
bteebi
veterán
Én meg azt pont szeretem az Ethernetben, hogy bekattan, és ott van stabilan. Persze ez tulajdonképp ugyanaz pepitában, mint a DP, szóval talán csak a megszokás miatt mások az érzelmeim. És sokkal egyértelműbb is, ha bent van rendesen, mert klikkol. Pont nemrég jártam úgy az újonnan vett DP-HDMI kábellel, hogy bedugom, TV bekapcs, nincs jel. Mint kiderült, nem volt eléggé betolva a DP csatlakozó. Mert megdöbbentően kényelmetlen helyen kellett (volna) berakni - a TV és a szekrény közötti alig 10 cm körüli résen, miközben a TV majdnem olyan magasra felér, mint én, és alig lehet belátni. Ethernettel ilyen problémát nehezebb létrehozni.
Szerintem amúgy nem olyan nagy egy Ethernet csatlakozó (keskenyebb, mint egy HDMI, csak magasabb), egy D-Sub vagy egy DVI a rögzítőcsavarjaival nagy. Vagy pláne egy párhuzamos (LPT) csatlakozó. Egy Ethernet szerintem nem gáz. A műanyag pöcke persze nem letörhetetlen, de szerintem elég ritkán probléma. És ha bele is törne, akkor is könnyebb eltávolítani.
Azt nem tudtam, hogy a laposok DP csatlakozóiban nincsenek ezek a karmok, de ez úgy egy nagyon jó dolog. Ilyen "megosztott" DP-HDMI portról viszont még csak nem is hallottam, nemhogy még láttam is volna , szóval köszi az infót!
-
-
bteebi
veterán
A fenti opció az egyáltalán nem vészes, a lenti az már tényleg elég macerás. (Amúgy mindkettőt leginkább a gép hátuljára kellett volna kivezetni. Van ilyen, de nem tipikus.)
Az nem kérdés, hogy lehetne egy jobb, kisebb Ethernet csatlakozó, egy RJ45 upgrade, de (egyelőre) nincs, és talán soha nem is lesz ilyen. Az viszont mindenképp jó, hogy van fix, gyári megoldás a slim gépekre is, még akkor is, ha valamelyest sérülékeny. Ezt nem hagyod el, és nem marad otthon - legfeljebb le/eltöröd. Nagyon slim gépeknél egyébként egy géphez adott (gyári) type C-s átalakítóval még ki lehet(ne) békülni.
-
hapakj
senior tag
-
Soulles
tag
1,46 millió forint. Akár notesz akár nem, ez egy 4070M mellett nevetséges ár. Hirtelen felütve a keresőt, az ajánlatok ~450k körül kezdődnek 4070M-vel.
Mindenki döntse el maga, hogy a maradék különbözet megér-e 1 millát pluszba.
Szerk.:
32GB - ~560k+
64GB - ~1M+[ Szerkesztve ]
-
dolon75
senior tag
jól látom, hogy nen látom a home, page up down gombokat?
nem volt hely?
vagy az már nem fért bele a majdnem másfél millaba?[ Szerkesztve ]
Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
Soulles
tag
válasz bajnokpityu #22 üzenetére
Elhiszem Neked, még nem láttam ilyen kijelzőt. Ha megengeded csak pár gondolat erejéig, hogy számomra miért nem validálja a borsos árat.
- A felbontás. Ide már durva scaling kell ami máig tud gondot okozni.
- A képernyő mérete. Nekem is van 16" business notim. Csak ha nincs más lehetőség, akkor használom munkára dokkoló és 2 db 27" monitor nélkül. Egyszerűen komoly munkát nem lehet ekkora méreten hatékonyan / hatásosan elvégezni.
- AI. 12GB VRAM is már éppen hogy, elégséges volt mondjuk egy Stable Diffusion local LORA-hoz.
- 64GB RAM. Valóban szükséges? Ha igen, megveszem 16/32GB-val és bővítem. -
hapakj
senior tag
Nem nem trollkodás, én laptopokon utálom. Vagyis nem a aljzattal van leginkább a baj, hanem a csatlakozóval ami mindig szét megy. De aljzat sem való mobil gépre, mert nagy és otromba.
Azokra az anomáliákra amikre reagáltam meg ne is beszéljük, egy laptopon ne legyen fityegő kihajtható részek. Ha egy laptop gépházát nem lehet kimarni egy darab alutömbből akkor az már vacak
-
Francia91
veterán
Tehát akkor a Precision M6800-as laptopom vacak, mert nem egy alutömbből van kimarva, és van rajta RJ-45 csatlakozó?
Pedig 10 éves laptop, és marhára egyben van, bitang hűtéssel, cserélhető videokártyával (idén érkezik bele egy Quadro P4000), elsődleges gépként használva...."Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
hapakj
senior tag
válasz Francia91 #28 üzenetére
Ezen felesleges vitatkozni. Mindenkinek másak a preferenciái.
Nekem vacak. Volt több jó laptopom, míg kollégista voltam (még megvannak), de ma már nem lenne igényem egy ilyen félmegoldásra, ami különböző hátrányokat egyesít. Asztali gép és Macbook Air van helyette. Nincs szükségem út közben hatalmas teljesítményre. Cserébe imádom hogy nem gyűjt semmi port s hogy teljesen hangtalan s 3 éve nem kapcsoltam ki.
-
Francia91
veterán
válasz bajnokpityu #30 üzenetére
Kb
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
hapakj
senior tag
válasz bajnokpityu #30 üzenetére
Több céges kompakt laptopom is volt, ami teljesen alkalmas volt arra, hogy hazahozzam a munkát ha úgy alakult, irodában meg persze ott volt a megfelelően erős desktop workstation. S az RJ45 hiánya sem okozott problémát, mert apró pénz egy dongle és kb mindenki kapott irodába és otthonra is, szóval csak USB-t kellett bedugni.
Persze értem én hogy komoly munkához kellhet egy workstation kategóriás laptop (vagy gaminghez), de már abszolút úgyérzem, hogy ez réteg igény. A vékony, csendes, hosszú üzemidejű laptopok szerintem sokkal több ember usecase-t lefedik. -
Francia91
veterán
Az M6800-asom 0-24-ben megy évek óta. Proci alulfeszelve, terhelés nélkül az IGP megy, konkrétan hangtalan a gép, egyedül a 2Tb-os noti HDD-t hallani, ha mellette fülelek
Most picit több videoteljesítmény kell, csak cserélem a Quadro M3000M-et egy P4000-re, és egy ideig megint megvagyok vele. Nem alaplapra forrasztott az GPU, és elég sokáig elmehetek vele, ha cserélni akarom.És 10 éves létére olyan, mint az új, attól hogy nem egy tömbből kimart a háza, minőségi és tartós darab
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
senior tag
válasz bajnokpityu #34 üzenetére
Windowsos inteles gépekről írtam Amúgy igen a mérnöki munkára alkalmas laptop, szerintem eléggé rétegigény.
-
hegedus001
aktív tag
Kíváncsiságból kérdezem, hogy mik ezek a "mérnöki" munkák amikre csak az intelen win-ek jók ?És miért csak intel? AMD? Téynleg érdekel nem kötekedem
-
bajnokpityu
félisten
válasz hegedus001 #36 üzenetére
Vegeselemes programokat úgy optimalizaljak, hogy azonos áru Intel dupla teljesítményt tud.
eladó topping dac
-
S_x96x_S
addikt
válasz hegedus001 #36 üzenetére
> Kíváncsiságból kérdezem, hogy mik ezek a "mérnöki" munkák
> amikre csak az intelen win-ek jók ?
> És miért csak intel? AMD? Téynleg érdekel nem kötekedemez régebben főleg az AVX-512 / AMX, .. utasításkészletekire vonatkozott.
De mivel az AMD a zen4/zen5 -el már notebook szinten is ad AVX-512 -öt,
az Intel meg kiszede az AVX-512 -öt,
ezért PC és notebook szinten éppen megfordult a trend.A phoronix -on rengeteg teszt van, ahol HPC/mérnöki számítási feladatokat is tesztelnek.
https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-9950x-9900x/6
"In some of the HPC workloads the gains with the Ryzen 9 9900 series were jaw-dropping thanks to the full 512-bit datapath for AVX-512."A lunar Lake - nél is elég jól látszik az AVX-512 hiánya.
"AMD Ryzen AI 300 Series Dominates Intel Core Ultra 7 Lunar Lake Performance For Linux Developers & Creators"
https://www.phoronix.com/review/core-ultra-7-lunar-lake-linux
-
bajnokpityu
félisten
Nem... Matrix műveleteknel időnként atadjak az adatot egyik magból a másikba. És ezt az Intel a ring ben tudja csinálni, kB közvetlenül. AMD meg clusterekbe szervezi a magokat. És ha pont clustervaltas kell az atadashoz, akkor kiirja a ramba majd vissza. Ami töredék teljesítményű a ring memoriahoz képest. Az a 2 zen körül volt gond ha 4nel több magod van. Most már nemtom hogy vannak.
De egy szoftver, amit 2 hetente frissitenek, ott nem készül optimalizalas 2 hetente.
eladó topping dac
-
S_x96x_S
addikt
válasz bajnokpityu #39 üzenetére
> Most már nemtom hogy vannak.
ma már teljesen más a helyzet,
a zen4, zen5 - az avx-512 -el pont a mérnöki problémáknál ideális.
és a 14900K -ből és az intel mobil procikból meg kiszedte az Intel.És nem tudom hallottál-e az X3D-ről.
Ráadásul a Windows 24H2 update - is sokat optimalizált az AMD procikon.Viszont új Intel új XEON procijai nem rosszak, AMX. AVX-512 -ben is a toppon,
de nem sokan vesznek XEON-t otthonra - sőt xeon-os notebook -os munkaállomást se.Ezen kívül még single core teljesítményben remekel az Intel - de az nem éppen a mérnöki számítások alapja.
Az X3D
"The OpenFOAM computational fluid dynamics software is one of the workloads that really performed great on the Ryzen 7 5800X3D and the Milan-X processors and was also the case for the Ryzen 9 7950X3D. There was very nice uplift for the Ryzen 9 7950X3D over the Ryzen 9 7950X with OpenFOAM 10."
de még a tömörítésre is rásegít.
egyes dolgokban meg köröket ver az Intelre.
-
S_x96x_S
addikt
-
S_x96x_S
addikt
válasz bajnokpityu #43 üzenetére
Közben találtam AutoCAD-es tesztet - és kezdem érteni mire célzol.
https://www.igorslab.de/en/amd-ryzen-9-9950x-in-gaming-and-workstation-test-flashes-of-brilliance-at-work-and-efficient-parity-in-gaming/7/
Én főleg szerveres HPC-s feladatokat értek mérnöki feladatok alatt,Az AutoCAD - eléggé őskori kövület, és full Intel-re optimalizált.
Máshol is olvastam, hogy az AVX-512 -et sok program - azért nem használja ki,
mert az Intel CPU-nál teljesítmény vesztéssel járhat.
és mivel zárt forráskódú és bináris - ez a kompromisszum.
A probléma - szerintem 2/3 -részt szoftveres - és csak 1/3 részt hardveres.
és talán az újabb AutoCAD verzióknál lehet elmozdulás is.Manapság azért 2 újabb érv is bejön.
- az AMD AM5-ös procijai: képesek a (full) ECC memóriát támogatni, ami hosszabb - komolyabb számításoknál életmentő lehet.
- Az Intel 13/14gen cpu-k magasabb freq -jének meg megvan az ára - a degradálódás.--------
De ha valaki könnyű de mégis erős hordozható munkaállomást szeretne,
a jövőre megjelenő - mobil - STRIX-HALO ( 16 zen5, RDNA3.5, akár 128 GB dupla memória sávszéllel ) - elég erős alternativa lehet .Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz bajnokpityu #45 üzenetére
> Nézz meg finite element programok tesztjeit is. Ott lesz igazán nagy difi.
(Annyira nem ismerem ezt a területet mint te )
De valószínüleg programtól - és a program által használt algoritmustól - és az esetleges optimalizációtól is függ.
pl. A komolyabb felhős FEA szimulációknál - már megoldották a párhuzamosításokat,És hiába igéretes az Intel AMX ( mátrix számítást gyorsító ) utasítása,
ha a fejlesztők laptopja nem támogatja,
és rengetegszoftveres optimalizációt igényel az alkalmazása.Manapság az egyik feladatra az egyik - egy másik feladatra egy másik CPU az ideális.
"AMD EPYC 9755 / 9575F / 9965 Benchmarks Show Dominating Performance"
https://www.phoronix.com/review/amd-epyc-9965-9755-benchmarks/6
- BRL-CAD open-source CAD software
- OpenFOAM CFD
- Altair's OpenRadioss software ( an industry-proven finite element analysis (FEA) dynamic simulation code )> Nézz meg finite element programok tesztjeit is. Ott lesz igazán nagy difi.
elég nagy szórás lehet ..
pl. az OpenRadioss FEA például már elég jól fut a zen5-ön
https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-9950x-9900x/6
- OpenFOAM CFD
- Altair's OpenRadioss ( Finite element )
- SPECFEM3D
- GROMACS 2024
- NAMD
Az "OpenRadioss" -eléggé ígéretes FEA , nagy a tudása és hozzá lehet férni a forráskódjához is. https://openradioss.org/
és ingyenesen le lehet ölteni a Win és Linux binárist is.
https://github.com/OpenRadioss/OpenRadioss/releases
TROY, Mich., September 8, 2022 —
Altair (Nasdaq: ALTR), a global leader in computational science and artificial intelligence (AI) announced that Altair Radioss – an industry-proven finite element analysis (FEA) dynamic simulation code – is now available as an open-source technology under the name OpenRadioss. With OpenRadioss Altair aims to accelerate the global pace of innovation and address the ever-increasing multidisciplinary challenges – particularly climate change and sustainability objectives – faced by all industries.
.... ( via )
"Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz bajnokpityu #47 üzenetére
az igaz, hogy a piac meghatározó ..
----------
visszatérve erre:
> "Mérnöki munkahoz Windows kell elsősorban, és Intel."
> "Vegeselemes programokat úgy optimalizaljak, hogy azonos áru Intel dupla teljesítményt tud.Mindenesetre a kiinduló állításaid mögötti tapasztalatot
és lokális optimumot értem,
de nem hiszem, hogy ebből lehet túlságosan általánosítani - minden mérnöki munkára.másképpen: az én lokális optimumomra - és mocsaramra nem igaz.
-------
De amúgy szerintem éppen a rendes optimalizáció hiánya miatt futnak jobban
az AVX-512 - nélküli Intelen, mint az AVX-512 -es ZEN4/ZEN5 -ön.
Szerintem amúgy sok program már elég régi, és pár cég már nem akar túl sok pénzt belefektettni a fejlesztésbe és az optimalizálásba.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hibátlan Lenovo Thinkpad X270 (I7-7500U, 16GB/256GB, 12,5 FHD) eladó!
- -50% Bontatlan Lenovo Yoga Slim 7i Pro Prémium Fémházas Ultrabook 14" i5-1240P 16/512 2,2K
- Lenovo LOQ 15APH8 Gamer Laptop - Ryzen 5 7640HS, 15.6", FULL HD, 144 Hz, 2 TB, 16 GB, RTX 4060 8GB
- Eladó Lenovo Legion Slim 5 16IRH8 gamer laptop
- Lenovo Thinkpad Pro Dock 40H dokkoló 135W-os tápegységgel
- Újszerű ASUS TUF A15, Ryzen 7, RTX 2060, 1TB SSD, 32 GB RAM, 144 Hz FHD minden gyári tartozékkal
- Új 0km-es garanciás asus rog strix scar i9 13980hx rtx 4070 32gb ram
- HP 250 G6 i7-8Gen
- Új, gyári Lenovo Thinkpad L14 Gen1, L14 Gen2 magyar háttérvilágítós billentyűzet, keyboard eladó
- Type-C dokkoló - HDMI, PD töltés, normál USB, beépített Type-C kábel, mini
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest