Új hozzászólás Aktív témák
-
tasiadam
veterán
nincs még komment, hogy "csalódás"
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
addikt
Tudtam én, hogy ott van már a boszorkánykonyhátokban .
Köszönjük a tesztet, nincs itt semmi látnivaló, tovább is léphetünk. Mikor jön a köv. gen. ?⏺︎ Bankot váltanál? Küldök meghívót! ⏺︎ A Gránit banknál akár 50.000 Ft-tal, a Raiffeissennél akár 60.000Ft-al is gazdagabb lehetsz! ⏺︎ Vásárolnál? Alza Plus+ éves előfizetés most 20%-kal olcsóbb! ⏺ Megtakarítanál? 20.000 Ft ajándék a Magyar Kincstártól december 16-ig! ⏺ Részletekért keress priviben
-
FireKeeper
nagyúr
-
tasiadam
veterán
válasz FireKeeper #7 üzenetére
Almát almával. X3D-t sosem fogja verni.
-
paprobert
őstag
Ez a fogyasztásbeli javulás csak házon belül jó, az AMD-hez képest még bőven lenne hova javulni.
Teljesítményben ez sidegrade, vagy akár visszalépés lett. Ez van, ha nem áll rendelkezésre a magas frekin pörgő, de sokat fogyasztó belsős Intel tranzisztor.
Az üresjárati fogyasztás a chiplet ellenére maradt jó, valószínűleg a szilícium interposer miatt. Lényegében újrahasznosítják a már elavult 22nm-es gyártósorokat arra, hogy kevésbé fogyasszanak ezek a procik.
Én személy szerint többet vártam a TSMC-re váltástól, alig látni a megnőtt tranzisztorbüdzsé eredményét a P-mag erejét tekintve.
[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
jack982
aktív tag
majd jövőre jönnek hozzá a hibajavítások is
-
SzlobiG
félisten
Hát ezz? Sokkal nagyobb javulásra számítottam. Számomra a játék a fontos én eszerint nézem a tesztet, messze vannak nagyon az X3D-től, de nem úgy volt, hogy az Intel is dolgozik már egy "gamer" cpu generáción?
-
lemusz
addikt
Hirtelen azt hittem 285K-ba kerül, de aztán megnéztem hogy végülis tényleg majdnem annyiba.
-
GreatL
őstag
9900K-t akartam Core Ultra 5-tel váltani... annál mindenképpen gyorsabb, de lehet elég lenne egy 14600K?
Intel Core Ultra 7 265K Arctic LF3 420 víz | MSI Tomahawk | 48" LG C1 TV | Samsung(.hu) Galaxy S22+ 256 Vodával | Pocketbook Inkpad 3 Pro | Canon R8
-
PR0JECTNR56
addikt
Látom idén mindkét nagy CPU gyártó sohasem látott távokat tesz meg azért, hogy az emberek megtartsák a meglévő, korábbi generációkból származó processzorokat.
Bár nem szándékolt, de végre környezettudatos fellépés a részükről
-
cucka
addikt
Ezzel az alaplappal kapcsolatban felmerültek bennem kínzó kérdések:
1. Ez egy létező piaci igény, hogy rá tudj rakni 5 darab m2 ssd-t az alaplapra? Vagy csak ott volt a böszme atx lap, és nem volt jobb ötletük, üresen mégsem hagyhatták.
2. Azok a brutális hűtőbordák, azokra tényleg szükség van? Vagy csak azért ekkorák, mert ha már kifizette a paraszt a sok pénzt a ROG alaplapért, akkor lássa is, hogy mire adta a pénzt?
3. Jól látom, hogy itt az Asusnál ezt a léghűtés témát elengedték? Befér ide bármilyen léghűtő, ami képes ezt a procit lehűteni? -
ggbuffon1897
őstag
Az segitsen nekem elmagyarazni h jatekok alatti f*szmeregetesnek milyen relevanciaja van procik eseteben?
Ahol kijon a diffi az 1080p, amirol szep lassan valt felfelé a nép, foleg h valszeg nem egy lowend vga-t vesz ilyen procik meg x3dk melle a user. 1440p-ben meg mar marginalisak a kulonbsegek (4kban meg kb mar semmi).
En nem latom h mivel lennek beljebb ha a 12600kfemet (+4070) cserelnem vagy ujabb intelre vagy x3d amdre 1440pn.
De valszeg en vagyok vakon.
-
cucka
addikt
válasz ggbuffon1897 #21 üzenetére
Gondolom a kompetitív esportolóknak fontos, mittomén, ha 200fps helyett 250-el megy a játék akkor jobban tudsz lőni, vagy ilyesmi.
De igen, normál játékosoknál semmit sem érnek ezek a cpu benchmarkok. Azért ilyenek, mert ha gpu limitált lenne a játék (ahogy a legtöbb nem esport játék az), akkor minden szám egyforma lenne, és nem lenne miről beszélni a cpu tesztekben.
Én most pont nézelődök, hogy hogy kéne fejleszteni a gépet, mert a procim nem hajtja ki a 4070 supert. És megnéztem a gaming cpu benchmarkokat, és nem derült ki belőle.
Azt nagyon jól ki tudom belőlük olvasni, hogy 1080p low-ban egy 4090-es kártya mellé milyen cpu-t vegyek, ez nagyon hasznos információ.[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Ez az értelme RTX4090, Hogwarts Legacy 4K Ultra beálításon RT-vel és CPU limit van, mert a VGA 60-70%-os kihasználtságon csücsül. A videóban még van több játék is, ahol ugyanígy CPU limitbe lehet futtatni 4K felbontáson az RTX4090-et
Plusz a Warhammer 40,000 Space Marine 2 nagyon CPU igényes játék vagy a Cyberpunk 2077 a legújabb javítással és DLC-vel. Vannak játékok, amiknek baromi erős CPU kell. A legtöbb játéknál viszont tök mindegy, hogy milyen CPU-d van, egy 12600KF is bőven elég.
[ Szerkesztve ]
-
X2N
őstag
-
HThomas
senior tag
Én mondjuk örülnék az 5 db m2 SSD-nek... most van 3 SSD és 2 HDD a gépben, abból három SATA, de szívesen becserélném mindegyiket m2 SSD-re, a SATA keretet meg kidobnám, hogy szellősebb legyen a ház, vagy akár vennék kisebb házat... persze egy tök új konfignál, ha nagyobb méretű SSD-ket veszek, akkor elég lenne kevesebb slot is, de ha fejleszteném a meglévő gépet, simán átraknám a meglévő meghajtókat a szabad helyekre.
-
S_x96x_S
addikt
Intel Core Ultra 9 285K, Ultra 7 265K and Ultra 5 245K Review Roundup
https://videocardz.com/188838/intel-core-ultra-9-285k-ultra-7-265k-and-ultra-5-245k-review-roundupPhoronix: Intel Core Ultra 9 285K "Arrow Lake" Delivers Strong Linux Performance
https://www.phoronix.com/review/intel-core-ultra-9-285k-linuxMottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
> Az segitsen nekem elmagyarazni h jatekok alatti f*szmeregetesnek
> milyen relevanciaja van procik eseteben?igényfüggő.
és tényleg nem mindig az fps számít. ( például ott a SAKK)
de mivel itt a fórumon sokaknak van RTX4090 -ese és ki akarják facsarni belőle az a teljes teljesítményt - emiatt nem árt alátenni egy rendes vasat.Amúgy azért néha nem árt a sok mag.
főleg hogyha nagy felbontáson a 60fps -t meg akaruk célozni.
Mottó: "A verseny jó!"
-
DaVE-1
senior tag
IGP-ben gyengusz lett.. Egyébként nem is értem mire fel ez a nagy fogyasztás..
-
pandras83
senior tag
válasz ggbuffon1897 #29 üzenetére
Biztos hallottál már vrr monitorokról pl, ez egy indok lehet.
Cyberfuck Patchrunner
-
S_x96x_S
addikt
> En teljesen laikus casual gamerkent kerdeztem, hogy mi ertelme van
ha nincs pain - pontod .. ami zavar, akkor teljesen felesleges a váltás.
szerintem nyugodtan várhatsz még 1-2 generációt
és akkora a CPU-NPU vonal haszna is jobban látható lesz.De az AI/NPU szerintem ütős lesz ( --> pár év múlva )
Mottó: "A verseny jó!"
-
paprobert
őstag
Laikus casual gamerként egyébként is ár/érték bajnok CPU-t szokás venni, vagyis lényegtelen számodra ez a generáció.
Ettől viszont még nem változik meg a tény, hogy gaming-ben az Arrow Lake visszalépést hozott.
Ami ma arról dönt, hogy 190 helyett 160 fps-t kapsz, később pedig arról, hogy 60+ helyett 60 alatti lesz a képkockaszám.
Jósnak kell lenni hogy tudd, mikor fog becsúszni 60fps alá, de egyszer eljön az idő, és a most mért különbség aránya ott lesz akkor is.[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Alogonomus
őstag
Bár az sem mindegy, hogy "kié a legnagyobb", de az még fontosabb kérdés, hogy "kié zsugorodik a legkisebbre", szóval hogy mennyire esik vissza a "rúd", ha igazán nehéz helyzetbe kerül a termék, szóval mennyi a "minimális fps".
Egy rendesen összerakott processzor esetén az átlagos fps is a még játszható tartományban kell legyen. Ebben viszont az Arrow Lake legerősebb versenyzője is látványosan alulteljesít, vagyis a belső kialakítása/működése valószínűleg komoly problémákkal terhelt, ami pont a játékok emberi irányításból eredő kiszámíthatatlan működése során válik nyilvánvalóvá.Valószínűleg az Arrow Lake is egy ugyanúgy gyorsan összerakott termék, mint a Raptor Lake, amit az Intel nyomasztó piaci állapota miatt csekély tesztelés és minimális csiszolás/javítás után kellett kiadni, hogy valami a boltokba kerülhessen a Zen4/5 alternatívájaként a degradálódó Raptor Lake helyett.
-
hokuszla
senior tag
-
tasiadam
veterán
Volt egy 2700x-em a 3060 mellett. FPS-em volt eleg, de mindig beesett az FPS-em, de go doltam a 100+ atlag jo. Bepattintottam egy 5800x-et ugy, hogy 16:21-kor meg epp nem erdekelt a dolog, 16:32-kor mar uton voltam erte. Es annyi volt a velemenyem, hogy ohh shit. Minimum fps es az 1% low duplazodott minimum. Atlagom sokkal jobb nem lett
[ Szerkesztve ]
-
X2N
őstag
Attól hogy nem 1080p-n vagy hanem 1440p vagy 4K felbontáson még laikusként is beeshet az fps-ed 60-ról csak az a kérdés hogy mennyire és milyen gyakran ha egy erősebb videokártyád van. De ez elég sok tényezős dolog, játék függő is. Manapság elég sok rosszul optimalizált AAA játék jelenik meg. RT-s játékok még jobban terhelik a processzort, egy több mint 8 magos magos processzornál meg tudod azt csinálni ryzen-nél pl hogy process lasso-val dedikálod az azonos CCX-en levő 6-8 magot a játékhoz, a többi magot másik CCX-et meghagyod az oprendszernek így az már nem zavarhat be, mehet háttérben a steam, discord, felvétel, chrome stb.. Régi Intelekkel ilyen probléma nincs, azok monolitikusak, amíg elég a jelenlegi játékoknak az a teljesítmény amit az tud addig nem kell váltanod. Újabbakon meg le lehet tiltani az Efficienty magokat is ha kell. Valószínű az új konzol generáció megjelenéséig nem is kell majd váltanod. Jelenleg 8 mag elég minden játékhoz de ez nem jelenti azt hogy ne lehetne olyan játékot készíteni ahol kihasználnának egy 16 vagy több magos processzort pl az npc útvonalának számítására. itt van egy videó ahol bemutatja a faszi milyen is az amikor cpu bottenecked van kicsit.
[ Szerkesztve ]
-
Kristof93
senior tag
Hát ez a vártnál is rosszabb lett. TSMC 3nm, interposer, drága csomagolás, új platform; erre fel a konkurencia előző generációjával sem bír.
-
Yutani
nagyúr
Igazából mindegyik jó, nem lő mellé az ember egyikkel sem.
#tarcsad
-
Pikari
addikt
Látom, sikerült létrehozni egy processzort a benchmarkok gyors futtatására. Sajnos a valódi teljesítmény nem lett annyira fényes.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
D55
aktív tag
A várható időtállóság miatt szempont. Mondhatni jövőbeli tartalékokként értelmezhető a ma még reálisan ki nem használt teljesítményhányad.
Illetve VR kapcsán hallottam még, hogy ott a low .% fps-ek eléggé kellemetlen élményeket tudnak okozni és ezek sokszor egy látszólag jól túlméretezett procival hatékonyan áthidalhatóak.
[ Szerkesztve ]
-
X Factor
addikt
Nézd nalam 4db ssd van, pont most volt upgrade.
Ebből 3db m2, 1db 4 teras sata ssd. Utobbit csak azert nem csereltem m2-re, mert ennek a fele a plex, a masik fele meg a cloud cuccok. Erre azert overkill lett volna a 4tb nvme. Van 1 a rendszernek, 1 a jatekoknak es 1 munkara, 500gb, 2 tera es 4 tera.
Igazabol lehet minimalizalni a szamukat, mert max az ember nagyobbat vesz.
De ha mas mint en is, hordozza egy upgrade soran a korabbi gepbol a datastore-kat, akkor sokszor egyszerubb csak atpattintani vagy venni egy ujat es masolgatni.
5-re en se igazan latok igenyt, de azert orulok h. nem csak 2 van az en x870e lapomon se.Make things work
-
jozsef8
aktív tag
Ez az új széria egyszerűen semmi az előzőhöz képest, ráadásul alaplapot megint kell cserélni, az is megint plusz pénz. Tipikus intel...
[ Szerkesztve ]
-
arabus
addikt
Nem ez nem Intel,tipikus Nokia szindróma.
Ha egy hónapon belül nem adnak ki Bartlett szerű procit ezek lehúzhatják a redőnyt,mert ez senkinek sem kell majd.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
bobalazs
nagyúr
Kiváncsi vagyok mennyire fognak harapni az AI PC modellre a zemberek.
Meg hogy Microsoft Copilotra külön NPU kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest