Új hozzászólás Aktív témák

  • #96302336

    törölt tag

    válasz neo_xperia #27722 üzenetére

    Azért fejlődnek. A kijelző hiába IPS, egész jó fényerőt és egész szép színeket produkál. Sokat fejlődtek kijelző téren. Igen, voltak problémák a kijelzővel, pl. sárgulások, de azok mindegyikét ingyen cserélte a gyártó, kérdés nélkül. Három hónap használat után nem tudok rosszat mondani a kijelzőről, nincs sárgulás, és tűző napon is egész jó képet ad. Pedig "csak" IPS. Az Oled/Amoled valóban sokkal kontrasztosabb képet tud, de milyen áron? Az úgynevezett "beégés" elég sok amoledes telefon hosszú idejű használatánál előjön előbb utóbb, főleg, ha sokáig egyazon ábra van a kijelző bizonyos részén. Pont a technológia miatt, ugyanis az eltérő színű elemi pixelek eltérő ütemben öregszenek, és lassan, de biztosan megváltozik a fényerejük. Ezt egész jól korrigálja a meghajtó szoftver, de csak bizonyos határig tudja. Két-három év intenzív használat már meg fog látszani az amoledes kijelzőn, és megjelennek a beégések. Ez ellen nem sokat lehet tenni. Gyakran kell háttérképet váltani, vagy dinamikusan változó hátteret alkalmazni. De pl. az értesítési sávon található ikonok biztosan be fognak égni a kijelzőbe, mert azokat nem lehet eltüntetni, ha be van kapcsolva a kijelző, csak full screen videó, játék, vagy alkalmazásoknál tűnik el. Az pedig csak a kijelző üzemének egy jóval kisebb hányada. Reméljük, hogy idővel ezt a problémát a gyártók komolyan orvosolni tudják, és kitolják a ciklusidőt minimum 5-8 évre. Ha a Sony is Amoledes volna, akkor az összes készülék szoftveres navi gombja szépen be lenne égve a kijelző alján. Ez az S8-nál borítékolható lesz, mivel az is szoftveres gombsorral jön majd. És, ha igaz a pletyka, a következő Sony modellek is Oled kijelzőt fognak kapni, így öröklik az eredendő "betegséget" is. De ez várható volt, mivel az Oled gyártása olcsóbb lett, mint az IPS LCD technikájú kijelző. A frissítések egész jól jönnek, épp tegnap jött valami javítás a droid7-re. Régebbi modellek esetén nem ilyen jó a helyzet, Z3+-tól lefelé nem lesz frissítés, de erről a Google és a Qualcomm tehet.
    A túlárazottság nem egyedi jelenség. Csak a tavalyi évben megjelent csúcsokat nézve is bőven vannak ugyanennyibe kerülő, vagy drágább modellek. Itt is inkább a már befutott márkákra igaz, van azért néhány olcsóbb csúcshardveres is. Bár erősen kétséges, hogy hosszú távon milyenek, főleg mechanikailag.
    II. fejezet :D
    Sajnos az a helyzet, hogy olyan rettenetes gyors lett a telefonok kvázi elavulása, hogy ép ésszel nincs is értelme követni az aktuális csúcsot, mert az évenkénti cserét is barokkos túlzásnak tartom. Ezt akarják a gyártók is ránk erőltetni, hogy cseréld le a jól működő telefonod, egy újabb gyorsabb jobb, stb stb...holmira, ami egyáltalán nem biztos, hogy jobb, mert gyorsabb. Jön az egyre silányabb minőség a csúcsoknál is, dacára a nemesnek mondott anyagok használatával. 10 éve, még mindenki műanyagból csinált telefonokat, amik sokkal strapabíróbbak voltak, a tokok ismeretlen fogalmak voltak. Az igazán exkluzív modellek voltak csak fémből, de azok kényesebbek is voltak az egyszerű fröccsöntött telefonoknál. Akkor furán néztek arra, aki tokba tette a telefonját, legfeljebb övtartóban volt. Manapság pedig arra néznek furán, aki csupaszon használja a mobilt. Olyan sérülékenyek lettek a mai telefonok, hogy egy szerencsétlen eséstől máris tönkremennek. Anno, ha lezuhant a telefon, maximum összeszedtük a széthulló hátlapot és akkut, összeraktuk, és ment. Az összes. Nem volt para, hogy karcos lett, nem volt félelem, hogy kicsúszik a kézből, és nyekk. A mai telefonok sokkal inkább a PDA-k leszármazottai, amik zsebszámítógépek. a 10 évvel ezelőtti PC-m nem volt ilyen gyors, mint a mostani mobilom, pedig már akkor is komoly 3D játékok voltak. Nem is beszélve a kijelző minőségről.

    Jó hosszú lett ...

Új hozzászólás Aktív témák