Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • lugosi

  félisten

  válasz attilav #112 üzenetére

  Nézd meg a Rossmannban is. Az 500 Ft-os kategóriában van ISO 100, 200 és 400 filmjük. Én a 400-asat néha veszem, nem olyan rossz mint amilyen olcsó.


  ''Vannak olyan helyek pl beltér, árnyékos helyek, erdő, ahol nem jön be a saccos módszer, ha nem rendelkezem sok tapasztalattal.''

  Figyi, látom még mindig nem érted a dolgot. Leírom nagyon egyszerűen, lépésről lépésre.
  1. Beállítasz (legyne mondjuk beltér ahogy írtad) valami hasraütésszerű értéket. Legyen ISO 800, 1/30 záridő és 4-es rekesz.
  2. Elkattintod a felvételt.
  3. Leemeled a szemed elől a dslr-t. Megnézed a fényképezőgép hátsó lcd monitorát. Bejön rajta a hisztogram.
  4. A felvétel alexpós. Felemeled az ISO-t mondjuk 1250-re, záridő rekesz marad.
  5. Vissza a 2. lépésre, majd a 3.

  Ha a felvétel túlexpós. 2-es lépés, majd 3-as. Fogod, rekeszelsz rajta 5.6-ra, vagy felemeled a zársebességet 1/60-ra. Megnézed a fényképezőgép lcd kijelzőjén. Ez meg sok lett. Megcsinálod f:4.5-tel vagy egy köztes zársebesség értékkel.

  Na, ezt megcsinálni egy dslr-en fele annyi idő, mint elolvasni. Helyette egy másik géppel fényt mérni, áttenni az objektívet enyhén szólva is hülyeség.

  Így már érted? Remélem ezzel már belátható, hogy a módszer működik bármilyen megvilágítási körülmények között. Legfeljebb 3 lépéssel tovább tart, ha először mondjuk ISO 200-on egy homályos, két villanykörtével megvilágított helyiségben 1/2000 záridővel és f:8-cal próbálkozol. Jó módszer ha eleinte mindig a felére csökkentesz vagy a kétszeresére növelsz, attól függően hogy melyik irányba kell változtatni. Miután a dslr-nél azonnal a rendelkezésedre áll a kész kép a hátsó kijelzőn, azonnal tudsz helyette új felvételt készíteni.

Hozzászólok Aktív témák