Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • attilav

  tag

  válasz adik #103 üzenetére

  Nekem is csak 1db van, a többi szappantartó.
  A soós honlapján elég sokáig kinn volt egy fénymérőhibás praktica mtl-50 csak váz, 3k-ért, gondolkodtam hogy lecsapok rá, ez m42-es, áttehetem rá az obikat, 1/1000 a zenithez képest kis előrelépés, vagy nagy?(lett volna ha nem gondolkodok annyit és lecsapok rá).
  Mondjuk szikrázó napsütésben F5 1/1000 még jó? Mert 1/500-nál kiégett (kis mélységélességű képet akartam). Vagy 1/2000 nem árt?
  Milyen nem túl régi manuális gépet érdemes vadászni, (max 80' évek körülben gondolkodok)?

 • lugosi

  félisten

  válasz adik #103 üzenetére

  ''Igen, de nekem van 1 db filmes gépem, amibe ha befűzök nappal egy Velvia 50-et, akkor meg vagyok lőve este.''


  Hát el kell fényképezni az egész tekercset egy nap alatt :)

  Na jó. Alapvetően egy Zenit körüli teljesen manuális váznál nem olyan vészes a filmcsere, mint egy automatábbnál. Csak arra vigyázz, hogy ne húzd vissza a filmcsík végét a kazettába. Visszatekered, kiveszed, és aztán mikor a diát vissza akarod rakni másnap, akkor a biztonság kedvéért mondjuk ráhagysz egy kockát hogy ne fényképezz rá az eddigi utolsó képre. A visszafűzés után a legszűkebb rekeszre állítva az obit, obisapkával rajta, legrövidebb záridővel el kell kattintgatni az utolsó kockáig, majd még egy üres kocka. Az se baj ha ez valahol árnyékban vagy esetleg sötétben történik. Így gyakorlatilag egy tekercsnél cserénként vesztesz egy kockát. Ki lehet bírni, főleg hogy a régebbi vázakkal egy tekercsre legalább 37, de esetleg 38 kockát is meg lehet csinálni.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés