Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • optikus

  senior tag

  válasz eeXaa #1506 üzenetére

  dehogy, nem ezt mondtam. csak tudni kell mikor es miert csavargatod. a film iso erteke adott azon nem valtoztathatsz, a gepen levo iso tarcsa csak a fenymerest befolyasolja. pl tipikus iskola pelda a havas taj/vizpart fotozasa. ilyenkor a kepek alexposak lesznek hisz a gep fenymeroje nem tudja hogy mi van a kepen, ezert pl ebben az esetben a tul fenyes dolgokat megprobalja normal fenyessegure visszahuzni, igy alexposak lesznek a kepeid. ilyenkor jon a korrekcio. ha van korrekcios lehetoseg a gepben akkor azzal, ha nem akkor az iso tarcsa tekergetesevel. jelen esetben tul kell exponalni ezert alacsonyabb ertekre tekered.
  persze lehet manualozni is, de ezt nem mindegyik gep engedi meg, vagy egyszeruen a fenymeroje alkalmatlan arra hogy lasd mennyivel korrigalsz (pl egy mutatosnal latszik a merteke, egy ledesnel csak annyi hogy ala vagy fole lottel, de hogy mennyivel az nem).

  ha a film iso erzekenysege nem felel meg akkor van mod a hivassal befolyasolni, de ennek ara van. minden nevlegestol (gyarto altal eloirttol) valo elteres jelentkezni fog valamilyen formaban. pl egy iso 100-as ff film iso 400-on valo hivasa azt jelenti hogy a kepen alexponaltak a reszletek, ezert a hivassal probaljuk meg azokat elohozni. de ami nincs a kepen az nem fog elojonni, igy a sotet reszek bebukottak reszlettelenek lesznek, a hosszu hivas miatt a szemcsek osszecsomosodnak, magyarul marha szemcses lesz a kep.
  tulexpo az jobb (pl 100-as film 50-re expozva es hivva), olyankor a reszletek megvannak, meg a fenyes teruleteken is. a film sokkal jobban tui a tulexpot mint az alexpot. ezert a fenyes reszeken meg mindig marad reszlet, joforman a napba is belefenykepezhetunk, marad reszlet. ellenben a diaval vagy digitalissal ami erre a legerzekenyebb.
  szinesnel neganal roszabb a helyzet, ott fakok lesznek a kontrasztok, es tuti hogy durvan elmaszik a szinegyensuly (altalaban lilaba).
  dia az meg szinte alkalmatlan a push/pull hivasra, az eredmeny nagyon ronda lesz, legcsunyabb mikor a feher annyira feher hogy minden reszlet eltunik (ugy mondjak atlukad).

  Buy books not gear.

Hozzászólok Aktív témák