Új hozzászólás Aktív témák

  • pengwin

    addikt

    Egy kis segítség Pstate-tuninghoz:

    1. a sima kétkattintásos tuninggal kisérletezzétek ki, hogy milyen órajelen, milyen feszültséggel tud a CPU működni. Ilyenkor folyamatosan a tuning órajelen fog járni a CPU

    2. benchmarkokkal (prime95, de ez nagyon durva úgyhogy inkább Aida64 vagy Cinebench) ajánlott a stabilitás tesztelése.

    3. Jegyezzétek le az elért órajelhez szükséges frekvenciát.

    4. A Pstate-ek beállításai közé hexadecimális számjegyként kell beírni a FID(CPU szorzó) és a VID(feszültség) értékeket, úgyhogy át kell őket konvertálni. Ehhez segítséget nyújt ez az excel táblázat, vagy ez az XML, amiket a hardforum nevű oldalon tett közzé noko nevű felhasználó, innen is köszönet érte. :R
    Alapesetben(ha nem piszkálta az ember a baseclock-ot [BCLK-t avagy base frequency-t]) a CPU szorzót úgy kapjuk meg, hogy az elért tuningórajelet elosztjuk 100-zal (vagyis egy 4GHz-es órajelhez 40-es FID tartozik az alap 100MHz-es BCLK beállítás mellett), ezt kell hexadecimálisba átkonvertálni.

    5. a hexadecimálisba átkonverált értékeket Az AMD CBS menüpont alatt a Zen Common options-ön belüli Custom Pstates/Throttling menüpont alatt kell beírni a megfelelő helyre (FID-et és VID-et kell csak változtatni, a DID egy osztóérték, amivel csak BCLK változtatásakor kell foglalkozni, de az egy jóval összetettebb művelet, pl. RAM órajelét is abból kalkulálja a gép).
    A Pstate0 és a Pstate1 értékeit éri meg megváltoztatni, AsRock BIOS-a rögtön mutatja is, hogy a hexa értékek milyen feszültséget és órajelet fognak eredményezni, így lehet látni, hogy gyárilag melyik Pstate mire való.

    6. Ezek után lehet menteni a beállításokat.

    Így a CPU-nak lesz tuningértékes turbója, és működő energiagazdálkodása is.

    Opcionálisan lehet csökkenteni az alsóbb Pstate-ekhez ratozó VID értékeket a CPU fogyasztásának és hőmérsékletének csökkentése érdekében.
    Én ezt erősen ajánlom, mert eddig több ember tapasztalatai alapján a Ryzen CPU-kat durán túlfeszeli az alapbeállítás. Nálam pl. a Pstate0-hoz 3,6GHz-es órajelhez 1,375V tartozott. Összehasonlításképpen: 1,38V-tal megy 4,1GHz-en is a CPU-m.

    [ Szerkesztve ]

    Üdv, pengwin

Új hozzászólás Aktív témák