Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • leviske

  veterán

  A Zen elméletileg egy, a Haswell-hez nagyon hasonló felépítést kapott. Gyakorlatilag befejezte vele az AMD a nagyjából 10-20 éve tartó különutas fejlesztési politikát és beálltak az Intel mögé. Konkrét termék szintjén valahova a i7-5820K - 5930K környékére várhatóak azokban a programokban, amik nem érzékenyek a memsávszélre. A gond az, hogy az i7-6850K - 6900K eléréséhez nem lesz elég egy 3GHz-es alap órajel, miközben az AMD jelenleg ott áll egy új architektúrával egy friss gyártástechnológián, aminek az analog verzióján az Intel 1 évet szívott.

  Szóval a legnagyobb kérdőjel a Zen kapcsán az, hogy megismétli-e a K10 vergődését. Amennyiben erre a válasz az lesz, hogy nem, az nagyjából annyit jelent, hogy a jövő nyárra várható Raven-nek minden esélye meglesz, hogy letarolhatja a mobil és mainstream piacot 4770K+R9 270 teljesítménnyel.

  u.i.: A Sandy IPC-je elvileg már valamikor a Steamroller-nél megvolt, az Excavator meg esélyes, hogy azon azért túl is lépett. Csak azt hiszem ezen a kisebb/lassabb cache rontott az APU-kban, szimpla CPU meg nem jött belőlük.

  (#5) Remusz911: Legjobb tudomásom szerint a K10 nem skálázódott eléggé. Nem jó üzlet 8x akkora lapkát készíteni 6x akkora teljesítményért. A Bulldozer többek közt ezen akart változtatni az osztott erőforrásokkal, csak a párhuzamosítás nem jött olyan sebességgel a szoftverpiacon. Mostanra meg a 3-4 évvel fiatalabb Intelek abban is megeszik őket reggelire.

  [ Szerkesztve ]

 • leviske

  veterán

  A probléma az volt, hogy a topik nem olyan arányokra lett kitalálva, ami az utóbbi időkben kialakult. Tényleg túl sok lett a szimpla találgatás a konkrét adatokhoz képest. Sokaknak (pl nekem is) pedig a topik direkt azért van kifüggesztve, hogy amikor van valami tényleges infó, akkor lássa az ember. Számomra is fura volt, hogy mostanság a fórumra felnézéskor mindig 15+ hozzászólás volt, ami eddig csak akkor volt jellemző, ha jött új infó valamiről.

  És mondom ezt úgy, hogy anno én is igen rendesen elvittem folyton a témát más merre pl a HSA-val.

 • leviske

  veterán

  Én vagyok a szegény ember tájékozott embere. ;] Komolyra fordítva a szót ezek csak a másik topikban említésre került dolgok.
  Nem, félreértesz. Nem ismert a Zen architektúra felépítése, csak a támogatott utasításkészletek listája (nagyjából?). Az alapján pedig az látszik, hogy a korábban behozott és fejlesztők által nem igazán használt cuccokat kivagdalták és ráfeküdtek az olyan fejlesztések implementálására, amik a Haswell/Broadwell/Skylake-ben mutatkoznak illetve Cannonlake-ben fognak bemutatkozni. Ez pedig ahhoz képest, hogy a Bulldozerrel mennyire ellentétes irányba indultak, mint az Intel, sokat sejtet.

  A Raven kapcsán meg reméljük a legjobbakat.

  (#9) Yutani: Szerintem az lehetett a probléma, hogy amikről beszéltetek, az igazából (bár nem mérési eredményekkel, de) át lett dumálva. Én is kérdezgettem a témában anno, mert nekem se volt tiszta, hogy a +40% akkor most mindenben értendő, vagy egy átlag, vagy egy legfeljebb növekedés. Illetve az sem volt teljesen érthető, hogy akkor ezek most a Piledriver-hez vannak mérve "legutóbbi" alapon, vagy a csak L3 nélkül, APU felépítésben megjelent Excavatorhoz. És ezek nagyjából át lettek dumálva.

  Félreértés ne essék, engem nem zavar. Sőt érdekes azt is látni, hogy a Deneb/Thuban hol áll/állhat a Zenhez és a Bulldozerhez képest, de tény, hogy a K10 utoljára 2009 környékén volt téma a topikban.

  (#22) stratova: Az AMD-s diákon rajta van, hogy a Raven FP5-ös mobil foglalatba jön. Eddig nagyobb váltásoknál mindig foglalatváltás volt a mobil termékekben. Trinity FP2, Kaveri FP3, Carrizo FP4...

  [ Szerkesztve ]

 • leviske

  veterán

  De, a Zen teljességgel kizárható. A NX-ből már hónapok óta kell, hogy legyen CPU oldalról problémamentes ES példány, ez pedig Zen alapon nem megoldható. Ráadásul az APU-khoz szükséges library 14nm-en nincs kész, szóval -hacsak nem azt jelentik be két hónapon belül, hogy 2017 nyarán/tavaszán jön, akkor arra sincs sok esély, hogy 14nm-es lesz. Bár ez utóbbi még lehet máshogy, hiszen jöhet akár HPL-en is, ha nem túl sok a tranyó. Mindenesetre 14nm-en valószínűleg már beférne 16 jaguar mag is, azzal meg esélyes, hogy előrébb volnának, mint 4 xv-al.

  Nem X86-os CPU jelenleg szerintem egyet jelentene az öngyilkossággal megint, hiszen 3 évvel később jönnek és senki nem kezdene el nekik egy spéci CPU architektúrát is betanulni, mikor épp elég gondjuk van a fejlesztőknek a low level elérésével.

  Mindenesetre miután az EA konferenciáján már elvileg lesznek NX-re is bejelentett címek, nem hiszem, hogy tovább húznák a dolgot 2017Q1-nél, de esélyesebb a '16Q4.

  (#29) Simid: Korábban az AMD ügyfélmegnevezés nélkül bejelentette, hogy megkötöttek két, egyedi x86-os APU tervezéséről szóló szerződést. Szimplán az a helyzet, hogy tartalmazni fog jó pár, desktopon a Polaris-okban debütáló feature-t és vélhetőleg csak így tudtak rá hivatkozni. Szvsz kb olyan lesz a viszonya a Polaris-okhoz, mint a XO/PS4 lapkájának a GCN1.1-hez.

  (#31) stratova: Jó hogy mondod, kellhet majd egy Socket AM4 / SP3 topik is. :DDD

  (#32) Simid: A jelenlegi állás szerint a Raven esetében elég optimista becslés a '17 nyár is. Pláne mivel abból kellenek majd cherry-picked darabok a HPC piacra.

  [ Szerkesztve ]

 • leviske

  veterán

  Egy ilyen hírt bárki össze tud rakni, aztán vagy bejön, vagy nem. Valószínűleg az E3 és az EA rendezvényei során már nyíltan fog a Nintendo beszélni a gépről, a kései várakozási stádiumban pedig igen rendesen megszokott nőni a hardverről "mindent tudók" száma.

  Saját véleményem a továbbiakban is az, hogy a 14nm -bár nagyon jó volna- nem reális, mert friss technológia. A 20-22nm-es gyártósorok, vagy a TSMC/GloFo 28nm-es gyártósora reálisabbnak tűnik. Abban az esetben pedig a legkorábban említett, XO körüli teljesítmény a reális, csak Polaris alapon.
  Bár a 14nm miatt elérhetővé váló fHD60fps, 4K30fps és VR megmagyarázná a PS4 pletykált félgenerációváltását. Nyáron kiderül.

  (#35) Yutani: Ahogy az Xbox One támogatja a DX12-t, úgy egyáltalán nem volna meglepő, ha a NX-be bekerülne a Vulkan. Már csak azért is, mert ezzel ugyancsak fejlesztési időt spórolnak. Ennek ebben a formában így gyakorlatilag annyi a lényege, hogy szegény Sony szívott a fejlesztéssel, AMD átemelte PC-re, a többi cég meg hasznot húz belőle. :DDD

  Ha olyan formában lenne custom PC (nem hiszem), hogy kap egy rendes PGA foglalatot, PCI-E csatlakozókat, meg egyebek, akkor azzal a lednülettel megtehették volna azt is, hogy szimplán bejelentenek pár exkluzív címet SteamOS-re vagy Windows-ra és kész... Ráadásul a PS4 és XO APU-ja tele van olyan egyedi cuccokkal is, amiket első sorban a saját exkluzívaik érdekében raktak bele.

  Később gondolom fog összedobni a Nintendo is rá saját SDK-t, de most bőven elég nekik az is, ha nem teljesen DX11 alapú játékokat próbálnak majd ráerőltetni a fejlesztők.

  (#36) Valdez: Konkrétan ki lett jelentve, hogy az Excavatorból nem jön 14nm-es implementáció? Fiery sokáig lehetségesnek tartotta a Bristol 14nm-en való érkezését, szóval ezt nem hiszem. Más kérdés, hogy teljesítmény/méret szempontjából a Jaguar elvileg erősebb, mint az XV.

  [ Szerkesztve ]

 • leviske

  veterán

  Nem annyira nagy meló akár csak dieshrinkelni egy adott lapkát kisebb gyártástechre, csak nincs ingyen és a BR esetében jó eséllyel ezért ez el is maradt. Ill, mint írtam, a HDL elvileg még nincs kész a GloFo 14nm-es gyártósoraihoz, így csak HPL-el jöhetne az új cucc. Márpedig a HPL-t a Jaguar esetén nyugodtan megengedhetik maguknak, mert még akkor is elenyésző méretűek a magok.

  Azt meg ne feledjük, hogy Polaris újításai valószínűleg a NX lapkájában hamarabb jelen voltak, mint a Polaris 10/11-ben, miután valamikor a Tonga és Fiji megjelenése közt jelezte az AMD, hogy kaptak két nagy egyedi megrendelést. Épp ezért hívtam fel a figyelmet a GPU-k és a NX lapkájának várható viszonyára.

  Mindenesetre a Sony nem véletlenül kért APU felépítést. A Microsoft se véletlenül használ azt. A NX drágábban jönne ki és 2018 környékén lemaradhatna a fizika és AI számítások terén a konkurenciával szemben.

  u.i.: Az XV/Zen és többi cuccnak a cache miatt kell szerintem a HDL. A Jaguar-nál ez nem annyira vész.

  [ Szerkesztve ]

 • leviske

  veterán

  Nem érdemes túlmisztifikálni a Polarist. Ha a Nintendo igényelte a GCN1.3-ban végzett frissítéseket, akkor azok hozhatók 28nm-en is igény szerint. Hogy desktopon csak nyáron jön belőlük, az vélhetőleg annak köszönhető, hogy semmi értelme nem lett volna a GCN1.2 után még pár GPU-t 28nm-en kiadni.

  Valószínűleg ár tekintetében teljesen mindegy lehet a Nintendo számára a 28 és 14nm közti különbség, hiszen az AMD a MS és Sony számára is fix áron adja elvileg a lapkákat. Szóval hacsak nem cél a fHD60fps/4K30fps/VR piac, akkor egy 28nm-es lapka is megteszi. Viszont a pletykák szerint cél volna a VR piac, amit vagy trükközéssel tudnak lefedni, vagy nagyobb teljesítménnyel.

  (#43) Yutani: Elfelejted, hogy egy konzolt nem annak megfelelően kell fejleszteni, hogy mi van kanyarban és mi nincs. A Sony belsős játékaiban elvileg 2017/18 környékén már megjelenhet olyan fizika és AI, amit az APU-kban jelenlévő gyors CPU és IGP közti kommunikáció nélkül nem tudnak kivitelezni. És ez teljesen független a HSA jelenétől és jövőjétől. Ráadásul több gyártótól való rendelés garantáltan növelné az árat is. A Nintendo meg tudtommal nincs olyan anyagi helyzetben, hogy még a Sony-nál is nagyobbat nyelhessen konzolonként.

 • leviske

  veterán

  Ha számításba vesszük, hogy az Intel a kezéből nem fogja egy másik cégnek (még leányvállalatnak se) kiadni a licenceit, a ViA pedig valószínűleg rengeteg fejlesztéssel egyszerűen nem rendelkezik, ami szerver piacon életképessé tenné, szerintem ez annyira nem a Zen teljesítményének szól.

  Ellenben a félig kínai háttér elég jó pozícióba helyezheti a termékeket abban a 2milliárd fős és gazdaságilag sem elhanyagolható országban, ahol egyelőre az Intel még csak keresi az újra megjelenés lehetőségét.

 • leviske

  veterán

  Úgy látom az anyatopik csak jobban vonzza az offot, mint ez. ;]

  (#56) Petykemano: Így már izgalmasabbnak hangzik. Bár miután a Vega (ami a legközelebb lehet méretben a NX össz lapkaméretéhez) 2017-ben jön, ez még mindig azt jelentené, hogy a NX egy kb tesztelés alatt álló gyártósoron érkezik.

  Meglátjuk az E3-on, vagy márciusban, hogy megéri-e nekik a nagyobb teljesítmény a több kiadást, vagy megállnak a PS4 teljesítménye körül.

 • leviske

  veterán

  Elég eldugott ahhoz a topik, hogy nehezebben lehessen megtalálni puszta offolásra. ;]

  (#59) Petykemano: Ha visszagondolsz, 2011-ben az AMD már nyiltan beszélt a Xbox várható teljesítményéről, miközben 2 év múlva jelent meg.

  Van egy olyan érzésem, hogy még nem alakult ki teljesen, hogy az egy témára fenntartott 3 topik közt mégis hogy legyen felosztva a lényeg. Mert mint látjuk, egy ártatlan, a témába teljesen beleillő kérdés eléggé eltud kanyarodni más irányba. Így meg felmerül, hogy akkor kérdéseket se szabad-e feltenni, csak konkrét híreket beírni/linkelni.

  Egyedül azt sajnálom, hogy az új rendszer óta dezz nem is nagyon írogatott egyikbe sem, illetve Fiery se jött át "szabad csacsogásra" és Abu85 se szokott ide benézegetni. Pedig pont ezeknek az embereknek a sokszor offolásokra érkező hozzászólásai rendelkeztek érdekes információtartalommal. :(

  (#60) solfilo: Fogyasztás szempontjából tényleg elég fura lépés volna, ha kihagynák a dolgot. Az ultrathin cuccok miatt sokat venne a Raven vonzerejéből a hiánya. Ráadásul elég nagy öngól volna a Cannonlake-el szemben.

  Viszont fura, hogy anno a HEVC-t megakarták oldani Kaveri-n szoftveresen, OpenCL alapon. Lehet, hogy ilyesmi azért idővel jöhet a Bristol/Carrizo számára is a VP9-hez.

 • leviske

  veterán

  2011-ben a Bulldozert már prezentálni tudta a cég az E3-on. Erre ebben az évben a Zen-nek valószínűleg esélye sincs. Miután a jelek szerint egyáltalán nem fog sikerülni 2016 tavaszán elstartoltatni az AM4-et és úgy összességében a Q2 is még kérdéses, én a Zen kapcsán egy olyasmi startra számítanék, mint amilyen a Kaveri kapott. Szépen megmutogatják, leközlik a fontosabb részleteket, konkrét termék pedig valamikor 2017Q1-ben.

  Egyszerűen a dátumok kapcsán nem tudok úgy pozitívan hozzáállni a céghez, hogy gyakorlatilag a Carrizo-t nem tudják megszülni desktop-ra. Mintha az AM4 lenne az első saját platformjuk...

  Amúgy valami hasonló tervben volt azt hiszem az Excavator utánra. Viszont ahhoz, amit írsz, a programot GPU-kompatibilis formában kell megírni. Ha csak az irányítgatáson múlt volna, akkor valószínűleg ezt már a Kaveri időszakában megoldották volna. Nem kizárt viszont, hogy az Oracle Java9-es visszajelzései alapján ilyesmi még sokáig nem lesz. Erre enged következtetni, hogy a Zen sok mindenben tűnik hátraarcnak.

 • leviske

  veterán

  Nem is annyira a korábbi tapasztalatok mondatják ezt velem, mintsem inkább az aktuális. Eddig egy alkalom se volt (vagyis én nem tudtam róla), hogy a foglalat/platform akadályozta volna meg a megjelenést. Most meg a lapka gyakorlatilag hónapok óta kész lehet. A polaris amúgy nyár végén jön, nem?

  A másik topikban úgy láttam, hogy egyetlen die készül most a Zen-ből minden piacra. Szerveren 8 magnál többet elvileg csak MCM formában fognak nyújtani, desktopon 8magnál kevesebbet meg ugye letiltásokkal. Kockázatos és felesleges lett volna most két lapkán párhuzamsan dolgozni. Ilyesmire még a K10-es időkben se volt keret.

  Nem a CMT az egyetlen dolog, amiben meghasonult magával a cég. Gyakorlatilag majdnem minden csak általuk támogatott utasításkészletet kipakoltak az architektúrából és lekövették az Intelt. Az AIDA-nál is úgy számolnak a srácok, hogy a Haswell/Broadwell/Skylake optimalizálások kb lefedik majd a Summit Ridge-et is.
  Ez ahhoz képest elég nagy lépés, hogy korábban az AMD még fel is dobta volna a CPU teljesítményt APU-k terén az IGP-ért cserébe. A Raven-is ehhez képest elég CPU túlsúlyosnak ígérkezik az elődjeihez képest. Bár persze előbb derüljön ki az is, hogy mekkora egy Zeppelin mag. Ahhoz a Skylake méretei alatt kéne maradni, hogy a Raven esetében esély legyen legalább az 50/50 felosztásra.
  Persze ott a Greenland, szóval nem azt akarom ezzel sem mondani, hogy magából a HSA-ból szerethetett ki a cég, de valószínűleg 2 év alatt sikerült valamennyire helyére tenni a dolgot.

 • leviske

  veterán

  Attól, hogy nem jön 4 magos variáns, még HT nélküli jöhet. Bár kérdés, hogy mennyire lesz problémás a HT, hogy esetleg érdemes legyen egy 8 működőképes maggal rendelkező prociban kikapcsolni.

  szerk.: amúgy ez annyira nem meglepő. az új lapok és az új hűtők mind arra engedtek következtetni, hogy a Vishera-t még életben tartja egy darabig a cég.

  [ Szerkesztve ]

 • leviske

  veterán

  Ezt azért így nem jelenteném ki. Ha jól emlékszem, a Radeon találgatós az után lett létrehozva, hogy az R600/HD2900 topik gyakorlatilag több ezer találgatós hozzászólással nyitott. Ekkor döntöttek úgy a modik, hogy legyen inkább egy fix helyen a találgatás és a konkrét terméknek a konkrét topikja csak a megjelenés után legyen megnyitva, valós adatokra alapozva.

  Az a topik sose akart több lenni puszta találgatásnál és esélylatolgatásnál.

  Az egykori K8L/K10 topik esete kicsit eltérő. Ott a konkrét architektúráról volt szakmai diskurzus a nagyok közt. probléma átbeszélések és stb. Évekig el tudott úgy is lenni, hogy az Agena (hova tovább, Deneb, Thuban) megjelent. Ott a limonádévá válás ott kezdődött, hogy az AMD bedobta a misztikus Fusion irányt, belengették a Bulldozert és elkezdték nyomatni az OpenCL (majd HSA) szlogent.

  (#77) Petykemano: A "nagy" egy relatív kifejezés. Itthon pl a Kaveri és Vishera árazása nem sokban tér el (hivatalos AMD-s árakat most nem néztem). Szóval lazán megeshet, hogy merészen bedobja az AMD a csúcs Bristol-t $170-180 környékére. De egyébként, mint írtam, eddig is elég esélyes volt, hogy a Vishera marad. Nem lett volna sok értelme a Wraith hűtőket "elpazarolni" egy pár hónapon belül kifutó szériára.

  Ráadásul a fene se tudja, hogy az AMD meddig kíván lenyúlni a Summit-tal az i5-ök után. Elvégre azok azért jóval kisebb lapkák. Esélyes, hogy a Vishera 32nm-en még olcsóbb megoldás ellenük, mint a 200-300mm2 méret körüli 14nm-es Summit.

  [ Szerkesztve ]

 • leviske

  veterán

  Az AMD abban a helyzetben sincs, hogy egy kb $50-60 gyártási árral rendelkező lapkát max $137-ra árazzon be. Abba meg nem halnak bele, ha nem a hibamentes variánst viszik jobban.

  (#80): Észrevételem szerint a Catalyst még mindig jobban húzza a CPU-t egy szálon, mint a ForceWare. Gondolom ez lehet az oka annak, hogy a GeForce-ok mellett mindig jobban szerepelnek az FX-ek.

  [ Szerkesztve ]

 • leviske

  veterán

  A 200mm2 alatti méret elég optimistának tűnik. A Skylake GT2-es IGP-vel elvileg 122mm2 és az egy 4 magos cucc, otthoni felhasználásra szabott cache mérettel. A Summit viszont egy 8 magos lapka lesz és a Haswell-E nyomán ehhez illene 20MB körüli L3-t párosítani. Ráadásul a Skylake esetében a lapka integrált FCH-t sem tartalmaz. Tény, hogy eddig nem számoltam a ténnyel, hogy a Skylake tartalmaz egy IGP-t ( :DDD ), de így is meglepő volna, ha a Summit megállna 150-160mm2 környékén. 150 környékén én inkább a Raven-t várnám, mert a nagyobb lapkaméret még megérheti, ha cserébe egyértelműen vissza tudják évekre venni a koronát.

  Mivel 22nm-en a Haswell-E 350mm2 volt, szerintem a Summit 200mm2 környékére jöhet (az IGP beleszámolás előtt 240-250 környékére vártam) és esélyes, hogy a Broadwell-E a 10 mag miatt nagyobb lesz. Bár persze még ezekbe is beleszólhat a HDL.

 • leviske

  veterán

  Ha már tudod a Broadwell-EP méreteit (eddig nem tudtam :DDD ), akkor nem tudom miért nem a 10 magos méretét hoztad fel, ami 246mm2. Vagy a 15(?) magosét, ami 306mm2. Előbbiből a kb méretet lehet kitippelni, a másikból meg azt, hogy ebbe az egészbe a magok mennyit tesznek.

  Ebből konkrétan azt lehet levonni, hogy a Summit valahol 200-220mm2 körül lehet reális, függően az L3 mérettől. Azt kétlem hogy L3 tekintetében 20MB alá mennének, hiszen a már a Haswell-E is ennyivel jött.

  (#89) Petykemano: Az Intelhez viszonyítva tuti tartalmazni fog egy plusz FCH egységet. Ezen felül kérdés, hogy fog-e olyan érdekességeket tartalmazni, mint a Kaveri, amiket esetleg a Summit esetében csak a szerveren használnak ki (pl + még egy 2 csatornás memvezérlő).

  [ Szerkesztve ]

 • leviske

  veterán

  A Raven egy egészen más dolog. Ott lesz egy kétcsatornás DDR4 vezérlő és jó eséllyel mellette egy HBM vezérlő. Ráadásul úgy megoldva, hogy ezek párhuzamosan tudjanak működni. A Summit esetében viszont én csak a pletykált 2017 végi, HBM-es HEDT/szerver variánstól várnám a HBM vezérlőt a sima CPU-k esetében.

 • leviske

  veterán

  A Raven célpiaca első sorban az $1000-3000-os FirePro. Hogy a szűkülő low-end desktop piacra mit dobnak be, gyakorlatilag irreleváns. Azt meg már a másik topikban Oliverdával átdumáltam, hogy engem meglepne, ha jönne HBM-es Raven desktopra. Pont az ára miatt. Viszont mobil vonalon 100%-ig biztosra merem venni, hogy a csúcs processzoraik 4-8 vagy 16GB HBM-el jönnek egybe tokozva.

  Azt meg már a Kaveri esetében is le tudták nyelni, hogy benne van a lapkában +1 memvezérlő, valószínűleg a kisebb Raven esetében se okoz majd gondot.

  (#95) stratova: A rejtett +2 csatorna tényleg csak az én saram és csak példaként hoztam fel, hogy az AMD-től nem ismeretlen az ilyen sem. :DDD

 • leviske

  veterán

  Ezen nem módosít az, hogy egy olyan piacra, ahol keveset adnak a SoC-ért, nincs értelme külön lapkát tervezni, ha egy egyszerű letiltással is megoldható.

  Ahhoz viszont véleményem szerint sokat kell csökkennie a HBM árának, hogy a vele szerelt Raven benézhessen a mainstream piacra. Ráadásul, ha az Intel a Kaby esetében a Iris-ek árát nem lövi be versenyképesre, akkor az AMD-nek tényleg nem is lesz igazán oka az ilyen cuccait $300 alatt adni a konzumer piacon. Ráadásul a mini PC piac nagy részének bőven elég lehet, amit egy DDR4-es, pár letiltott CU-val rendelkező Raven nyújt majd. Valószínűleg.

  Amúgy kizártnak tartom, hogy ne lenne Raven DIY piacon. Egy szóval nem állítottam ilyet. Viszont HBM-es verzió szerintem csak FP5-be és esetleg S4-be jöhet. AM4-be SZERINTEM az egyetlen HBM-es processzor a 2017-18 környékére pletykált FX lehet majd, ami gondolom kap majd 2-4GB HBM-et L4 gyanánt és csók. Ott is kérdés, hogy nem-e jön elő az AM4+.

 • leviske

  veterán

  Srácok. Kár ezen tovább sírni. Úgy gondolom, ha összehozunk itt érdekes beszélgetéseket, akkor létre lehet itt még hozni azt a fajta félszakmai beszélgetést, amit most sokan hiányolnak. A másik topikot meg akkor érdemes meghagyni az atomstabil információknak, meg annak, aminek a topikgazda jónak látja.

  u.i.: itt legyen topikgazda, ill. ha lesz, akkor ki?

 • leviske

  veterán

  A Phenom II se brillírozott memkezelésben. Valószínűleg ezzel jár, ha két memvezérlő van a prociban.

  Amúgy ott nem a TrueAudio cuccosról van szó? Vagy az a Carrizo-ra már kikerült?

  (#124) solfilo: Ha azt nézed, hogy mennyire fontosak még mindig a mobil vonalon a 15W-os TDP osztállyal ellátott processzorok, befektetői szempontból pont a fontosabb területen erődösik 50%-al.

 • leviske

  veterán

  Az AMD részéről ez egész egyszerűen nem tűnik hihetőnek. Abból ítélve, hogy jöhettek az új hűtős variánsok, szerintem eleve minimális mennyiségben gyártottak már így is CPU-t. Az Intelnél meg azért fura ez, mert elvileg ugyanabba a tokozásba kéne jönnie mint a Skylake és gondolom szimpla frissítés révén ugyanazokhoz a chipsetekhez is.

  Meg lepne, ha az AMD nem lőne el legalább egy Kaveri szerű startot a Summit-nak.

  MÁS: Felmerült bennetek is, hogy esetleg a Bristol AM4-es, desktop változata már a kezdetektől is az OEM-ek számára lett volna szánva? Elvégre lehet, hogy nehézségekbe ütközött volna elmagyarázni a teszteket olvasók többségének, hogy az nem a Zen.

  Már csak úgy abból is gondolom, hogy a Thermalright gyakorlatilag a Noctua bejelentése után értesült arról, hogy a felfogató csavarok helye a AM4-nél változik. Ez arra enged következtetni, hogy a cég egyáltalán nem számolt márciusi DIY termékekkel.

 • leviske

  veterán

  Szóval itt folytatva, akadnak játékok már most is, amik profitálnak a sok szálból.

  Így egyáltalán nem tűnik irreálisnak, hogy játékokban a 16 szál fontossá válhat a későbbiekben.

 • leviske

  veterán

  Szvsz a LGA1151 ellen most csak és kizárólag az szól, hogy van remény az árak megmozdulására belátható időn belül. Az meg nem mindegy, hogy az ember 120k-ért vesz meg egy processzort, vagy mondjuk 70-ért.

  Az meg maximálisan a közelgő játékokon múlik, hogy mennyire lesz szükség 8+ szálra. Én megvárom a hosszabb távú következtetésekkel a BF1 és a i7 6950X páros eredményeit. Amennyiben profitál a játék a rengeteg szálból, akkor szerintem minimum az EA részéről elég hamar trend lesz a sok magos CPU-k előnye.

  [ Szerkesztve ]

 • leviske

  veterán

  Persze kérdés, hogy az Intel agresszíven fog-e hozzáállni, vagy egy hasonló helyzet áll majd fel, mint a Geforce/Radeon területen. Viszont amennyiben Fiery telibetalálta és a csúcs Summit alig lesz drágább, mint a 6700K/7700K akkor az Intel igen is kénytelen lesz árat módosítani. Érdemes csak a 5960X és a 6700K viszonyát megtekinteni a tesztekben ahhoz, hogy az ember ne érezze annyira biztosnak, hogy azonos áron a 4/8-as megoldás a jobb.

  Ráadásul fene tudja, hogy a 4/8-as Summit meddig jut órajelekkel. Már, ha a 5770C órajeleit (3,3 @ 3,7GHz) elérik, nem lesz egy rakás játékban szignifikáns különbség a 6700K javára. Ez megint indukálhat ármozgást. Pláne, ha a 4/8-as cuccok tényleg az i5-ök ellen lesznek beárazva.

  Közben találtam a DE-MD kapcsán 16 szálas eredményt.

  [ Szerkesztve ]

 • leviske

  veterán

  A 6700K órajele sem kimondottan elég ahhoz, hogy megalázó vereségbe taszítsa játékokban a többszálas, alacsonyabb órajelű rokonait.

  Általános X86 feladatokban pedig - pláne a LGA2011-es termékek szerepeltetése esetén - szerintem nehéz lesz a 7700K-t azonos erejű processzorként kihozni, ha sikerül az AMD-nek kezdésnél hozni az i7 5960X szintjét.

  Viszont azt belátom, hogy ahhoz a zászlóshajót be kéne legalább a 6800K környékére/fölé árazni ($500?), hogy a LGA2011-es cuccok szereplését kierőltesse a cég a tesztekben. Utána meg lehetne jönni az alacsonyabb órajelű variánsokkal $300 környékére.

 • leviske

  veterán

  Igazából a 6900K teljesítményét általánosságban én nem várnám az első generációs Zen-től, de ha turbóval meglesz a 3,5GHz akkor az i7 5960X eredményeit elvileg reális közelítésnek lehet hozzá venni.

 • leviske

  veterán

  Nem tudom, szerintem az AMD részéről instant bukta, ha a 7700K-t jelölik ki ellenfélnek. A 4 és 6 magosoknak kéne azzal a processzorral foglalkoznia, nem a 8 magos full chipeknek.

 • leviske

  veterán

  Nem az a lényeg, hogy a 7700K ne szerepeljen a tesztekben, hanem az, hogy az órajelekben sokkal közelebb lévő 6900K/6850K ott legyen. Mivel egészen más visszhangja van annak, hogy "jaj, az AMD zászlóshajót megint el tudja fenekelni az Intel egyik középpályása is", mint annak, hogy "az AMD visszatért a HEDT piacra és csak a $1700-os csúcsmodell van komolyabb távolságra".

  Márpedig egy $300 körüli processzor mellé pl az Anandtech/Legitreview/Tomshardware biztos nem fog berakni $800+ árú konkurens termékeket. Magyar oldalak közül pedig ugye a Prohardver-en sem divat azért összeszedni innen-onnan egy csúcs terméket is, hogy egy középkategóriás árazású termékkel összemérjék.

  Ezért lenne célszerű két kezdő termék esetében az erősebbet bátrabban árazni és max a gyengébbel próbálni piacot hódítani.

 • leviske

  veterán

  Erről kinek mi a véleménye? Szerintem érdekes elképzelés (bár a HSA is az volt). Szerverekben egy elég erős teljesítményfokozó lehet, általános felhasználásában viszont nem tudom mennyire érződne a hatása.

 • leviske

  veterán

  de, csak az az egyetem dolgozik rajta így gondoltam kapják ők a látogatottságot. :DDD

 • leviske

  veterán

  Nagyjából az erősebb i3-ak árában ($140-160) lehet majd a 4/8-as Ryzen. Visznot ilyesmi kezdéskor valószínűleg nem jön.

  Teljesítményben nem tudom, hogy jön-e valaha is i3 színvonalra termék desktopra Zen alapon. Talán, ha rákap a cég a desktop 15W-os cuccok forgalmazására, de nagyobb az esélye, hogy a Bristol, Kaveri/Godavari és Vishera kifutásával valahol az i5 6600 teljesítménye környékén lesz a kínálat alja teljesítményben (desktop vonalon).

 • leviske

  veterán

  Meglátjuk. Nem vagyok biztos benne, hogy amennyiben a kihozatal nem kényszeríti ki, feltétlenül szükség volna egy 2/4-re tiltott Raven-re.

  (#200) Yutani: Miért kell? 10 éve az C2D E6750 teljesítménye minden játékosnak megfelelt. Ma egy, legalsó kategóriát jelentő Pentium G3250 is minden területen túlteljesíti.

  Az AMD pont azzal tudna vásárlókat szerezni és berúgni a PC-s eladásokat, ha sikerülne emelni a vásárlók által elvárható CPU-teljesítmény szinteket.

  (#201) letepem: Egyrészt a Ryzen bejelentése után nem tudjuk, hogy a SRx brand-e, vagy csak 3 processzort jelöltek vele.

  Másrészt az Intel i7 túl tág. Gyakorlatilag az eddig várható összes Ryzen termék beférne akkor a SR7-be.

  [ Szerkesztve ]

 • leviske

  veterán

  Aki i3-at akar venni, az nem a teljesítmény miatt teszi, hanem az ár miatt. Árban meg tudtommal -mint írtam nagyjából 3x- oda várható a 4/8-as variáns. Persze míg nem jelent meg, nem beszélhetünk árról, de ha meglépik, akkor az i5 tetejét viszik az i3 árába.

 • leviske

  veterán

  Miért lenne furcsa? Az se furcsa, hogy 1 magos már nincs a piacon. A 15W-os TDP-t meg már az AMD a Carrizo-val meglépte 4 szálon 28nm-en. Én hiszek abban, hogy sikerülni fog 14nm FinFET mellett a 4/8-al is.

  Mindenesetre desktopról volt szó. :P

  (#206) Yutani: Ha visszaolvasol a másik topikban, akkor a szemét közt megtalálod, hogy a csúcs 8/16 $500-ra, a kisebbik 8/16 $350-ra, a 6/12 variáns $250-ra, míg a 4/8 $150-ra várható. Az a $100 meg valójában alsó hangon $117 és 160-ig felmegy. Ez mind a 4. mind a 6. i3 generációnál így volt.

  [ Szerkesztve ]

 • leviske

  veterán

  Ha CCX-enként lehet csak letiltani, akkor viszont a Raven Ridge-ből és Gray Hawk-ból is kár 2/4-es variánst várni az i3-ak ellen, így az eredeti megállapítás áll.

  Viszont, ha abból indulunk ki, hogy a design azért a Haswell-el komoly rokonságot mutat és a Haswell-E esetében volt 6/12-es és 8/16-os változat, én nem zárnám ki, hogy lesz 6magos verzió. Elvégre itt azért autonóm magokról beszélünk, nem Bulldozer-féle modulokról.

 • leviske

  veterán

  Korábban az egyik belsős említette, hogy az AMD megoldása elég jó, szóval az SMT miatt nem feltétlen kell aggódni. Viszont a cégnek egyelőre az a dolga, hogy azt a képet alakítsa ki a Ryzen körül, hogy árkategóriájában ($150-500?) a legjobb választás. Ehhez pedig elsőre egy letisztult palettával kell előállnia. Kétlem, hogy a cache méret variálgatásába belemennének. A 4/8-as megoldás így is elég komoly gondban lesz, ha alacsony órajeleket kap, hiszen garantáltan megfogja tesztekben kapni a Kaby Lake-et ellenfélként.

 • leviske

  veterán

  Nem rég mutatott be egy X86-ot szimuláló ARM-es gépet a Microsoft egész egyszerűen azért, mert visszafelé kompatibilitás nélkül nem tudnak érvényesülni a piacon az Android hullámmal szemben. Innentől én annak sok alapját nem látom, hogy a Microsoft ahhoz asszisztálna, hogy saját magát végleg kigolyózza a piacról is.

  Az már egy elképzelhető dolog, hogy az Intel bizonyos utasításokat elhagyna és rábízná azok szimulálását a Windows-ra, de a szerver piacon komolyabb tényező Linux-os közösséget is fel kéne ilyesmire készíteni, ahogy az Apple-t is. A teljesen egyedi, Intel-exkluzív ISA-k fókuszba helyezéséhez kellene egy olyan fejlesztői háttér, amire támaszkodhat a cég. Amennyiben ez a Microsoft volna, a Redmondiakat semmi nem akadályozná meg abban, hogy az AMD exkluzív utasításkészleteit is támogassák. Viszont ilyesmi szerintem legkorábban 10 év múlva lehet életképes.

  Ráadásul az Intel elég veszélyes vizekre evezne azzal, ha az AMD-t szoftveres oldalról akarná megfogni. Elvégre pont ezen a területen erősödtek az elmúlt 10 évben. A HSA végett a cég valószínűleg hamarabb tudná elérni a fejlesztőket, vagy minimum kierőszakolni a Microsoft-ból, hogy ne hagyják ki Őket sem.

  [ Szerkesztve ]

 • leviske

  veterán

  Csak hogy itt is jelen legyen letepem kolléga linkje.

  Mivel az eddigi várakozások nem vetítettek előre túl magas órajeleket, ez így még bármit jelenthet. Amennyiben így a 4/8-as eltudná kapni az i7 4770K-t vagy a 4790K-t (utóbbihoz nagyon extrém változás kellett volna történjen az órajelek tekintetében), az egy nagyon izgalmas 2017-es évet vetítene előre.

  Viszont amennyiben még a korábbi revízió tesztje futott a NH eseményen és így is tudtak olyan példányt kitenni a 6900K ellen, ami fel tudta venni a versenyt, abban az esetben ez mindenképp egy pozitív fordulat. Ebben az esetben lehet esélyük közelebb lőni teljesítményben a 6900K-hoz az $500 körüli példány teljesítményt.

 • leviske

  veterán

  Így, hogy Fiery is úgy áll hozzá, hogy a B1 revízióval az 5GHz léggel lehetséges, már én is reménykedem benne, hogy a letiltott magokkal érkező variánsok komolyabb órajeleket kapnak.

  Kíváncsi vagyok, hogy a 4 magos verziónak tudnak-e olyan órajeleket adni, amit a Kaby Lake kapott.

 • leviske

  veterán

  Ahhoz képest, hogy az előző rev esetében még küzdöttek a 3GHz felett maradásért, ezek fantasztikus órajelek. Viszont van egy olyan rossz érzésem, hogy ezek kihatással lesznek a korábban pletykált árazás megvalósulására is.

  Ezekkel az órajelekkel már bőven versenyképesek lehetnek akkor is, ha a 8/16-osok mind $400 fölé jönnek.

 • leviske

  veterán

  Amennyiben az i7 5775C eredményeiből indulunk ki, akkor a HBM (és annak mérete) még egy lehetséges evolúciós irány lehet az AMD számára. Ahogy az is, ha sikerülne a HSA-ból végre előnyt is kicsikarni pár alkalmazás alatt az APU-kkal.

  Szóval nekik azért nem feltétlen csak az X86-os teljesítmény növelése a lényeg.

 • leviske

  veterán

  Őszintén szólva én konkrétan a HSA kapcsán inkább arra számítok, hogy csendben eltűnik (ahogy Abu is lassacskán elhallgatott a témában). Arra tökéletes volt a projekt, hogy kijelöljön egy fejlesztési irányt, de véleményem szerint a Google és a Microsoft idővel előáll a saját kontrolljukon belül eső variánsaival.

  A Microsoft esetében eleve valami ilyesmi formában tudom elképzelni azt, hogy ARM lapkán tudtak futtatni X86-os rendszert. Persze ez még nem heterogén számítás, szimpla X86 emuláció, de azon a szoftveres alapon szvsz megoldható volna ez is. Pláne, hogy a C++AMP is igazából a heterogén irányba tekintget, ha jól tudom. Redmond elég nagy ahhoz, hogy amennyiben átállnának alkalmas területeken a heterogén számítások támogatására, akkor abban kénytelen volna a piac lekövetni, szabvány szinten.

  [ Szerkesztve ]

 • leviske

  veterán

  Mostanra azért már látható, hogy a Kaveri a GCN1-hez hasonlóan egy demo termék volt. Kitapasztalták vele a szűk keresztmetszeteket és annak megfelelően fogtak bele a folytatás tervezésébe. A kérdés már csak az, hogy a GCN1-el megalapozott Mantle súlyával összemérhető lesz-e a Kaveri-vel megalapozott HSA 1.1.

  Szóval én magát az elképzelést nem tartom halottnak. Viszont egyetlen trenddiktáló cég sincs az alapítvány mögött. Sikeres nézetváltás ebből csak akkor lehet, ha a Google és/vagy a Microsoft (ami mögött már kötelező jelleggel ott állna az Intel és az nVidia is) előáll egy saját elképzeléssel.

  (#229) Petykemano: Számokban inkább az a gond, hogy a HSA1.0 full támogatása csak GCN4 alapú IGP esetén adott. Az ilyen APU-knak a piaci penetrációja meg a "hallottam olyan emberről, aki ismer olyat, aki látott már Carrizo/Bristol tulajt" szinten áll. Ráadásul az nVidia és Intel nélkül kapásból halott az egész.

  Szóval desktopon muszáj lesz, hogy ezt a Microsoft vegye kézbe. Mobilon viszont elméletileg a Google csak HSA alapon engedélyezte a gyártóknak az OpenCL támogatást. Szóval ők nem idegenkednek tőle és Androidon idővel lehet is belőle valami. Viszont hosszabb távon a RenderScript érdeke, hogy a Google saját megoldással álljon elő a HSA helyett.

  [ Szerkesztve ]

 • leviske

  veterán

  HSA = Heterogeneous System Architecture

  Miután meglévő utasításkészletekben a CPU-k teljesítménynövelése lelassulóban van, be akarják fogni a GPU-kat is, amiknek a teljesítménye még dinamikusan növekszik generációnként.
  Mikor egy program vegyesen a CPU-t és a GPU-t is használja a számítások elvégzésére, azt nevezzük "heterogén" számítás módnak. Ebbe az irányba elindult a Microsoft is a ~DirectCompute-al és a ~C++AMP-vel, az nVidia is a ~CUDA-val, a Khronos is az OpenCL-el és a Google is a RenderScript-tel. Az AMD az OpenCL (és DirektCompute) mögé állt be teljes vállszélességgel, viszont hamar kiderült, hogy nem olyan könnyű a helyzet, mint amilyennek látszik. -> Megfelelő hardver kell, azt is lehetőleg szabványos alapon.

  Ez a szabvány a HSA, az 1.0/1.1 verziók meg kb úgy értelmezhetők, mint a DirectX esetében a 9/10/11. Egy szimpla követelményrendszer a hardver irányába. Amennyiben valami változik/bővül, jön az új verziószám.

  Persze nyugodtan javítson ki valaki, ha hülyeséget írok. Biológus vagyok, nem informatikus. :DDD

Hozzászólok Aktív témák