Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Simid

  aktív tag

  Ezt nem igazán tudom hova tenni. Mikor fog megjelenni ez az NX? Nem lehet hogy Zen alapú lesz a CPU rész? Ha 14 nanon készül akkor mi értelme lenne korábbi uarchot átvinni erre a processre ha már van újabb?

  Szerk.: Most nézem graphics cardot írnak. Létezik, hogy nem APU lesz?

  [ Szerkesztve ]

 • Simid

  aktív tag

  Ezért nem tudom hova tenni, mert jövő tavaszig nem igen lesz Zen APU. Viszont nem gondolnám, hogy APUn kívül más szoba jöhetne manapság egy konzolban. De ha már polaris és 14nm akkor XV vagy cats sem nagyon jöhet szóba.
  Furcsa, hogy még találgatásokat sem láttam mi lehet a polaris mellett.

 • Simid

  aktív tag

  Igen, nagyjából én is ezekre jutottam. A hírben ugyanakkor 14nm és polaris van megemlítve. Ha így van akkor vagy nem APU lesz vagy átvittek 14 nanora valami korábbi fejlesztést. Mindkettő elég meglepő lenne.

 • Simid

  aktív tag

  Azért egy meglévő architektúrát nem olyan egyszerű átdobni más processre. 28-14nm elég nagy ugrás, visszafele meg aztán pláne nem fog menni. Ha polaris-t 14nanora lett tervezve akkor az még részleteiben sem fog jönni 28nm-en.
  Szóval vagy nem APU és tényleg ilyen PC szerű lesz (ami jó nagy fail egy konzolnál...) vagy nem 14nano vagy nem idén jön. :D

  Valdez: Azt még el tudnám képzeli, hogy ha amúgy is kellett egy Nintendos megrendeléshez akkor átrakták XV 14nanóra és Bristol is ezen jön. Erre viszont Abu azt írta nem jöhet azon, mert nincs kész a HDL 14nm FinFetre. Na de a Polaris akkor, hogy készül? Ha annak jó a HPL akkor egy kisebb APUnak miért ne lenne jó?

  [ Szerkesztve ]

 • Simid

  aktív tag

  Pont ezért gondolom, hogy polaris nehezen lesz az NXben ha az idén jelenik meg. Nem vagyok ebben járatos, de tudtommal egy konzolhoz jóval a megjelenés előtt már kész fejlesztői kitek kellenek. Amihez meg a véglegeshez nagyon hasonló hardver.
  Mindegy is, kár ezen rugózni, szerintem kamu a hír.

  (#40) Petykemano: Erről van szó! Ebből az AMD jelenlegi helyzetét nézve 1. és 5. ami reális. Egy XV+Poláris(szerű) megoldás esetében meg devkithez lehetne nagyon hasonló 28nanos Carizzo szerű hardvert adni, a megjelenésre meg jönne a 14nanos alacsonyabb fogyasztással magasabb órajel stb. (ez lehet hülyeség így, nem tudom).

  [ Szerkesztve ]

 • Simid

  aktív tag

  Érthető és jogos is amit írsz, csak valahogy itt is más az elmélet és a gyakorlat. Jól hangzik, hogy hozzáértő emberek szakmai keretek közt megvitatják a dolgokat, de a valóság az, hogy a szakik egymásközt sosem elemezgettek ott. A topik amióta csak követem arról szólt, hogy kevésbé hozzáértők találgatásait, számolagatásait, félreértelmezéseit javítják ki vagy véleményezik. Ha megnézed például az említett AIDA fejlesztők hozzászólásait, az igazán értékesek szinte mind reakciók az ilyen kevésbé kompetens megnyilvánulásokra vagy szimpla válaszok az olyan laikus érdeklődők kérdéseire mint amilyen én is vagyok. Ezért is kedvelem nagyon az olyan emberek hozzászólásait, mint Fiery. Mert tudom hogy nem vaktába beszél mégis veszi a fáradságot, hogy magyarázzon olyan dolgokat is amiről esetleg már többször volt szó korábban és az ő szemszögéből talán triviális.
  Ezzel szembe a topicgazda mit tett hozzá a fórumhoz? Gúnyos, fenyegetőzős, kioktató hozzászólások között nagyritkán belinkel valamit....

  A vadhajtások és eltévelygések kezelésére meg bőven elég lett volna az is, amit pl te is csináltál párszor: röviden rámutatni miért értelmetlen a felvetés vagy miért nem oda való a téma. Számomra ezek a hozzászólások is érdekesek voltak sokszor.

  letepem: Teljesen egyetértek! :R

  [ Szerkesztve ]

 • Simid

  aktív tag

  Nem nagyon értem ezt a számolást.
  Tudjuk hány magos ES ez? Azt lehet tudni Aots hány magig skálázódik?
  Ha 4c/8t akkor 22%-kal alacsonyabb órajelen kb 13%-kal lassabb mint a Haswell -> Elég jó!
  Ha 8c/16t akkor meg kérdés a skálázódás, de akár az is lehet, hogy -> Nagyon gyenge!

 • Simid

  aktív tag

  Azt vedd bele, hogy ezek átlag eredmények, tehát benne vannak gondolom olyan programok amik 1-2 szálat terhelnek csak és ilyenkor pl a 6900K 4Ghz-ig tud turbózni. Szóval ennyit illene a Summit ridgenek is elérni, különben az összegző grafikonokon (ami alapján a legtöbben besorolják) nem fog olyan jól mutatni, hiába lesz hasonlóan erős munkára.
  Illetve az erősebb APUknál is kulcsfontosságú lesz az órajel.

  [ Szerkesztve ]

 • Simid

  aktív tag

  Biztos vagyok benne, hogy az AMD nem fogja a 7700K-t kijelölni. A BW-Evel lesz leginkább összevetve, de ez azért nem csak az AMD-től függ. Azért tudnak elég furcsa összevetéseket csinálni a marketing anyagokban. (Bristol vs i5, 2xRX480 vs GTX1080 stb)

 • Simid

  aktív tag

  A Raven ridge alapú APUkból tuti lesz i3 ellen valami, tekintve hogy a legerősebb a legjobb esetben is a skylake i7 ellen mehet (de inkább i5 lesz az). Persze ez még valószínűleg több mint egy év mire vágott RR APUt kapunk desktopra. Addig nyilván próbálják elszórni a Bristolt.

  [ Szerkesztve ]

 • Simid

  aktív tag

  Ha csak nincs architektúrális akadálya akkor elég furcsa lenne ha nem lenne tiltott verzió. De szerintem később még natív két magos lapka is lesz. Különben elég nehezen fogják felvenni a versenyt mobil fronton. Ott még intel sem ad 15W-on négy magot. Nem tudom AMDnek erősebb IGP-vel és feltehetőleg kevésbé jó processel miért menne.

 • Simid

  aktív tag

  Szerintem asztali RR csak a felsőkategóriás Ryzen 2000-ek megjelenése után lesz. Mivel a 2000 szériába tartoznak (legalábbis a mobil verziók elnevezése alapján), így nem hiszem, hogy az alsóbb szegmenssel indítanának. Meg amúgy is úgy tűnik, hogy a gyártókapacitás szűkös. Amíg nem tudnak eleget gyártani mobil fronton addig nincs okuk sietni vele.

 • Simid

  aktív tag

  "Please note that actual wafer starts per month (WSPM) output of a fab depends on multiple factors, including process technologies used. As a result, all the WSPM capacity numbers are relative and may not reflect actual performance. Keep in mind, that as foundries and IDMs increase usage of multi-patterning techniques, their effective WSPM output drops as wafers spend more time in the cleanroom. Hence, to keep the wafer starts per month capacity, chipmakers need to add equipment (which may, or may not, involve physical expansion of the cleanroom space)." by Anandtech

  Gondolom ez lehet az oka.

 • Simid

  aktív tag

  Érdemes elolvasni a hozzászólásokat, látszik, hogy a srác hozzáköltött dolgokat ("It is only my assumption based on what has been said about Kaby Lake clock levels.") Azt sem tudja, hogy tényleges tesztpéldányok alapján csiripelt-e a 'kismadár'.

  Gondolom amit ő hallott az csak a KL szintű órajelekre és az annál 2-3%-kal nagyobb IPC-re vonatkozik (ami mellesleg szerintem teljesen hihető és elfogadható adat lenne). Az utolsó sor a konkrét adatokkal csak az ő tippje ezen infok alapján, legalábbis a kérdőjel erre utal.

  A 7nm node várható javulásairól meg annyit, hogy ezek az adatok amik a diákon szerepelnek csak speciális feltételek mellett valósulnak meg. Például a 2X power efficiency gondolom csak a feszültség/órajel görbe egy optimális pontján lesz igaz és mondjuk csak SRAM cellák esetében. A szerver CPU-kat próbálják erre a pontra belőni; kiindulva a 64 magos EPYC pletykából ez akár meg is lehet.
  Az IPC javulást meg úgyis architektúrából kell hozni, itt szerintem teljesen reális, hogy az első nagyobb fejlesztés hoz 8-10% pluszt.

 • Simid

  aktív tag

  Ennek az eDRAM-nak mi lenne a funkciója amúgy? Értem én, hogy L4 cache, de miért érné meg ez egy CPU-nál? (Laikusként kérdezem, tényleg nem tudom)

  A zeppelinhez képest nem csak a redundanciát kell szerintem figyelembe venni, hanem azt is, hogy ez egy jóval bonyolultabb IF, ami már 8 chipet képes összekötni. Gondolom ez nem kis különbség a korábbihoz képest.

 • Simid

  aktív tag

  Oké, értem én, hogy úgy általában mi a gyorstárazás előnye. Akkor pontosítok kicsit: Mi értelme egy IF-en keresztül elérhető L4 cachenek ebben az esetben?
  Itt most lehet én értem félre az IF működését (illetve erről az új fajtáról nem sokat tudunk), de a probléma eddig az volt, hogy vagy a CCX saját cache-ben volt az adat vagy az IF-en keresztül kellett azt bekérnie, ahol viszont a többi CCX L3$ adataihoz is hozzáfér. Most ez annyit változott, hogy már a RAM hozzáférés is minden esetben IF-en keresztül történik, cserébe nagyobb a cache és szélesebb lett egy-egy IF link.
  Ebből nekem az jön le, hogy bármit is csinál az I/O die, azt IF-en érkező utasítások alapján csinálja. Egy itt elhelyezett nagyméretű cache is csak az IF-en keresztül lesz hozzáférhető és semmivel nem lesz gyorsabb mint egy másik CCX L3$-éhez való hozzáférés. Akkor viszont felmerül a kérdés, hogy ha már több cachet szeretnének, akkor miért nem a CCX mellé rakják azt? Így legalább az adott CCX gyorsan érné el, de a többinek is gyorsabb lenne mint a RAM. Persze, értem én, hogy 7nm vs 14nm és SRAM vs eDRAM, szóval rohadt drága lenne. De az sem mellékes, hogy így legalább több die-on lenne elosztva egy hatalmas tömb helyett és ez viszont költség csökkentő tényező.
  Lehet pont ezért duplázták meg a magonkénti L3 mennyiségét, mert hasonló módon gondolkodtak.

  Ha jól értem, ti azt feltételezitek, hogy az I/O die-on keresztül elérni egy másik lapkát nem olyan közvetlen elérés mint most a zeppelin esetében, hanem valami két lépcsős folyamat (CCX-I/O majd I/O-CCX). Így valóban lenne értelme a két lépcső közé cachet rakni. Én viszont úgy képzeltem ezt (megintcsak laikusként, lehet teljesen hibásan), hogy az I/O die egy IF switch, hasonlóan mint az NVSwitch. Ebben az esetben az IF-en keresztül bármi elérhető közvetlenül és így késleltetés szempontjából az hogy I/O die-on lévő L4 vagy egy másik CCX L3-a, az tök mindegy.

 • Simid

  aktív tag

  "egyrészt a nagy L4-be prefetcher sokkal nagyobb szeleteket tud betölteni mint L3ba"
  Erről fogalmam sincs, szóval elhiszem. :B

  "másrészt így mind a 64 mag között lesz egy nagy közös cache, nem csak CCX páronként."
  Úgy tudom az első gennél is megosztott az L3. Fizikailag persze szét van szórva, de legalább az adott CCX gyorsan hozzáfér a saját szeletéhez.

  Hogy kicsit magam ellen is beszéljek. A több cache nyilván mindig jó, csak nem mindenhol éri meg. Az I/O die cachenek meg van az az előnye, hogy szabadon variálható a különböző termékkategóriákra. Desktopra/HEDT-re úgyis más I/O kell majd valószínűleg. Ha a CCX-ek mellé rakják nincs meg ez a rugalmasság.

 • Simid

  aktív tag

  "zennél 2x8MB L3$ van
  Egyik CCX-től a másikig elég magas a késleltetés"

  Igen, ismerem ezt a grafikont. Pont ez az a rész amit nem értek. Ugye van egy 8MB-os rész ami gyorsan elérhető az adott CCX számára. Aztán van egy kevésbé gyorsan elérhető 8MB L3 (kvázi L4). És TR vagy EPYC esetében további 16/48MB L3 (kvázi L5) ami még ennél is lassabban elérhető.
  Az Intel esetében az eDRAM a die-on volt, így gyorsan elérhető volt. Ilyen a Rome esetében úgy néz ki nem lesz.

  Továbbra sem kétlem, hogy egy L4 cache nagyon hasznos lehet szerver környezetben, főleg így, hogy a RAM elérés már minden esetben IF-el összekötött I/O die-on történik. De ez semmit nem fog javítani azon a problémán amit ez a lépcsős grafikon mutat nekünk. Egyszerűen megnövelik annak a cachenek a méretét ami lassan (de a rendszer memóriánál még mindig sokkal gyorsabban) elérhető.

  Hogy röviden összefoglaljam, a közeli és gyorsan elérhető L3 hiányát nem lehet pótolni egy távoli és lassan elérhető L4-gyel. Gondolom ezért döntöttek a megnövelt L3 mellett.

  "Azért gondoljuk, hogy a CCX-ek közötti elérésben, adattranszferben valahol a memória közrejátszhat, beépülhet, mert az inter-CCX latency általában a mérésekben magasabb, mint a memory latency."

  Ez is megvan, de én úgy értelmeztem az előadásból, hogy ez nem fog változni a IF 2.0 esetében sem, csak szélesebb a link. Laikusként nézegetve az IF működését pl ezen leírás alapján nekem az jött le, hogy az SDF bár a mem órajelen üzemel a szinkronizáció miatt, de máskülönben független tőle. Ha ez nem így van és ténylegesen a rendszer memórián keresztül történik a kommunikáció, akkor máris értelmet nyer egy esetleges L4 cache.

 • Simid

  aktív tag

  "...meg lehet spórolni egy IF utat a másik processzorlapkához, feleződik a késleltetés... Ugye az eddigivel ellentétben az I/O lapkás megoldás annyiból fájó, hogy 2x kell átmenni az IF-en a másik oldalra."

  Na erre írtam azt korábban, hogy nem tudom honnan jön a feltételezés, hogy így működik. Kiindulva a korábban linkelt NVSwitch működéséből (ahol 16(!) GPU tud kommunikálni egymással, úgy hogy bármely kettő esetében elérhető a max sávszél és a min a késleltetés) itt sem tűnik lehetetlennek egy olyan összeköttetés kialakítása amiben két CCX (most feltételezem, hogy egy 8 magos die az egy CCX) ugyan olyan gyorsan éri el egymást mint bármi mást az I/O dieon belül, még úgyis, hogy egymással nincsenek közvetlenül összekötve. Fizikailag persze ez az ember benyomása, hogy ez két lépcsős folyamat, de az adat a vezetékben fénysebességgel megy szóval az a pár centi nem fog számítani, hogy die-on belül vagy kívül. :N
  Innentől meg csak topológia kérdése, hogy hogyan működik.
  (Mondjuk tényleg borítja az egész okoskodást, ha a lapkák még egymással is direkt összeköttetésben vannak.)

  "Mivel elvileg 64 MB L3 lenne egyenként mind a 8 lapkában, ezért legalább 512 MB-os L4 kell, hogy ez működhessen."
  Nekem az utolsó infóm (pletykák) az, hogy 256MB L3 van összesen tehát 32MB van egy lapkában.
  De még ez is brutál nagy lenne és kell hozzá ugye egy nem kicsi vezérlő. Ez a legfőbb kételyem a nagyméretű L4 cache-sel kapcsolatban. 8 DDR4 vezérlő, 128 PCI4.0 lane, fullos SB és egy felhizlalt IF van abba az I/O dieban, ha emellé még beraktak több száz MB L4 cachet akkor minden elismerésem nekik. :)

  [ Szerkesztve ]

 • Simid

  aktív tag

  Pedig ez is csak felesleges hypekeltés. Miért nem hiszünk inkább az AMDnek? Olyan szerintem még sosem volt, hogy direkt negítív irányba kamuztak volna. Már pedig azt elég világosan közölték, hogy a megjelenési sorrend EPYC-RYZEN-NAVI és még a Romera is csak annyit közöltek, hogy valamikor 2019. Akkor miért várunk itt januárban (meg mostmár decemberre...) bejelentést?

  Én legkorábban májusra várnék 7nm-es Ryzent. Ezt arra alapozom, hogy a 2000-s széria szerintem akár jöhetett volna hamarabb is, azért lett így időzítve, hogy fél úton legyen a ZEN1 és a ZEN2 között. Tehát 13 hónap legyen a generációk között. Akkor is max pár high-end SKU.

 • Simid

  aktív tag

  Fogalmam sincs, hogyan működik a gyártósorok átállítása egy másik dizájnra, de gondolom nem 2 hét. Arról sincs semmi infonk, hogy egyáltalán a yield, a gyártókapacitás vagy maga a termék véglegesítése (nem tape outra gondolok, hanem sorozatgyártásba kerülő steppingre) a szűk keresztmetszet. Lehet ha a világ összes gyártókapacitása a rendelkezésükre állna akkor sem tudnák előbb kiadni. Na meg ott van a kérdés, hogy egyáltalán ugyanazon a gyártósorokon készülnek-e a mobil lapkák mint a ZEN2.

 • Simid

  aktív tag

  Miért ennyire egyértelmű mindenki számára, hogy a külön I/O die érezhetően nagyobb késleltetést okoz? Próbáltam nemrégiben utánanézni az IF működésének és az elég világosan kiderült, hogy ha ZEN magokról van szó, akkor a a CCX-ek mindig IF-en keresztül csatlakoznak a többi részegységhez. legyen az IMC, PCIE vagy egy másik CCX. Így van ez a Zeppelin, a Raven Ridge, a Naples és a Rome esetében is. Miért nem mindegy, hogy a dieon belül van-e vezetékezve, vagy azon kívül, ha a sávszél ugyanaz? Az elektronok tudtommal fénysebességgel haladnak, szóval az a pár centi pikosecundumokban mérhető különbséget jelent csak.

  A TR esete azért nem jó példa itt, mert ott sem a távolság a gond, hanem az, hogy darabokban van az I/O és az azt kezelő fabric is. Tehát a fabric részeknek (SDF/SCF plane) kommunikálni kell egymással majd a hozzájuk tartozó CCX-szel. Becsapós, ha a fizikai kiépítést nézzük, mert abból valóban úgy tűnik, hogy az egyik lapka közvetlenül csatlakozik a másikhoz, de - az ábrák alapján amik az IF működését magyarázzák - a magok szintjén nem ez a helyzet.

  A Rome esetében nem tudni, hogy van, de elég valószínű, hogy azért van külön I/O die, hogy az egész egyben lehessen és azt azt összekötő fabric is egységes legyen. Gondolom ha a Ryzen esetében is külön lesz az I/O, akkor ugyan ez lesz a lényeg ott is.

  Mit gondolok rosszul?

 • Simid

  aktív tag

  Ez az első hihető pletyka szerintem. Bár a dátum eléggé korainak tűnik.

 • Simid

  aktív tag

  Nagyon szeretnéd látom ha menthető lenne a csatorna renoméja, de ez a hajó már elment (legalábbis a decemberi leak kapcsán). :)

  Ez egyértelműen az adored leak másolata. Hozzáadták a 10%-os árrésüket és átváltották saját valutára.
  Alsó hangon is 3 hónapra vagyunk a megjelenéstől. Tényleg elhiszi valaki, hogy egy szingapúri kisker teljes árlistát kap ennyivel előre? :)

  Legalább vették volna ki a listából leginkább hiteltelenítő Navi IGPs APUkat.... Azokról kb biztosan lehet tudni, hogy ebben a formában idén nem lesznek.

 • Simid

  aktív tag

  Válasz ERRE a hozzászólásra.

  "Ez a kiskapu neked is adott: ha nem pont annyi a frekvencia és nem pont annyi az ár, akkor máris mondhatod, hogy mekkora hazugság volt az egész, miközben egészen addig azzal érveltél, hogy cégek az utolsó pillanatig nem tudják maguk sem, hogy mivel fognak piacra lépni."
  Na akkor el is jutottunk a lényeghez! Ilyen esetben számomra egy több mint fél évvel a megjelenés előtt kiszivárgott AMDs tervezet pont annyit ér mint egy okosan megszerkesztett fake leak. Pont azért mert utólag nem igazán lehet küldönbséget tenni a kettő között. Ha egy belsős info is annyit változhat fél év alatt, hogy kb semmi nem pont úgy lesz, akkor engem nem érdekel, hogy amúgy igaz-e vagy sem. Hangsúlyozom, hogy ez az ilyen esetekre vonatkozik, amikor pontos árakat meg spect közölnek ennyivel előre.

  Korrekt, hogy leírtad amiket kértem! :R A kiegészítésekkel is egyet tudok érteni. Most már csak az a kérdés, hogy ebből mi nem volt ismert tavaly amikor az ominózus Adored videó megjelent? Kb csak a megjelenési dátum, de azt is belehetett volna lőni, hogy legkorábban tavasz. Ezért érthetetlen számomra, hogy az amúgy elég precíz, részletes és AMDs nyilatkozatokat rendszeresen idéző/elemző Jim miért nem említette meg a videójában, hogy amúgy a leak számos ponton ellentmond mindannak amit az AMD kommunikált vagy a korábbi gyakorlatnak. Szerinted miért nem tette? (tudom, később a magyarázkodós videóben már előjöttek ezek is...)

  Még annyit, hogy szerintem jelenleg több okból is okos húzás lenne az AMD szemszögéből ha kezdetben csak 12 magig mennének el. Persze ezt kizárólag a cég szempontjából gondolom, nem felhasználói szempontból.

 • Simid

  aktív tag

  "Pont ennek nincsen szerintem értelme.
  Miért adnának egy 250$-ért -ennyi most a 2600X- egy nyolc magos ZEN2-t, ami a 9900K-val van pariban."

  Valahogy ez az érvelés nekem nagyon ismerős az elmúlt két évből. :)
  Az első széria megjelenésénél is sokan jöttek azzal, hogy ha 6800K teljesítményt tud, akkor nem fogják lényegesen olcsóbban adni. Aztán kevesebb mint fele volt az ára még a 1800X-nek is.
  De a 2700X esetében is ez volt mikor jöttek az első pletykák a $300-os árról.

  Persze a dolog itt most annyit változik, hogy ez lehet az első AMD proci széria tizenpár év után, ami minden szempontból jobb lehet(!) az Intel ajánlatánál. Illetve az sem mellékes, hogy mostanra a Ryzen mint márkanév is jelent valamit.

  Ezzel együtt is úgy gondolom, hogy az AMD-nek csak akkor érdemes emelni az árat (magszámra vetítve), ha kapacitás korlát miatt így is el tudják adni azt amit legyártanak (vagy mert annyira drága gyártani, hogy csak így éri meg...). Ha van elég kapacitás, akkor alacsony árakkal kell küzdeniük mostmár nem csak az Intel mindshare-rel, hanem saját korábbi kiváló ár/érték arányú ajánlataikkal is.

 • Simid

  aktív tag

  Szerintem egyszerűen a chipletes sakkozásból adódik ez a bizonytalanság. Ezt most pozitív értelembe írom (AMD szemszögből), mert a megjelenés előtt sokkal tovább várhatnak ki és variálhatnak még akkor is, amikor egy monolitikus felépítés esetében már erre nem lenne lehetőség.

  A hír kapcsán itt leírtam az elméletem.

  [ Szerkesztve ]

 • Simid

  aktív tag

  A pozitív megvilágítást én itt csak arra értettem, hogy a chiplet nyújtotta nagyobb mozgástér a külső szemlélő számára bizonytalanságot vagy kapkodást sugallhat. Lisa Su szerintem az év elején még azért nem mondta ki, hogy lesz 16 magos Ryzen mert élni akartak azzal a lehetőséggel, hogy erről csak később döntsenek és nem azért, mert ez volt a B terv ha gyászosak az órajelek.

  Persze ez csak tippelgetés részemről is. Nem azt zárom ki, hogy rosszabbak lehetnek az órajelek mint várták, hanem azt kétlem, hogy ezen múlna részükről a 16 magos verzió.

  A GloFo-val kapcsolatban nem mondanám tökölésnek, akkor sem ha tényleg ők a szűk keresztmetszet. Egyszerűen csak lehet, hogy nem megoldható részükről, hogy gyorsan átállítsák a gyártósorokat más termékekről IO die gyártásra.

  Egy teljesen légből kapott példa:
  Korábban teljesen logikusnak tűnhetett, hogy minden fullos 8 magos chiplet menjen EPYC-be meg TR-be mert ott hoz a legtöbb profitot, a desktopot meg elindítják 6-12 magos darabbokkal a hibás, de még használható chipletekből összerakva.
  De ha a Rome esetében olyan megrendelések jöttek be az utóbbi időben, amik elsősorban az olcsóbb kevesebb magos, de körítés szempontjából verhetetlen (PCIE4.0, brutál cache, 8 csatornás mem., CCIX stb.) SKU-kra mutattak igényt, akkor pont az lenne a logikus lépés amit most látunk. Csúsztatják a TR-t így az I/O die mehet EPYC-be, a jobban sikerült 8 magos chipleteket pedig bevetik mainstream vonalon és jöhet a 16 mag. Cserébe a 6-8 magos verziókat (már azokat amik 2+1 die-ból épültek volna fel) szintén csúsztatják és a CPU chipletek mehetnek EPYC-be, a Matisse I/O meg ugyanúgy fel lesz használva csak 16 magos kiszerelésben, nagyobb profittal.
  Most persze nem állítom, hogy ennek bármi köze lenne a valósághoz. Csak azt szeretném érzékeltetni, hogy pont az ilyen legózás és utolsó pillanatos variálás lehetősége az egyik nagy előnye a chiplet felépítésnek.

  [ Szerkesztve ]

 • Simid

  aktív tag

  Azért adjunk már arra is némi esélyt, hogy az az álláspont igaz, ami Abu írt. Lehet tényleg a megnövekedett Rome kereslet miatt csúszik.

  Szerintem sem nyírja ki a TR-t egy 16 magos Ryzen 3000. Kevésbé lesz kelendő a mostani a széria az biztos, de a TR esetleges előnyei nem csak a magszámból adódnak.

 • Simid

  aktív tag

  Jajj hagyjuk pls ezt az Adored leaket (már megint)!
  Miről beszéltek egyáltalán? Hogy lehetett ez bármikor is valós terv?? Az APU SKU-k feltüntek nektek? Tényleg elhisszük, hogy 2018-ben (vagy akár 2017-ben) az AMD nem tudta, hogy milyen lapka tervezésében nem fogott bele? :D
  Már lassan másfél éve tudjuk hivatalos AMD diákról, hogy nem lesz asztali 7nm-es APU 2020 előtt (talán ha minden jól megy mobil széria lesz év végén).
  Világos, hogy minden leaket valószínűség alapon kell kezelni, csak nem mindegy hogy a leak közlője hogyan áll hozzá a dologhoz. Jimünk már az elején hangoztatta, hogy mennyire bízik a forrásában, aztán az első besülés (CES) után is erősködött, hogy jó az csak kicsit változott és tovább nyomatta a hülyeségeit. Ki az az idióta aki ezek után nem kérdőjelezi meg a forrást? Teljesen hiteltelen a srác.
  A legnyagyobb baj, hogy elindított egy nagyon rossz trendet. Minden jöttment leakelget összevissza már. A Moore's Law is dead, Creoteks és társaik egymásra licitálva vlogolgatnak a fantazmagóriákról.

 • Simid

  aktív tag

  A közelgő újdonságokról árulkodnak az AMD kiszivárgott útitervei

  "- Az az AMD dia, amire hivatkozol szintén leak volt. ( és belsős dia )"

  Mindenbe bele lehet kötni ha nagyon akarsz. Szerintem hatalmas különbség van egy hivatalos AMD rendezvényről kiszivárgott (igen nagy valószínűséggel hiteles) dia és egy Jim szupertitkos forrása alapján összedobott álomtáblázat között.
  Amúgy igazad van, leak volt. Itt már csak az a kérdés, hogy mi a francért adott valaki nagyobb valószínűséget az Adored leaknek mint az akkora már biztosra vehető AMD-s terveknek??

  -"- semmi sincs kőbe vésve. prioritások változhatnak, valamint nem várt problémák is sűrűn adódhatnak..."

  Itt miről beszélsz pontosan? Nem várt problémaként kiadnak egy chipet amit nem is kezdtek el tervezni vagy mi? Nincs olyan, hogy változnak a prioritások meg újratervezgetünk és hirtelen lesz a semmiből egy új dizájn ami addig nem volt. Ha 2019-ben az AMD 7nm-es APU-t akart volna kiadni akkor az tuti, hogy rajta van a 2018 márciusi roadmapen. Ha előtte törölték az utitervből vagy csúsztatták, akkor meg tuti nincs ott egy 2018 végi leakben (már ha a leak valós terveket közöl ugye...). Szerintem ennyi!

  Szerk.: Még annyit tennék hozzá, hogy ezt nem ilyen utólag okoskodásnak szánom. Egyrészt inkább már hanyagolnám a témát. Másrészt ugyanezt többen is elmondtuk még a CES előtt. Csak ugye az ilyen véleményeken csúnyán átgázolt a hypetrain.... :)

  [ Szerkesztve ]

 • Simid

  aktív tag

  Sajnos sok szempontból elnagyolt a számolás (pl a tsmc-nek nyilván nem csak waffer eladásból van bevétele, a fejlesztési költségek is részben náluk csapódnak le). Viszont van egy tévedés benne, ami miatt amúgy is borul az egész számolgatás. A 29% HPC részarány nem a 7nm-re vonatkozik, hanem a TSMC összes bevételére. Annak csak egy töredéke az AMD.

 • Simid

  aktív tag

  "a várakozás mérő most 15%-nál tart ...
  AMD: ZEN3 architecture finished – expects 15% faster IPC"

  Az idézett szöveg alapján nem azt mondta Norrod, hogy a ZEN3 ennyit hoz majd, hanem hogy a ZEN2 többet - az AMD szerint 15% - hozott mint amit várni lehetett volna egy továbbfejlesztéstől. A ZEN3 viszont annyit fog hozni, amennyit egy teljesen új archtól várnánk.
  Persze ez még akár több is lehet mint amit a cikk sugall, de a lényeg, hogy a ZEN3 IPCről ennél konkrétabbat nem mondtak, a 15% egy félreértelmezés szerintem a guru3d-től.

 • Simid

  aktív tag

  Ez nem jelentheti azt, hogy csak az IOD más? Ez a 8 csatornás rengeteg PCIE lanet tartalmazó lapka amúgy is felesleges sokszor (TR, Embedded, kisebb EPYC SKUk). Lehet csak beujjítanak egy natív 4/6 csatornásat.

 • Simid

  aktív tag

  A K17-K19 váltásnak a Zen2-Zen3 között van vajon különösebb jelentősége? Például utal nagyobb architekturális módosításokra vagy egészen más logika szerint növekedik a számozás?

 • Simid

  aktív tag

  Ez elég furcsa. A következtetést nem igazán értem. Idén biztos elstartolnak a konzolok és akkor már év közepétől gyártani kell a chippeket. Hiába jön előtte a ZEN3, akkor sem értem, hogy miért lenne kevesebb a semi-custom bevétel mint most. Esetleg az lehet, hogy a kifizetések elcsúsznak időben és csak jóval a szállítás és értékesítés után kapja meg az AMD a jussát. A ZEN 3 meg biztos nem jön Q4 előtt, ha már az AMD is ekkora jelzi a roadmapen.

 • Simid

  aktív tag

  " A G vonal teljes elhagyása fájó pont a 4000-es sorozatban."

  Itt nem igazán értem mire gondolsz. Az APUk mindig csúszással jönnek asztali vonalon. Nyilván lesz majd a Renior asztalin is, ha majd elindul a Ryzen 4000 ott is.

 • Simid

  aktív tag

  Végülis igazuk van! Az intel már évek óra nem szivatja azzal a vásárlóit, hogy az újabb generációkkal elértéktelenítik a korábbi procikat...
  Azért jó nagy idióták dolgozhatnak ott, ha szerintük az, hogy kiadnak alsóbb kategóriás termékeket kevesebb maggal az elismerése annak, hogy nem kell a több mag. Mintha azt mondanák az Nvidia az GTX1650 kiadásával elismerte, hogy az RTX tévút volt.

Hozzászólok Aktív témák