Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Petykemano

  addikt

  Hát nagyon kiváncsi vagyok ezzel a topikkal kapcsolatban.

  Direkt ide írom már, nehogy szakmaiatlanságra és wishful thinkingre érzékeny Asztalos Úr és kékvérű társasága újra megszóljon. A topikgazdák szabályzata nem jogosítja fel arra, hogy a témát érintő találgatás, spekuláció és kőbevésett, tényszerű - assembly programozóktól, és CPU architektúra fejlesztőktől - származó hozzászólások között kényeskedve disztingváljon. A vonatkozó pont így szól:

  "A Topikgazda, a topikjára vonatkozólag sem állíthat fel szabályokat, nem módosíthatja a meglévőket, hatásköre csak a fórum alapelveinek, illetve ahol van ilyen, a moderátorok által a topikra előírt egyedi szabályok betartatására terjed ki."

  A TIR pedig így mutatja be a topikot:

  A topik az AMD következő, vagy éppen aktuális CPU mikroarchitektúráját boncolgatja. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.

  Nyilván nem értünk egyet azzal kapcsolatban, hogy mi az OFF. Asztalos Úr és társasága szerint ha valaki nem tényeket, hanem feltételezéseket, pletykákat, spekulációkat, esélylatolgatásokat közöl, offol. Holott elég tisztán fogalmaz a szabályzat azzal kapcsolatban, hogy mikor van beavatkozási lehetősége:

  II. Hozzászólás OFF-ba tétele
  1. OFF-ba azt teheted, ami teljes egészében, 100%-ban (nem 99%, 100%) OFF, nem tartozik a témához, de törölni azért nem kell, nem zavaró, nem felesleges. Tudom, hogy ez így nehezen megfogható szabály, a gyakorlatban majd kialakul, ha nem érzed át, inkább ne tegyél OFF-ba.

  Egyébként csak a miheztartás végett, a K10 topik gazdája nem tett OFFba olyan hozzászólást, amelyre a vonatkozó szabályzat nem hatalmazta fel. Csak modortalanul utálkozik a kevésbé kiművelt topiklátogatók hozzászólásain.

  Ez a párhuzamos topik addig lesz életképes, amíg megmarad a találgatós-pletykálgatós topiknak, ahol a fő szakmai topikon a guruk által bemutatott tényeken alapuló valós információkból kiindulva latolgatjuk az esélyeket. (Az még egyébként kérdéses számomra, hogy vajon az általában, vagy néha szakmailag elfogadott tényeket közlő, nem spekuláló, pletykákra nem alapozó felhasználóknak a fő szakmai topikban szabad-e ott találgatni, vagy a tényközlések után át kell jönniük ide következtetéseket levonni. Fiery például számos esetben keveredett bele, vagy válaszolt - normálisan - feldobott találgatós jellegű kérdésekre és maga is spekulált például a BR 14nm-en történő gyártásáról. Ezzel persze pont nem őt szeretném bántani, aki egyike volt azoknak, akikkel lehetett értelmesen beszélgetni, meg lehetett szólítani a szakmaiságát, anélkül, hogy leoltott volna)

  Szóval ez a topik szerintem addig és úgy fog tudni élni, amíg nem jönnek a "kinek mi a háttérképe" még OFF-abb posztok. Gyanítható, hogy ha ez így történne, akkor aki találgatni, pletykálkodni, hozzáértőktől kérdezni akarna, azok szépen vissza fognak szokni a fő szakmai topikra. (Ahol is a topikgazda élete hátra levő részét azzal töltené, hogy két agyvérzés közben visszaterelje a spekulálgató, kezüket a bilibe lógató senkiházi wccf olvasókat ide)

  Mindenesetre hajrá!

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Gcc patch van. A hozzáértők ebből spekulálnak blokk diagramokat

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  A TIRben ez van:

  A topik az AMD következő, vagy éppen aktuális CPU mikroarchitektúráját boncolgatja. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.

  Oldalt ez:
  Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.

  Az esélylatolgatás simán lefedi a Cinebench értékek boncolgatását különböző már megjelent architekturákon, amikből bizonyos következtetéseket le lehet vonni gondolván itt a +40% IPC-ss ábrára

  spekulál

  Továbbá a Carrizo megjelenésével, tehát amikor megjelentek a konkrét infók, direkt és tudatosan le is lett választva. MA már nem "Carrizo, Excavator, Zen" topik, mint mondjuk egy éve volt, ma már "Bristol Ridge, summit Ridge, Zen topik". Nyilván a Bristol Ridge megjelensével, amikor megjönnek a konkrét infók, az is le lesz választva.

  Tehát úgy fest, insider infók nélkül nem lehet előre beszélgetni - pletykákról, spekulálni, okoskodni - , mert azt nem bírja a topikgazda.
  És nem lehet utólag se beszélgetni, mert annak a terméknek már van saját topikja.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Radeon találgatós topikból: polaris

  Feltétélezhetően finfet. Kiváncsi vagyok, a cpu excavator-e vagy jaguar (puma+) leszármazott?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Nem kizárt a zen se. Csak abból indultam ki, hogy a konzolok apuk, az meg még most év végére nem lesz kész. Nem tudom, hogy a mostani konzolok mennyit aknáznak ki abból, hogy Apuk. De annó arról volt szó, hogy pont az integrált igp, apu, közös címtér miatt nyerhetett az amd, mert ilyet szerettek volna. A nintendo meg nem pont azért az AMD-vel szerződött le, hogy könnyű legyen a portolás oda is? Hogy lehet-e nem apu, attól függ, mennyire gyúrtak, vagy gyúrnak majd rá a sony és Ms erre a jellegre. Bár az is igaz, hogy a közös memória hiányának problémáját (másolás) az openpowerben nvidia is az nvlinkkel (nagy sávszélesség, közös címzéssel transzparens látszat) igyekszik megoldani. Ha a a nxben a poláris kártya, akkor talán lehet a cpu zen. De akkor szólna a pletyka arról is, hogy mennyi a video memória, nem?
  Vagy idén meg se jelenik az nx, de én mintha 2016 végét olvastam volna

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Én is úgy látom, hogy néhány szuboptimális helyzet van, mindegyik tradeoffal:
  1) APU, 14nm, Polaris + XV => XV shrink?
  2) APU, 14nm, Polaris + Jaguar leszármazott shrink (Cheetah) => Egy harmadik architektúra fejlesztése párhuzamosan
  3) APU, 28nm, Polaris + Jaguar/XV => Polarist kell portolni 28nm-re
  4) APU, 14nm, Polaris + Zen => nem idén rajtol
  5) nem APU, 14nm Polaris + valamilyen CPU => Nem APU

  Ha abból indulok ki, hogy elvileg a Cat-core családot befejezték és az XV-t vetik be a Stoney RIdge-ben a Jaguar (Puma) magok helyett a korábbi Beema meg Mullins platformok szintjén, akkor szerintem a legtöbbet azzal nyernének, ha az XV shrinket lépték volna meg.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Önmagában egy ilyen deal szerintem nem dobta volna meg. A deal szólhatott egy saját x86 proci építéséhez kellő olcsó licenc szerzési lehetőségtől egészen addig, hogy az AMD IP-i kellően jók, fel is használják, de a kínaiak részt kívánnak venni a tervezés egészében, hogy egy cybertámadás esetén kiskapukat nem hagyó hardvert tudhassanak magukénak. Szerintem az AMD részvényárfolyamának emelkedése utóbbi reményének felcsillanásából eredezik. (Magyarul, hogy a zen elég jó ahhoz, hogy kína vegyen belőle)

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Természetesen ezekben igazad van. De semmi nem kötelezte a kínaiakat az x86 használatára. Bár ABU cikkében szó van róla, hogy mivel már most is kiterjedt a használata, ezért célszerű nem leváltani, de akár MIPS, vagy Arm processzorokban is gondolkodhatnának, mégis az x86-ot választották. Persze nehéz megítélni, mert az intel és a qualcomm is nyomakszik ilyen vegyesvállalatos megoldásokban eladni a portékájukat és nyilván a kínai vállalatok is versenyeznek: lehet, hogy ennek a kínai vállalatnak már csak az AMD maradt..

  De nem vagyok róla meggyőződve, hogy csak az x86-hoz való hozzáférés miatt választották volna az AMD-t, erre ahogy te is mondod, a VIA is jó lett volna. Hanem az AMD-nek tényleg lehet olyan portákája, amire a kínai vállalat érdemesnek tartja a közös vállalkozást elindítani. Én azt mondom, hogy szerintem a részvényárfolyam emelkedés nem a 300m egyszer + royalty bevételnek szól (pontosabban az ebből eddig ismert 300m-nak), hanem annak a percepciónak, hogy ez azért történt így mert az AMD-nek - a licencen kívül - volt mit (a Zen IP-t) áruba bocsájtani. Ez a percepció persze lehet téves.

  Mindenesetre akárhogy is volt, legyen úgy, hogy az AMD-nek sikerül megvetnie a lábát (pin) a kínai alaplapokban. :)

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  "For our dedicated video game platform business, Nintendo is currently developing a gaming platform codenamed “NX”
  with a brand-new concept. NX will be launched in March 2017 globally."

  (Nintendo)

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Nos, igen, engem azért meglep, hogy ennyire későn érkezik ahhoz képest, mióta pletykálnak róla. Az persze igaz, hogy ha ütőképes és nem low budget (<ps4) konzolt akarnak, akkor azzal be kell várni egy 28nm bulk -nál jobb gyártástechnológiát.

  Én is csodálkoztam, hogy alacsony érdemi információs tartalommal ment a csitcset dorga nélkül. Lehet, tényleg csak a spekulálás volt zavaró. Sajnos mostanában nem látott napvilágot olyan infó, amin elámulva belecsúszna az ember keze a bilibe

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  XBO: lehet. Ezt akkor még nem követtem nyomon.

  erre viszont emlékszem: Jan 24, 2011
  Release: 2011. október 12-én

  Azért ha tényleg 2016Q4-ben megjelenik a Zen, akkor az akkori 9 hónapos kérkedési időn már túl vagyunk. Persze nincs kőbe vésve, hogy 9 hónappal előtte már tízelni kell, sőt. Jobb is, ha inkább óvatosabbak és szerényebbek. Az AMD-től amúgy is mindenki többet vár. Nem önmagához képest, hanem mindenki máshoz képest. Legyen olyan jó, mint az Intel/Nvidia, de feleannyiért.

  Ha már az AMD-nek olyan szuper okos ACE, meg Command Processzor holmijai vannak a GPU-ban, azt vajon mennyire bonyolult megoldani, hogy egy CPU, ha találkozik egy utasítással, akkor azt - a fixfunkciós egységekhez hasonlóan - "magától" lepasszolja az IGP-nek?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Nehéz megítélni. A tapasztalatok alapján igazad van: folyton csúsznak, és idejekorán felheccelik a közönséget, majd a felheccelt várakozásokhoz mérten alulteljesítenek. Én látok azért némi javulást mióta Su a Ceo. Illetve hát majd kiderül még. De ha idén nyár elején elrajtol a polaris, akkor ez lehet az első nem túlheccelt termék rajtja.

  Ettől függetlenül lehet, hogy tényleg csak paper launch lesz idén. Kérdés, hogy számíthat-e ebben az, hogy vajon a desktop és szerver zen külön tervezés-e és/vagy más gyártósoron készül-e. Korábban voltak ilyen pletykák.

  Mire gondolsz, hogy a zen hátraarc? A CMT-n kívül?
  A zen SMT felépítése a HSA-hoz ideális. Ehhez elvi hardveres tekintetben egy energiahatékony igp kell és egy nagy egyszálas teljesítményű cpu. Persze lehet, hogy még sokáig nem lesz belőle semmi kézzelfogható.
  De a zen fpu-ja továbbra sem lesz olyan erős, mint az intel prociké. Jóval gyengébb lesz 256bites utasítások tekintetében, AVX/AVX2, és pont tegnap olvastam, hogy nem fog tudni Xop-t sem, amit pedig a carrizo igen. Nem hiszem, hogy ennek oka bénaság lenne. Szerintem továbbra is az a terv, hogy az igpre offloadolják a számításokat.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Summit Ridge 6-8 mag

  Vajon ha igaz, nem lesz túl nagy gap a 4 magos BR és a 6 magos zen között? (Persze igaz, hogy csak 1 év) Maradnak vajon a Visherák a piacon?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  @leviske, @stratova

  Igen, úgy értem, hogy a 6 magos ht nélküli zen, és a 4 magos Bristol közötti rés nem nagy e. Világos, hogy csak ezért nem éri meg 4magos zent gyártani, vagy 4 magosra letiltani. Csak ha muszáj, mert rossz. A vishera más volt, mert ha ott két hiba állt fenn, az simán érinthetett két modult, s mindkettőt le kellhetett tiltani.

  De ha az amd a hat magos ht nélküli zennel az i5 szintet akarja támadni, az azért még a mostani legerősebb visherák árszintjén van. Persze sokminden múlik az órajelen is. Egy 3ghz-es 6 magos zen lehet, hogy csak kevéssel gyorsabb, mint egy 8370.
  De a 4magos br és a 6magos zen közötti részt akkor is a visherának kell lefednie egy évig, mert nincs más.

  Kár, hogy nem lett kész tavaly a 22fdx, pont ideális lett volna erre a célra: Egy 8 magos 4+ghz-es excavator cpu, 200mm2 kiterjedéssel és árral, a dx12 alatt szépen teljesített volna. Ha nem jövőre érkezne a gyártástechnológia is, akkor Média ma sem lenne későn. De lehet, hogy túl magasra is tenné a lécet a Zennek is. 😃

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Én inkább az athlonra, és annak árazására gondoltam. $70-80-90, mint az "új" 845. A csúcs apuk ára valóban vetekszik a visherákkal. De más piac, nem? Aput az vesz, aki nem feltétlen akar dgput. Az Athlon szerintem a közepes kártyák lowend cpuja, de ide az igp inkább csak pénzkidobás. Szerintem ha a csúcs BR $180 is lesz, akkor se lesz helyettesítő terméke a jelenlegi 8370-nek, ami a hasonló árszegmens cpu-ja

  Ha igaz, akkor a zen nem is a mainstream i3-i5-i7 ellen megy, hanem az E széria által lefedett árszegmens ellenében. A mainstream termék majd a RR lesz, csak az még messze van. Most persze nincs más, de nem hiszem, hogy a summit ridge bemenne i5 alá.
  Én 150-160mm2-ről szóló találgatást olvastam. Legnagyobb a 200mm2 volt. Ez alapján akár be is mehetne, csak a brand értéke miatt nem biztos, hogy érdemes. Igazából az a baj, hogy az i5 szinten egy hatmagos zen és a 8 magos vishera között már nem sok különbség lenne.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Én is biztos hogy csak finfet lesz. Nincs idő az fdsoira.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Úgy rémlik, klaszterenként 8mb l3, vagyis akkor a 8magos 16mb.

  Különös, hogy a haswell desktop 177mm2 igpvel (ha nem is a legütősebbel) ehhez képest a haswell-e hogy lett duplája igp nélkül? Fura. Nem biztos, hogy azt kéne alapul venni. Olyan, mintha valójában 10 magos lett volna. (20mb l3)
  Ha ezt nézzük, és azt, h a haswell desktop mekkora volt igpvel, és nézzük azt is, hogy a zen kevesebb memóriavezérlővel és egxszerűbb fpuval jön, és hogy a 14lpp azért esetleg sűrűbb, mint az intel 22nm-e, akkor én nem tartom kizártnak, hogy bemenjen 200mm2 alá. A 150 talán kicsit tényleg túl.optimista.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Meglepődnék. Arról volt szó eddig, hogy klaszterenként 1 memóriavezérlő. Olvastán pár csatornaszámra vonatkozó tesztet és kifejezettem memóriasávszélesség-igényes taszkokon kívül nem sok haszna volt. Nem tudom, 16-32 magos környezetben mennnyit számít/drágít ha 4-8 helyett 8-16 csatorna lenne.

  Az persze igaz, hogy majd a raven esetén meg kell oldani, hogy 4 mag esetén is legyen 2 csatorna, és ha azt csak összelegózni akarják, akkor annak a 2 csatornának már benne kellene lennie a klaszterben. Vagy... Nagyon béna lenne, ha a raven hbm mellett külső ddr4-gyel csak 1 csatornán kommunikálna?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Ez igaz.
  De akkor tényleg kevés okkal lenne magyarázható, ha lenne +2 letiltott, am4-Ben nem elérhető meglepetéscsatorna, ahogy leviske írta példaként

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Tisztázzuk: én nem állítottam mást.
  Pont a kevesebb memóriavezérlőt hoztam fel példaként a lapkaméret találgatásakor, hogy emiatt is kevesebb lehet az intel E lapkáiból való kiindulás esetén. leviske dobta be #90-ben, hogy kérdés, hogy vajon fog-e tartalmazni meglepetéseket, mint pl a kaveri a +2 egyébként nem használt csatornájával. Én csak ezt kezdtem fejtegetni, hogy lehet-e értelme a 4 magos core complexet már eleve 2 csatornával tervezni úgy, hogy ezt végül csak szerveres környezetben és később a RR esetén használják majd. Szerintem nem, én nem várok ilyen meglepetést, lapkaméretet növelő holt terhet.

  (#94) leviske
  Valamilyen a 2 DDR4 csatornát kiegészítő memória megoldás 6, DCC esetén 8 CU felett indokolt. Egy ilyen megoldás biztosan fellövi egy ilyen APU árát a $250-350 magasságig, de persze gyönyörű teljesítményt fog tudni leadni. Amiért valóban indokolt a RR esetén a 2 csatorna az az, hogy biztos lesz HBM nélküli low end verzió is.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Az egyes piaci szegmensek határa egyre inkább összemosódik. A korábbi DIY kereslete nagyon szűk, helyette, vannak mini pck. Mi különböztet meg egy mini pct egy notitól? Vagy netbookot egy erős tablettől? A transformer most tablet v net/notebook?

  Lehet, hogy DIY formában 95-140w tdpvel nem lesz raven. És? Ennyi erővel már az összes apunak, amihez nincs véve dgpu semmi értelme atx házba most se.
  A lényeg, hogy ha különálló lapkaként nem is, de legrosszabb esetben AIO pc formában elérhető lesz hbmes raven konzumer áron. Ezt meg már csak igen kevés választja el a mobiltól.

  Szerintem nem lehet nagy különbség az erős hedt cpu-t vásárlók és azok között, akik egy kellően erős, de kicsi gépet szeretnének. Se a summit ridge, se a hbmes raven nem lehet mainstream (árazású)

  Én inkább akkor lennék csalódott, ha hbmes apu csak gamer notebookban, vagy firepro címkével lenne elérhető

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Az 50% uplift 15w-os tdp keretben értendők. A 65w-os desktop vonalon nincs dicsekvés

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  A 15w a lábjegyzetből derül ki.

  Thrawn volt olyan kedves és összeszedte a képeket. Nem akarom találgatással szétoffolni a komoly szakmai topikot, ezért itt kérdezem: szerintetek a pöttyözött vonallal határolt rész mi lehet? [link]

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Nem tudom megítélni:
  A kép nem tudom mennyire hivatalos.
  A kép felosztása nem tudom mennyire hivatalos, pontos, szakmai és helyes, vagyis igaz. Lehet hogy a pötyözött vonallal keretezett rész semmi.
  Ha a kérdés mindezek ellenére helyes és odaillő, akkor is válaszolni az tud szakmailag korrektül aki tudja a választ (nyilvánvalóan őt titoktartás kötheti), minden más tulajdonképpen csak találgatás bármennyire megalapozott is.

  Tudom, hogy kicsit cinikus voltam, de igyekszem betartani a kialakított rendet, hogy a konkrét infó nélküli találgatós beszélgetést itt folytassuk le.

  [ Szerkesztve ]

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  wowowow, merész kijelentések:

  " ZEN represents a hard-core reboot. Our sources quoted that the performance magnitude is very similar to when the K7 550 silicon came out, and pummeled Intel’s incumbent Pentium III by 30%, clock-per-clock – starting the second Megahertz wars. "

  Szerk :
  Párdon, nincs itt semmi látnivaló, csak theo valich...

  [ Szerkesztve ]

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Ez egy igen érdekes kép arra vonatkozólag, hogy milyen ipc-t kell hoznia a Zennek.

  Arról persze nem mond sokat, hogy milyen órajellel. 😃
  Tehát ha ivy ipct elér már tök jó, csak az órajelen múlik, ami persze sokat javult azóta.

  Vajon egy olyan node-on, amelyiken gpu és mobil csip könnyedén eléri a 2-2.8ghz-et, mennyire nehéz elérni a 4GHz -et?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Persze, hogy bonyolultabb. Különben már tudnánk. És különben nem szólnának viták róla. The stilt meg van győződve róla, hogy a 14llp mobil node, és alacsonyan van a sweet spot frekvencia, nagyon magas lesz a fogyasztásbeli ára az annál magasabb frekvenciának, ezért a zen esetén is olyan nagy különbséggel dolgozó turbóra kell számítani, mint a bristol ridge.
  Looncraz szerint viszont a low power csak azt jelenti, kevesebb feszültség kell ugyanakkora frekvenciához, ami ugyan végül az am3-hoz képest pl komolyabb terhelést fog tenni az alaplapi áramkörökre (áramerősség), de kevesebbet fog fogyasztani, ami jó. Az elérhető frekvencia pedig inkább azon múlik, mennyire gyorsan tud állapotot váltani a tarnzisztor, ebben pedig a finfet önmagában jó.

  És hát ott az élő példa is a maxwell, ami bizonyítja, hogy mennyire design kérdés az elérhető frekvencia, ezt a pascal tsmc ff+-on elért 2ghz-cel továbbviszi. Persze az még nem 4ghz, de pl ma olvastam, hogy el lehetne érni vele a 2.5ghz-et is, de az ezen a frekvencián termelődő hőmennyiség elvezetéséhez és leadásához túl kicsi a gp104.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  (#17027) lee56

  Steamroller FX szerintem két okból nem jött. Egyfelől azért, mert 28nm-re tervezték, de nem arra a 28nm-re, amin végül kijött. (A GF elkaszálta a 28nm-es SOI-t (valószínűleg PD SOI lett volna), így maradt a bulk), amin viszont nem érték el azt az órajelet, mint amit a 32nm hozott. Tehát hiába volt nagyobb IPC-je kicsit a Steamrollernek, azt elbukta órajelben. Szinte semmilyen előrelépést nem jelentett volna.

  Másrészt a szerverpiacon, ahol még inkább számít a throughput, a szoftverlicenceket magszámra árazták. És throughputban ámbátor ha versenyképes volt a Piledriver a korabeli i7-tel (És látjuk, hogy a DX12 megjelenésével a játékokban is szépen felzárkózott), de mivel az AMD 8 magosként árulta, ezért perf/$ messze alulmaradt a licencköltségek vonatkozásában, mint a 4 magos i7, ill xeon megfelelője.

  Steamroller és excavator fx persze azért nem készült, mert opteron se.

  Nyilvánvalö, hogy az előbbi licenc okból a zen akkor is jobb lesz, ha elméletben csinálnánk egy finfetre leshrinkelt 16 magos excavator cpu-t. Pedig annak a throughputja lehet, hogy még jobb is lenne.

  A HSa szerintem a B terv volt. Látták, hogy pár évig nem lesz versenyképes cpu a kezükben, ezért megpróbáltak előnyt faragni a gpu-ból. Nem öncélúam persze. A zen nem teszi zárójelbe a hsa-t, hiszen annak koclncepciójába nagyin jól illik az erős egyszálú végrehajtással rendelkező cpu. Az egész hpc törekvéseiknek ez a lényege.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Amiket olvasgattam a témában:
  - Állítólag AoTS nem feltétlenül helyesen jeleníti meg a tényleges órajelet
  Egy elég komoly vita alakult ki arról, hogy belinkeltek 6700(K) eredményeket, aminél 100CPU FPS eredményeket is mutattak, ami ugye jóval magasabb, mint a mostani ZenES CPU fps eredményei. Van aki azt mondta, hogy ez amiatt van, mert a DX12 képes kiaknázni az AVX2 utasításkészletet. Ugyanakkor ez nem látszott a skylake i5 eredményein.
  - Állítólag az AoTS 6 magig skálázódik jól. Utána 8 szálig még kicsit nő, de már nem jelentős. Ez nagyjából egybevág a DX12 6 szálig skálázódásának pletykájával. Ezzel együtt persze még mindig nem elhanyagolható az egyszálas teljesítmény.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Tartok tőle, hogy a Média majd olyan benchmarkokat és realworld alkalmazásokat fog igyekezni előkaparni, amiben épphogy nem csillog majd a SR.
  Míg eddig úgy teszteltek pl videokártyát, hogy jól belenyúltak a régi megoldásokba, mivelhogy most akarok játszani vele, nem jövőre, addig most majd Elő fog majd kerülni a legújabb cinebench és más 256bites utasításokat használó alkalmazások, mert hát nem a tegnapi programoknak vásárolok, hanem sok éves használatra. Eddig az volt a divat, hogy a legerősebb terméket a legerősebb termékkel hasonlítunk, teljesen mindegy, hogy egyébként 2-3-4-5-10x-szeres árkülönbség van. Most úgy dívik majd, hogy hát az azonos árfekvésű i7-7700k-val kell hasonlítani, olyan alkalmazásokban, amelyek használatára ilyen árfekvésben venni szoktak processzort. Mellékesen persze azokban a HEDT programokban versenyképes lenne, de nem tudja megverni a 8-10 magos intelt, a királyhoz ezért nem hasonlítjuk.
  Stb.

  Meg lesz a prohardver, a részrehajló.

  [ Szerkesztve ]

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Készséggel elhiszem, hogy vannak tudatos vásárlók is. De egyrészt szerintem mindenki befolyásolható, ha egy kicsit felületes, mert közvetlen (értsd forintosítható) érdeke nem fűződik hozzá. Másrészt Te is tudod, milyen fontos a királykategória. Én például szoktam teszteket olvasgatni úgy, hogy gyakorlatilag nincs a tesztesetek között általam játszott játék.

  De ez tényleg részletkérdés.
  szóval akkor 3,5-3,7Ghz? :D

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Mit gondolsz a napokban szárnyra kelt jayz xfx 480 gtr tesztről? Kamu? Vagy borzasztóan szerencsés válogatás? Vagy javított változat, rev2? 20nm-es print volt a polaris 14nm-en gyártva? Vagy a GF fejlődödött? Bíztató-e a zen órajeleire nézve, vagy épphogy összefügg azzal, hogy túl van a borzasztóan alacsony órajelen?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Ez ugyanaz?

  Engem a gcn hws/ace egységeire emlékeztetett.
  Egyetértek, hogy úgy hangzik, hogy ez a magszám skálázódási falát hivatott áttörni.

  Kíváncsi lennék, mennyi a határ jelenleg. Abu nem valami olyasmit mondott, hogy a xeon phi magszámát úgy lehetne már csak növelni, ha tovább tömné az Intel a magokat cache-sel?
  Mindenesetre nyilván nem véletlenül dolgozott ezen az Intel, tuti beleütköztek ebbe a phivel.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Kering egy pletyka hogy a következő utáni generációs Intel processzorokból az Intel ki fogja Vágni a régi utsításokat ezzel egyfelől megszüntetve a visszafelé kompatibilitást, másfelől - azt nem teljesen értem, hogy és miért - új speciális és exkluzív utasításkészletek bevezeésével egyúttal megakadályozná az AMD -t "Intel kompatibilis processzor" készítésében. (És hogy ehhez a Microsoft asszisztál pl azzal, hogy folyamatosan darabka a win32-És alkalmazásokat)

  Én azt nem értem, hogy ha szakít a visszafelé kompatibilitással, akkor minek megtartani az x86-ot?
  Vagy lehet-e ezt úgy csinálni, hogy ennek hatására csak nagyon régi programok ne működjenek csak?
  Valami ilyesmi is volt, hogy az avx3 tudná emulálni a kikerülő utasításokat...

  Mennyiben lehet ez igaz és ez vajon milyen hatással lesz az amdre néhány éven belül?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Nehéz megítélni.

  Egyrészt meg kell győzni egy felhasználói réteget, akiknek öregecskedő gépeik vannak, hogy de de maradj a PC vonalon, ne mondj le a PC-ről, frissítsd fel, használd. Nyilván lesznek, akiket meg lehet győzni azzal, hogy olcsón kapnak nagyon jót, másokat meg az PC formai átalakulásával lehet PC vásárlóként megtartani (Brix, Nuc, stb) De az egységesen elmondható, hogy a PC-ből, a PC fejlesztésből féllábbal már kintlevő emberek meggyőzése nem egyszerű.

  Másrészt van nagy halom ember, aki i3, i5, i7 gépekkel tevékenykedik, akik eddig egy magasabb szintnek örülnének ugyan, de annak költséget drágállották (i3 -> i5, i5->i7, i7 -> i7X). De továbbra is igaz, hogy kellően kedvezőnek kell lennie a többletteljesítményhez az árazásnak, hogy megérje váltani. Például ha nekem egy ivy i5 van, akkor nem biztos, hogy egy "csak" 4/8-as Ryzen-re való váltás előnye megéri a platformváltással járó költségeket még akkor se, ha egyébként a 4/8-as Ryzent azon az áron kapom meg, amennyiért csak 4/4 skylake i5-öt kaptam volna. Ezt persze embere válogatja, de mindenképpen fontos a jó, kedvező ajánlat ahhoz, hogy emberek milliói dobják el még egyébként jól szolgáló i szériás gépeiket.

  Harmadrészt ott vannak azok, akik mindenképp szeretnének nagyobb teljesítményt, de nem bármi áron. Talán ők a legkönnyebb menet. De a jó, versenyképes teljesítmény akkor is csak belépő szint jelenleg a komolyan vehetőség piacára.

  A kérdés az, hogy mi a cél.
  - Versenyképes termékekkel békés egymásmellett élés és közös küzdelem az X86-ot veszélyeztető törekvések ellen
  - Optimális profit
  - Intel megroppantása

  Szerintem ez utóbbi sem lehetetlen. Az AMD valószínűleg el tudná látni olyan mennyiségű termékkel a piacot, ami komolyan visszavetné az intel eladásait és árazását. Ez persze kockázatos és nyilván nem is menne egyik napról a másikra.

  Arra is gondolnia kell az AMD-nek, hogy ha jó olcsón teleszórja a piacot már az elején akkor azzal kicsit saját maga alatt is vágja a fát, hiszen akkor neki is fel lesz adva a lecke a következő évekre, hogy olyat kínáljon, amit meg is vesznek. TEhát szerintem valahol az optimális profitnál alacsonyabb, de részesedés és ár tekintetében az intelt nem teljesen "kifektető" árazásra lehet számítani. Igen, arra, hogy 8/16 $400 felett.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Elképzelésem sincs, hogy a HSA mennyire bonyolult. Nyilván átírni valamit mindig bonyolult, főleg ha még ki is kell találni, hogy a százmillió kódsorból mit lehetne inkább GPU-n futtatni. Kínkeserves refaktoring.
  De igen, ha mondjuk egy DX12-be és/vagy vulkan rálépne a HSA-ra, az komoly fegyvertény lehetne. De ehhez még hosszú és nehéz utat kellene bejárni. Abu sokat beszélt az IGP hasznosításáról, de úgy tűnik, hogy az intel IGP általános célú hasznosítása nem kellően megtérülő. Ezért mondom, hogy nem tudom, hogy HSA mennyire bonyolult, nem tudom, hogy ha nem intel IGP lenne (hanem GCN5), és/vagy az intel IGP HSA kompatibilis lenne, akkor más lenne-e a helyzet.
  De én is arra számítok, hogy a GCN-es APU-k komolynak mondható terjedésével a HSA erőre kaphat. Ez biztos, hogy még a következő néhány év zenéje. A konzolokon szerintem kb még csak most kezdik el ezt a fajta optimaizálási munkát.

  Az intelnél én egyébként azt vártam, hogy FPGA-kat fognak beépíteni - idővel - a desktop/mobil chipekbe is. Azt gondolnám, hogy FPGA-ra lehet építeni olyan intelligens, öntanulló dolgokat, hogy a CPU szépen beállítgatja az FPGA-kat arra,ahogy Te használod általában és akkor abban gyors lesz.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Hát szerintem ennek az lehet az oka, hogy a GPU-k tekintetében jelenleg az intel rendelkezik 70%-os piaci részesedéssel. A maradékon osztozik az AMD és az nvidia kb fele-fele arányban. Azt is tudjuk, hogy az nvidia 2/3 1/3 arányban viszi az asztali és mobil dgpu-k piacát. Tehát a 15%-15%-os teljes piaci részesedésből az AMD-nek a fele lehet dgpu, a többi IGP. Ebben persze benne vannak azok a beema, meg egyéb termékek is, amelyek nem HSA kompatibilisek. (Kérdés, hogy ebben benne vannak-e már a konzolok) Összességében tehát legjobb esetben is 2-3% szerintem. ha a teljes gpu részesedésben benne vannak a konzolok, akkor <1% a Kaveri, meg Carrizo, meg stb termék piaci részesedése, amire a HSA épülhetne.
  Nem csoda, hogy nem lett belőle semmi.

  Az ARM is HSA tag, Akár még onnan is érkezhet valami. Ez nagyban függ attól, hogy az ARM mikor érkezik el oda, hogy már nem egyszerű, nem olcsó az IPC és a frekvencia további növelése.

  De igen, nagy valószínűséggel nem lesz semmi, vagy nagyon nyögve-nyelve történhet bármi is 30-40%-os TAM nélkül.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Az AMD hozzáigazította az MSRP árcímkéket a valósághoz: Ryzen 1000 price cut

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Én nem hallottam.

  DE ha ennek a SMT letiltós gaming módnak van létjogosultsága, akkor az csak ütemezési-erőforráskiosztási hiba lehet. Az nyilvánvaló, hogy ha egy 8/16 magos/szálas proci esetén egy 9. programszálat kioszt egy nem terhelt szálra, akkor az akkor is SingleTread teljesítményt von el attól a procitól, amelyet a két szál megoszt, a throughput így nagyobb. Ennek akkor nem nagyon kéne problémának lennie, ha tényleg a 9. programszálat osztja ki, mert ha nincs 9. cpu szá, akkor egy olyan cpu szálra osztja, ami már futtat egy programszálat amúgy is. Probléma akkor van, ha a program/oprendszer nem tudja, hogy melyik cpu szál terhelésével okoz vagy nem okoz más programszál futásában lassulást, mert nem tudja, mely magok vannak szabadon.

  A magasabb órajelet meg egyáltalán nem értem. Ha nem futtat két szálat egy cpu mag, akkor most is tudna magasabb órajelet elérni. Az a hardveres ütemező valami, ami az egy cpu magon való két szál futtatását lehetővé teszi annyira korlátozna, vagy annyira sokat fogyasztana, hogy kiiktatásával magasabb órajelet lehet elérni? Ez érdekes koncepció.

  Threadrippernél egyébként már most is van ilyen, bár az nem az SMT-t tiltja, hanem ponthogy az ütemezést alakítja át úgy, hogy a a késleltetést minimalizálja a programszálak között.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Logikus, csak azt furcsállom, hogy a hardver képességei és a program igényei között nem az operációs rendszer közvetít, hanem kvázi ilyen "driveres hekkeléssel" kell kitrükközni, hogy a program ne kapjon szuboptimális erőforráskiosztást.
  Vagy: ezt az egészet közvetlenül a program intézi saját hatáskörben?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  IBM POWER9

  Érdekes fejlemények: ahelyett, hogy AMD EPYC-re váltanának inkább IBM POWER-re váltanak bizonyos cégek. Ennek az openpower az oka és az nvidia, vagy más?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  linus

  Én nem állítom, hogy jobb, mint az intel, de szerintem bizonyos alkalmazásokban legalábbis versenyképes.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  De durva. Sejtettem, hogy használják a régebbi gyártósorokat, de azt gondoltam, h 28, esetleg 40nm-nél régebbit PCbe nem.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Hát egyrészt én úgy emlékszem, hogy a haswell idején az intel kifejezetten kényszerített a partnereit jobb gyártástechnológián gyártani az alkatrészeket, hogy a platformfogyasztás csökkenjen a mobil gépeken. Nyilván persze asztali gépnél a 11W vagy 8W nem számít.

  Másrészt viszont azt gondoltam, hogy ahogy szabadul fel a cutting-edge-1 gyártástechnológia, úgy minden megy át eggyel újabbra néhány éven belül és a legutolsókra, legrégebbiekre az igény egyre csökken és azokat szüntetik is meg. Persze ez is évtizetes távlat, tudom, hogy 65, meg 90nm-en is zajlik még gyártás. Csak azt gondoltam, hogy egy vadiúj tervezésű chipset valamivel újabb gyártástechnilógián készül.

  mindegy egyébként. :)

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Hozzászólok Aktív témák