Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Agyasima

  senior tag

  Ismét a segítségeteket kérem. A szituáció a következő. A héten lejár a munkaszerződésem. És a múlt héten közölték velem, hogy nem is kívánják meghosszabbítani. (hogy mi ennek az oka, azt egy másik topikban már kifejtettem, csoda, hogy eddig húztam ennél a cégnél.)

  Viszont a főnökkel megbeszéltem, hogy hajlandó aláírni egy ajánlólevelet, ha megírom magamnak. (milyen rendes)

  Viszont még sosem csináltam, ilyet, és nem is nagyon ismerek olyan embert, aki tudná, hogy hogyan kell hozzákezdeni egy ilyenhez. Ráadásul amit neten találtam az ajánlólevélről, az édeskevés, ráadásul csak általánosságokat puffogtat, és atommarkting-szaga van. Magyarul használhatatlan.

  Amit szeretnék kérni:

  - Ha valaki(k) tudna ajánlólevél mintákat, vagy konkrét ajánlóleveleket dolumentum formájában a rendelkezésemre bocsátani, annak nagyon örülnék.

  - Mi az amit bele kell ebbe írni?

  Ha általánosságban szól a levél (tehát nem konkrét leendő/esetleges munkaadónak) hogy kell egyáltalán belekezdeni?

  - Milyen formai követelmények vannak?

  - illetőleg minden egyéb információ, ami az ajálnólevelekről szól, nagy örömöt tudna
  okozni.

  Előre is köszönök minden segítőkész hozzászólást!

  toledói csöcsparádé | ''Az ég kék volt, a szemed szürke, én zöldet hánytam...'' | Trutymó terror

 • bali79

  tag

  Szerintem semmilyen formai követelménye nincs, a legfontosabb, hogy minden érdemi információt tartalmazzon:
  -munkaadó adatai (elérhetősége!)
  -munkakör, feladatok leírása
  -munkában eltöltött idő
  -elégedettség kifejezése (nyugodtan ajnározhatod magad, persze kultúrált formában...) + egy pár szavas ajánlás

  Nyugodtan címezheted ''Ajánlólevél''nek, és kezdheted úgy, hogy X.Y. az ZZ cég részéről igazolom, hogy Agyasima elvtárs ekkor és ekkor itt és ezt dolgozta, munkáját precízen, nagy odaadással végezte stb. stb.

  Nem más ez kb., mint egy referenciaigazolás.

  Sok szerencsét!

  Mindenre van félmegoldás!

 • Agyasima

  senior tag

  esetleg, akit érdekel, az előzmények:

  Bővebben: link


  [szerk]

  Bali79 Köszi az infókat! ;) Valaki, valami mást megoszt-e még velem? :)

  [Szerkesztve]

  toledói csöcsparádé | ''Az ég kék volt, a szemed szürke, én zöldet hánytam...'' | Trutymó terror

 • Agyasima

  senior tag

  Köszönöm, Killerman! :)

  toledói csöcsparádé | ''Az ég kék volt, a szemed szürke, én zöldet hánytam...'' | Trutymó terror

 • _Hunter_

  őstag

  Mintát nem találtam de egy cikket ezzel kapcsolatban igen. Bekopiztam:

  Az ajánlólevél célja, hogy a vállalatok vezetői megfelelően tudjanak értékelni bennünket (mint potenciális alkalmazottakat), és mi a tudásuknak, szakképzettségüknek megfelelő munkahelyet találjunk.
  Mivel előfordulhat, hogy a jövendőbeli munkáltató referenciát kér, ezért célszerű lajstromot készíteni azokról a személyekről, akik ajánlóként szóba jöhetnek. Legyen néhány olyan ember neve a tarsolyunkban, akinek rálátása van tudásunkra, teljesítményünkre és eddigi munkánkra. Nem az a fontos, hogy sok nevet tartalmazzon e lista, hanem az, hogy ezek az emberek jól ismerjenek, és előre egyeztetett módon nyitottak legyenek a közreműködésre. Fontos, hogy ismertessük a jövendőbeli ajánlóval, hogy milyen munkát keresünk. Világosan magyarázzuk el neki, hogy mit szeretnénk csinálni, milyen ajánlólevelet írjon, mire fektessen hangsúlyt.

  Az ajánlólevélben szerepeljen az, hogy

  meddig dolgoztunk együtt;
  mi volt a felelősségi körünk a munkánk során;
  hogyan láttuk el a munkánkat;
  miért tart megfelelőnek az állás betöltésére.
  Szépet vagy igazat?

  Az ajánlólevél fontos támpontot nyújt a leendő munkaadó számára ahhoz, hogy felfigyeljen a bennünk rejlő lehetőségekre, megismerje fejlődési potenciáljainkat.
  Minduntalan felmerül az a kérdés, hogy miként győződhetünk meg arról, hogy a kiválasztott referencia személy valóban szépet és jót mond rólunk. Erre azt szokták javasolni, hogy olyan ismerősök ajánlását kérjük, akit régóta ismerünk, és biztosak vagyunk abban, hogy pozitívan fog rólunk véleményt formálni, ha majdani főnökünk érdeklődik nála.
  Azonban hasznos lenne végig gondolni, hogy valóban az-e az egyetlen üdvös módja az állás megszerzésének, hogy csupa jót mondanak rólunk. Sokaknak talán az tetszik, hogy csupa pozitív dolgot állítanak személyükről, munkájukról, hozzáértésükről. Csakhogy a kérdés nem ennyire egyszerű.

  A jobbik alternatíva

  Olyasvalakitől kérjünk ajánlást, aki igazat állít rólunk. Nem baj, ha nem tűnünk ideális jelöltnek, nem vagyunk az összes készség és képesség birtokában, ami a munkához szükségeltetik. Senki sem tökéletes, nincs olyan munkavállaló, aki minden kívánalomnak teljesen megfelelne. Akinek személyisége, a jövendőbeli csapathoz való alkalmazkodóképessége egyaránt ugyanolyan jó, mint tapasztalatai, tudása és elvárásai (például a jövedelemcsomaggal kapcsolatos igényei). Ugyanakkor nincs eszményi munkahely sem. A munkakör feltételei vagy megfelelnek elvárásainknak, képességeinknek, temperamentumunknak, vagy nem.

  Ezeket figyelembe véve érdemes elgondolkoznunk azon, hogy valóban megéri-e szebb képet mutatni magunkról, mint a valódi. Célunk-e, hogy olyan ajánlásokat adjanak rólunk, amelyek eltúlozzák képességeinket, alkalmazkodóbbnak, rugalmasabbnak, rátermettebbnek mutatnak, mint amilyenek igazából vagyunk?

  Mi történne, ha felvennének egy olyan munkakörbe, amelyben nem tudunk jó teljesítményt nyújtani? Kényelmetlenül érezzük magunkat, és kudarcot vallunk. Az a képességünk, jártasságunk, amely miatt felvettek, valójában nincs is meg, és nem csak munkaadónkat tévesztettük meg, de becsaptuk önmagunkat is.

  Őszinteséget!

  A legjobb ajánlás az őszinte ajánlás. Az, ha valódi képességeinkről, munkateljesítményünkről tesz tanúságot referencia személyünk. A referenciák célja az, hogy következő főnökünk meggyőződjön arról, hogy valóban alkalmasak vagyunk-e új feladataink ellátásra. A túl sok dicséret, lelkes megjegyzés inkább arra figyelmezteti a tapasztalt munkaadót, hogy a referencia íróját lekenyerezték.

  Egy példa kapcsán

  A Big Four egyikéhez jelentkezett Bori, senior tanácsadó munkakörbe. Referenciát korábbi főnökétől, egyik kollégájától és egyetemi évfolyamtársától kérte. Mind a hárman pozitívan vélekedtek róla, de hangot adtak kétségeiknek is, mely szerint még nem érett meg teljesen senior-szintű munka végzésére, habár – hozzátették – nem sok hiányzik hozzá.
  Feltételezhetnénk, hogy emiatt nem sikerült Borinak megszereznie a vágyott állást, holott bármennyire is rosszul hangzottak e megjegyzések, a munkaadó a pozitív, elismerő hangot hallotta ki a levelekből. Felvette Borit, de nem a meghirdetett pozícióba, hanem egy egy szinttel alacsonyabb szintűbe, ahol kiválóan teljesített. Majd néhány hónap múlva, amikor már magabiztosságra tett szert szakterületén, elnyerhette a senior pozíciót, amit eredetileg megcélzott.

  Ekképpen kellene a referenciákat kezelni, és ezért nem feltétlenül szükséges csak pozitív dolgokat hangoztatni az ajánlólevélben. Hosszú távon mindenképpen kifizetődőbb őszinte, valóságon alapuló ajánlást kérni és adni, mint túlzó, elbizakodott, lelkes hangnemű referenciát.

  Éld úgy a jelened, hogy tudd az lesz majd a múltad, ami meghatározza a jövődet!

 • Agyasima

  senior tag

  Hát igen, azt én is olvastam, 2 verzióban is lefordították magyarra. De sajnos túl általános...

  toledói csöcsparádé | ''Az ég kék volt, a szemed szürke, én zöldet hánytam...'' | Trutymó terror

 • _Hunter_

  őstag

  Hát ja.
  Amúgy én nem biztos, hogy írnék ajánlólevelt. Általános helyzetben önéletrajz, kísérőlevél (nem mindig). Ajánlólevelet még nem írtam. Viszont olyat láttam már, hogy önéletrajzba fel voltak tüntettve az ajánló személyek neve és elérhetőségei.

  Éld úgy a jelened, hogy tudd az lesz majd a múltad, ami meghatározza a jövődet!

 • Agyasima

  senior tag

  Ha átfutod a #3-as hozzászólásban található linket, akkor rájössz, hogy nem feltétlen arra akarom használni az ajánlólevelet, amire való. Inkább egy biztosíték, hogy a jövőben ne tudjanak hátbatámadni. (vagy csak én feltételezek sok rosszat a jelenlegi munkaadómról...)

  toledói csöcsparádé | ''Az ég kék volt, a szemed szürke, én zöldet hánytam...'' | Trutymó terror

 • Agyasima

  senior tag

  így jó lesz-e?


  Ajánlólevél

  XY, mint a ZS. Kft. ügyvezető igazgatója igazolom, hogy Agyasima vállalatunknál dolgozott 2002. 1. 5-től 2005. február 01-ig, égimeszelői munkakörben.

  Elsődleges feladatai közé tartozott az Pofonfa-projekt marketingstratégiáját megvalósító akciók, tevékenységek és PR-intézkedések kivitelezése.

  Ennek keretében feladatai voltak:
  - közreműködés az Pofonfa marketingstratégiájának, és a ZS Kft. PR-stratégiájának kialakításában
  - operatív pr/marketing-feladatok végrehajtása
  - piaci elemzések készítése, a marketinginformációs rendszer működtetése
  - média-, barter- és reklámszerződések előkészítése
  - adatszolgáltatás a szakmai szervezetek számára
  - vevői elégedettségvizsgálatok előkészítése, megvalósítása, az eredmények feldolgozása
  - a PR-tervben szereplő rendezvények szervezése és gondoskodás?? azok megvalósításáról
  - közreműködés a szervezet nyilvánosság előtti fellépéseinek szervezésében
  - az egyes programokhoz, akciókhoz szükséges kommunikációs anyagok elkészíttetése, gondoskodás a kommunikációs terv szerinti terjesztésükről
  - a szponzorálással, mecenatúrával kapcsolatos kommunikációs tevékenységek intézése
  - médiaadatbank készítése, címlisták frissítése, aktualizálása
  - kapcsolattartás a nyomtatott és elektronikus sajtó szerkesztőségeivel, kreatív ügynökségekkel

  Munkáját mindig pontosan, precízen, lelkiismeretesen végezte. Azonban a Pofonfa bevezetésével és piaci lehetőségeink átalakulásával a továbbiakban sajnálatosan nem tudjuk foglalkozni.


  Pörölybütykös-alsó, 2005. február 14.

  Béla bá
  ügyvezető igazgató


  [Szerkesztve]

  toledói csöcsparádé | ''Az ég kék volt, a szemed szürke, én zöldet hánytam...'' | Trutymó terror

 • Agyasima

  senior tag

  Legalább annyit mondjatok, hogy szar....

  toledói csöcsparádé | ''Az ég kék volt, a szemed szürke, én zöldet hánytam...'' | Trutymó terror

 • bali79

  tag

  Jó a' :)

  Úgy értem formailag kb. oké lehet, néhol kisebb értelmezési problémák (pl. vége: ''piaci lehetőségeink átalakulásával nem tudunk foglalkozni'' vagy mi.)

  [Szerkesztve]

  Mindenre van félmegoldás!

 • Thyb

  senior tag

  Egy kicsit az értékelést jobban fejtsd ki. Csapatban való munkavégzés : 1-10 pontig nagyon magas értéket azért ne adj max 7. Hatékonyság : 1-10, Feladatmegoldás 1-10, meg még ilyenek. Mindegyik után 1 kis összefoglaló. Ilyet láttam német ajánlólevelekben és ez hasznos volt. Ha mindenhol a 6-8 pontot aláirja a volt főnököd, akkor utánna nyas**m. :)
  A végére csinálj egy átlagos kiértékelést az össz pontszámodból ami jól fog mutatni mint fasza csávó állást vadász a sűrű sötét magyar gazdaságban - csendélet .:))

  [Szerkesztve]

  Ha a hatalom csúcsán nincs erkölcs, alatta nincs szabadság.

 • lesaux

  veterán

  Igazából nem értem, mire való egy ilyen. Ha jóban vagyok a nagyfőnökkel, ő leírja, hogy milyen ügyes vagyok, okos és szép, valamint csak engem lehet ajánlani mindenféle munkakörbe, ő is meg volt velem elégedve, telesírta a párnáját, amikor bejelentettem a távozásomat. Most ez kinek jó? :F

 • Thyb

  senior tag

  Ámerikából jöttem, van egy foglalkozásom - na szal az a lényeg, hogy nem csak az utsó munkahelyedről vihet papirt az embe ha valahova elmegy, hanem minden addigi munkaadódtól is. Ez akkor lényeges, ha valaki 1-2 éven belül több helyet is vált mert ott ugye előjön, hogy az illetővel van gond, de ha az ajánlólevélben feketén fehéren ott áll, hogy te jó munkaerő vagy, akkor a gond a cégekkel volt és nem veled. Szal nem hülyeség, csak nálunk nem szokás. Itt azért van a 3 hónap próbaidő, és ugye nincs az a veszély, ha te repülsz az alkalmatlanságod miatt akkor nem lesz pótlás mert egy halom szabad frissdiplomás kint van az utcán. Nyugaton amugy sem szeretik az embereket próbaidő után kirugni, mert az rossz fényt vet az üzleti politikára. Itthon sajna ez még divat, mert igy egy rakás járulékot nem kellett fizetniük és azt a melót más is el tudja látni. Kulcs embereknél ezt ritkán játszák meg, mert ott több a befektetés, és ott már a fejvadász felé is magyarázkodni kell, ha az embert kiteszik.

  [Szerkesztve]

  Ha a hatalom csúcsán nincs erkölcs, alatta nincs szabadság.

 • Agyasima

  senior tag

  Most pl. moderálhatnád magad... :) a topic a mit és hogyan kérdéseket feszegeti, a miértre itt nem keressük a választ. De ha már a miértekre szeretnéd megtudni a választ, olvasd el #3-ban szereplő linket, és #8-at.

  [Szerkesztve]

  toledói csöcsparádé | ''Az ég kék volt, a szemed szürke, én zöldet hánytam...'' | Trutymó terror

 • _Hunter_

  őstag

  Jó.
  Szerintem amúgy kicsit felesleges ez az ajánlólevél. Önéletrajzban feltünteted a feladatokat a munkaköröddel kapcsolatban. Kísérőlevélben írsz magadról (ja van egy két online teszt s abból lehet egy két jó mondatot meríteni, hogy milyen is vagy már ha igaz rád mert ugye ezek néha nem fedik a valóságot) meg ajánlószemélyeket megemlíted. Hogyha fontos az új munkahelyeden akkor úgyis érdeklődnek de ha nem akkor meg.

  Éld úgy a jelened, hogy tudd az lesz majd a múltad, ami meghatározza a jövődet!

 • lesaux

  veterán

  Jól van, nem értjük egymást, nem baj. Többet nem offolok.

 • _Hunter_

  őstag

  Akkor a 16hsz modosítanám. Szerintem okés az ajánlólevél.

  Éld úgy a jelened, hogy tudd az lesz majd a múltad, ami meghatározza a jövődet!

 • Thyb

  senior tag

  Azt nem olvastam a linkben, hogy meghatározott volt-e a munkavégzés helye. Mertha ott le van irva, hogy hol dolgozol milyen beosztásban, akkor nem helyezhet el. HA ezt akarná tenni akkor szerződésmódositást kellene, hogy csináljon, ha pedig te azt nem vagy hajlandó elfogadni, akkor simán ki kell hogy fizesse a maradék béredet.

  [Szerkesztve]

  Ha a hatalom csúcsán nincs erkölcs, alatta nincs szabadság.

 • Agyasima

  senior tag

  Igen, az ott már ki lett vesézve rendesen. Mostanra járt le a szerződésem. Végülis nem pakolt sehova, sőt a vége felé már mintha még valami minimális bizalma is lett volna irántam. Gondolom a közvetlen főnökömnek köszönhetően, aki sok rosszat nem mondhatott rólam, mert mindig tettem, amit kellett...

  toledói csöcsparádé | ''Az ég kék volt, a szemed szürke, én zöldet hánytam...'' | Trutymó terror

 • #24537856

  törölt tag

  Sziasztok ! A segítségeteket szeretném kérni . Olyan problémám van hogy, vettem egy új Huawei T3 tablet gépet . Rátelepítettem a Messengert és a hívófélnek visszhangzik a készülék . Gyári visszaállítás megvolt . többször is telepítettem a Messengert . A hangerő mind két félnél le volt véve . Előre is köszönöm a segítséget !

 • FehérHolló

  veterán

  Szia!

  Ebben a topic-ban nagyobb eséllyel tudnak segíteni: [link]

  Skynet is real. It's called Google.

Hozzászólok Aktív témák