Új hozzászólás Aktív témák

  • robi1979

    aktív tag

    válasz *Ropi* #27350 üzenetére

    Ropi! A csodalámpa alap mű a PUA szakirodalomban, tehát olvastam. Az általad írt cikket is elolvastam. Így már tudom azt is hogy egy X-Rite i1Display Pro EODIS3-DCWA Kolorimeter jobb vétel lett volna a Spyder 5 PRO-nál az írásaid alapján. Sőt, ha nem 1000km-re laknék tőled akkor biztosan nem xarakodnék a monitor kalibrálással hanem elvinném hozzád mert valahol olvastam hogy te foglalkozol ezzel és nyilván „megfizetném az árát”.

    A lényeg hogy az írásod alapján (és egyéb infók alapján) ha a monitorom profilját állítom be Color Settings alatt, akkor az csak nálam fog jól kinézni, máshol nem. Tehát mint Dluinet is írta, a monitort rendszer szinten kalibálja – gondolom - a Spyder 5 szoftvere. Azt is írod, hogy a gyári szoftverek nem igazán jól kalibrálnak. Ezek szerint egy DisplayCal mennyivel jobb?

    Az írások alapján jól gondolom hogy az alábbi beállításokat kell alkalmaznom a színekre ahhoz hogy máshol (nyomdában is, fotókidolgozó műhelyekben stb) is színhelyes legyen:

    Camera Raw alja illetve a Workflow Options: sRGB IEC61966-2.1 ha a fényképezőgépem sRGB-be val állítva? 16 vagy 8 bit legyen itt? Vagy Adobe RGB 1998 8 vagy 16 bit?
    Edit-Color Settings: szintén sRGB bebipálva mindhárom „…ASK…”-os négyzet? Illetve szintén itt a Color Management Policiest hagyjam Preserve-en vagy Convert?
    Covert to profile menüben szintén sRGB gondolom, ezt automatán állítja ezek után de mi a Destination? Working CMYK US Web Coated (SWOP) v2?

    Ezek az alap beállítások ha jól gondolom – miután mindent elállítottam a monitor profiljára. De ez így jó? Elvileg amit a PS alatt látok most ezekkel a beállításokkal már a színhelyes kalibrált szabvány szintér amiből a nyomda vagy a fotóműhelyek is ugyan ilyen színeket fognak kinyomtatni nekem?

    Dluinet: "A monitor színprofilját a rendszerben kell a monitorhoz társítani, a PS-nek ehhez semmi köze. " - ezt automatikusan a Spyder 5 pro softvere elvégzi vagy kell valamit mókolnom még vele?

Új hozzászólás Aktív témák