Új hozzászólás Aktív témák

  • #95092224

    törölt tag

    Photoshop elméleti kérdés.

    Éppen megyek végig a cs biblia első kötetén (5. fejezet), és itt egy példa, ahol farsangi maszkot kell festeni a lányka arcára. A maszkkal nincs is gond, mindössze a PS működési szemléletét furcsállom kicsit, és ehhez kapcsolódna a kérdésem.

    Fogom a színégetőt, és nekiesek besötétíteni a színeket. Ilyet csak akkor tudok csinálni, ha a szelekció mellé aktívan van egy olyan réteg is, ahol színes tartalom van. Simán csak szelekciót tartalmazó üres rétegen hiába húzkodom a szín égetőt, a kép végső kinézetén nem változik semmi. Amit eddig a PS felépítése sugallt, ahhoz képest ez illogikus. Elvégre egy szín égetés csak annyiból áll, hogy szín összetevők +X %, fényerősség -X % és ez egy absztrakt művelet. Egy ilyen lépést feljegyezni, és grafikai csatornába rakni, ehhez nem kellene szükséges legyen egy olyan réteg érintése, ami színeket is tartalmaz. Keresem annak lehetőségét, hogyan lehet olyasmit megcsinálni, hogy ilyen absztrakt műveleteket (mint amilyen a színégetés / fakítás stb) egy teljesen üres rétegen helyezni el az alatta lévő képtől függetlenül.

    Szóval a kérdés konkrétan, mibe is ütköztem bele? Nevezetesen:
    1. Ilyet nem lehet csinálni CS2-ben, nézelődjem későbbi verziók után.
    2. Későbbi verziókban sem lehet, mert a PS-t nem színfüggetlen absztrakt eszköznek tervezték.
    3. Tegyem félre ezt a kérdést, és olvassam még tovább a könyvet, mert a CS2 is tud ilyet, és mindössze még nem értem oda a könyvben.

    Melyik esetről van szó?

Új hozzászólás Aktív témák