Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vivaldi (böngésző)
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Proxmox VE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bitcoin topic
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Vírusirtó topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szia,
Köszönöm örömmel olvastam, hogy miattam kezdtél bele.
Még egyelőre nem tudtam teljesen teljesíteni át olvasni de igyekszem -
Papooo
senior tag
Anno egy nagy távfelügyeleten melóztam.
Hív az ügyfél, hogy megjött a szerelő, tegyem ki a rendszert "javítósra" visszaszólásig.
Végül adta a (cégünk által is nyilvántartott külsős) szerelőt, aki érdeklődött, hogy milyen hibát jelez a rendszer?
Mondom "2-es Bővítő modul hiba"
Mire ő: "Az meg mi, mármint a bővítő modul?" - Mert még nem hallotta ezt a kifejezést.
Képesített szakember a javából.
Ugyanennél a cégnél hív az öljöngő ügyfél, hogy sz@r a risztó és 100 teherautó kereket loptak ki az elúlt éjjel a tetőn keresztül a raktárukból, és nem riasztott. Hívja vissza egy illetékes.
Szólok az illetékesnek, de azt azért hozzátettem, hogy ugye látott már teherautó kereket, ami ugye nem 10 kiló, és nem fér a tuskós szatyorba, azt szorozza már föl százzal.
Azt már nem csak kiadogatták a tetőn és bedobták a zsiga csomagerébe...Pár nap múlva néztem, már nem volt űgyfél a kedves károsult.
-
RandomName
senior tag
Köszönöm, de nem akarom mélyebben tudni. Én vagyok az olyan ember, aki néha ezek alapján tervezett dolgokat kivitelez, és nem érti, hogy tervezőnként, miért változnak a dolgok.
Ne akard kifejteni, elég fájás a villámvédelemben az OBO, és DEHN harca évek óta, mert mindkettő máshogy ül a lovon... -
Egyben válaszolnék úgy mindenkinek. Semmi személyeskedés, csak egy laza gondolatmenet.
Első körben leszögezném: nem védem a biztosítókat.
Amikor kötsz egy lakásbiztosítást, valahol van 3-4 szint, vagy pedig egyesével pipálgathatod be, hogy mire szeretnél biztosítást kötni. Meg van szabva (vagyonvédelmre például MABISZ), hogy milyen biztosítási tételeket milyen feltételekkel, és milyen határig adnak meg. Legegyszerűbb példa (saját szakmámból példálózva): rögzített pénztároló szekrény esdetén legfeljebb 1 millió forint, ha a riasztóba be van kötve, akkor 1,5 millió forint. Élő példa vagyok: nincs rögztítve a pénztároló lemezszekrényem, pláne nincs a riasztómba bekötve (mondjuk 1 millám sincs KP-ben, de az mellékes).
Vegyünk egy egyszerű, 10 millió forint értékű biztosítást, amit fizetsz becsülettel. Betörnek, elviszik, kijön a kárszakértő, és végigmegy szépen a MABISZ tételein:
-Milyen széfben tárolod
-Van-e a széfnek MABISZ minősítése (igen, az is fontos)
-Rendelkezik-e az épület megfelelő teljes körű (ez a szó még szerepelni fog) mechanikai védelemmel?
-Rendelkezik-e az épület megfelelő teljes körű elektronikai védelemmel (van-e MABISZ minősítése)?
-A riasztó rendelkezik-e megfelelő, évenkénti karbantartással, és ezek dokumentálva vannak-e?Csendben megjegyezném, hogy ennél a szintnél a 24 órás távfelügylelet még nem szükséges, de baromira ajánlott.
És akkor a cheklisten szépen elkezdenek pipálni, meg kihuzigatni dolgokat:
-Nincs teljes körű, csak részleges elektronikai jelzőrendszer, vagy nincs dokumentálva a karbantartás? Ejj, máris lejjebb mentünk a 10 milláról 2 millára, amit kifizet a biztosító.
-Emellett incs teljes körű mechanikai védelmed (pl földszinten rács az ablakon)? Rossz hírem, van, félmillió.
-Ja hogy széfed/pénztároló lemezszekrényed sincs? nulla...Lehet verni a biztosító asztalát, hogy de Te 10 millás értékre kötöttél biztosítást. Feketén-fehéren le van írva a MABISZ oldalán. (hozzáteszem, hogy Nekem, mint VVRSZ nem kell fejből tudnom ezeket - nem is tudom -, csak tudom hol kell keresni ezeket). Ettől persze a biztosítók számukra pozitív irányban eltérhetnek (értsd, szigorúbb előírásokat kérnek).
Villámkár hasonló történet. Valahol biztos le van írva a biztosítók részéről, hogy milyen értékhatárokig milyen feltételekkel fizet. Ha benyújtassz egy pár tízezer forintos villámkár igényt, általában fizetik. Viszont ha több százezrest kérsz, akkor biztos, hogy a kárszakértő mindenbe bele fog kötni.
Másik oldal: mire kötsz biztosítást? Sok helyen Te pipálgatod ki, hogy mit szeretnél belevenni, és aszerint alakul az ára. 10-ből 8 ember "ócsó legyen, úgyse fizet" alapon köt. Aztán ha baj van, és kártérítésért fordul, persze, hogy nem fizet, sőt, még fel is mondja a biztosító a szerződést.
Ismétlem önmagam nem védem a biztosítókat. De most őszintén: ha lenne egy biztosítási céged, kötne Jenő (elnézést a Jenőktől) Nálad egy éves 10e forintos biztosítást. Majd egy szép júliusi napon becsap a villám, és bead Neked egy ~1 millió forintos kártérítést, mert oda lett a fél millás tévéje, a gyerek gépe, a kazán panelje, stb stb, Te minden szó nélkül kifizetnéd?
Igen, a megnevezése érdekes. De amiről beszélsz, pont Zoolee19 bejegyzésének hozzászólásaiban pedzegedtem: [link]
Látezik olyan szakma, hogy Villámvédelmi tervező, illetve létezik olyan, mint fogalom, hogy Villámvédelmi kockázatelemzés, és Villámvédelmi kockázatértékelés. Illetve szintén létezik olyan szakma, hogy Villámvédelmi felülvizsgáló. Hogy őszinte legyek, nagyon felületes a tudásom belőle, de utóbbit megéri kihívni, ha az embernek értékes berendezései van (persze 100%-ig az se véd!). Bőveben ha szerenéd, a Országos Katasztrófavédelem oldalán a 7-es számú Tűzvédelmi Műszaki Irányelv taglalja a villámvédelmet: [link]
Balázs
-
iday
aktív tag
A Vagyonvédelmi Rendszerszerelő élete nem csak játék és mese.
Ez így van.
Szintén zenész. -
RandomName
senior tag
Rejtett subscribe.
Amúgy nem igazán van kivéve, hanem feltételekhez van kötve. Legyen épülettől/biztosítási összegtől függően túlfeszültséglevezetőd, villámvédelmed, stb.
Ami inkább troll a biztosítótól, amit egyes országokban már alkalmaznak. Kapsz egy random sms-t, hogy jön a vihar, húzzál ki mindent. Ha te éppen melózni vagy, akkor így jártál, ha nem leválaszthatóak a berendezéseid, mert a kmsz csak fázist szakít, akkor így jártál, stb.... -
Legutóbbi nagyobb biztosítós húzás a másodlagos villámkár szerződésekből kivétele volt.
Elsődleges, amibe belecsap közvetlenül, pl. oszlopok, tetőszerkezet, stb. sérülésese.
Másodlagos, ami a villámcsapás környezetében kialakuló kár: pl. amikor a szomszédba csap be valahova a villám, hozzád meg átjön egy kis túlfeszültség a hálózaton, vagy egyéb vezetéken keresztül és tönkretesz eszközöket. -
patex1983
őstag
"Élőerős"
Itt a 150kg-os, 70 éves bácsira gondolsz, vagy a nem150kg-os, de 70 éves, vagy a nem 70 éves, de 150 kg-os társaikra?
Egy ideje már ez a standard, még a bankfiókokban is.....
Kivételek persze akadnak... -
"Maradék kockázat" - az maga a biztosító, mert gyorsan találnak majd a szerződésben egy olyan részt, ami alapján csak keveset (esetleg semmit se) kell fizetniük...
Új hozzászólás Aktív témák
lo Felbuzdulva Zoolle19 Biztonsági őri írásán, eldöntöttem, hogy megírom a másik oldalt is. Az első rész masszív bevezető...
- OneSport OT07 - szevasztok, hollandok!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gumi és felni topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Apple asztali gépek
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- További aktív témák...
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- Leica SL2 ( 4db Leica Akkumulátor ) + Sigma 24-70mm f/2.8 + kiegészítők
- Playseat Challenge + Logitech G920 + H-váltó + TrueBrake mod
- ÚJ ASUS Zenbook 14 Érintős Laptop Ultrabook -40% Ultra 9 185H 32GB/1TB 3K OLED 120Hz NumberPad
- AKCIÓÓÓ! GAMER PC// Ryzen 5 3600// Rx 5600 xt challenger pro
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Precision M4800 i7-4GEN MQ I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I K2100M I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G6 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Részletfizetés .Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 RTX 4070 , Lenovo Legion Pro 7 16IRX9H RTX4080
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest