Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • forumpista

  tag

  Valaki nálam okossabb, magyarázza már el nekem, ezeknek az éjszakai kijárási tilalmaknak mi értelme van? (ugye a rendezvények alapból tiltva vannak, szóval diszkóban eddig sem járt senki)

  Mert lassan kezdem azt érezni hogy a döntéshozók valami hülye hollywoodi vámpir-zombis filmből hozzák az intézkedéseket, éjszaka tilos kimenni nehogy megegyen a vámpír/zombi...

  Eközben ugye egy cseppfertőződéssel terjedő vírusról van szó, ami halálosan lesz@rja hogy valaki éjszaka vezet autót vagy nappal, vagy hogy sötétben sétál az utcán vagy világosban....

 • forumpista

  tag

  válasz azbest #58453 üzenetére

  Befejezhetnéd ám ezt demagógiát amit itt tolsz. Attól hogy valakinek szüksége van a családi kapcsolattartásra, az k.rvára nem "partizás" meg "bulikázás"...

  Igen, vettük hogy te valami full antiszociális arc vagy, akinél lehet hogy annak örül a család ha minél tovább nem látja, de a többségnél szerencsére nem ez a helyzet.

  "Ha valaki nem éri fel ésszel, akkor majd a fegyveres rendőrök hazakergetik."
  Hát igen, nagyon hamar kisülnek hogy micsoda igények vannak itt a régi jó kis kommunista módszerekre... Gondolom elégedettséggel tölt el a Budapest utcáin masírozó tekesek meg katonák, ha már a vírust nem is majd az állampolgárokat jól agyonlövik (mondjuk, legalább javítják a statisztikát, azok sem a koronába haltak bele...)

  Tudod mit?
  A vírust nem a "bulikázók" terjesztették szét az országban, hanem a tünetmentes diákok, akik az iskolában a zárt osztálytermekben szépen elkapták egymástól, aztán hazahordták a vírust.
  Remélem már küldöd is katonákat az iskolák elé hogy minden diákot agyonlőjenek...

 • forumpista

  tag

  válasz snecy20 #58787 üzenetére

  Pedig az biztos hogy jóval korábban ott volt olaszban mint a hivatalosan bevallott (lehet hogy nem márciusban, de ősszel már biztos).

  Nézd meg a halálozási számokat, az első beteget február 20-án diagnosztizálták, 1 hónappal később már már napi 800-900 halott volt, ami népességarányosan 130-150 magyar halottnak felelne meg.

  Eközben itthon kvázi zéró védekezés mellett (tízezres focimeccsek, iskola tárva nyitva stb),a 3 őszi hónap alatt is csak ennek kb. kétharmadára ment fel a halottak száma, úgy hogy a kiinduló alap biztosan nem nulla volt, hisz egész nyáron voltak fertőzöttek, és persze teli volt a balcsi meg mindenki mászkált amerre akart.

  Szóval sehogy nem jön ki a matek.
  Ha tényleg februárban jelent volna meg az első fertőzött az olaszoknál, akkor itthon már napi ezer halottnak kéne lennie ez alapján, és megfordítva, ha itthon kvázi zéró védekezéssel egy már alapból elterjedt vírus 3 hónap alatt sem éri el az olasz számokat (népességarányosan), az biza azt jelenti hogy az olaszoknál már 3-4 hónappal február előtt elkezdett szétterjedni a vírus.

  Csak épp senki nem tudott róla, meghalt egy 80 éves tüdőgyulladásban? Na bumm, eddig is meghalt, eddig sem tesztelték, beírtak vmit a halál okának aztán viszont látásra (meg aztán akkor még csak teszt sem létezett covidra).

 • forumpista

  tag

  válasz Kékes525 #59673 üzenetére

  A koronavírus ellen intézkedések brutálisak túl vannak tolva, ráadásul értelmetlenek is, csak a hülye nem látja (és ez nem csak Magyarországon van így).
  Legfőképp éjszaka fertőz a vírus? Nem
  Visszatartja a vírust az utcán flangáló kommandosók? Nem
  Veszélyes a nyilt utcán maszk nélkül mászkáló ember? Nem
  Csak 10 családtag felett fertőz? Nem
  Széthúztuk a boltok nyitvatartását (hogy egységnyi idő alatt kevesebben legyenek)? Nem, pont hogy fokozzuk a zsúfoltságot.

  Ellenben mit tettünk hogy kevesebben haljanak bele:
  Gőzerővel fejlesztettük az egészségügyet az elmúlt 10 évben? Nem, lettek cuki stadionjaink helyette
  Rendeztük az eü alkalmazottak fizetéseit hogy ne menjenek külföldre, ne mondjanak fel? Nem
  Osztottunk ingyen maszkot? Nem, még a kórházakban sem
  Végeztünk elegendő és ingyenes tesztet? Nem
  Elszeparáltuk a fertőzötteket időben? Nem
  Kikényszerítettük az egészségesebb életmódot hogy ne a magyar legyen a legelhízottabb európában? Nem, sőt a legtöbb magyar politikusnak is akkora hasa van hogy sok ikerterhes nő is megirigyelné...
  Ellátjuk a nem koronavírus beteg embereket, akikből két nagyságrenddel több van? Nem
  Gondoskodunk azokról, akik a korona vírus miatt elvesztik a munkájukat (meghosszabított mnélküli stb)? Nem

  De semmi baj, gondolom további intézkedésként hamarosan majd megint lezárjuk az összes parkot meg körbeszigszalagozzuk az összes fát, mert biztos ott terjed ám a vírus, főleg éjszaka, olyankor nagyon veszélyesek a bokrok és a fák... Az itteni fórumlakók meg majd egymás vállát veregethetik hogy micsoda komoly intézkedések, még több kéne...

  Egy szó mint száz, lóf@szt sem tettünk hogy kevesebben haljanak meg koronában, de legalább mindenki mást jól megszívatunk, a gazdaság meg bedől. Mert abba még soha senki nem halt bele...

  Ha pedig emberéletet akarunk menteni, annak van ezer meg egy jobb módja is

 • forumpista

  tag

  válasz Parci #59769 üzenetére

  "másrészt, egy csőd után még mindig könnyebb felállni, mint egy halál után. vagy akár csak egy masszív szervi károsodás után."

  Bocs, de ez ilyen nesze semmi fogd meg jól, már már coelho.
  Ezzel a logikával akár a Balatont is be tudnám tiltani, mert el lehetne sütni azt az érvet, hogy pl. a nem fürdésből még mindig könnyebb felállni mint a vízbefulásból vagy az újraélesztés követő masszív szervi károsodásból.

  "azaz elvettek volna a személyes szabadságjogokból"
  Hát igen, és szép lassan megérkezünk észak koreába és kiderül hogy ott is csak az emberek életét féltik és védik...

  Mindig csak egy kicsit kell elvenni, és a végén azt veszed észre hogy nem mehetsz ki az utcára amikor akarsz, hogy fegyveres katonák mászkálnak a köztereken miközben senki nem támadta meg az országot, és a rendőrök igazoltatnak mert találkozták a haveroddal, ugye milyen fura lenne tisztára mint egy diktatúra? Oh wait...

 • forumpista

  tag

  válasz Kékes525 #59803 üzenetére

  "Az éjszaka bulizó, bandázó fiatalok között erőteljesebben terjed."

  Ez már annyiszor elhangzott, érdekes módon még sosem mutatott rá senki bizonyítékot.
  Tudsz ilyenről, hogy nagy tömegben este buliztak a fiatalok, úgy hogy amúgy se kocsma, se bolt, se szórakozóhely nincs nyitva hónapok óta, mindez november közepén amikor amúgy is hideg van kint?
  Szóval arra van bármi bizonyíték hogy ez olyan mértékben elfajult volna, hogy már-már az egész ország egészségügyi biztonságát veszélyeztette volna, ezért az _egész_ országban _senki_ nem mehet ki este?

  Mert én ilyenről nem hallottam, pedig eskü Budapesten élek.
  Olyanról igen, hogy tízezer ember összegyült egy focistadionban, de az meg fura mód legális volt...

  Ja és ugyanezek a feltételezett fiatalok napközben ülhettek egy osztályteremben hónapokon keresztül, de este már nem mászkálhattak, nehogy megfertőzzék egymást...

 • forumpista

  tag

  válasz Ezekiell #59814 üzenetére

  Pedig én is egyetértek vele.

  Ha feladod a szabadságod, akkor pillanatokon belül nyakig fogsz ülni a híg (meleg) sz@rban, aminek természetesen itthon nagy hagyománya van.
  És igen, a szabadság áldozatokkal jár, de még mindig kevesebbel mint ha feladod a szabadságod (számtalan példát tudnék mutatni).

  Az egészségügy meg nem ezért fog összedőlni. Hanem azért mert mindenki sz@rt bele, állami és személyes szinten is. Nem csak itt, máshol is. Itthon stadiont építettek, máshol migránsokat simogattak, amarra safe spaceket építettek emerre meg lézervezérelt bombákat, de a jó minőségű közegészségügy, hát az valahogy mindenkinek mindenhol büdös volt...

 • forumpista

  tag

  válasz Kékes525 #59830 üzenetére

  "Rendkívül sokszor, egész pontosan ki van mutatva. ha több ember együtt van közel egymáshoz és maszk nélkül. Ehhez neked még bizonyíték kell? "
  Ezt a bullshitelést... Ez nem bizonyíték arra hogy este a fiatalok buliztak olyan tömeges mértékben ami már már az egész ország egészségügyi helyzetét veszélyeztette és ezért indokolt az éjszakai kijárási tilalom.

  Amúgy nyugodtan kimondhatod hogy tévedtél, és nulla bizonyíték van rá hogy ez bármiféle problémát okozott volna, nem vesszük le a fejed.

 • forumpista

  tag

  válasz viharhozo #60550 üzenetére

  " Azt nyilvan nem tudom, h igazak-e, de a statisztika szerint durva trendfordulo van."

  Hahaha :DD
  A kormány által publikált számoknak semmi köze a valósághoz. Bejelentették az intézkedéseket, másnap már meg is állt a növekedés, hát persze, ez így működik, gondolom megfenyítették a vírust hogy beveszik a NER-be vagy vmi ilyesmi...
  Komolyan kit akarnak hülyének nézni?

  A kórházi csökkenés max azért van, mert lehetetlen bejutni.
  Tegnapi eset, egy ismerősöm bekerült a sürgősségire (csak azon keresztül lehet már bejutni a kórházba sehogy máshogy), nem coviddal, délután 1kor jelentkezett a sürgősségin, hajnal 2kor tolták be az osztályra...
  És ez Budapest, Szent Imre kórház, szóval nem valami megye 3-as intézmény.

  Mellette, van jelenleg 5 covidos ismerősöm, akik az elmúlt 2 hétben lettek azok. Senkit sem akartak tesztelni, a háziorvosaik csak blabláztak hogy ez nem az (pedig specifikus tüneteik vannak), az 5-ből 3 elment letesztelni magát 3/3 pozitív lett (meg vszínüleg a másik 2 is az, csak nekik nincs tesztjük).

  Sluszpoént: ketten a gyereküktől kapták el, ők pozítivak, a gyereket nem tesztelik, de még csak nem is kontakt...

 • forumpista

  tag

  válasz Csatravi #66787 üzenetére

  "Az meg hogy valaki a jólétét félti és inkább a másik vesszen csak a jóléte megmaradjon az nálam az a kategória amit ha ide írnék"

  Ez egy nagyon nemes elv.
  De hadd kérdezzek már tőled valamit (meg az összes többi szamaritánus paptól itt):
  Te ugye már eladtad az összes vagyontárgyad, felszámoltad az összes megtakarításod és az ebből befolyó pénzt azt mind elutaltad a gyermekrák alapítványoknak, kórházaknak, esetleg inkubátort vagy lélelegeztető gépet vásároltál belőle, légyszi légyszi, mond azt hogy ez így történt.

  Mert amennyiben mégsem ezt történt, akkor te bizony csak egy utolsó senki vagy, akinek csak addig fontos a többiek élete, amíg azt _másvalaki_ pénzéből mentheti meg.

  És ez mindenki másra is vonatkozik itt, aki azt az elvet vallja, hogy az emberélet bármi áron fontosabb mint az életszínvonal. Nagyon nemes elv, de csak akkor hiteles és csak akkor lehetnek elvárásaid másokkal szemben, ha te magad már ez ügyben mindent megtettél.

  Az nagyon nem fair, ha úgy akarsz embereket menteni, hogy _mások_ életszínvonalát akarod feláldozni cserébe, de a sajátodról nem mondasz le.
  És ezen most mindenki gondolkodjon el alaposan, nagy szavak, szép elvek, hogy az emberélet fontosabb az életszínvonalnál, de vajon TE már lemondtál a sajátodról?

 • forumpista

  tag

  válasz fatal` #66840 üzenetére

  Na, csak kibújt a szög a zsákból, kíváncsi vagyok hányótokról derül még ki, hogy ti aztán nem akarjátok feláldozni a saját életszínvonalatokat, ez csak a többiek felé elvárás...

 • forumpista

  tag

  válasz Parci #66844 üzenetére

  Parci, te mit áldoztál fel az életszínvonaladból hogy emberéletet mentsünk?

  Például segítettél az időseknek bevásárolni, hogy ne nekik kelljen boltba menni kockáztatva a fertőzés veszélyét?
  Adtál ingyen lakhatást a kivezényelt egészségügyi dolgozoknak?
  Osztogattál ingyen maszkot a boltok előtt?

  Mit tettetek azért, igen ti, személyesen, hogy kevesebb ember haljon meg? Azt leszámítva, hogy ebben a fórumban, minden második komment arról szólt, hogy _másoknak_ mit kellene tenni.
  De te mit tettél?

 • forumpista

  tag

  válasz Parci #67054 üzenetére

  "vagy nem, mert egyébként nálunk tavaszra nyájimmunitás lesz így is"

  Szerintem jelenleg ez a legreálisabb szkennárió. Ha elfogadjuk azt a (szakértők által is sokat emlegetett) tényt, hogy tesztelt pozitiv vs valósan fertőzöttek aránya 1:10, akkor már most is durvan 30%-os átfertőzöttségnél járunk, és ez kb. havi másfél millával nő.
  Január végére ide már nem kell vakcina, meg lesz a 60%.

 • forumpista

  tag

  válasz BalanceR #67206 üzenetére

  Pedig ennél nagyobb hibát nem is követhetsz el.
  Ha te mindenkit a "vírustagadó" skatulyába sorolsz be, aki mást gondol az aktuális helyzetről mint te, akkor pontosan ugyanazt csinálod mint a kormány csak pepitában.

  Gondolj csak bele, neked mennyire esne az jól, ha szóvá tennéd hogy például miért nincs wc papír a kórházakban, mire a válasz csak annyi lenne, hogy aki megkérdőjelezi a kormány tevékenységét, az egy sorosista libsi bérenc.
  Mert a kormány is nyugodtan mondhatja azt - hogy téged idézzelek - ezt "Egyszerűbb leírni, és használni, és mindenki érti". És pont ezzel, gyakorlatilag ellehetetlenít mindenféle érdemi vitát, pedig sokszor nincs igazuk.

  És habár sajnos a magyar kormány tényleg ilyen egy bitesen kommunikál, de azért jó lenne, ha mi értelmes emberek azért ennél többet is tudnánk, és számunkra egynél több kategória is létezne, még akkor is ha nem vagy nem teljesen értünk egyet a másikkal.

 • forumpista

  tag

  válasz Z.É.T. #67473 üzenetére

  Felesleges túl komoly topicot nyitnod, amíg a szakértők is össze-vissza beszélnek.
  Csak a tényszerűség kedvéért:
  a WHO év elején hónapokig tolta hogy senki ne hordjon maszkot.
  Semmilyen lezárás nem kell.
  A vírus év elején érkezett Európába
  Majd pár hónappal később fordultak egy 180 fokot és eljutottunk a már meg mindenki mindenhol hordjon maszkot minden is zárjunk le-ig.
  Így decemberre pedig hogy ja mégsem, igazából már 2019 őszén itt volt a vírus... (de lehet lesz az még korábban is)

  Amiben több furcsaság is van:
  1, ők állítólag szakértők, orvosok, ez a szakmájuk, rájuk nem lehet azt mondani mint Gödényre hogy a piacon vette a doktoriját.
  2, a korona vírus nem az űrből pottyant ide mint valami soha nem látott vírus, legalább 50 éve ismeri a tudomány, még ha konkrétan ezt a változatát nem is, de a korona vírust mint olyat igen
  3, a cseppfertőzéssel terjedő betegségformát pedig már több ezer éve ismeri a tudomány, tehát az hogy például a maszk véd-e ellen vagy nem, azon az orvostudomány k.rvára nem fordulhatna ekkorát pár hónap alatt. Ez nem olyan mint Mari Curie esete a rádióaktivitással, hogy előtte azt se tudták eszik-e vagy isszák.

  És akkor ezek után azon hogy az átlagemberek mit hisznek vagy nem, hát azon k.rvára nem kellene meglepődni. Per pillanat a "tudomány aktuális állása" gyorsabban váltogatja az álláspontját mint más alsógatyát.

 • forumpista

  tag

  válasz LámaZ #67484 üzenetére

  Állítólag még az "orvosi petróleum" is hasonló "gyógyerővel" rendelkezik...

  És hogy az emberi hülyeség mennyire határtalan, egy ismerősöm csak akkor kezdett el gyanakodni, amikor a gyógyszertárban tágra nyílt szemekkel néztek rá (mondta hogy orvosi petróleumot akar venni, mert hallotta, hogy az mindent is gyógyít), és átküldték a szomszédos kerti kisgépek árusításával foglalkozó üzletbe, hogy ott talán tud venni petróleumot, de a megivását akkor sem javasolnák...

  (azért úgy megnéztem volna a gyógyszerész fejét ezen a jeleneten :DD )

 • forumpista

  tag

  válasz viharhozo #67493 üzenetére

  Pl.:
  https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/24947/Szajmaszkok-pro-es-kontra
  "A WHO (az ENSZ egészségügyi világszervezete), illetve hazánkban a Magyar Vöröskereszt és az országos tisztifőorvos is azt hangsúlyozza, hogy a szájmaszk viselése egészséges emberek esetében nem hatékony védekezési forma, ezért nem ösztönzik arra a lakosságot, hogy minél nagyobb arányban hordják azt."
  Megjelenés: 2020.04.15 05:08

  A cikken belül van egy link ami átvisz a WHO dokumentumára, de azt azóta már updatelték (2020. dec), szóval az amit áprilisban a WHO oldalán olvashattál meg most az nem egyezik.

  Vagy:
  https://koronavirus.gov.hu/cikkek/amit-szajmaszk-viseleserol-tudni-kell
  "Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint, az egészséges embereknek nem kell szájmaszkot viselniük, a szájmaszk elsősorban azoknak javasolt, akiknek légúti tünetei vannak (pl. köhögnek, tüsszögnek). Nekik azért javasolt a szájmaszk, hogy ne fertőzzenek meg másokat."
  2020. március 27

  És egy archivált who-s link (ez egy pdf fájl)
  2020-apr-6:

  "There is limited evidence that wearing a medical mask by healthy individuals in the households or among contacts of a sick patient, or among attendees of mass gatherings may be beneficial as a preventive measure.14-23 However, there is currently no evidence that wearing a mask (whether medical or other types)by healthy persons in the wider community setting, including universal community masking, can prevent them from infection with respiratory viruses, including COVID-19."
  Medical masks should be reserved for health care workers.The use of medical masks in the community may create a false sense of security, with neglect of other essential measures, such as hand hygiene practices and physical distancing, and may lead to touching the face under the masks and under the eyes, result in unnecessary costs... (blablabla)

  [ Szerkesztve ]

 • forumpista

  tag

  válasz BalanceR #67499 üzenetére

  "Úgy értem, most ajánlott, illetve egyenesen kötelező a maszk az, hogy mi volt márciusban, vagy 3 éve, vagy 2005-ben az ajánlás miért számít?"

  Két okból számít (természetesen ez már a múlt, megváltoztatni nem lehet, de ettől még ebből következik nagyon sok minden mai állapot):
  1, ez alaposan hozzájárult a járvány terjedéséhez, az emberek sz@rtak a maszkot használni, ha egyszer a legnagyobb járványügyi szervezet azt mondta hogy nem kell és később már nem lehetett a szellemet visszatuszkolni a palackba
  2, mert megalapozott a későbbi "vírus/járvány tagadó/oltás ellenes" csoportok népszerűségének.
  (Ha a WHO nem tud ilyen egyszerű kérdést eldönteni, sőt mi több, gyakorlatilag szembeköpi magát néhány hónap eltéréssel, akkor miért hinne bárki kevésbé pl. Gödénynek? Vagy az ezüst kolloidban?)

  Belegondoltál már abba, hogyha te a maszkhasználatot preferáltad és ezt népszerűsítetted volna, akkor néhány hónapja még téged vittek volna be a rendőrségre izgatásért és nem Gödényt? Amit Gödény mond az pedig teljesen megegyezett a WHO hivatalos ajánlásával?

  "Kb olyan, mintha azt mondanánk, hogy az esernyő hülyeség, mert júliusban-júniusban nem ajánlották, szeptemberben meg minden nap mondták az időjárás jelentésben, hogy legyen nálunk"
  Tévedés. Az évszakok változnak a cseppfertőzés meg nem.
  Helyesen:
  a meteorológus július elsején reggel azt mondta hogy aznap 40 fok meleg lesz hétágas napsütéssel, délben pedig korrigálta magát hogy -20 fok lesz hóeséssel...
  Másnap lehet sokan hamarabb hitték volna el hogy mit mond a helyi sámán mint az OMSZ.

 • forumpista

  tag

  válasz BalanceR #67851 üzenetére

  "Tippelhetsz, melyik oldalon nincs szinte egy ügyvéd, programozó, orvos, tanár, mérnök, felsővezető, és melyik oldalon vannak többségben vidéki gyári munkások, árufeltöltők, betanított munkások..."

  Jajj, ez erős volt így reggel.
  Szerintem alaposan tévedsz. A brexit, Trump, Fidesz 2/3 után elég nagy naivitás azt hinni, hogy az egyik oldalt vannak a csupa "jók" (mérnök, programozó, felsővezető), a másik oldalt meg a "rosszak" (gyári munkások, parasztok).

  A helyzet az, hogy ez egyáltalán nincs így, mindkét oldalt van mindenféle képzettségű, végzettségű, intelligenciájú ember.
  Az egyedüli különbség csak annyi, hogy bizonyos pozíció/társadalmi szint felett, bizonyos fajta khm... hívjuk "véleményterror"-nak miatt, az emberek már nem fogják publikusan elmondani hogy mint gondolnak _valójában_, mert pusztán a véleményük miatt is retorzió érheti őket. (és ez miatt persze esélye sem lesz az érdemi vitának és mindenki begubózik).

  Ezért van az, hogy random facebook csoportban rengeteg idióták fogsz találni az "alsóbb" rétegekből, mert ők gyakorlatilag következmények nélkül elmondhatják a véleményüket. De óriási hiba azt gondolni hogy a "magasabban" lévők nem osztják ezt a véleményt, egyszerűen csak nem fogják elmondani.
  Egészen addig amíg egy titkos szavazásra nem kerül a sor, aztán utána jön a torkos cumi, ahogy az megtörtént párszor már az elmúlt 5-6 évben.

  [ Szerkesztve ]

 • forumpista

  tag

  válasz viharhozo #67910 üzenetére

  Sokadszor ugyanaz. Magas lóról süketelés, a nyilvánvaló tények tagadása.

  Azért hoztam közelmúltbeli példákat (Trump, brexit) stb. hogy lásd, az az elmélet, miszerint a programozók meg a felsővezetők csak így, a gyári munkások meg csak úgy gondolkodnak, az mekkora fail.
  A magyar példát is azért hoztam (fidesz 2/3), mert ott is ment ezerrel a duma, hogy a kormánynak csak egy fix számú hangos szavazója van, na de ha majd elmegy szavazni szinte az egész ország, akkor majd jól megmutatjuk. Hát jól meg is lett mutatva.

  Ezekből pedig minden _logikusan_ gondolkodó ember levonhatja a következtetést, hogy bizony az így vagy úgy gondolkodás az bizony nem szükségszerüen attól függ hogy az ember mit dolgozik vagy épp milyen az iskolai végzettsége. Nem nem fogok hozzá linkeket meg bizonyítékokat hozni, a fentiek pont elegek.

  A vírustagadók, járványtagadók, oltásellenesek ugyanez. Ringathatod magad abban a hitben hogy ezeket a "tanok" csak a 4 általánossal rendelkezők kevesek tudják magukénak, csak akkor majd győzd felszedni az állad a padlóról.

  Szóval igen, le kéne már szállni a magas lóról, vagy jönni fognak a pofonok egymás után.
  A mostani helyzet is részben ennek köszönhető, remélem te sem hiszed, hogy a maszk nem hordás meg állon hordás stb az aldiban, az csak a képzelten tömegek sajátja volt...

 • forumpista

  tag

  válasz Parci #68421 üzenetére

  De ez nem is igazán a nyáron ment el, hanem az őszön.
  A vírus szétspriccelését az őszi iskola és munkahely nyitások okozták, amikor hirtelen egy pici zárt térbe került egy rakás ember akik között volt egy kevés fertőzött.

  De ennyi fertőzött előtte is volt, csak a korábbi lock down, majd a későbbi nyári szünetek miatt a vírus nem tudott igazán terjedni a kontaktok hiánya miatt.

  Ha nyáron folytatod a lock down-t, de ősszel nyitsz, akkor ugyan megspórolsz valamennyi fertőzöttet, akik a külföldi nyaraláson szedték össze a vírust, de a vírus alapból is jelen volt az országban, illetve az ország nincs hermetikusan lezárva, hiszen nem önellátó és csak kb. alig 600 ezer magyar dolgozik külföldön...
  Szóval csak annyi lett volna a diffi, hogy a mostani számokat nem decemberben kapod hanem mondjuk januárban.
  Ha pedig ősszel sem nyitsz, hát, lehet hogy 9 hónap után már néhány tizezer programozón kívül mindenki állástalan lenne...

  Másfelől, ha nyáron lock down van, akkor a gazdaságot tényleg teljesen bedöntöd, ráadásul ha nem adsz embereknek időt hogy levezessék a feszkójukat, akkor egy idő után más problémáid is lesznek. És mi van ha az őszi nyitás után megint elindul a vírus? Nincs nyaralás, nincs karácsony, mikor borul ki a bili, meddig csinálhatod ezt?
  Az emberek nem gépek.

 • forumpista

  tag

  válasz Parci #68452 üzenetére

  Értelek, de őszintén, nem tudom mennyire lehetett volna kivitelezni.
  Azért augusztus közepe a nyár legmelegebb része Magyarországon, ekkor bezárni két hétre az embereket a lakásukba, hát... abban sem vagyok biztos hogy ezt be lehetett volna bárhogy tartatni.
  És ezt még tetőzte volna, hogy nagyon sokan nem mentek sehová június-júliusban mert csak fokozatosan nyitottak ki a vendéglátó helyek + júniusban még a víz is hideg.

  Azt már inkább tartottam volna kivitelezhetőbbnek, hogy szeptember első két hete lock down és az iskolakezdés utána még +1 héttel eltolva, bár én magam részéről meg sem nyitottam volna az iskolákat. (nem tudom tudományos kutatással alátámasztani, de nekem fixa rögeszmém hogy valójában pont a tünetmentes - de fertőző- és kis helyre összezsúfolt iskolások szórtak szét a vírust pillanatok alatt a családokban, nálunk a tág ismerettségi körömben legalábbis mindenhol úgy kezdődött, hogy a gyerek 1-2 napig kicsit rosszul volt, teszt persze nem kell, majd rá 1-2 héttel anyukát is apukát is leverte "valami" a lábáról, persze tesztet itt is csak azoknak csináltak akik kikövetelték maguknak, és mind pozitiv is lett)

  Amit Rive ír, abban több a ráció, ugyanakkor ha azokat ősszel betartják, akkor se lenne most ekkora kaki.

 • forumpista

  tag

  válasz Kékes525 #70675 üzenetére

  Irónia on
  Hát ha figyelembe veszem az állítólagos 16 ezer lélegeztetőgép meg a huszonsokmillió maszk esetét, akkor azt hiszem pont annyira kell aggódniuk az oltáselleneseknek, hogy be lesznek oltva ebből a 17.5 millióból, mint ahogy az eü dolgozók sem tudják már hova tenni azt a temérdek sok maszkot amit a kormány kiosztott nekik...

 • forumpista

  tag

  válasz Micsurin #70705 üzenetére

  Ez szerintem azért nagyon ingoványos terület, mert rengeteg fertőző betegség létezik, és a covid egyáltalán nem kiemelkedően veszélyes ebből a szempontból.

  Például egy edzőteremben ki a veszélyesebb?
  egy covid oltott de egyébként fertőző májgyulladásos ember
  vagy akinek nincs covid oltása és nincs fertőző betegsége?
  Mert ha covid oltással engednél csak be valakit a terembe, akkor az elsőt lazán beengeded a másodikat meg kizárod.

  És meg is érkeztünk az én problémámhoz, miért pont covid oltás igazolást kérünk?
  Mármint én nem vagyok ellene, de akkor kérjük az igazolást (vagy negatív tesztet) hepatitisről, bárányhimlőről, influenzáról stb is, mert én magam részéről egyik fertőző betegségben szenvedő embert sem szeretném a közelemben tudni, sem az edzőteremben, sem a strandon, sem a hotelben, sem a munkahelyen.

 • forumpista

  tag

  válasz Alex91 #72083 üzenetére

  Ne haragudj, de ennek semmi értelme.

  Először is, ha az állam azt akarja hogy legyen mindenki beoltott akkor tegye kötelezővé. Erre megvan minden joga és felhatalmazása, és ezért (is) tartjuk.
  Ha nem teszi, akkor viszont nem szankcionálhat azért, mert az emberek nem tettek meg valamit, ami nem kötelező.

  Másodszor, ehhez viszont legyen mindenki számára ingyen bármikor hozzáférhető vakcina, enélkül ugye alapból is értelmetlen bármit elvárni, hisz ha valami fizikailag nem lehetséges, akkor azt a jogszabályok sem tudják felülírni (bármennyire is szeretnék bizonyos politikusok).

  És végül, nagyon nem szeretnéd te azt, hogy az állami eü feltételei közé bekerüljön egy olyan mondat hogy aki nincs beoltva azt nem látjuk el (vagy fizetheti maga), mert ezt nagyon könnyű ám bővíteni. Aztán lenne nagy meglepetés amikor téged vagy a szüleidet nem látnák el, mert közölnék hogy a betegséged oka elhízás, alkoholizmus, dohányzás és minek ettél ennyit, minek ittál annyit, minek dohányoztál stb, foglalod itt a helyett az egészséges emberek elől...
  (csak viszonyításképp, a fentiek miatt hal meg az évi 130 ezer magyarból kb. a fele idő előtt, tehát ez semmivel sem kisebb probléma mint a covid 10 ezer halottja).

 • forumpista

  tag

  válasz Kékes525 #74308 üzenetére

  Nem olyan rossz az a hasonlat, csak valamiért borzasztóan szemellenzős vagy.
  Először is, valóban, a dohányzás nem fertőz.
  Csakhogy, a lakosság 30%-a dohányzik, ami ráadásul szemben a coviddal, soha nem múlik el, nem "esik át" rajta az illető pár hét vagy hónap alatt.
  Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy a dohányzás, az hatásait tekintve (tüdő és szív-érrendszeri betegségek) kb. pont ugyanolyan mintha a lakosság 30%-a tartósan covid fertőzőtt lenne, csak itt a "fertőzés" az önként választott opció. De a végeredmény ugyanaz, rohadt sok beteg ember, aki orvostól orvosra jár.

  És hogy ez nem terheli le az egészségügyet? Nem a lóf@szt.
  Csak Te már hozzászoktál ahhoz, hogy még békeidőben is (2020 előtt), amikor felhívod a kardiológust, a belgyógyászt, vagy épp elküldenek egy MR/CT vizsgálatra, akkor vagy csak hónapok múlvára kapsz időpontot, vagy azt mondja az orvos hogy majd hívd fel 3 hónap múlva, hátha akkor lesz időpont mert most csak 3 hónap múlvára tudna időpontot adni (ami nem lehetséges).
  És ez tekinted normálisnak, mert senki nem vágja a képedbe, hogy bocs, egy rakás dohányos, meg alkoholista, meg 50-es BMI indexü ember van előtted a soron akiknek éppen ezen káros szővödményeit vizsgálják és ezért rád pont nincs idejük...
  És ha ezalatt a 3-6 hónap alatt kipurcansz, akkor sem hozza le az index szalagcímen, hogy azért haltál meg mert nem láttak el időben, és azért nem jutottál el időben a vizsgálatokra, mert előtted egy csomó dohányos foglalta a helyet az eü-ben.

  Sőt mondok mégjobbat: ha senki nem dohányozna és alkoholizálna az országban, és ennyire elhízva sem lennének az emberek, akkor simán lehetséges hogy a mostani covid járvány alig okozna gondot az egészségügyben. Csak épp most az előbbiek miatt már csúcsra járatott eü-re tört rá a covid vész...

 • forumpista

  tag

  válasz Kékes525 #74340 üzenetére

  Akkor félreérthetően fogalmaztál.

  "Amúgy szerinted az egyik hülyeség indokolja a másik hülyeségét?"
  Nem. Viszont, ha az egyik hülyeséget szankcionálni akarod, akkor a másikat is kell.
  Ráadásul, ha hosszútávon nézed, akkor ezek sokkal veszélyesebb hülyeségek mint a covid.
  (a covid nem okozott gondot egy évvel ezelőttig, és nem fog gondot okozni 1 év múlva sem már az oltás miatt. De a dohányosok, alkoholistak stb, velünk vannak száz éve, és velünk lesznek száz év múlva is, szóval ők folyamatosan és masszívan terhelik az eü-t amíg csak élsz)

 • forumpista

  tag

  válasz Csatravi #74376 üzenetére

  A genetikai részben nem értek veled egyet.
  Egyfelől, a genetika (úgy általában) csak azt határozza meg (többek között), hogy a szervezeted hogyan reagál a külső/belső behatásokra. De ha a negatív behatásokat el tudod kerülni, máris nem kell tesztelni a genetikai állóképességeid hiányosságait.

  Kb. olyan ez mint kiállni a nyílzápor alá, hogy lehet hogy jók a génjeid és olyan reflexeket örököltél hogy elugrasz a nyílvessző elől (a puskagolyót meg foggal elkapod és kiköpöd :D), de ha elkerüld ezeket a helyzeteket, akkor úgy is túlélsz ha a nyerges vontatót sem veszed észre 10 dioptriás szemüveg nélkül.

  Szóval okos ember nem minden mindegy alapon él, mondván hogy úgyis a génlottó dönt el mindent, hanem inkább elkerüli a veszélyes helyzeteket, és akkor nem kell tesztelnie hogy milyen számokat húzott a génlottón.

  A szüleink/nagyszüleink pedig egyáltalán nem éltek sokáig. Az hogy mindenkinek van egy anekdotikus nagyapja aki ivott, nőzött, cigizett, az már szinte legenda, csak ugye az felejtődik el, hogy a mitikus nagyapa összes ivócimborája feldobta a talpát 50 éves korában, és hogy a 100 éves nagyapa se volt 100 éves, csak annyinak nézett ki :)

  Egyébként valóban vannak olyan emberek, akik bármit csinálnak is, száz évig élnek, mert mintha vasból lennének. Ilyenből van mondjuk 1000-ből egy.
  Ezzel csak egy bibi van: 1000-ből 999 ember azt hiszi hogy ő lesz az az egy...

 • forumpista

  tag

  válasz Csatravi #74388 üzenetére

  ööö, most elvesztettem kicsit a fonalat :)

  A kommented első felében bemutatod hogy a várható életkor tekintetében nem a gének döntenek (hanem például az orvosi technológiák), majd a második felében meg azt mondod hogy nagyrészt a gének döntenek.
  Az első felével teljesen egyetértek (fejlettebb orvosi technológiák), a másik felét nem tudom hova tenni (mert az ellentmond az elsőnek).
  Ha csak a gének döntenének, akkor a fejlettebb orvostudomány nem növelné az életkort.

  "Szóval ezek nem legendák."
  Nem azt mondtam hogy legendák, hanem hogy van ilyen mondjuk 1000-ből egy. De a másik 999 az belehalt abba az életmódba.

 • forumpista

  tag

  válasz Parci #74450 üzenetére

  "nem hiszem, hogy aki retteg, az élvezi"

  Igazából, én úgy tudom hogy elég sok ember élvezi ha félhet/retteghet. Állítólag ez hasonló reakciókat vált ki, mint mondjuk amikor egy adrenalin függő valami veszélyeset csinál.
  Ez a magyarázat egyébként például a horror filmek népszerűségére is, nagyon sok ember szeret beleborzongani ezekbe, de a világvége "várók" is hasonló élményekre buknak.

  Szerintem nagyon sok covidtól rettegőnél is jelen van ez, még azt is el tudom képzelni hogy tudatosan ezt nem is fogja fel, hogy valójában a teste kiköveteli a napi rettegés "élményt".

 • forumpista

  tag

  válasz Stanlee #74942 üzenetére

  Mindjárt megmondom a tutit, csak hogy kicsit feldobjam a topik hangulatát :D
  Az van, hogy a covid ellen hozott intézkedések túlnyomó többsége teljesen értelmetlen f@szság:
  mindenféle idióta éjszakai kijárási korlátozások miközben a vírus nem éjszaka terjed
  háromig lehet konditerembe menni három után nem/15 km-ren belül lehet menni annál meszebb nem jellegü idiotaságok, mintha a vírust érdekelné hány óra van vagy hány km-re közlekedsz az autóddal.
  Arborétumba nem lehet menni de plázába igen jellegü ökörségek (ezt inkább már nem is magyarázom)

  és egy kisebbik része pedig egyenesen fokozza a covid terjedését:
  rövidítjük a boltok nyitvatartását, hogy egységnyi idő alatt minél nagyobb tömeg legyen odabent
  az általános iskolákat kinyitjuk és úgy teszünk mintha a gyerekek nem lennének szuperterjesztők hisz olyan kis édi-bédik

  Ha én lennék a covid vírus, egyenesen bujkálnom kéne a többi vírus elől hogy ne verjenek meg, mert nem hinnék el, hogy nem fizetek a politikusoknak hogy szándékosan a kedvemre tegyenek...

  Na ezt a sok baromságot a svédek túlnyomó részt mind kihagyták, és azért nincs náluk semmiféle "mészárszék" a többi országhoz képest, mert ezek az intézkedést lóf@szt sem befolyásolják a vírus terjedését.

  És most jöhetnek a jajok :)

 • forumpista

  tag

  válasz Parci #75234 üzenetére

  Egyébként, van arról bárkinek bármi információja, hogy vajon végeztek-e bármilyen számítógépes modellezést, arra vonatkozólag hogy milyen oltási sorrend lenne a legoptimálisabb? (egyáltalán van-e köztük bármi különbség).

  Mert én például simán elképzelhetőnek tartom, hogy a leghatékonyabb a vegyes oltás lenne minden korosztályból, kb. ahogy puffan úgy esik (akár jelentkezési sorrend alapon).
  Mert mit tudunk:
  1, a vírus fő melegágyai az un. szuperterjesztők, akik szinte biztosan nem idősek, ellenben direktben nem tudod őket kiszűrni, nem tudsz rámutatni hogy na te szuperterjesztő leszel.
  Egy vegyes korosztályos oltással nagyobb valószínüséggel kapod el őket is.

  2,ha bármi mellékhatás van, ami korosztály, (krónikus) betegség specifikus stb, akkor egy vegyes oltásnál ezek nem egyszerre zúdulnak rá az egészségügyre.

  @Kékes:
  Jártál te már idősek otthonában? (nekem van közeli tapasztalatom). Ha valaki meghal, behúznak egy strigulát és ennyi, nincs oknyomozás, hogy mibe halt meg a 90 éves hacsak nem áll ki a hátából egy kisbalta.
  Amióta covid van, azóta megnézik hogy covid+-e de ennyi (de nyilván ha pár hete oltották, ezt sem nézik).
  Simán elképzelhető hogy egyedül a norvégok mentek utána a történetnek és nem elégedtek meg azzal hogy meghalt hát meghalt.

 • forumpista

  tag

  válasz Parci #75536 üzenetére

  "10%-nak van ilyen, 90%-nak meg nincs"

  Erre valami tanulmány, hivatalos alátámasztás?

 • forumpista

  tag

  válasz Kékes525 #75543 üzenetére

  Magyarán <1%
  (remélem nem kezdünk vitát arról hogy 100 covidosból tizet kapnak el teszttel (legfőképp akinek komolyabb tünete van), és ezek szerint azokból is csak 1-nek lesz max három hétig tartó long covidja).

  De azért megnyugtató hogy azon ismerőseim akik a boldog békeidőben is csak úgy tudtak 100 métert sétálni hogy kiverte őket a víz és "majd meghaltak", azok végre ráfoghatják majd a covidra (és véletlenül sem arra +30-50 kilóra ami rajtuk fityeg).

 • forumpista

  tag

  válasz Ezekiell #75547 üzenetére

  Én nem bagatellizálok.

  Csak ez a fórum most már elment roppant mód kétszínűségbe...
  Ha valaki azt mondja, hogy az ő ismerősei közül aki átesett a covidon, semmi bajuk, az nem számít, mert nem statisztikai mintavételezés.
  Ha valaki azt mondja hogy ő hallott olyanról aki látott olyat aki már hallott róla hogy valaki készül végelgyengülni hónapokkal a covid után, az persze egyből hiteles mérésnek számít és egymást licitálják túl hogy hány ilyen van, persze mindez bemondásra. Valaki azt mondja hogy ő alig tud 100 métert menni és ez tuti hogy azért van mert fél éve elkapta a covidot és ezzel már be is van bizonyítva...
  (hint: nem azt mondom hogy nincs ilyen, csak hogy ez a 10% az pont olyan mint az év eleji 25%-os halálozási ráta, ott is ment a ki tud nagyobb számot mondani...)

  Az is vérkomoly, amikor olyanok hangoznak el, hogy rengeteg 9 éves gyereknek halt meg az apja covidban itthon, ő sok ilyet ismer.
  Amikor valaki rámutat, hogy összesen ~200 férfi halt meg covidban 50 év alatt az elmúlt egy évben, arra meg nincs válasz. Gondolom az illetőnek pont ez a 200 volt az ismerőse, vagy a másik magyarázat, hogy Magyarországon a 9 éveseknek az apja az mind 70-80 éves...

  Vagy amikor ha valaki nem oltatja be magát az potenciális gyilkos és mit képzel ő magáról, minden életet bármi áron meg kell menteni! (és vonjuk meg tőle az eü ellátást is).
  Ha meg a norvégok azt mondják hogy bizonyos idősek sorra halnak náluk az oltás melléhatása miatt, és leállítják az oltást, az le van sz@rva, járulékos veszteség, különben is lehet hogy amúgy is meghalt volna... Ekkor hirtelen már nem fontos mindenkit bármi áron megmenteni...

  Sok ilyet tudnék még sorolni, mindegyiknek a közös pontja, hogyha a rettegők mondanak be valami számít, az azonnal kész tény, ha a nem rettegők az meg nem számít...

 • forumpista

  tag

  válasz Parci #75557 üzenetére

  Nem mondtam hogy nincs long covidos eset.
  De:
  a boldog békeidőben, amikor bementem reggel az irodában, akkor a fél banda (40 év alattiak és irodai meló) ott agonizáltak a konyhában, kettesével itták a kávét hogy emberi ábrázatuk legyen, és amikor a hogylétük felől érdeklődtem akkor nagyjából ez volt a válasz:
  alig élek, alig bírtam feljönni a lépcsőn, szarul vagyok fejem is fáj stb.

  Te hogy különbözteted meg a kettőt? Mármint a bemondáson kívül

  Orvosi szakcikkek: hagyjuk... Kérdés: kell-e maszk a covid ellen, ha kell, jó a sima orvosi maszk vagy csak az ffp2 a jó maszk? Na erről ennyit, bármit és annak az ellenkezőjét is be lehet bizonyítani az orvosi szakcikkekkel covid kapcsán.

 • forumpista

  tag

  válasz Parci #75563 üzenetére

  "én a saját ismerőseimről beszélek, akiket ismerek"

  Nem kétlem. Ugye korábban már kiderült, hogy ugyan csak 200 férfi halt meg 50 év alatt covidban itthon, de az mind az ide kommentelők ismerőse volt, ez alapján én simán elhiszem hogy az összes long covidos beteg is az ide kommentelők ismerőse.

 • forumpista

  tag

  válasz Sir Pocok #75647 üzenetére

  "Nem akarok kínai ügynök lenni, de őszintén nem értem a kialakult hisztériát."

  Pedig szokd meg, covid kapcsán állandóan szélsőségekbe esünk :)
  Most épp a kínai vakcina a mumus. De ha holnap kiderülne róla hogy jobban vagy éppen többféle mutáció ellen is véd, akár a legújabb medvedisznóember mutáns ellen is (akár azért mert oldszkúl módszerrel készült), hirtelen az lenne a messiás és miért nincs itt tegnapra.
  Ez pont olyan mint a svéd modell, hogy az is volt már mészárszék meg követendő példa is, attól függően hogy épp a covid mely szakaszában jártunk, amíg ott több volt a halott mészárszék, ahogy behozta őket az összes többi ország is (a brutális lezárások ellenére is), máris követendő példa.

  Egyébként én a következőt nem értem ezzel a vakcina parával:
  1, a topiclakók többsége szerint ez egy #mindmeghalunk vírus, és mindent is meg kell tenni hogy #senkinehaljonmeg, és úgy tűnik ezt a politikusok is osztják (hisz #mindentislezárunk)
  2, ha az első pont igaz, akkor gyakorlatilag minden rendelkezésre álló vakcinával oltani kellene, amiről elhisszük, hogy véd a covid ellen és kevésbé halálos a covidnál (ez egyszerű matek)

  Arról már nem is beszélve, hogy van egy rakás gyógyszergyár európában, ha nem bízunk a kínai, orosz stb vakcinában, akkor f@szért nem tudják gyártatni a pfizert az összes gyártókapacitással? Minden majomságra van pénz az eu-ban, meg minden ökörséget ki tudnak erőltetni (lásd GDPR), de ha holnap be akarnék hozni 3 millió afrikait arra is tuti megszavaznák a pénzt 2 nap alatt, de hogy rákényszerítsék a gyógyszergyártókat a vakcina gyártásra, az nem megy... Komolyan töketlen banda...

  Így aztán az van, hogy hiba jelentkeztem én 37 évesen oltásra (bármilyen meglepő én nem vagyok oltásellenes), jelen tendencia szerint úgy 2024-25 körül talán meg is kapom...

 • forumpista

  tag

  válasz Ricardo #75723 üzenetére

  1, a többi gyógyszerből van elég tartalék
  2, a vakcinát nem hiszem hogy az a gyártószalag gyártaná amelyik az aszpirint
  3, a többi gyártó is készül vakcinával, csak még nincsenek engedélyezve, ha az lesz, ők hol gyártják? (valójában már rég fel vannak készülve a gyártásra, csak mivel nekik nincs engedélyezett kész vakcinájuk, kvázi üresen állna a gyártósorok)
  4, Képzeld el a cukrost hogy elkapja a covidot.

  @kékes:
  1: ezt elfogadom, csak fura hogy bezzeg a covidnál meg felelőségteljesen döntik romba a gazdaságot és az emberek életét "dokumentáció" hiján is.
  2, akkor adják fiatalabbaknak. Itt megy a nagy duma a long covidról a fiatalok körében, akkor már mégsem annyira gáz a long covid???
  3, nekem nem úgy tünik, és különben is, addig emberek halnak meg covidban, hát nem érted hogy mindenkit meg kell menteni bármi áron is? Hát mi ez a felelőtlenség kérem szépen :)

 • forumpista

  tag

  válasz Kékes525 #75732 üzenetére

  "Nem lehetne gyorsan átállítani a meglévő gyógyszergyárakat a vakcinák tömeggyártására."
  Miért nem?
  "Sőt, az újak megépítése gyorsabb lenne."
  Akkor építsenek
  "Azonban ezek jó része már átállt a koronavírus elleni vakcinákra."
  Akkor hol a vakcina? Pont arról van szó, hogy üresen ácsorognak a gyártószalagok, mert a saját vakcinájuk nincs kész, a már készet meg nem gyártják/gyárthatják...

  Ne haragudj meg, de a teljes lakosság lassan egy éve be van zárva, sok országban észak-koreai diktatúrát megszégyenítő módú korlátozások vannak, a gazdaság romokban, emberek millió élnek segélyen stb stb. És erre jön még rá hogy a covidban mind meghalunk, aki meg nem az számoljon a long coviddal.

  Ehhez képest k.rvára lesz@rom ha bele kell gyalogolni szegény kis gyógyszergyártók lelkivilágába, vegyék őket állami irányítás alá, foglalja le őket az állam vagy akármi.

  Ha a lakossággal szemben meg lehet tenni a 100%-ig alkotmányellenes és diktatórikus korlátozásokat a járványra hivatkozva, akkor tegyék meg ugyanezt a gyógyszergyártókkal is.
  Igenis, ha azt mondjuk, hogy ez a járvány ennyire veszélyes, akkor az összes cég amelyik képes vakcinát gyártani, az gyártsa a vakcinát, akkor is ha cserébe kevesebb aszpirin lesz a piacon.

  Vagy mondjuk azt, hogy mégsem olyan veszélyes ez a vírus, akkor viszont vessenek véget az ostoba korlátozásoknak.

  Számomra rohadtul irritáló, hogy a vírusra hivatkozva az utolsó sarki bokrot is beszigszalagozták és mindent is bezártak, de amikor itt a vakcina, akkor meg megy a seggvakarózás, hogy ó hát nem is tudjuk hogy mit kéne csinálni, lehet hogy vannak mellékhatásai az oltásnak (a vírusnak nincs?...), meg nehogy megsértsük szegény gyógyszergyártók demokratikus jogait, meg izé meg hozé...

 • forumpista

  tag

  válasz Aweriot #75792 üzenetére

  Csak ezzel megint az a baj, hogy bármennyire is nem komálom Orbánt, lassan megint neki lesz igaza...

 • forumpista

  tag

  válasz Parci #75805 üzenetére

  "ezen felül igen fárasztó ez a folyamatos kifuttatása bármi gondolatnak erre az egy vesszőparipádra (hogy milyen kettősmércés itt mindenki, jajjaj)"

  Lehet hogy fárasztó, de alapvetően ezt csináljátok.
  Tegnap még kivétel nélkül 10% volt a long covid, és neked is van egy fiatal ismerősöd aki nem tud egy emeletet sem lépcsőzni irgum-burgum, és bárki mást állít az hülye.

  Ma meg kalkuláljak magamra long covid esélyt (hova lett a 10%, meg a mindenkit érint aki elkapja a covidot?) és azt vessem össze az oltás kockázatával...
  Mindig úgy csűritek, csavarjátok ahogy nektek tetszik.

  "hát, azt látom, hogy te így gondolkodsz erről, de akiket épp lesajnálsz, meg speciel picit árnyaltabban."
  Én szeretnék árnyaltabban gondolkozni, csak valahogy ez az árnyaltabb gondolkozás sosem jelentkezik amikor korlátozni kell.
  Amikor arról van szó, hogy talán nem kéne mindent bezárni, meg lezárni évekre, nem kéne diktatórikus körülményeket előidézni, akkor valahogy nem megy az árnyaltabb gondolkozás.
  Ja és persze, ha te nem akarod magad beoltatni a kínai vakcinával mert szerinted az veszélyes, az természetesen árnyaltabb gondolkodás (gondolom), ha másvalaki a pfizert tartja veszélyesnek és nem akarja magát beoltatni vele, az természetesen potenciális tömeggyilkos és vonjuk meg tőle az eü ellátást is (oké ezt nem te mondtad, hanem az árnyaltabb gondolkozású)

  Én ezt nem árnyaltabb gondolkozásnak hívom, hanem egysíkúnak.

  "na de mit mondjak a makk egészséges, 65 éves apámnak, ha holnap hívják a tekintetes nagyurak szuriilag?"
  Azt amit ide is szoktál: ha a vakcinától baja lesz, akkor mi lenne vele ha elkapná az igazi covidot?
  Fura, ha vadidegen beírja ide hogy nem akar oltást mert veszélyesnek tartja, annál nem okoz gondot megmondani a tutit, de ha személyes érintettség van, akkor mindjárt más a leányzó fekvése...
  (azon is jót nevettem pár hete, amikor megjelent a pfizer, és az oltásmániás keménymag közölte, hogy ők szívesen beoltatják magukat, csak nem szeretnének az elsők között lenni, hátha van vmi nem várt mellékhatás.
  Igen, Te is ezt mondtad, emlékszem, hogy nem szeretnél az első lenni. Szóval ja hát úgy könnyű okosnak lenni ha magad helyed mást küldesz a frontvonalba).

  [ Szerkesztve ]

 • forumpista

  tag

  válasz Corleone33 #76931 üzenetére

  Vagy csak hagyni kéne a picsába a teljesen értelmet intézkedéseket.
  Tudom, meghalt 10e ember egy év alatt covidban itthon (túlnyomórészt 70 éven felüli), azt a k.rva, wow mindmeghalunk...

  Csak épp a helyzet az, hogy meghalt mellette másik 120 ezer ember, az valahogy senkit sem érdekel (pedig azok nem 70-80 évesek és ami pénzt elköltöttek a covid ellen illetve ami pénzbe kerülnek a korlátozások vszínüleg többször annyi embert lehetett volna megmenteni a nem covid halottak közül ebből!), az összhalálozás meg alig nőtt, ergó - átlagra nézve - az a 10k amúgy is meghalt volna, max mást írnak a halál okának.

  Valaki korábban azt írta hogy az a hülye, aki megy külföldre nyaralni és kockáztatja a 10 nap karantént.
  Szerintem meg az a hülye, aki tapsol ahhoz, hogy észak-koreai diktatúrát építsenek ki, gyakorlatilag 1 év alatt és puskadörrenés nélkül... Mondjuk úgy látszik igény az van rá, kíváncsi vagyok mikor jelenik meg az első kis hitler aki kihasználja a helyzetet... (végülis kijárási tilalom, éjszakai korlátozás, önkényes bezáratások már megvannak, innen már csak egy kis ugrás a következő lépcső...)

  Ekkora böszmeséget hogy egy egész kontinens önként és dalolva vonul be a diktatúra alá, talán még nem is volt a történelemben...

  ui: csak nekem furcsa hogy miközben többféle oltás is a rendelkezésre áll, mintha azon menne a b@szakodás, hogy hogyan tudnánk minél tovább fenntartani mindenféle értelmetlen korlátozást...

 • forumpista

  tag

  válasz Parci #76942 üzenetére

  "nem 10 ezer ember halt meg"
  Mennyi halt meg? Hajrá, mutasd a magyar statisztikákat

 • forumpista

  tag

  válasz forumpista #76943 üzenetére

  Egyébként most visszaolvastam a kommenteket (szerencsére vagy nem, de nincs időm minden nap ide irogatnom :) ) és szerintem egyáltalán nincs kocsma stílusom (persze tudom, ez véleményes).

  Egyszerűen csak a t.köm ki van azzal, hogy teljesen értelmetlen, a vírust terjedését egyáltalán nem gátló intézkedések sorát kell elszendvednem/nünk, a tökkelütött politikusok miatt (meg azok miatt a "szakemberek" miatt, akik úgy rácsodálkozták egy cseppfertőzéssel terjedő vírusra mintha az valami soha nem látott dolog lenne amivel most először szembesült az emberiség a történelme során...)
  És egy ideális világban nem is hallanál rólam, mert épp a barátaimmal söröznék valahol, ehelyett kénytelen vagyok itt b@szni a rezet.
  Az pedig különösen lehangol, hogy az a mentalitás, ami eddig a hülyéket jellemezte, miszerint ülnek a pincében alu sisakkal a fejükön, az most átment a normálisba csak az alu sisak lecserélődött egy ffp2-es maszkra...

 • forumpista

  tag

  válasz Nimda #77257 üzenetére

  "Nem értem miért vannak egyesek besózva, mindenáron mehetnékük van, ha kell, ha nem"
  Mert már elég régóta tartanak a korlátozások és sem a haszna sem a vége nem látszik.
  Ti eddig sem utazgattatok, valószínüleg introvertáltak vagyok, nem értitek a többieket.
  Akkor most képzeld el, hogy az lenne az új ukáz, hogy mostantól senki nem alhat otthon, mindenkinek odakint egy sátorban kell aludni egy pokrócon ráadásul 10-en egy rakáson. És a Sziget fesztivál törzsközönsége nem értené hogy mit háborogsz, hát ez tök jó móka, ők egész életükben ezt csináltak mi bajod vele...

  "de meg kell találni azokat a programokat, amiket békeidőben különben hanyagolunk."
  Az a baj hogy megtalálják a többiek is:
  "jókat sütünk-főzünk"
  Igen, ezért mozdulni sem lehet a boltokban annyian vannak mert mindenki vásárol
  "lakást csinosítgatjuk"
  Ezért aztán szinte minden építőipari anyag ára 3x lett és az OBI-ban és IKEA-ban az 1 nm-re jutó emberek száma kettő...
  "a filmnézés"
  Leszámítva hogy gyakorlatilag nincsenek új filmek
  "Én. pl. kipróbáltam a jógát"
  Én meg jártam jógára, csak épp nem lehet. És ezt nem tanulod meg magadtól, amit te otthon magadtól jógázol az khm...

  "Ha meg nem, spórolunk tovább, és jövő nyárra kibérelünk balatonon egy luxuslakoszályt"
  Ó hogy itt mekkora pofára esés lesz. Mostanában ezt elég sokaktól hallom, na most remélem nagyon szorgalmasan spóroltok, mert kb. úgy számolhatsz hogyha 2019-ben elmentél valahová nyaralni 100k-ból, akkor ha nyitás lesz, akkor ugyanaz a nyaralás minimum 300k lesz vagy több. (kereslet>>>>>>>kínálat)

 • forumpista

  tag

  válasz doeeg #77262 üzenetére

  "Csak az általad leírtakat nem lehet ép ésszel, tényekkel alátámasztva megindokolni, míg a zárást de."
  Oké, akkor kérném a következőkről a hatást tanulmányokat, a számítógépes modelleket, amik ép ésszel és tényekkel alátámasztják:
  -Miért nem mehetek ki este 8 után az utcára, de előtte meg igen?
  -Miért pont este 8, miért nem éppen 7 vagy éppen 9?
  -Miért zárjuk be a boltokat este 7-kor?
  -Miért nem 6kor zárnak a boltok vagy épp 9kor?
  -Miért mehetek ki kutyával 8 után is, de kutya nélkül csak 8 előtt?
  -Miért csak 500 méterig mehetek ki kutyával 8 után, miért nem 400 méterig vagy épp 600-ig?
  -Ha márciusban nem véd a maszk a vírus ellen, akkor áprilisban miért csak a maszk véd?
  -Ha decemberben bármilyen maszk véd, akkor januárban miért csak az ffp2-es véd?
  -Ha Magyarországon a sima maszk is véd, akkor Németországban miért csak az ffp2-es véd ugyanakkor?
  -Miért csak 10 fő felett terjed a vírus? Kivéve szenteste mert akkor 10 fő felett sem terjed.
  -Ha csak az oltás véd, akkor miért katonának vezénylünk az utcára ahelyett hogy oltópontokat létesítenénk?
  -Ha a katonákat (állítólag) alkalmasak kórházak vezetésére, akkor miért nem lehet kiképezni őket oltásra is?

  És még sorolhatnám jócskán, ha te erre azt mondod hogy márpedig ezek ép ésszel és tényekkel vannak alátámasztva, akkor megeszem a kalapom...

 • forumpista

  tag

  válasz Parci #77307 üzenetére

  Hát Parci, ez eddig egy nagy bullshit bingó ám.
  Tehát nem tudod semmiféle tényekkel, számítógépes modellekkel alátámasztani hogy ezek az intézkedések bármit is lényegesen befolyásolnának.

  "azt viszont igen, hogy céljuk van, nélkülük rosszabb lenne a helyzet, sokkal."
  Bizonyíték, bizonyíték, bizonyíték. Én nem látok egyet sem.
  Szerintem meg nem, na bumm.
  Ha bemondás elég, én is be tudok mondani olyat, hogy
  például a boltok csökkentett nyitvatartása növeli a tömeget, mivel ugyanannyi emberre kevesebb idő jut. Ha kell matematikailag is bizonyítom. A tömeg pedig segíti a vírus terjedését (erre tudok hozni orvosi cikket), tehát a boltok csökkentett nyitvatartása konkrétan _fokozza_ a vírus terjedését, enélkül a helyzet sokkal jobb lenne.
  És így tovább.

  Tudom kocsmastílus stb stb, a probléma mindig ugyanaz, nektek bármit bemondásra el kell hinni, de ha valaki mást gondol, akkor az egyből "fingharcolás".

 • forumpista

  tag

  válasz Coyot #77439 üzenetére

  "nebasz, az influenzának is 2-3-4% volt a halálozási aránya"

  Akkor most mennyi is a covidnak a halálozási aránya? Mert nagyon nem mindegy hogy az 1-2-3-4 stb százalékok közül melyik is az igaz...
  Úgy repkednek itt a százalékok, mintha a piacon alkudnánk a kofával, hát mit számít hogy 1 vagy 4... Sőt legyen akkor már 10% vagy 20%, merjünk nagyot mondani.

 • forumpista

  tag

  válasz Lauda #77449 üzenetére

  Nem tudod összehasonlítani a két arányt, mert más a módszertan.
  Covid: igazolt pozitív esetek vs pozitív elhunytak. Ez szükségszerűen egy jó magas szám lesz, mert nem annyian covidosok mint ahány igazolt pozitív van, hanem annak többszöröse.

  Influenza: itt viszont nem az igazolt pozitívat nézik (tegye fel a kezét akit valaha is teszteltek influenzára mert köhögött és láza volt), hanem a becsült influenzásak vs influenzában meghaltak.
  Ez meg szükségszerűen egy alacsony szám lesz.

  Nézzük Magyarországra:
  covid halott vs igazolt covid fertőzöttek: 12e/360e = ~3%
  Na de ki az aki elhiszi hogy csak 360 ezren fertőződtek meg, miközben sokszor a közvetlen családtagokat sem tesztelték le, nemhogy a távolabbi kontaktokat?
  Nagyjából 4 és 10 közé teszik a valós szorzót a szakértők, tehát az összes fertőzött ~1.5-3.5 millió ember, akikre jut a 12e halott, tehát a becsült halálozási arány 0,3-0,8% között van.
  Influenzánal ugyanez a becsült érték 0,1-0,3%.

  Szóval nem, igazából nem különösképpen veszélyes a covid halálozás szempontjából.
  A gond a terjedés üteme, míg az influenzát évente kb. 80-100e ember kapja el itthon, addig ezt pár millió.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés