Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Peat;)

  veterán

  válasz Lauda #71592 üzenetére

  Maradjunk annyiban hogy az emberek nem akarnak oltani nem most lesz probléma, hanem kb egy millió ember beoltása után. Én erősen kétlem hogy erre van mód rövid időn belül.
  Az oltani nem akarókat teljesen felesleges most megtalálni és kritizálni, ez még több hónapnyira van hogy reális problémát okozzon.

  Az egész kavarás az ilyen olyan vakcinával, a rossz kormányzati kommunikáció mögött is könnyen lehet tudatos tervezés állt, most csak a lakosság töredékének kell az igényét kielégíteni...ez olyan mint a maszkviselés. Cseszték hordani az emberek, pláne vidéken, aztán a nagy vezér falapplikálta magára és lám elkezdte hordani a a nép, vidéken én egyértelmű összefüggést láttam, fővárosban élek de voltam előtte és utána is viszonylag közvetlenül és ordított a különbség..
  Az oltás ugyanez lesz, amikor már szélesebb körnek is jut kiállnak királyi tv-be hőseink a szurira és 3 millió ember megnyugszik és oltatja magát.

  A vakcina tárolása, infrastruktúra, vakcinaszám most jóval nagyobb kihívás és probléma mint a lakosság gondolatai...azt a legkönnyebb és leggyorsabb befolyásolni ebben az egyenletben ebben az országban.

  [ Szerkesztve ]

 • Peat;)

  veterán

  válasz Ringman #71609 üzenetére

  Itthoni vonatkozással fejezted be amire Lauda reagált szintén itthoni vonatkozással, én így értelmeztem. De globálisan is áll az amit írtam. Sok hónap mire a győzködés következik...jussunk el oda előbb minél hamarabb, a probléma nagyrészt meg fogja oldani önmagát amikor mindenkinek lesz egy két ismerőse aki szabadabban élhet és semmi komplikációja nem volt.

 • Peat;)

  veterán

  válasz Asbee #76424 üzenetére

  Oké hogy elcseszte a kormány a támogatásokat, ez nem újdonság, pláne hogy közben erre arra milliárdok mennek el. De biztos hogy a korlátozások okozzák sok vállalkozás helyzetét, a korlátozás vágja haza a vállalkozásokat?

  Azt is látni kell hogy mely ágazatok milyen szinten érintettek ebben, a turizmus eltűnése miatt pl a Budapesti étteremforgalom zárások nélkül sem lenne egészséges és a vállalkozásoknak más irányba kell orientálódni, vagy kivárni. Aki eddig a külföldi turizmusra épített ott tökmindegy hogy van e korlátozás vagy sem. Illetve a külföldiekre épített turisztikai cégeknek is lőttek, belföldi zárástól függetlenül, egy hotel hiába nyitna ki belvárosban most.

  Vannak akik kifejezetten jól jöttek ki a dologból és új piaci lehetőségek nyíltak, szállítmányozás terén.

  A kiskereskedelemnek nem jött jól, de a bejáratott boltok ugyanúgy teli vannak, hiszen erre korlát nincs.

  Van persze a belföldi szállodaipar és wellness..de itt álljunk is meg. Amikor a befizetett spanyol nyaralásomat a tengertől 200m-re lévő 4 csillagos szállodából visszakapom zokszó nélkül és látom hogy a balatonnál ugyanez az összeg fele annyi időre elég és csak félpanzióra..van itt nekünk ez a nagyon "okos" szép kártya találmány amivel teljesen eltorzult és beteges árak vannak. Idén is be fogja szedni a kiesett bevételt a legtöbb wellness, szálloda, hiszen a pénz felgyülemlik a szép kártyán az ember el akarja költeni. Megoldják...tapasztaltam tavaly, idén is fogom, ez van.

  Az én körzetemben az éttermekre ugyanúgy szükség van elvitelre. Az árak persze nem csökkentek miközben a pincéreket kirúgták és azok az éttermek amelyeknek nem csökkent a forgalma a tulaj *urva jól jár.

  A kisebb vállalkozások, szerelés, építőipar is jól jött ki a dologból, többen újíttatnak fel és már a covid előtt is a gátlástalan árazás és munkaminőség jellemezte ezt a szektort...nem mondhatnám hogy az ügyfél lelki nyugalmára figyelemmel lennének, szerintem mindenki továbbképezte magát az elmúlt években ilyen olyan szerelővé privátban ebben az országban.

  Összefoglalva a mostani intézkedések megszüntetésével én nem látom a teret arra hogy meglóduljon a covid miatt nehéz helyzetbe sodort vállalkozások helyzete. Mert a covid gazdasági hatás nem egyenlő a korlátozások okozta gazdasági hatással. Nálunk azért nem olyan durvák a korlátozások, a cégek is tojnak rá, nekem is be kell mennem hiába tudom végezni a munkám 100%-ban itthonról.

  Egyszerűen nem értem mire gondoltok akkor amikor a korlátozásokra rányomjátok a gazdasági sokkhatást. Inkább gyorsabb és egyéni szinten igényelhető támogatási formára lett volna szükség, lsd pincér. Az átmeneti támogatásokba viszont hiába mennénk bele, nem érdemes, szerintem ebben egyetértünk.

  Sok tragédia van most pénzügyileg egyéni és céges szinten, de ezek véleményem szerint nem a korlátozások váltották ki arányaiban jelentősen, hanem maga a világhelyzet.

 • Peat;)

  veterán

  válasz Coyot #76454 üzenetére

  Tegyük hozzá a korlátozások is biztos elintéztek jó pár embert és igen vidéken teljesen más a helyzet, ott nincs más meló esetleg.

  Ugyanakkor amikor arról beszélnek ebben a fórumban is hogy mekkora a gazdasági kár akkor fontos lenne különválasztani az általános covid és az adott ország által alkalmazott korlátozások becsült hatását.

  A korlátozások okozta újabb gazdasági kárt rakjuk mérlegre a korlátozással elért kevesebb beteggel, halottal. Illetve amit sok sok ezer munkakorú ember hosszútávú munkakiesését jelentette volna a long covid miatt.

  Amennyiben nincs korlátozás ugyanúgy lettek volna egyéni tragédiák, megbecsülhetetlen számban munkanélkülivé válások, pl visszatérve egyik fórumtárs által írt takarító állásvesztésére: ha nem is pont ő de lehet más meg fél évig nem tudna fizikálisan munkát végezni.

  Én sokkal inkább látom a mostani indulatok mögött az emberi elkeseredettséget, türelmetlenséget mint a racionális gondolkodást...mindenki rohadtul unja főleg hogy nem látni hol a vége. Valamit hibáztatni kell, a vírust nehéz mert megfoghatatlan, maradnak azok amik szintén negatív hatásúak és ahhoz társítják sokan a teljes okozott kárt. Erre meg a kormányok által hozott intézkedések tökéletesek, pláne hogy senki nem volt a helyzet magaslatán. De szerintem ettől még szükségesek.

  Én sokkal inkább az nem tudom értelmezni, ami intézkedések nem történtek meg...amit már nyáron is beszéltünk ismerősi körökben...mire várnak? Ott volt a nyár, ott volt sok hónap, de senki nem tett semmit. Várták hogy majd legyen oltóanyag és akkor minden jó lesz, meg majd csak felfuttatják a gyártást. Nem lehetett volna fél év alatt gyárat építeni mind a kétféle technológiára külön-külön? Nem lehetett volna licenszet kötni a már nyáron ismert 2-3 gyártóval? Aztán ami működik és beválik arra már mehetne a gyártás, igen 1-2 szerződés nem lenne lehívva meg egy gyár lehet üresen állna...kidobott zseton..a mostani helyzet jobb? Ha valami miatt akkor én e miatt vagyok dühös a csodás világra, hogy egy ilyen helyzetben sem tudtak együttműködni és legalább fél évet lefaragni ebből a hülye időszakból.

 • Peat;)

  veterán

  válasz Micsurin #76462 üzenetére

  Igen, több ismerős váltott munkahelyet így az én környezetemben mások a tapasztalatok, persze nem olyan a helyzet mint a covid előtt.

  Másrészt amit írsz és igaz rád, környezetedre az a korlátozások miatt van, ebben biztos vagy? Mert én erre domborítottam ki a gondolataimat, legalábbis próbálkoztam..

  [ Szerkesztve ]

 • Peat;)

  veterán

  válasz Kékes525 #76617 üzenetére

  Az biztos hogy az oltásellenesség önmagában elavult fogalom lett a coviddal. Minimum ketté kell bontani ezt a csoportot.

  Mindjárt február de máig nem tudja a fiatalabb korosztály mivel akarják beoltani. Megy a masszív lenézése a polgároknak, nagy az államadósság ezért pofa be és lődd be a keletit..

  Én amennyit eddig leszűrtem, persze netről, innen a topikból is, lehet tök tévesen, ez a vírus más jellegű mint a korábbi oltásokkal kezelt vírusok, így ha a teljes elhalt vírust juttatják be az nagyobb eséllyel vált ki autoimmun betegséget később, mert jobban rejtőzködő a rohadék vagy mi. Én csak gyerekkori asztmát és masszív allergiát kaptam még meg de szülői ág alapján jöhet még más is nem akarok rátenni egy lapáttal mert tudom hogy én még szerencsés vagyok. De rengeteg fiatal már reumás meg mittomén én mi, gondolom ők sem tudják most mi merre. Mert a hivatalos kommunikáció zéró mivel mi jár.

  Szóval ja, 50 év alatt kb csak pfizer van amiből nem lesz elég jó ideig.
  De ha nincs más kivárja az ember és kifizeti. De ez nem oltásellenesség, ez kényszerű oltáskivárás.

  Ráadásul aki gyermeket szeretne, arra sincs javasolt oltás a nőknek ha még up to date az infóm.
  Most jobban előtérbe kerülnek az egyéni döntések szerintem, ki mit vállal be a saját állapota alapján és a saját maga által összeszedett információk alapján. 2021 Európa.

  [ Szerkesztve ]

 • Peat;)

  veterán

  válasz [CS]Blade2 #84192 üzenetére

  Szerintem Te az oltásellenes alá sorolsz rengeteg oltáspárti embert is.
  Nálam 5 kategória adott kapásból:
  - aki mindegy mivel de oltatna, tehát semmi baja, se autoimmun se semmi és makk egészséges és bármelyik vakcinát elfogadja
  - aki semmivel sem oltatna
  - aki makk egészséges de nem oltatna kínai/orosszal akár szakmai szempontokat is figyelmen kívül hagyva mert a kommunikációs kampány egy életre elintézte nála ezt a kérdést..tehát megtehetné de nem teszi, "fél" oltásellenes
  - aki nem teljesen egészséges és ezért pfizer/modernát preferálná mert a többinél nem bízik benne hogy megfelelően bírálják el az ő egyéni kompatibilitását a vakcinákkal -> szerintem rengeteg ember, félelem miatt, pl enyhébb autoimmun betegek, reumások, allergiások, asztmások akár a "divatos" gluténérzékenyek stb stb
  - akinek egészségügyileg is csak a pfizer/moderna jöhet szóba -> ők is rengeteg ember

  Rengetegen visszautasítják az "oltakozási" lehetőséget. Nem azért teszik mert oltásellenesek, azért regisztráltak hogy ők szeretnének oltatni de számára biztonságos körülmények biztosításával. Ez nem adott. Még a makk egészségesek is félnek pár vakcinától, ha nincs más alapon merik beadatni. Most tekintsünk el a pár tízezer fantól orosz vagy kínai irányba, van olyan is, de elhanyagolható arány.

  Ez mellett rengeteg ember aki nem regisztrált szimplán taktikai okból teszi: ha már regisztrált és megkínálják olyan vakcinával ami nem szimpatikus/kérőjeles számára akkor arról lecsúszik. Viszont ha kivár és érkeznek folyamatosan az adatok akkor lehet megbékél a helyzettel és elfogadja a kínait vagy oroszt is pl. Két hónappal ezelőtt szerintem sokkal kevesebben fogadták el a kínai vakcina jogosultságát mint most...lehet 2-3 hét és jönnek újabb tanulmányok amelyek meggyőzőek. Majd akkor regisztrál.

  A fiataloknak sugallva van hogy felesleges regisztrálni, hiába dolgozik pl a kiskereskedelemben, az elszigetelt kis falvak idős lakói politikailag stabilabb és meggyőzhetőbb réteg mint egy 40-50éves pl akinek még számít a jövő és nem csak a bözsi utalvány/13. havi nygudíj.

  Valljuk be a logikus sorrend az egészségügy(tág körben, pl védőnők, mindenki is), idősotthon, oktatásban dolgozók és munkaközösség lett volna. Tiszta kommunikációval. Itt sem jött össze, más országokban sem, ez van.

  De attól még ne kiáltsuk ki oltásellenesnek a 2/3 országot.

  Alapból mehetne a háttérmunka és a rendelkezésre álló adatok alapján egy kis tájékoztató levél minden állampolgárnak, milyen betegségei vannak a rendszerben és az alapján mit kaphat meg. Minden vakcinának külön tájékoztató folyamatos frissítéssel, eredménnyel, online, a fiatalok meggyőzéséhez. Alapból kiküldhetnék előre MINDENKINEK az oltásnál töltendő papírokat, aki nem tölti ki/nem viszi magával húzzon haza. Rengeteg dolog van amint lehetne javítani, de az elmúlt két év nem erről szól..

 • Peat;)

  veterán

  válasz ivana #84370 üzenetére

  "Ezeknek bármelyike is tényleges ellenjavallat a többivel szemben?"

  Hát pont ezt kérdezgeti rengeteg ember, nem csak azok akiket felsoroltam.

  A kínai oltásrendet nem ismerem, nekem az a logikus amit írtam pl, de az hogy kis falvakban megkapja lassan az 5x éves is míg 6x éves tanár meg óvónő menjen naponta munkába...nahh. (nem vagyok sem óvóbácsi sem tanár)

  [ Szerkesztve ]

 • Peat;)

  veterán

  válasz lm83 #84656 üzenetére

  Jó hát, a legfőbb baj itthon (és egyébként sok helyen külföldön is) a visszás és hergelő intézkedések amelyek sokszor inkább a vírusnak kedveznek mint a lakosság és egészségügynek:
  - kora esti boltzárás így minden dolgozó munka után tülekszik a boltban (én nyitásra járok másfél hetente, de előtte 21-re jártam...)
  - kijárási tilalommal hergelni a népet miközben zárva vannak a szórakozó helyek
  - plázák nyitva voltak egészen idáig
  - a munkahelyekre semmilyen kötelező előírás, a munkáját 100%-ban otthonról abszolválni képes munkavállalókat is berendelik (tapasztalat)
  - kaszinóba nem jár covid...
  - végignézni ahogy a sulik negyedében gócpont alakul ki

  A kijárási korlátozás semmit nem ér, a bolti nyitvatartási logika kifejezetten támogatja a vírus terjedését, a valós vírusterjesztési területek a munkahely és az oktatás. Az oktatásnál megkésve léptek a munkahelyre ráhagyják a dolgokat. Egy magas tűrőképességű, társadalmilag felelős egyén is elveszti a békességét ezek miatt és teret nyerhetnek a covid tagadó meg ki tudja mit tagadók számomra elég szánalmas csoportjai is.

  Ha valamit megmutatott a világnak a covid az az hogy az emberiség gyárthat atomot, fúziós erőművet, elmehet a Marsra, de alapvető értékrendet előírni(és követni, bár többen betartanék ha logikus korlátozások lennének) is teljesen alkalmatlan. És ezt leginkább USA és az EU prezentálja 2021-ben. :F

  [ Szerkesztve ]

 • Peat;)

  veterán

  válasz hszilard666 #86163 üzenetére

  Mindenki ezt szeretné hogy minél előbb laposodjon el, vagyis mentálisan egészséges társadalmi réteg biztosan :)

  A megkésett intézkedések hatványozott kárt okoznak, politikailag, munkaszemléletű társadalmi megközelítéssel értem miért késlekedtek a sulik bezárásával, a szülők látom mennyire nem örülnek általánosságban ennek és a nép is fel lett hergelve hogy nem hogy szigor, nyitás jön és wellnesselés. De ez most nagyon megkésett és már úgyis látták hogy elkerülhetetlen, legalább egy héttel előbb meglépték volna, érthetetlen.
  Így a csúcsot is később érik el a számok és a magasabb szintről is több idő mire lecsökken a napi új betegszám és a rengeteg már megbetegedett ember is még hosszú hetekig terheli az eü rendszert, akkor is ha már csökkennének a számok. Illetve mi az a napi betegszám ami nem terheli tovább az eü rendszert? 1000-2000? A napi 5000 beteg is előrelépés lenne most az a gond.

  Az oltás hatása jelenleg semmi, oké hogy felpörgött de kell két hét mire hat és most amennyire hallható az aktív munkakorúak között terjed rohamosan. Jelenleg ennek így elhanyagolható a hatása, ettől még oltsanak, csinálják kell, de hát ez egy hatalmas vakítás hogy az oltás állítja meg a vírust pár héten belül. Pillangóhatás lenne ha ez megtörténne annyira más réteget oltanak, annyira későn hat.

  Viszont a következő hullám már valóban gyengébb kell hogy legyen ha haladnak az oltások, nyomni kell, helyes, de ezt most senkit nem boldogít.

  Ez a *ar már mindenkit elért és mindenkinek a töke tele van, akár más jellegű egészségügyi baja van valakinek, akár munka, akár csak mentálisan de már mindenki a falat kaparja. Ez is egy rossz ómen, mert szerintem a magyar rohadtul szabálykövető nép EU országok között egyébként és szerencséje van a hatóságnak a magyarral, de ez már sokaknak sok lesz. Remélhetőleg még a nagyja azért komolyan veszi és betartja azt is aminek van értelme és azt is aminek nincs, ez van.

  [ Szerkesztve ]

 • Peat;)

  veterán

  válasz lacafaca #86174 üzenetére

  És ez hány ezer milliárdbe került? Abból azért sok káposzta kijönne. Tavaly csak egyszer mérték el a dolgokat, szeptemberben a nagy nyitással.
  Most március van és megvannak az új csúcsok.

  Mikor lesz több káposzta egy évben, ha szeptemberben sózzák fel a földet véletlenül, vagy ha már márciusban? :)
  Most kicsit más a helyzet és kell is poénkodni, de attól is lehet jó egy poén ha nem struccpolitikával születik meg hanem szembenéz a valósággal.

 • Peat;)

  veterán

  válasz Aweriot #86742 üzenetére

  Magyarországon a TB az adó már nem járulék. A cigin van annyi adó ami fedezi a plusz költségeket, csak mint adó oda rakja a gazdálkodó ahova jól esik. De teljesen mindegy hogy mit hogy hívnak, bérből fizetsz tb-t vagy az autó súlyadóját fizeted, itthon ugyanúgy adó mind, arra használják amire jól esik. A cigis pedig többet fizet mint én, sokkal.

  Magyarországon úgy hívják fel az embereket az oltásra hogy gőzük nincs sokszor a páciens valós állapotáról. A médiából tájékozódnak az emberek, komoly szívbetegnek simán beadnak alapból mindent a házidokik. Ameddig úgy utasítja el valaki az oltást, hogy AZ a fajta nem jó neki mert úgy olvasta...addig nem látom a felelősségre vonás korrektségét. Ha előre tudná mindenki hogy mit kaphat pontosan a valós állapotának megfelelően és azt utasítaná el annak lehetne retorziója. Sokszor nem erről van szó és a kommunikáció hiányára, az adatok keveredésére nem a népességet kéne bűnbaknak kijelölni, márpedig a javaslatod ezt tenné.

  [ Szerkesztve ]

 • Peat;)

  veterán

  válasz bigdady #88038 üzenetére

  Ha belegondolok hogy ismerősi, munkahelyi környezetemben hány trombózis volt még covid éra előtt...lassan népbetegség. Na most ha beadnak parszázezer oltást 1-2 nap egy fajta vakcinából ott valaki mindig rosszul lesz, meghal, trombózist kap. Meg kellene nézni pár olyan napra vetítve mikor sokat oltottak: a beoltottak számához közeli népességű és elöregedett város egészségügyi statisztikájának átlagait az oltási napok számára vetítve. Senki nem teszi meg az a baj és hagyják a média pánikkeltését.

 • Peat;)

  veterán

  válasz Baloo27 #88156 üzenetére

  Nem tudjuk a körülményeket, de zárt irodaházban szellőztetés lehetősége nélkül amúgy mindegy is a maszk ha van egy bizonyos népsűrűség. Meg nehéz maszkkal étkezni. Ha ezek fenn álltak akkor teljesen mindegy számonkérni a maszkot.
  A maszk bevásárlásnál, tömegközlekedésnél hatásos pl de egész napos együttlét egy fertőző emberrel...szerintem arra még az orvosi ffp2-es maszk sem 100 nem hogy ezek a kereskedelmi forgalomban kapható maszkok. Nem is lehet kapni orvosi felhasználásra szánt ffp2-est csak non medical stb változatokat. A legtöbb ember meg egy laza szövetmaszkban jár. Az nem nyújt komoly védelmet ezt az emberekben tisztázni kellene, lehet sokan ezért kapják el mert azt hiszik az is véd.

  Engem ez fel is háborít, hogy ha tüntetnek maszk nélkül meg kinyit egy étterem az büntetés. Egyet értek vele valahol. De egy cégnél ahol van home office, olyan a munkakör, 0 ft lenne elrendelni(illetve rezsin megtakarítás ha a bérleti díjon nem is) és a főni mégis azt mondja hogy ez a céges policy és legyél bent az rendben van. Én is tapasztaltam sokáig, más is tapasztalja máig akár hogy tök fölösen van bent. Akinek muszáj bent lennie annak is jobb ha az nincs bent akinek felesleges. Szerintem a mostani hullám meredeksége ennek a mentalitásnak és a sulik késői bezárásának az egyenes következménye. Még ezek nélkül is lett volna elég beteg, de rá kellett rakni a pontot az i-re..

 • Peat;)

  veterán

  válasz Lauda #88229 üzenetére

  Akkor ne is kérjenek belőle addig. Arról volt szó ha nem kérik a leszállíttatását megkapja más. Nem lenne túl etikus egyik raktárból a másikba átnyomni és bespájzolni miközben más ország meg eloltaná.

  17 millió után a 32 eset nekem vállalható kockázat. Európai környezetben talán ezzel oltottak a legtöbbet és ha ennek a 17 millió embernek placebót adnak be akkor is lett volna x eset, lehet 10, lehet 25, engem pont nem érdekel. Láttam/hallottam annyi trombózist környezetemben hogy tudjam ez nem olyan ritka dolog mint gondolná az ember.

  Hihetetlen hogy egész Európa egy balfék. Sokak szerint pfizerrel be van oltva már az összes nagyérdemű, hát ha ez igaz az nem trombózist hanem kóros elhülyülést okoz, az se sokkal jobb.

  [ Szerkesztve ]

 • Peat;)

  veterán

  válasz andor80 #88477 üzenetére

  Elég kemény hogy beleépítik a köztudatba ezeket a hangzatos lépcsőket, kvázi az oltással a szabadságot teszik egyenlővé. Nem csoda hogy terjed ameddig felhergelik a népet hogy oltás megvan mehet az unoka és nyugdíjas klub húsvétkor. Az első oltás arra jó hogy ha mégis bekapja valaki akkor jobban átvészelje, semmi másra. Védettséget nyújt...akkor miért nem megy be a kórházakba a vezető és sleppje motiválni a személyzetet, mutassa be mennyire nyújt védelmet a pfizer kínai első adag. Na jó naív vagyok hogy ők még az első adagnál tartanak tudom. Olyan érdekes hogy politikuson kevésbé fog a covid nem? Egy két esetről lehetett hallani. Pedig nem mai gyerek a nagyja.

 • Peat;)

  veterán

  válasz Aweriot #88598 üzenetére

  Erődkertesi házidoki is ezért mondott nemet részben, kapott is érte.

  Olyan mértékű nálunk az arrogancia hogy ha leáll a teljes ország akkor sem változtatnak mert ők tévedhetetlenek. Mindeközben növekszik ennek a vezetésnek a támogatottsága, megéri az idősekre építeni a politikát. Olcsó és hatásos.

  [ Szerkesztve ]

 • Peat;)

  veterán

  válasz FіkuszKukіsz #88611 üzenetére

  Senki nem csinált belőle hőst, én sem értek vele egyet ahogy a legtöbb ember és orvos sem. De attól hogy nem értek egyet vele vannak részigazságok abban amit állít és ezek így sokkal nagyobb hangot kaptak országosan. Akik végzik a dolgukat azoknak nincs véleményük hivatalosan, mert végzik a dolgukat = egyet értenek vele a kormány logikája szerint. Aki nem végzi a dolgát az baloldali és oltásellenes, más indoka nem lehet.

  Reméljük lesz mielőbb még több oltóanyag és akkor elválik változtatnak-e valamin. A vakcinabeszerzésük végülis bejött, ezért érhetetlen miért ragaszkodnak ehhez az oltási káoszhoz..illetve vannak rá elméletek de nekem azok már túl mutyisztikusak..

  [ Szerkesztve ]

 • Peat;)

  veterán

  válasz FіkuszKukіsz #88614 üzenetére

  Én úgy gondolom, lehet rosszul, hogy neki az a feladata hogy felelősen, orvosi esküjének megfelelően oltson/oltasson asszisztenseivel..mert sokszor nem is ők oltanak. Nem egy nagy dolog. A mostani helyzetben szerintem is oltania kellene, de elfogadom ha máshogy látja. Hiszen 3 éve ha így nekiállnak embereket oltani akkor meg abból lett volna balhé. Én elfogadom ha vannak akik nem tudják hol a határ ahol fel kell adni bizonyos elveket és alkalmazkodni muszáj az adott helyzethez.

  Ezért lenne egyszerűbb több oltóanyagnál valódi központok létrehozása ahova az megy aki vállalja az oltást és az orvosi egyéni mérlegeléseket kivenni az egyenletből. Ez is csak egy lassító folyamat. Aki tele van alapbetegséggel az sem tud segítséget kérni a háziorvostól általában mert az nem ér rá. Oltóközpontokkal legalább erre lenne energia, az emberek tudnának konzultálni mert teljesen feleslegesen foglalnak le minden házidokit ezzel, elég lenne csak pár orvos/központ. Persze konzultálni is necces a házidokival mert sokat nem tud mondani, de lehet sokakat megerősít hogy semmi rosszat nem hallott (igen 2021-ben most ez a visszacsatolás) és sokan átbillennének és beadatnák.

  Nemsokára, még idén eljön az a pillanat hogy a nyájimmunitás az oltóellenes egyének miatt nem jön létre és mindenki szív mert egészségügy továbbra sem fogja ellátni alapfeladatát ha mindig lesz komolyabb covid hullám.

  Most az egészségügy korlátozottan működik, a házi doktorok is távgyógyítanak többnyire, felesleges mind a két rendszert leterhelni coviddal szerintem, annak is meglesz a böjtje.

  Egy álomországban nem csak egy ellenálló házidokit láttak volna ebből az esetből, mögé is néztek volna...igazából csak ezt akartam kihozni, ilyen gondolkodásmód sosem lesz :)

  [ Szerkesztve ]

 • Peat;)

  veterán

  válasz Chesterfield #88818 üzenetére

  Attól függ. Egy idős embernek aki otthon ül ha kibírja unokázás és bingó nélkül? Miért lenne sok? Annak sok aki továbbra is kénytelen a munkáját végezni, közösségben, annak sok. Idősotthonban is sok. De azért pont az idős korosztálynál feltehető a legnagyobb arány ahol megoldható a fizikai érintkezések mellőzése józan paraszti ésszel.

  Mikor elkezdik a tágabb aktív 50-es korosztályt oltani akkor kezd el majd visszább húzódni a vírus is, az aktív nép hordja szét a brit variáns ez eléggé látszódik már a topikból is. Áprilisban már nagyon sok vakcina lesz, remélhetőleg "finomítanak" a beadási folyamatokon is és elkezdődhet az aktív terjesztők kivonása az egyenletből ami nagyon fontos lenne.
  Most a következményekre lő az oltási program, pár héttől kezdve már a megelőzésre, én onnantól várom a fordulatot.

  Édesanyád is egy aktív terjesztőtől kaphatta el így, tényleg hihetetlen hogy ennyire más ez a rohadt variáns, jobbulást neki!

  [ Szerkesztve ]

 • Peat;)

  veterán

  válasz BalanceR #89825 üzenetére

  Nem véletlen hogy USA és EU-ban futott/fut/futni fog nagyot a covid.
  Lehetett választani
  - totális zár és szigor 1-2 hónapig aztán belföldi feloldással egy szabadabb élet, de csak belföldön kvázi. Az 1-2 hónapban hatalmas tüntetések és erőszak mert a nép ezt nem tudja elfogadni és utána is fúj a vezetésre hogy nem mehet nyaralni
  - részleges zárlatok, hol így hol úgy, ilyen meg olyan modell ami végül sokkal több ideig tart és több kárt is okoz gazdaságban és egészségügyben is, de a népesség(annak egy részének) valamivel szabadabb az élete mint egy totális zárlatban, kevesebb az egyszerre tüntető néphányad, kisebb politikai kockázat

  Az EU-ban ehhez jön az alapvető jogok, munkaerő áramlásának szabadsága (lsd határ menti települések pl).

  Szerintem ezért nem érdemes más országokkal dobálózni, mert az EU-ban maga a lakosság és politika az ami ellehetetlenítette a drasztikus intézkedéseket. Itt ez a kiindulási állapot, nem + és - dologgal írom, csak mint egy tényállapotot.

  [ Szerkesztve ]

 • Peat;)

  veterán

  válasz radi8tor #89853 üzenetére

  A kormányzati kommunikáció alapján lehet foglalni gondolom. A jogszabály szerint jelenleg május valameddig maradhatnának a korlátozó intézkedések elméletileg ha máshogy nem kommunikál a kormány, de ez csak egy keret.
  Mostanában 1 hét, 2 hét stb időszakonként nyilatkoznak a zárásokról és április még nem volt érintve egyértelműen, inkább kis hergelés megy hogy a konzultáció alapján nyitnak ahogy csak tudnak.

  Józan ésszel nem életszerű hogy április elején lehet menni szállodába, magánszállásra is csak fű alatt szerintem.

  [ Szerkesztve ]

 • Peat;)

  veterán

  válasz Ringman #92589 üzenetére

  A napi mintavételek száma második napja hiányzik?

  Ma voltunk baba uh-on, én kint vártam maszkban. Megjelent két jóember, duguláselhárítás. Maszk nélkül rongyolt be az egyik 40es faszi, majd kijött (gondolom kérték) és felvett valami laza kamumaszkot aminél az én orrszőröm többet véd. Utána mikor megint kijött 10 perccel később már az se volt rajta. Egy terhesgondozó klinikán, egy férfi embertől.

  Évről évre látni, már covid előtt is hogy itt a néppel is komoly gondok vannak. Az ÉN szerep a non plusz ultra, mindenki le van tojva, primitív szemléletmód is pont úgy terjed mint a covid és erre még vakcina sincs, csak szimbiózissal szintén növekvő politika szenny. Együtt jár a kettő, egyetértek a felettem írókkal.

  [ Szerkesztve ]

 • Peat;)

  veterán

  Már most is lehetett hallani mutyikról, ki hogy kapja meg előbb az oltást.

  Most a teljes listát (fogjuk rá, még nem tökéletes a select..) odaadták a házidokiknak hogy saját hatáskörben hívják be az embereket.

  Most csak én érzem azt hogy aki becsületes, korán regisztrált, nem mutyizó egyén az csúnyán rába**ik? Gyakorlatilag amíg lesz idősebb nálam, mindegy mikor regisztrált, nem engem oltanak hanem őt aki eddig tojt az egészre. Amíg lesz ismerős nem engem oltanak mert kitalálják együtt hogy ő veszélyeztetett. Aki reklamál, kiabál inkább beoltják.

  Fontos lenne a mihamarabbi oltásom a családom védelmének érdekében és gondolom sokan vannak ebben a helyzetben, ezért regisztráltunk korábban. Az egészet kukázzák egy mai sima közléssel. :F

 • Peat;)

  veterán

  válasz andor80 #92981 üzenetére

  Sajnos ez nem így működik, háziorvosként kell értelmezni az adatokat.

  Ahova én tartozom a 68 éves rákbeteg szülő még nem kapott pfizert, ahogy a 70 éves szintén elég beteg ismerős sem. A többiek oltása is rohadt nehezen megy. Ez egy agglomerációs település ahol a lakosság nagy része fiatal.

  Minden település más és más. Ha átjelentkezem BP-re (ahol lakom is) akkor már pozitívabb lennék mert itt sokkal jobban megy. De nem tettem, gondoltam felesleges ha 10 perc alatt a régi háziorvoshoz is át tudok ugrani.

  De ennek nem így kéne működnie, hogy szerencsekerék hova tartozol.
  Amit írsz akkor állna ha valódi oltóközpontok működnének. Egy komoly munka is akkor lesz előbb kész ha értelmesen osztják szét, pl 100 órás meló hogy egy nap alatt meglegyen ahhoz kell mondjuk 13 ember, ha 100 emberre delegálják már sokkal lassabban lesz kész ha visszamérik sokkal drágábban. Itt most az egész házirovosi rendszert is lefoglalják, kvázi hónapok óta tüneti kezelés megy az egészségügyben..

  [ Szerkesztve ]

 • Peat;)

  veterán

  A remek kommunikácóban én valahogy nem értesültem arról hogy két féle teszt kapható a gyógyszertárakban:

  - biosynex hogy átestél-e a fertőzésen, erről tudtam
  - testsealabs gyorsteszt is elérhető ugyanakkor(nyálkahártyás pálcikás), az aktív fertőzöttség kimutatására, azt mondták mellé rokonnak hogy a tünetek megjelenése után pár nappal érdemes alkalmazni

 • Peat;)

  veterán

  válasz radi8tor #94902 üzenetére

  Akkor is párásodni tud, végig ott a vörös vonal orron, orcán, ffp2, textil (állítós, bevarrt alumínium + 2 helyen megy át a gumi a fejre) maszknál. De a levegő természetesen kijön megszűrve és megy felfele, nem változik az semmivé. Egy meleg helyre bemész szemüvegben akkor is bepárásodik hiába fizetsz páramentesítő bevonatért a gyártáskor :), ha alatta keletkezik egy meleg pára hogy a fenébe ne párásodna. Pont a nagyon laza vacak maszknál nem párásodik mert nem annyira meleg a levegő ami távozik és az is szanaszéjjel megy nem csak az orrnál. Illetve hatalmas orrúak lehet előnyben vannak :)

  A szemüvegnek is zárnia kell, napszemüvegnél ez könnyen megoldható, sportszemüveg ami felfekszik az arcra.

  [ Szerkesztve ]

 • Peat;)

  veterán

  válasz radi8tor #94915 üzenetére

  Lehet trükközni, meg szájon kifújni a levegőt, de tökéletes nem lesz ha valakinek olyan a fejformája. Kontaktlencse eladások is biztos felpörögtek covid érában. :)

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés