Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Memmaao

  őstag

  válasz Parci #15578 üzenetére

  Ezt a járványt nyilván komolyan kell venni, hiszen világjárvány, DE! Sajnos állja a helyét, hogy a járvány keltette pánik sokkal nagyobb veszélyforrás, mint maga a járvány. Olaszországban maguk a kórházak lettek a fertőző gócok, mert kezdetben mindenkit befektettek, akinek amúgy otthon lett volna a helye, mert enyhe tünetes volt, így viszont az eleve kiszolgáltatott, kezelésre szorulók elkapták. Nem esik szó árról, hogy a halottak hány százaléka hal meg a megkésett ellátás miatt! Jelenleg Magyarországon nagyjából senkit nem vesznek fel kórházi kezelésre, akutan sürgősségiről sem két negatív covid teszt nélkül! Ez minimum 48 óra plusz idő, a nem megfelelő ellátási osztályon. Akut sebészeti beavatkozások vannak eltolva, csak azért, mert mi van ha covidos a beteg?? -rosszul szervezett betegutak, felesleges beteg kontaktok. És nem gondolom, hogy máshol európaban ez sokkal jobban ment volna. Elég egy felesleges beutalás bármelyik szociális otthonból bármelyik SBOra, és az idős beteg már meg is fertőződhet. Pedig háziorvosi kompetencia keretein belül ellátható lett volna az eset. De háziorvos most csak telefonon oszt tanácsot. Részben érthető, nagy részük bőven a veszélyeztetett korban van. De ez megint plusz felesleges betegút. Sajnos ez a járvány azt is megmutatta, ki az akinek csak indokot adhat a lógásra, ki az akinek csak kirakat az egészségügy. Szögezzük le, nem vált vállvetve dolgozunk az egészségügyben jelenleg, mindenki azt gondolja, mi SBOsok vagyunk az előre tolt ork sereg, aki veszhet. A maradj otthon programnak lenne is értelme, ha otthon is maradnának az emberek. De nem vagyunk fegyelmezettek. Nézzétek meg dél koreát! Napi 20e szűrés, mindenki otthon maradt, aki pozitív, nem állt le a gazdaság, és kb két hét alatt lezongorázták a csúcsot, de ők fegyelmezettek. Mi nem vagyunk azok, az olaszok meg még annyira sem. És igen, szezonális influenzában, kanyaróban, AIDSben bizony a mai napig többen halnak meg, mint eddig covid19ben, de az ugye máshol történik, ez meg mindenhol. És sajnos a gazdasági kár is sokkal nagyobb lesz, mint az össz egészségügyi. A pánik, stressz okozta tàrsbetegségekről nem is beszélve. De ha csak a számokat nézzük, az össz népességhez képest a regisztrált esetek száma továbbra is elhanyagolható nagyságrend. Vagyis a jelenleg ismert 95% mild condition 5% severe condition is csak erre vonatkozik, és mivel magas a fertőzési indexe, biztos, hogy milliós nagyságrendű a nem tesztelt,. tünetmentes hordozók száma. Olaszország egy hónappal az első megbetegedés után már rég elesett, telítve lettek a kórházi intenzív ágyak. Nálunk kb ma egy hónapja, hogy van regisztrált beteg. Keveset tesztelünk, ez igaz, de mégsem állnak halomban a kritikus betegek a kórházak intenzív részlegen. Én bízom benne, hogy marad a lapos esetgörbe. Olyan beteget viszont többet is tudnék felidézni, aki a járvány okozta kényszerhelyzetben időt és egészséget, életet vesztett.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Dyingsoul #15700 üzenetére

  Gyerekek! Itt kezd nagyon nagy kavarc kenni a fejekben!
  1- a jelenlegi 21% halálozási ráta egyáltalán nem reális! Az esetek jelentős része még nem lezárt.
  2- 95% in mild condition 5% severe condition csakis a regisztrált esetekre vonatkozik! Ha azt mondjuk, ok, Kína tuti ferdít, és az is biztos, hogy az olasz statisztika sem pontos, mert ők még post morten is tesztelnek és legyen kb bármi a halál oka, ha covid pozitív, az korona volt, akkor belátható, hogy nehéz statisztikát számolni. Így vegyük azt, hogy ha jelenleg még nem is a leszálló ágon vagyunk, akkor is
  Világ szinten 1363561 betegről beszélünk, akik közül meghalt 76371 fő! Ez a bolygó lakosságának hány százaléka? Bocsánat! Ezreléke? Vagy még annyi sem? A teljes 10M magyar lakosságra nem lehet levetíteni az arányt. Mert a világon az összes szűrt és igazolt eset vagy adott tünetet, vagy kontakt volt, de nagyjából sehol nem szűrték meg a teljes lakosságot ( csak kb dél korea), vagyis csak arról lehet nyilatkozni, hogy az ismert esetek 95% enyhe tünetes, 5% súlyos tünetes. És ha igaz, hogy ennek a vírusnak a fertőzési indexe 2,5-3,5 között van, akkor bizony milliónyi ember van, akinek olyan enyhe tünete volt, hogy észre sem vette, hogy átment rajta a vírus. Reális adat majd pár év múlva lenne nyerhető, ha a teljes emberiség le lenne szűrve SARS-COV-2 IgG antitestre! Na akkor tudnánk majd a reális képet, hogy hány százalékos/ ezrelékes volt a valós halálozási ráta.
  Így 400e magyar halottat vizionálni szimplán pánik keltés! Keveset tesztelünk, ez tény! De az olaszoknál az első eset után 1 hónappal már dugig voltak az intenzív osztályok. Nálunk eltelt egy hónap, és pl nálunk még üres az intenzív, súlyos beteg is csak kb kettő van a régióban. És biztos, hogy eltekintve azért jónéhány polgári fegyelmezetlenségtől, azért ért valamit a maradj otthon. Kérdés, hogy meddig bírja ki ezt a gazdaságunk. Nem a.400e halott vízió a reális, sokkal inkább a 400e munkanélküli!

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz envagyok #15714 üzenetére

  Igen, tudom, Kína biztos hazudik, de na, azért ha azt vesszük, 2019 novemberben indult náluk ( ami lehet december), akkor is 4 hónap alatt lecsengett. Európában és Amerikában is lemegy ennyi idő alatt. És nem lesznek milliárdos nagyságrendű számadatok. Ez egyetlen vírus, ami ellen nincs védő oltás! Tessék, drága oltás ellenesek! 1918ban influenza A oltás sem volt, meg utána még évtizedeken át sem! Mégsem volt minden évtizedben spanyol nátha! Badarság azt hinni,. többé nem lesz korona vírus. Lesz. Volt SARS, MERS, most covid19. Lesz majd covid20-21-stb. De lesz csorda.immunitas, lesz oltás! Úgyhogy egy picit az extrém panikosok is nyugodjanak kicsit le! Sajnos sokkal többen fognak továbbra is stressz asszociált betegsegekben, balesetben, kanyarokban, maláriában, AIDSben, éhezésben meghalni, mint covid19 fertőzésben!

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Rive #15723 üzenetére

  Nagypofàjú fajta?? Bocs, mi volt benne a nagypofàjú?? Hogy tényszerű adatokat közöltem? Bocs, de én ott állok napi 12 órát, ffp2 masszkkal a fejemen, (mert ffp3 már nem jutott, nincs), a covid gyanús beteg feje felett és ellátom! Ha strokeja van, ha infarktusa, ha vesegörcse, vagy ha covid gyanú miatt hozza a mentő! Aztán este hazamegyek a 3 gyerekemhez meg a feleségemhez, kvázi lezsilipelek az előszobában, aztán dög fáradtan, de segítek otthon, ahol tudok. Közben azt olvasom, hogy valaki vagy teljesen felelőtlen, vagy túltolja itt a riogatást. Te is az élvonalban vagy jelen esetben? Te is naponta látod el a betegeket? Vagy csak beszólni tudsz? Miért zavar, hogy én azt is féltem, aki mindenét elveszíti a járvány gazdasági következményei miatt?
  #Dyingsoul: Ezt nem lehet matematikai módszerrel megsaccolni jelen helyzetben az össz haláleset és a már lezárt esetek alapján! Ahogy az Kékes525 is tökéletesen leírta az előbb. Jelenleg az össz haláleset fix, azt visszacsinálni nem lehet, arra érzékeny szervezet kb 6 nap alatt meghal ARDSben. A kigyógyulàst sokkal lassabb idő kijelenteni. Kell hozzá 3 db felszabadító negatív teszt, és nem ritkán 40 nap feletti a hordozási idő, így jelenleg nyilván nincs a kettő arányban. Még egyszer leírom, csak akkor kapnánk pontos képet, ha pár év múlva a teljes emberiség IgG szintjét megnéznénk! 400e fő magyar halottal riogatni továbbra is legalább annyira etikátlan, mint sz@rni az egészre! Orvosként csak annyit javasolhatok, mindenki tartsa a szociális távolságot, mission rendszeresen kezet, és ha bármi vírus fertőzésre utaló panasza van ( legritkább a betegek közt a magas láz és az alsó légúti panasz, akiket kiszurtunk, a legtöbb esetben enyhe hőemelkedés,.mellkasi discomfort, e yhe fejfájás, szapora szívdobogás, laza széklet volt - ami kb bármi lehet aki vírus...) , ne menjen közösségbe. Ha maszkot visel, ne taperolja az arcát, a maszk külső felét!
  És igen, sajnos igaz, hogy a losz@r lenne a legjobb a vírus ellen. Mert ha béke és vele a.kezed, tuti nem nyúlsz az arcodhoz, éves előtt alaposan kezet mosol, és 2m közeledve nem.mwgy senki. Béke!

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Rive #15751 üzenetére

  Ezt te most komolyan gondolod?? Hol írtam fals, téves bagatellizalo dolgokat??? Bólogatok? Mi nem tényszerű jelen helyzetben abból, hogy a 7, pár milliárd emberhez képest a jelenlegi betegszàm, pláne a halálozási ráta tized százalék? Ebben mi a bólogatàs? Mi nem tényszerű abban, hogy Kína túl van a járvány csúcsán? Mert akkor a szintén nem tényszerű riogatàsnak kéne bólogatni? Mondtam olyat egy szóval is, hogy ez a járvány kamu, vagy faszsag? Nem! De nem kell túl dramazni! Mi értelme 400e halott magyarról beszélni.
  "Amikor meg vakon nekimégy itt másoknak igazából a legkisebb alap nélkül, akkor kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy a nagy nyugtatgatás közepette te magad vagy a leginkább pánikban " szóval te simán kioszthatsz itt engem vakon, a legkisebb alap nélkül, de én nem reagálhatok valótlan, riogató adatokra? Szerintem Te higgadj le. Ha pánikban lennék, nem sürgősségi és oxyologus lennék. És igen, ráférne az emberekre, hogy picit a gatyába csokizzanak, de nem pánik keltés árán. Szerintem épp elég lenne, ha pár ember ràjönne, avval, ha nem tartja a szociális távolságot, eljár, bandazik, nem magát, hanem az idős rokonait sodorja veszélybe!
  De tessék, itt egy jó pelda, hogy mi van akkor, ha nem pánik keltés, hanem informális, szűrés és önkéntes karantén van:

  Érdemes megnezni, mit ér az, ha objektív adatokat kezelunk.

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Rive #15761 üzenetére

  Tehát ha én a járványt kitejesztem a teljes emberiségre, ahogy a vitát generáló illető kiterjesztette 10M magyarra, és úgy számolt matematikailag a jelenlegi esetszámhoz tartozó 21%os mortalitassal és kihoz 400e halottat, az OK. Még az is OK, ha te kiszámolod ezt a magyar lakosság 60%ra és abból jósolsz 600e tüdőgyulladást? De amit én írtam, az nem OK? Akkor hogy van ez? De akkor ne vegyük az egész világot! Vegyük a 132e olaszt a 60 millióból! Szerinted nem irrealis azt gondolni, hogy ez a járvány még.az esetgörbe legelején van és még meg fog fertőződni 34 millió olasz?? Nem fog, mert már meg van! Több millió túnetszegény, tünetmentes, kigyógyult olasz van ott, akit a.kutya sem tesztelt. Akik majd a nyáj immunitás által védik a többieket és akaratuk és tudtuk ellenére fertőztek másokat. De ott vannak. Miért nem számoltak velük? Miért nem tudjátok elfogadni a tényt, hogy mortalitast csak az összes eset és.az összes haláleset tükrében fogunk tudni számolni...

  #icemad: házi karantén! Ha a fiad kontakt volt, és a barátja le lett jelentve, akkor itthon ez hatósági karantén 2 hét, nem tudom Hollandiában mi a helyzet. De ne menjetek közösségbe! Ha pozitív is, nem kell sem kórházba, sem orvoshoz rohanni, csak panasz esetén. Legnagyobb valószínűséggel, ha a fiad elkapta, tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel túl lesz rajta. Ha magas, nem szűnő láz, erős légszomj, mellkasi fájdalom jelentkezik, akkor igényel a dolog orvosi ellátást.

  PCR vírus kimutatás nyálkahártyáról vett mintából történik, itthon garatív, IgG/IgM antitest meghatározás vérből, de ez az első két hétben lehet fals negatív.

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Rive #15772 üzenetére

  Nem értelek, pedig alapvetően csak a Te példáddal éltem, 60% lakossági atfertőzöttségre számolva...mert akkor hidd el, van ott több millió tünetmentes hordozó. Mindegy, részemről lezártam, nem szeretek galambbal sakkozni.

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz einstein #15780 üzenetére

  Azt írtam, ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a lakosság 60% meg fog fertőződni, akkor az olaszokkal élve példaként, ahol van 60M ember, akkor 38M össz fertőzöttet várunk a járvány végére. És mivel már nem a felszálló ág legelején vannak, így badarság azt hinni, hogy a 136e igazolt eset mellett ne lenne ott jópár millió tünetmentes hordozó. Nem 38M hordozót írtam.
  # vzsryl: az objektív adatik leírása miért bagatellizalas??
  #icemad: maradj otthon, jelezd holnap a fonokodnek, ha ott is működik normálisan az ÁNTSZ, úgyis meg fognak keresni ez ügyben, mert a.fiad igazolt kontakt.

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz csƵ #15790 üzenetére

  Szerencsére nincsenek több ezres halálesetek. Vannak/voltak viszont kb 4 hét lemaradással eset definíciók, ellátási protokollok, amik naponta.2x változtak. Így pl. nálunk (egyetemi klinika) egy rosszul megválasztott betegút miatt 24en voltak hatósági karanténban. Így nagyjából 150%on dolgozunk, a kieső kollégák miatt. Jelenleg sokkal nagyobb problémát okoz az, hogy a betegek bent ragadnak a sürgősségin, mert két negatív teszt az elvárt. Egy esetben kellett erélyesebben összeveszni a sebész kollégával, hogy a CTn igazolt vakbél gyulladást vagy megoperáljàk, vagy ha hazaküldik, akkor mi nem írjuk alá az.ambilans lapot, csak ők. Persze megoperàltàk, még éppen nem perforált. A bűne az volt, hogy kínai, igaz, 5 éve itt él és nem járt otthon. Első körben haza küldték antibiotikummal, nem lett jobban. Sokkal reálisabb az a veszély, amit a pánik okoz, ami most megbénította az egészségügyet. Tegnap a korona elkülönítőben lizàltunk egy strokeot,.mert hőemelkedése volt. A hírekkel ellentétben a tesztre sokat kell várni, két negatív teszt kb plusz 36 óra az SBO vörös zónájában. Nem mellesleg, ha valaki oda kerül,de negatív, a mellette lévő még lehet pozitív, így kontakt lesz. Ennek ellenére még mindig naponta jönnek bagatell problémával, küldenek be vérnyomás kiugrás miatt időseket a szoc.otthonból, ahelyett, hogy tanácsot kérnének. Nem könnyű a helyzet. És nem a tömegesen beáramló légzési elégtelen miatt, mert az még nincs. De pánik van. Aki eddig az akut balkamra elégtelenség miatt fulladt, és infarktusa volt, az most csakis a.korona miatt teheti azt... Nagyon is veszélyben az egészségügy, de inkább ezek miatt jelenleg. És sajnos mindennapos példa a nemtörődöm viselkedés. Egy 20 éves igazolt eset egész nap az apukajaval shoppingolt, aki egy hete köhög, lázas. Persze ő is pozitív... Nagy itt a baj, és sajnos kéne is szigorítani a szankciókon, hogy legyen értelme. De abba bele döglik a gazdaságunk, az tuti.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Rive #15828 üzenetére

  Figyu, köszönjünk el egymástól! Beleàllsz itt mindenkibe, közlöd, hogy totálisan fals a 0.2 % fiataloknál, erre linkelt egy táblázatot, aminek az eredménye a halálozási sorban ugyan ez, csak van előtte ICU felvett %. Nyomatékosítasz itt kiemeléssel: . "De erre nem igazán mersz választ adni." Mi vagyok én, jós? Te dobàlózol itt 600e stílusos pneumoniàval! Az egész világon nem volt még 600e atipusos pneumonia. Lehet az össz halálos eset közt sem, lehet a 80+ előbb meghaltak a krónikus alapbetegségeikben, ha hozzá adod a 1,3M 5% súlyos esetét, akkor sincs 600e atipusos pneumonia! Világ szinten. Te meg egy 9,8M országról beszélsz. Hagyd már abba könyörgöm. Miért van ott a topik összefoglalóban,.hogy tilos a pánik keltés, H Te simán megteheted? Honnan tudod, hogy nincs esély, hogy több millió lenne? Csináltál nekik igM/igG tesztet?? Nagyon kérlek, hagyd abba! Látod én is kiemelten. Elég nyomatékos így??

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Ezekiell #15852 üzenetére

  "de akkor legalább fogadjuk már el a világ tudós/orvos/kutatóközösségének az egyöntető véleményét, miszerint ez igenis veszélyes vírus kortól függetlenül."
  Ugyan citáld már ide nekem azt a cikket, egyöntetű véleményt, ahol ezt a világ tudósai leírták! Bakker, 2 szakvizsgával, a betegágy mellől közlök nektek racionális és reális adatokat, de sz@rtok rá, csak pánikol itt mindenki!! Kortól függetlenül veszélyes, amiatt, mert hazaviszed a COPDs, szívbeteg, cukros, elhízott rokonodnak, akit megöl, jó eséllyel te.meg élhetsz együtt a bűntudattal, hogy kinyirtad a mamát! De attól még nem egyformán veszélyes mindenkire!

  "Nyilván 80+ évesen veszélyesebb, mint 15 évesen, de attól még NEM veszélytelen 15 évesen se."
  Igen, mert ha felfogod , hogy megölte a mamád és te.adtad át neki, akkor lelkileg nyomorék leszel. Szóval igen is maradjon mindenki otthon, ne menjen közösségbe, de fejezzétek már be a világvége hangulatot!

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Ezekiell #15903 üzenetére

  Mutass egyetlen világ orvosai egyesültek és megmondták a tutit cikket. Egyet. Addig is vegyél vissza a "jöttök itt a rosszabbnál rosszabb példákkal" stílusból...

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz t72killer #15907 üzenetére

  Ezt senki nem fogja tudni elmondani neked százalékosan. Az asthma sajnos pont egy olyan alapbetegség, ami súlyosbítja a covid19 okozta intersticialis pneumonia tüneteit. Úgy képzeld el, hogy a tüdőbe a légcseréért felelős kis alveolusok és a kapillaris erek közti tér normál esetben szinte virtuális, egy vékony rétegben keresztül megy az oxigén csere. A vírus a tüdő ezen részét támadja meg és itt felszalorodik a folyadék. Ez egy egészséges tüdőt is megterhel. Egy krónikus asztmás tüdő esetén már eleve vannak itt osszeszakadt, tágult alveolusok, illetve asztmás roham alatt van egy plusz kisverkori tergeltseg, magasabb jobb szívfel nyomás, ez plusz ront a helyzeten, és az egész folyamat súlyos asztmás rohamot, ARDSt (akut respiratory distress sy) okozhat. Ha mindketten asthmasak vagytik, akkor bizony kell a fokozott elővigyázatosság, közösségbe ne járjatok és ha mégis le kell mennetek boltba, maszk, 2M távolság, nincs arcpiszka, kézmosás. Sajnos én sem tudom, mi lenne a gyermekekkel, ha mindketten kiesünk. Én minden műszakban bent vagyok a vörös zónában, a feleségem itthon a 3.gyerekkel, ő is orvos, és most végeztettek el.vele online lélegeztető tanfolyamot. De adj isten, hogy ne a pszichiaternek kelljen lelegeztetni.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Ezekiell #15909 üzenetére

  A vilagvégézés nem neked szólt, hanem a milliónyi veszmadarnak, aki pánikot kelt, racionális érvek helyett! A világ kutatói, orvosai, tudósai egyöntetű példa viszont elég bolygó kapitánya, a te szavaiddal élve szar példa. Ezt tettem szóvá. Nincs.semmi konszenzus! Semmiben! Kezelésben sem, statisztikai adatokban sem. 1918 óta nem volt ekkora világ járvány. És sokat ront a hyzeten a.kozossegi média, a misinformation, a tények hiánya. A stressz meg a legjobb immunszupresszor....

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Pörp #15920 üzenetére

  Egyetemi klinika SBOn dolgozom, de egy kezemen meg tudom számolni, hogy egy hónap alatt hány súlyos eset volt, aki lélegeztető gépre került. Tőlünk a kiszűrt esetek nagyobb része megy haza hatósági karanténba, mint amennyi a korona ellátási központba kerül. Azt megszervezni, hogy kontakt nélkül hogy jusson haza egy igazolt pozitív eset, na, az nem semmi, kell hozzá másfél óra. A súlyos esetek direkt erre elkülönített ITOn vannak és kaptak antivirális terápiát is.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Pörp #15927 üzenetére

  Nincs mit! Nekem az akut szakasz az életem! 10 éve SBO, 5 éve helikopteren, előtte 3 év rohamkocsin. Az akut szakasz az a része az egészségügynek, ahol az ember teljes nyugalommal utasítja el a borítékot és tiszta szívből örül egy tábla csokinak, vagy egy kedves köszönő levélnek. Itt vállt vállvetve egymás mellett együtt dolgozunk és a beteg állapotának a súlyossága a mérvadó, nem az anyagi státusza. Most ebben az egészségügyi vészhelyzetben ki is bukott, ki az akinek eddig is csak kirakat volt az orvoslás. Nem kenyerem a nyájas szép beszéd, nem vagyok beteg zsebből finanszírozásra szorulva, így elnézést, ha valakinek túl nyers a stílusom, de tapasztalatom, hogy nem lehet az emberekre szép szóval hatni. Több évtized alatt amortizalja le az átlag magyar az egészségét, dohányzással,.alkohollal, zabàlàssal, és a legtöbben több hosszú évnyi önpusztítàs után akutan fellépő krízis során egy pár órás SBO vizittől várnak megváltást a.sok éves bajukra. Ahol mindig az a leghangosabb, akinek a legkisebb a baja. Mindig az példalozik a "fizetem a TBt ervvel"… Es
  ez a mentalitás egy ilyen mikro populacioban is kiutkozik, mint ez a fórum.

  #parci: A súlyos tünet kb olyan, mintha víz alatt kéne levegőt benned, kis terhelésre is kifaradsz, és magas a pulzusod. Ha tudsz veroxigent mérni, az 95% alá esik. Magas láz n.mindig van. Az ARDS kb 4-5 nap alatt tud kialakulni.. De a fenti tünetek már durva labor kisiklassal szokták társulnak, a CTP magas, a fehérvérsejtszàm is, alacsony limohocyta szám mellett. Illetve low.dose CT, vagy mellkas RTG kétoldali pneumoniat ír le. Ezekkel már tuti kórházban, subintenziv részlegen tartanak.

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz NavySeal #15946 üzenetére

  Nem. A legsúlyosabb 71 éves, diabétesz és hypertonia. Súlyos fiatal eset nem volt. Az egyik kollégánk, aki elkapta, neki fel napig fájt a feje és enyhe hasmenése volt, a másik kolléga három napig magas lázzal küzdött és fájt minden izma. A lázat leszámítva én is gyakran így érzem magam a 3 gyerek mellett (5-3-1 év), de negatív lett a tesztem.

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz radi8tor #16000 üzenetére

  Ez sem feltétlenül igaz. Akit fel kell venni osztályra és van bármi infekt tünete, azt igen. De nem lett még letesztelve minden bentfekvő beteg nálunk sem.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz ServerWorks #16012 üzenetére

  Igen, CRP akart lenni, férre gepeltem, meg a Gboard autocorrect is katasztrófa. Pécs

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Rive #16010 üzenetére

  Az a baj, hogy megint valotlan, amit írsz! Covid esetén a beteg belehalhat az ARDSbe, ami ugye az életveszélyes akut légzési elégtelenség, a MOFba (többszervi elégtelenség), vagy a krónikus alapbetegsegeibe. Pont majdnem úgy mint az influenza esetén! Nem fordított a helyzet. Az idős, krónikus betegek el sem jutnak az ARDSig! A krónikus jobb szívfel elégtelenség, koronaria betegség, bal kamra elégtelenség, súlyos anyagcsere betegség bőven elég ahhoz, hogy ne bírják a csökkent O2 szintet, és így a krónikus betegsegeik miatt halnak meg, szivinfarktusba, bal kamra elégtelenségben, jobb szívfel elégtelenségben. Sepsisben kvázi bármelyik korosztály meghalhat, ahogy AEDSben is. ARDS esetén kb képtelenség lelegeztetni a beteget. De ez majdnem pont így van influenza esetén is.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Rive #16052 üzenetére

  Legnagyobb baj, hogy valótlan dolgokat állítasz itt evidencia szintre emelve, és e mellett nem tudod elviselni, ha valaki nem ért veled egyet, más véleményen van, és ez a tanúsított demagógia veszélyes. Majd elkezded a.masikat szövegértési zavarral vádolni!

  Erre reflexaltam, hogy abszolút fals:

  "A fő difi a Covid19 és a szokványos influenza halálozása között, hogy az utóbbi a tipikusan eleve súlyos állapot folytatólagos túlélését teszi lehetetlenné: az áldozat a meglevő betegségébe hal bele, amiben az influenza besegít. Ebben a kontextusban van értelme az alapbetegség felől megközelíteni.
  A Covid19 esetében fordított a helyzet: bizonyos betegségek mellett nehéz túlélni a Covid19 generálta tüdőgyulladást - a beteg a súlyos tüdőgyulladásba hal bele, nem a krónikus, régóta meglevő alapbetegségbe"
  Ez se nem igaz, se nem tudományos. Az egész megközelítés rossz! Mind influenza, mind covid esetén a pneumonia egy szövődmény, nem minden covidos, nem minden influenzás lesz pneumonias! És nincs fordított helyzet! Mindkét esetben több tényezős a betegség lefutása, szövődménye, és az hogy kinél milyen tünetek, vagy szövődmények jelentkeznek! Van genetikai,.korcsoport szerinti, alapbetegség szerinti, vagy káros szenvedély, földrész, eü rendszer és még millió egy tényező. De nincs fordított helyzet! Nem a covid és nem az influenza öl meg, hanem komplexen az egész betegség lefolyása, társ betegségekkel, szövődményekkel. És senki nem tudja megjósolni, az egyik 36 éves miért tünetmentes, míg a másik septikus lesz. Mert millió tényező befolyásolja. Így légyszi hagyd már a butaság evidencia szintre emelését.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Rive #16062 üzenetére

  Nem, nem érthetőre lefordítva, hanem általad zanzásítva! Folyamatosan férre magyarázol, kiforgatsz és terelsz! Covid halálozás meg influenza halálozás.... Miért, Te tudod, hogy a covid halálozás hány százaléka volt pneumonia, keringés összeomlás, vegelgyengules, légzési elégtelenség, ARDS, MOF, sepsis miatt? Nem tudod, mert nem vezetnek róla statisztikát. Covid szűrés van. Aki meghalt és covid pozitív volt, az covid halálozás. Ezt az egyet számolják. Sőt, az olaszoknál bármilyen okból meghalt valaki,.post morten néznek covid tesztet, ha pozitív megy a covid listára. Az influenza halálozás kb ugyan ez lenne, ha influenza szűrés lenne, ugyan ennyire heterogén lenne a halálozási ok. Nincs semmi fordított arany,.még eset, amiről te beszélsz. Covid világjárvány van, covid szűrés van, covid asszociált halálozási adatok vannak, minden országban más rendszer szerint. Nálunk egy csomó nem fog kiderülni, mert nem szűrték meg,.az olaszok meg mindent is jelentenek. Attól hogy a 80+ férfi populacioban 90% arányban ott van a prosztata karcinoma, attól még nem abban hal meg a 80+ férfiak tömege...

  #parci: igen. Ez a különbség megvan. De ez az esetek töredéke. És emiatt a kettő annyira nem különböző.

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Rive #16077 üzenetére

  "Nem kell, hogy tudjam, mert a releváns az annyi, hogy 'covid halálozás' " pontosan, ahogy mondod, így hagyd azokat a megállapításokat, hogy "fordított helyzet" "teljesen más", mert nem az. Az influenza halálozásàt ugyan ennyire pontosan lehetne direkt tetten érni, ha tesztelnénk rá, ahogy ezt sem lehet. Ergo, ez is ugyan olyan. És mostmár kérlek hagyd a folyamatos személyeskedést. Köszönöm.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Rive #16093 üzenetére

  De ez megint tökre nem egyértelmű, amit írsz: Általánosságban aki a jellemző kétoldali vírusos tüdőgyulladással hal meg, az Covid-áldozat.
  Nem! Aki jelenleg covid + és meghal( bármi okból) az covid áldozat. Csak Pécsett volt az elmúlt hónapban 3 atipusos pneumonias beteg, aki elhunyt, RTG minden esetben kétoldali pneumonia, covid negatív lett mindharom eset. Egyik sem került fel a magyar mortalitasi listára.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz csƵ #16121 üzenetére

  Nálunk még szerencsére van, igaz ffp2, nem ffp3, bár most az is jött. Egyéni felajánlás és beszerzés egy jelentős részük. Mikroporozus védő köpeny pl nálunk is elfogyott. Kényszer szülte megoldások vannak. Egy kollégát nálunk is kirúgtwk azonnali hatállyal, mert volt nála.2db ffp2 maszk. Illetve kórház szintén március elején ellopták kb az összes maszkot...

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz freeknight #16125 üzenetére

  "Itthon miért áll az eü már 3. hete?" 3 hete készen áll és várja a covid betegeket! Üresek az ITO-k, megállt az elektív betegellàtàs, tőlünk kivonták 3 szakorvost, csomó rezidenst készülve a bajra, de csak nem jönnek halomban a kritikus betegek. Közben meg nálunk nem állt meg az élet. Csak éppen most a szabad hasi levegő, bél perforacio csúszik két napot a műtéttel, mert nincs 2 negatív tesztje... Romokban hever az egészségügy és szedi áldozatait a vírus, de nem a fertőzés miatt. :(((

  # Reggie0: nem tudok róla.

  # cappa72: pontosan! Szerintem már most elég magas azoknak a száma, akik az ellátás késése miatt haltak meg!

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz t72killer #16146 üzenetére

  Ennek már sajnos megvannak az áldozatai. Az alapellátás eddig is romokban volt, 65+ a háziorvosi gárda jelentős része. Teljes egészében kivonult az ellátásból. Nem csak covid gyanú esetén, semmilyen esetben nem mennek ki beteghez, nem fogadnak beteget. Tisztelet a kivételnek. Az invaziv szakmák úgy rettegnek a vírustól, mint a tűztől. Pedig a HIV+, HCV-s betegeket is el kellett eddig is látni. Ahelyett, hogy a szakma szabályai szerint akit kell, megműtenek akut esetben, most mindenki csúszik. Pedig mikroporozus köpeny, dupla kesztyű, arcplexi, ffp3 maszk van. Amúgy is inkább az anesztezia van veszélyben. Műtét után még perform, betegnél teszt, elkülönítés, csókolom.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz t72killer #16157 üzenetére

  Mire bemegy a sebész, a beteg altatva, intubalva van, és a feje a steril zónán kívül. Igen. Nem rizikósabb.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz natë #16243 üzenetére

  Nem gondolnám! Az, hogy a 17 éves korodban lezajlott pericarditisnek van e bármi szövődménye, kéne egy szív MR vizsgálat, hogy van e jegesedés. Egy szív UH is elég sok infóval szolgálna, de abból ítélve, hogy bírod a terhelést, szerintem semmi ok az aggodalomra.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  Egy kis helyzetjelentés: Jelentősen megcsappant a betegforgalmunk. Átlag napi 100-150 beteget láttunk el idáig, jelenleg ennek a töredéke érkezik be hozzánk. De a helyzet hasonló az ország legtöbb SBO-ján. Kérdés, hogy hova tűntek a rendszerből a stoke-os, infarktusos betegek? Mert ők is kevesebben jönnek. Pedig ezekben a kórképekben azért otthon eltöltött napok alatt súlyos tünetek alakulnak ki. Egyszerűen kevesebb az esetszám, országosan. De ugyan ez a helyzet a németeknél is! Ott is eltűntek a rendszerből ezek az esetek! Jó kérdés, hogy mi lehet az oka. Viszont covidos eset is alig van! Konkrétan jelenleg nálunk nincs jelenleg intenzív ellátásra szoruló eset. Egy megyeszékhellyel arrébb dettó! Pedig az covid járványkórház! Üres az ITO. Ma szerelik fel az új központi monitor rendszerünket, az illetékes kolléga Pestről ugyan ezt nyilatkozta, a legtöbb intenzíven ott sincs teltház. Az Olaszok későn reagáltak, náluk már több száz halott volt, amikor el lett rendelve a karantén. Nálunk időben reagálta le ezt a kormány, de abból ítélve, ami most megy napok óta a boltokban, kérdés, hogy tényleg a maradj otthon van a hátterében, mert most boldog boldogtalan boltba jár, és azért két héttel ezelőtt is voltak bőven az utcán, vagy tényleg a BCG-re is számíthatunk, mint korai aspecifikus CD4 T sejtes immunválasz. Jó kérdés! De itt a frontvonalban gyanúsan nagy a csend. Nyugat Európában, azokban az országokban, ahol nincs BCG oltás, egy hónap alatt már napi 500-1000 nagyságrendű volt a napi halálozási ráta. Lehet, hogy többet kéne tesztelnünk, de nem esik be továbbra sem napi több száz kritikus beteg a kórházakba.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz NavySeal #16445 üzenetére

  Az ország minden felén kevés az igazolt esetszám. Bp-en is alacsony. Országosan alacsony! Az olaszoknál egy hónappal az első eset után már napi 500-600 halottat jelentettek. De országos szinten készültségi állapotban, üresen állnak az intenzívek!
  Az akut esetek csökkenése hátterében meg benne van, hogy azok, akik egyébként stroke vahy infarktus rizikós betegek, azért csak hallgattak a tanácsra és otthon vannak. Nem volán mögött anyáznak, nem munkahelyen stresszelnek, hanem otthon (stresszelnek más mmiattt), de talán emiatt is kevesebb az infarktus. Igaz, mire reggel ezt leírtam, azóta beesett 1 helikopter egy infarktussal, egy esetkocsi szintén egy infarktussal, egy rohamkocsi egy 28 éves kamrafibrillácio miatt reanimált fiatallal és két stroke... De kb két hete ez az első mozgalmasabb napunk.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz ollie #16456 üzenetére

  Mármint miért is hagyták elszabadulni? Európa szinten talán csak Románia volt, ahol előbb elrendelték a korlátozó intézkedéseke. Tény, hogy hetekig ragaszkodtak egy rossz esetdefinícióhoz, pedig már az osztrák sípálya kocsmárosi sípja és beerpongja rég hazahozta a fertőzötteket, de alapvetően nem hagytak semmit elszabadulni! Az esetdefiníciók/akciócsoportok/ellátási protokollok országa lettünk, amik naponta változnak 3-4x, de azért az eléggé távol áll az igazságtól, hogy hagytuk elszabadulni. Az ÁNTSZ kb 25 éve nem csinál semmit! Kellett nekik idő, míg összeszedik magukat. És az is kétséges, hogy a kormány érdeme e, hogy nem ömlenek a súlyos betegek, vagy mázlink van, hogy az 50es évek óta kötelező a BCG! Lehet az utóbbi is. Jelenleg, egy hónappal az első igazolt eset óta ( ami előtt már hetekkel teszt nélkül küldtük haza az Ausztriából egy hete megjött síelőket, hogy esetdefiníció szerint nem rizikós helyről jött... szóval itt van ez már majd két hónapja) nem ömlenek a súlyos esetek.

  #16458: Nem kell magas láz a teszthez! Már rég nem él az esetdefiníció. Most már mindenkit tesztelnek, aki akár csak egyszer lazábbat kakált. Nálunk egytől egyig minden SBO dolgozó meg lett szűrve. (pedig mind azt huttük, minket senki nem fog, hogy ki ne essünk a munkából). Kérlek, Te se terjessz téves dolgokat! Nem szűrünk annyit, mint Délkorea, vagy Németország, de az nem igaz, hogy nem szűrünk.

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz ollie #16464 üzenetére

  Ez egyértelmű! De a halottak száma nem hazudik! Nincsenek tele a kórházak covid kritikus betegekkel. És ez nem függ a tesztek számától.

  # Rive: Azért szerintem ideje lenne elkezdeni olyan módon is vizsgálni az esetgörbéket és esetszámokat, hogy melyik országban van kötelező BCG oltás, melyikben nincs. Mert ha eszerint (is) nézzük, akkor nem az olasz-francia-spanyol esetekhez kéne hasonlítanunk magunkat!

  #Ringman: Téged mi nyugatna meg jobban? Ha az orvos, aki az akut bajoddal, pl. egy balesetet követően ellát egy sürgősségin, igazoltan covid negatív, mert letesztelték? Vagy az, hogy XY enyhe légúti panaszokkal, mellkasi dyscomforttal felhíta a hotline-t, és otthon maradásra intették, de nem tesztelték? Aki súlyos tünetekkel fordul orvoshoz, és fel kell venni ellátásra, azok közül mindenki le van tesztelve, ha covid gyanús!

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Rive #16481 üzenetére

  Az idősotthonok lakói nagyrészt bőven 1954 előtt születtek, így ők még nem voltak BCG-vel oltva. Sajnos ha egy otthonba bekerül a vírus, ott nagy pusztítást fog végezni.

  Szerintem nem lesz kihagyott ziccer. 4 orvosi egyetem ugrott rá kutatni a dolgot. Aktívan meg semmit nem kell érte tenni. Ha kiderül, hogy tényleg véd, a korai CD4+ T sejteken keresztül, az mindenkinek jó, örülünk Vincent!

  #Pörp: A BCG jelentősége nem abban van, hogy nem kaphatod el a vírust, hanem abban, hogy egy korai, egyébként még nem specifikus CD4+ T sejt válasz indul, így nem alakul ki olyan mértékű virémia, ami a súlyos szövődmények kialakulásához kell. A vírust ettől függetlenül elkaphatod, tünetmentesen hordozhatod, enyhe tünetekkel átvészelheted, meg van esélyed arra is, hogy többszervi elégtelenséged legyen, csak lényegesen alacsonyabb arányban.

  De látom megelőzött dr. bubo kolléga! :D

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Parci #16493 üzenetére

  Ne is mondd! 10 év SBO, kvázi soha nem voltam beteg. A gyerek elment oviba, azóta folyamatosan van valami felső légúti bajom! Az óvodai vírusok nagy dögök! Tavaly sikerült 4 hónapig szenvedni valami makacs szarral, ami folyton ráment a bal oldali fülkürtömre. Ha helikopteren voltam, minden landolás után kb 20 percig semmit nem hallottam, mert eldugult a fülem, őrjítő volt.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz FіkuszKukіsz #16902 üzenetére

  Azt gondolom, ahol az első mondatban van helyesírási hiba, illetve az első fél oldal kiabáló nagybetű, ott el sem érdemes jutni oda, hogy végül a víz memóriára és a homeopátiára lukadunk ki.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz kisfurko #16952 üzenetére

  Nálunk azért hamarabb telítődne a rendszer, mint az osztràkoknàl, az biztos. De továbbra sem érkeznek tömegekben a súlyos esetek.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Parci #16970 üzenetére

  A nem súlyos állapotú betegek nagy része otthon gyógyul. Akik nálunk bent vannak jelenleg, ők is jól vannak. Az egyik lélegeztetett beteg már pár napja lekerült a gépről, jól van.

  #Rolly: Az a 150 szociális otthonban lakó idős beteg nagy valószínűséggel mind meg fog halni. Sajnos egy ilyen vírus végzetes azoknak, akiknek nincs tartalék kapacitásuk. Azt meg ugye nem kell ecsetelni, ha valaki szociális otthonban van itthon, ott azért általában súlyos, krónikus alapbetegségek vannak, etetési- itatási nehezítettséggel, kevés gondozóval... nem kell sokat gondolkozni, hogy ilyen esetben mit okozhat egy ilyen vírus. Ráadásul ha tényleg véd is a BCG, ez a 150 fő több, mint valószínű, hogy 1954 előtt született.

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz cappa72 #16976 üzenetére

  Nem csak a magyar állampolgárok! Steven Dick ott van a listán! 37 éves ffi, alkoholos májbetegség.

  #Graphics: miért magas a halálozási adat?? 1 hónapja , hogy igazoltan itt van (szerintem kb 8 hete már biztos), ahhoz képest nagyon is alacsony a halálozási adat.

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz freeknight #17427 üzenetére

  "Ezt mondd már el a franciáknak/spanyoloknak/belgáknak/amerikaiknak/briteknek is, hozzák az olasz számokat már ők is"
  Én azt látom, hogy ahol nincs BCG, ott mindenhol ezeket a számokat hozzák. Ahol van, ott kb az ötödét. Egytől egyig mindenhol. Átnéztem az összesítő listát,.országokra bontva és kigúgliztam, hol mióta van BCG és tényleg megdöbbentő az eredmény!

  #Pollen: influenza járvány és téli időszak alatt nem mutatnak intenzív osztályokat, ez tény, mert akkor nincs média hangsúly rajta. Világjárvány van. Jelenleg persze, hogy minden coviddal van tele. Télen eddig is tele voltak az intenzívek idős, legyengült betegekkel, akik egy tüdőgyulladás, vagy akár egy E. Coli sepsis miatt feküdtek bent, mert nem cserélték le az otthonban időben a székletes pelenkát, vagy mert lett egy süllyedéses tüdőgyulladásuk a fekvés miatt, mert nem volt erejük felkohogni a nyalukat, és aspiràltàk azt. Ezek az idős emberek eddig is meghaltak, télen a légúti vírusok, nyáron a kiszáradás miatt. Szociális otthonokban 30 magatehetetlen betegre jut 1 gondozó. Mindenki alultàplàlt és ki van száradva. Legtöbb esetben ezek a betegek eddig el sem jutottak intenzív osztályra. Erre mondják azt, hogy érkezéskor gravis exsiccalt, moribund polymorbid beteg, ante finem. Papíron ez így van leírva. A valóság emögött az, hogy idős, több súlyos betegséggel bíró beteg, aki esetleg évek óta fekszik egy otthonban, így életminőség nem menthető, intenzív osztályon csak ágyat venne el attól, akinél lenne haszna az ellátásnak, így ezek a betegek BSC ellátást kapnak (basic care support), Ami infúzió, fájdalom csillapítás. Jelen helyzetben viszont ezek a betegek covid pozitívak és az intenzív ellátásra szoruló csoportot növelik....

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Polllen #17457 üzenetére

  Itt egy példa az egyik "jàrvànykórhàzból". TIOP pályázat keretein belül épült 36 ágyas intenzív van Szekszárdon, ami közép Európa legnagyobb intenzív osztálya ( igaz, új kora óta maximum 12 ágyon üzemelt, de ezt hagyjuk is...) Pang az ürességtől!

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Polllen #17467 üzenetére

  Az olaszoknál idősebb, de egészségesebb a társadalom, megtartó a családi környezet, ott több generációs nagycsalàdok vannak. Nem hinném, hogy bárhol le lenne írva, hogy a krónikusan fekvő, polymorbid betegek milyen kezelést kapnak. Nyilván ott sem kerülnek ezek az esetek intenzívre, ahogy naponta olvasod,.hogy kénytelenek voltak felső határt húzni életkor alapján, ami felett már senkinek nem adtak kezelést...

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz Parci #21812 üzenetére

  De, lesznek még megbetegedések, de teljesen abszurd a 36e ágy. Sokkal nagyobb a járulékos veszteség, amit az idő előtt elbocsátott betegek állapot rosszabbodása, és ismételt kórházba kerülése, halála okoz.

  #cybermanus: errefelé covid19 beteg alig akad, talán kettő van az egész megyében intenzíven, és orvosi ellátásra szoruló is alig akad. Ellenben beteget osztályra feladni szinte lehetetlen. Minimum 48 órát késik az effektív ellátás

  [ Szerkesztve ]

  My name is Bond, James... Dean.

 • Memmaao

  őstag

  válasz #22743424 #21846 üzenetére

  Igen, minden egyes beteget, aki osztályra megy. Ha légúti panasz, 2x negatív kell, egyéb panasz esetén covid levetel után osztály.

  My name is Bond, James... Dean.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés