Új hozzászólás Aktív témák

  • Z.É.T.

    őstag

    Gondolatok egy biológustól - fb oldalról

    "Rövid 1 - Terminátorok és hipochonderek

    Tudjátok, mivel kvázi csak altatás után van valódi szabadidőm, éjjeli bagoly vagyok. Tegnap este játszadoztam egy adatbázissal, melyben megtalálhatóak az USA-ban oltott emberek mellékhatásokkal kapcsolatos eseményei. Nem csak a Covid-19 oltásra vonatkozóan, hanem sok éve minden oltásnál észlelt, rendkívüli (értsd: normálistól eltérő) reakciót tartalmaz. A legenyhébbtől (helyi reakció, fejfájás, bedugult fül - ilyet is találtam) a súlyosabbakig (pl. anafilaxiás reakció), tehát minden és ami még szép, hogy ez bárki számára elérhető. Ez a CDC VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) nevű adatbázisa, amit ti is kipróbálhattok: https://vaers.hhs.gov/data.html

    Egyik rendszer sem tökéletes, ennek is megvannak a maga hibái, tartsuk észben hogy magánszemélyek, egészségügyi dolgozók is töltik ezt az adatbázist, nyilván emiatt mindkét irányba lehet pontatlan. Ezt úgy kell érteni, hogy a krónikus hipochonder alany minden apró rezdülését beírhatja, a heveny szemrángástól egészen a szekrény sarkába bevert lábujjáig. Míg a kicsivel kevésbé túlérzékeny júzer, mint egy fájdalomérzet nélküli terminátor még azt sem fogja lejegyezni, ha egyébként leesett a bal füle (nem fog, költői túlzás volt - jelen helyzetben ezt úgy érzem, muszáj zárójelesen megjegyezni). Szóval elmondhatjuk, hogy túl messzemenő következtetéseket nem szabad levonni belőle, azonban fontos része az oltások monitorozásának ez is. Illetve, ami még észben tartandó az az, hogy a Pfizer/BioNTech klinikai fázisa során azt tapasztalták, hogy az oltás második adagja után gyakoribbak (de nem túl gyakoriak) a mellékhatások.

    Szóval egyik kedvenc subredditem címe után: "Data is beautiful", hoztam néhány (szerintem) érdekes adatot, majdnemhogy kommentár nélkül:

    2020. dec. 28.-ig 2,13 millió amerikait oltottak be az első adaggal, 353 embernél észleltek mellékhatást (~0.017%), ennek nagyrésze az enyhe-mérsékelt kategóriába tartozott, csak 8 esetben ítélték súlyosnak. Ebből a 8-ból 4 ember került kórházba, 2 esetben jelentett ez anafilaxiás reakciót és háttérhatalmi/Big Pharma/illuminati összeesküvéshez mérten kissé rendhagyó módon senki sem halt meg.

    Forrás: Ez itt most a reklám helye, mint emlitettem fogok ajánlani nem magyar nyelvű oldalakat is. A poszt alapötlete innen származik, akinek nem gond az angol, kövesse a hölgyet, szuper tájékoztatás egy epidemiológustól:
    https://www.facebook.com/101805971467321/posts/237249857922931/ "

Új hozzászólás Aktív témák