Új hozzászólás Aktív témák

  • FrezeR

    senior tag

    Robust T cell immunity in convalescent individuals with asymptomatic or mild COVID-19

    A Karolinska Intézet: A végén nem lesz semmi szükség a covid vakcinákra, mivel memória phenotípussal bíró T-sejteket találtak már tünetmentes, egészséges egyénekben is, ugyanúgy mint a gyógyult betegekben. Ezek az antigén memória által vezérelt sejtek (memory triggered killers) a leghatásosabb emberi (emlősök általában) immun válasz levezénylői. Erre jutottak a Karoinska Intézet kutatói, akik kimutatták, hogy ezek az előre programozott Korona vírusokat ölő sejtek nagy számban jelen vannak már a szeronegatív, azaz antitesteken alapuló immunválaszt még, vagy már nem produkáló esetekben is.

    Kivonat: A SARS-CoV-2-specifikus memória T-sejtek kritikus jelentőségűek a COVID-19 elleni hosszú távú immunvédelem szempontjából. Az alábbi cikkben szisztematikusan feltérképezték a SARS-CoV-2-specifikus T-sejtválaszok funkcionális és fenotípusos eloszlásait nagyobb csoportokban, akutan beteg, gyógyult személyek, családtagjaik, illetve egészségesek körében. Az akut fázisú SARS-CoV-2-specifikus T-sejtek erősen aktivált citotoxikus fenotípust mutattak, amely hasonlóságot mutatott a betegség súlyosságának egyéb klinikai markereivel, míg, már a gyógyulás fázisában, ezek a SARS-CoV-2-specifikus T-sejtek többfunkciósakká váltak, mivel gyorsan osztódó, pluripotens, azaz őssejt jellegű imprinted, bevésett memória-fenotípust mutattak.

    Fontos szempont, hogy a SARS-CoV-2-specifikus T-sejtek kimutathatóak voltak antitest-szeronegatív családtagokban is, és olyan személyekben, akik kórtörténetében tünetmentes, vagy enyhe COVID-19 fertőzés szerepelt. Adataink azt mutatják, hogy a SARS-CoV-2 egy jelentős memória T-sejtes immun választ vált ki, amely hasonló a sikeres vakcina oltások során megfigyelt sejtes immun válaszokhoz. Mindez arra utal, hogy akár már egy természetes érintkezés is, akár egy fertőzés, megakadályozhatja egy súlyos COVID-19 járvány megismétlődését, még szeronegatív egyénekben is.

Új hozzászólás Aktív témák