Új hozzászólás Aktív témák

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz t72killer #27902 üzenetére

    Bocsika, most volt időm visszatérni a témához. Mármint az R0 dolgához.

    A komoly témából egy idézet.
    "Ahogy számolom, ha a buli elején 2.4 körül lehetett a becsült R0, amit a munkahelyek és iskolák becsukásával meg távolságtartással meg effélékkel úgy 0.7-0.8 köré szorítottak le, akkor most nyitás + maszkviselés, de iskolák nélkül olyan 1.2-1.6 körül lehetünk."

    Hoppá!
    Én korábban csak azt mondtam, hogy kettő fölött volt az R0, indulás utáni napokban.

    Tisztázzuk mi is az R0.
    A hagyományos felfogásban, a fertőzöttség kezdetétől a fertőzés vagy élet végéig, mennyiszer képes tovább adni a fertőzést. Egy beteg, kettőt fertőz élete végéig, tehát R0=2.

    A modernebb felfogásban ez már időkorlátos, mivel többfajta fertőzést vagyunk képesek gyógyítani.
    Az R0 számításánál már nem kell 1-80 éves időciklussal számolni, mivel a gyógyult beteg nem ad fertőzést tovább.

    "Nem napi szintűt, mert a beteg nem rögtön másnap fertőzi azt a másik 2 szerencsétlent"

    Most jutottunk el a te gondolatodig!

    Mit lehet erre mondani?
    Igazad van, a beteg nem másnap fertőz. Sőt! Manapság már a beteg már nem fertőz tovább. Se másnap, se napokkal, hetekkel később. Ugyan lehetséges néhány kivétel, se azokhoz speciális körülményekre van szükség. Például nyugdíjas otthon. Normáliséknál a beteg karanténban van a tünetek megjelenése után.

    Akkor marad a tovább fertőzésre, az infekció és tünetek közötti időszak. Ebből az első időszakban még nem képes fertőzni, tehát ez is szűkíti az az aktív időszakot.

    Praktikus megközelítésben az R0, napi fertőzések számából határozható meg. ha az R0=1 környékén van, nincs nagy tévedési lehetőség.
    Időközben rájöttek, hogy az R0 egy adott időpillanatról jó információt ad. Viszont a teljes járvány lefolyásáról nem. Erre kitaláltak számítási eljárásokat illetve grafikonos ábrázolásokat. Új vírus esetében ezek nem hordoznak lényeges információt, amúgy is csak a járvány végén készíthetőek el.

    Így a járvány vége fele vagy az alvó időszakában az R0 nem ad korrekt információt.Az RKI naponta közli az R0 aktuális értékét németben. Az egyik nap 0.83, a másik nap 1.12. Ez nagy érték eltérés. A valóságban ez nem nagyszámú eltérés.Erre találták ki az egy hét alatt 100 ezer lakosra jutó fertőzések számát. Az első limit 50 volt, ma már csak 35. Ha ennél több, nagy a baj. ha alatta van akkor jó. ha nulla akkor kiváló.
    Persze ez sem teljesen korrekt számítás. Egy elszigetelt fertőzési góc jelentősen változtat az eredményen egy héten keresztül.

    Érdemes a magyar adatokkal összevetni a bajor adatokat. A magyar adatok több helyen érhetőek el.
    A bajor adatok itt. [link]
    Tisztán látható az idejében és még időben meghozott korlátozások tartozó fertőzési diagram eltérése.
    A magyar lapos görbéhez hasonlítva, a bajoroknál sokkal dinamikusabb fertőzési hullámot produkált.
    Ebből levonható az a tanulság, hogy a prevenciós intézkedések szignifikánsan hatékonyabbak a tesztelés alapú védekezésnél.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

Új hozzászólás Aktív témák