Hirdetés
- Kivásárolhatják az Ubisoftot
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Sweet.tv - internetes TV
- Élethű videót gyárt a Meta AI, célpontban Hollywood?
- AliExpress tapasztalatok
- Hálózati / IP kamera
- Synology NAS
- Greenwashing miatt támadják az olaszok a Sheint
Új hozzászólás Aktív témák
-
Solten
őstag
Az biztos hogy ellenall a tornadonak egy ilyen betonbunker, csak a tetot fogja lekapni.
Saor Alba
-
A WiFi kapcsán szépen rácsodálkoznak a papundeklinél komolyabb falszerkezetek árnyékolására.
Mint ahogyan a tömeg hőtartó és hangszigetelő képességére is.A gépészetre jobban kíváncsi lennék. Elvileg 3D nyomtatni lehetne a kábelcsatornákat és a csövek helyét is.
Az meg fura, hogy nem érezték szükségét a felület vakolásának sem kívül, sem belül. Azt megértem, hogy Texasban külső hőszigetelésre (kőgyapot) nincs szükség.A tej élet, erő, egészség.
-
cs.zs.
veterán
450-600.000 dollár, avagy 160-220 millió Ft a házak értéke, és a mesh-system árát kell szóba hozni?
Nevetséges, komolyan....itt kérem mindenki!
-
ViZion
félisten
ahh, 'murica...
A hőszigetelés az milyen? Így képekről nekem gyanúsan rizikó... de majd klímáznak, napelem van, mindenki boldog...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
Sehol nem írtam, hogy nem gondoltak rá, kérdés volt.
Nálunk előírás a szigetelés az új házaknál, náluk is van meleg azért... mit tud ez így?
Érthető, vagy részletezzem?Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
copass
veterán
drága panel!
ezek a pici rések milyen szépek lesznek pár év múlva majd!"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
Dare2Live
nagyúr
Egy beton+levegő+beton alapból sokkal jobban hőszigetel mint az arrafele jellemző szigeteletlen, első tornádó elviszi "faházak". Tippre mint egy magyar panel+szigetelés de majd vmi szakértő dob egy Kt.
Meg persze fel is lehet tölteni. Az is gyors=olcsó.
Nekem a dizáj izgibb, igazán lehúzhatná a gép... de kinek mi.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
clon
aktív tag
válasz Dare2Live #14 üzenetére
"Nekem a dizáj izgibb, igazán lehúzhatná a gép... de kinek mi."
A gépnek több feje van és van olyan ami lehúzza (mondjuk attól még nem lesz sokkal jobb csak kevesebb anyag kel a külső vakolásra [link]
A falban levő üreget is kiönt(hetik) [link] de ez nem teljesen egyértelmű mert máshol meg azt mondják a falak közti "üreg" azért van mert a csövezés/kábelezés ott történik a falban levő lyukak a konnektor/kapcsoló dobozának helye de külön csövezés nem hagynak a kábelnek így ha nem a két fal közti üregbe csöveznek akkor vésni kell.[ Szerkesztve ]
-
arnyekxxx
veterán
hogy kint tartják a texasi meleget akkor
ja a beton híresen jó hőszigetelő anyag
-
arnyekxxx
veterán
Az amcsi faházakban a falakat nem szokás gyapottal kirakni?
egyébként a magyar panel is szendvicsszerkezet, ott van benne középen a nikecellréteg aztán mégis megfőnek bennük amig nincs kívülről vastagon körberakva.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
nagyúr
Az a bajom, hogy érdemben nem látom a tech előnyét. Olcsó, 2hónapon belűl kész, nagyon jó hőszigetelésű, sokszázév múlva is ház "készházak" vannak. Nem látom azokhoz képest ezen tech előnyét.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
válasz Dare2Live #19 üzenetére
A kinti ingatlanárakat említik a videóban, és hogy azokhoz képest ez olcsóbb.
A "sokszázév múlva is ház" alatt azt érted, hogy ne jöjjön tornádó, és évente telenyomod egy tonna durva vegyszerrel, hogy ne egyék meg a termeszek, és ne korhadjon szét a fa szerkezet?
A tej élet, erő, egészség.
-
clon
aktív tag
válasz Dare2Live #19 üzenetére
A házak arrafelé könnyűszerkezetűek és a "zőődségek" szerint ne vágjunk ki fákat anélkül nehéz lesz náluk házat építeni (mondjuk ez a technológia is videó alapján 2 féle lesz egyik teljes ház külső/belső falak a másik csak külső fal belül marad a faszerkezet a gipszkartonnal). Egyre több arra felé is a "szélsebesebb" idő ami esetén talán nem a házat viszi el a szél vagy fekteti meg hanem "csak" a tetőt repteti így olcsóbb/gyorsabb lehet a helyreállítás.
Egyenlőre egy próbálkozás és így ár/érték arányban is magas de egy próbát megér és ha olyan helyeken is próbálkoznak ahol a hurrikánok rendszeresen megjelennek akkor teszt adat is lenne.
Jelenleg egyre nagyobb a visszaesés a szakmunkás irányba így 20+ év és nem lesz elég aki házat épít. Így addigra ki kell kísérletezni akár egy ilyen megoldást akár mást de kelleni fog valami ami a hagyományos mai építkezésektől szakképzett munkaerő hiányában átvegye a házak építését. -
Tasunkó
senior tag
Tehettek volna rá egy másik fejet, ami húzza a redőkbe a vakolatot azokon a szinteken, ahol már kikeményedett valamennyire, és akkor egyenes lenne a fal belül. Nehéz lesz ezt tapétázni.
Kérek egy számot a jútútú
-
Postas99
senior tag
Más már említette a vezetékezést a gépészetet meg a csövezést. Engem még a konnektor, kapcsoló satöbbi "beültetése" és az ehhez tartozó technikai megvalósítás érdekel.
Jó lett volna ezt is látni, hogy ez a rész hogy (nem)valósult meg. -
clon
aktív tag
A konnektor/kapcsoló helyét kihagyja a gép. Arrafelé kocka vagyis tégla alakúak a dobozok így nem nehéz egy kis "misunggal" benttartani a gond inkább a csövezés amit meg kell ejteni mielőtt a födémmel "lezárják" a fal üreget (jobb kérdés, hogy javítás esetén vagy új konnektor vagy hálózati csatlakozó elhelyezése hogyan zajlana).
How To Put Electric in a 3D Printed House
Ezek szerint a fal printelése közben becsöveznek mindent és később javítás vagy új dolgok felszerelése csak belülről falvésés, csövezés hagyományos módon.
A legnagyobb gond ott lesz mikor kitöltik a falüreget [link]Itt van elég sok minden apránként videóban All About 3D Printed Housing
-
-
clon
aktív tag
Ami ma van 2 pozdorjalap meg 15cm üveggyapot így nézve akár még jobb is lehet de valószínűleg a drágaságával is lehet akár olcsóbb ha ezt nem viszi el a "szokásos" menetrendszerű vihar.
Új technológia "fényezni" kell csak azért is, hogy fennmaradhasson addig míg kiderül életképes vagy sem - ha nem túloznának az elején akkor akármennyire jó könnyen elhalna a többi hasonló újdonsággal.
Most felépítettek egy nagyobb mennyiséget lehet tesztelni mit bír az időjárás nyomása alatt meg az élhetőség közben (pl. egy netkábel behúzása utólag vagy dugalj áthelyezése használati szempontok alapján ). -
arnyekxxx
veterán
2 osb között 15centi legszarabb üveggyapot az gyakorlatilag megfelel a mai magyar előírásoknak, ha nálunk minden épület minimum ilyen lenne, a lakossági energiafogyasztás minimum a felére esne.
-
clon
aktív tag
válasz Héraklész #31 üzenetére
Ma jobb megoldás vagyis már ma sem az hiszen hazánkban ez hagyományos vagyis a tégla, beton, stb. mégis elindult az irány a könnyűszerkezetes házak felé (típustervek alapján és bírálva a Kádár kockát ) mert egyre kevesebb és korosodó az építőipari szakmunkás meg gyorsabb az építése. Így nem véletlen az ezzel való kísérletezés.
Ez csak ma drága mert még sem nem kiforrott sem nem rendelkezik tapasztalatokkal a használhatóság/élhetőség tekintetében. Nem véletlen, hogy ott húzták fel ahol mert pl. a hőmérsékleti viszonyok januárban a leghidegebb +2 °C és +15 °C közötti így kemény mínuszok nem várhatók ráadásul még csak nem is hurrikánkörzet. Első nagyobb mennyiségű tesztnek jók lesznek.
Ráadásul ez az építészek "álma" hiszen nem kell egyenes sarkos terveket készíteni mert a nyomtató könnyen tudja az íveket húzni. -
RandomName
aktív tag
válasz Héraklész #31 üzenetére
Kisérlet?
Ne már.
Ugyanez az ICON, 2019 Mexikó: [https://qubit.hu/2019/12/12/bemutattak-a-vilag-elso-falujat-amely-kizarolag-3d-ben-nyomtatott-hazakbol-all]
3 éves összefoglaló amiben van ICON, meg sok más cég is (Pl a PERI akik azért igen rég ott vannak az építőiparban), különböző technikákkal: Kiberma 140. adás
És lenne még sok link...
Volt még egy hirado.hu-s videó régebben, ott pont mutatták hogyan fújják ki hőszigetelőanyaggal a két falszakasz közti hézagokat, bár az nem a háromszögmerevítéses szerkezet volt.
Olvastam pár emberben felmerült a gépészet, és hasonló dolgok beszerelése, ezek helyét ahogy láttam vagy kihagyják a falazatból, vagy eléfalazást használnak.Jó cucc ez, már vagy 8-10 éve követem hol tart a technológia, amikor még nem tudtak kis ívű/szögletes sarkokat csinálni, és minden ház íves/kerek volt, mint a második linken az olaszok méhsejtes cucca....
[ Szerkesztve ]
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
RandomName
aktív tag
Jellemzően a sima téglafalat is vakolod glettelés/festés előtt. Ennél sincs máshogy. A videóban lévő házak a lakhatási lehetőség melett promóciós célokat is szolgálnak, ezért néznek ki úgy. Van más videó is, ott a végén már sima a fal.
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
Tasunkó
senior tag
válasz RandomName #34 üzenetére
Ennek nálunk is van jövője, mert ahogy látom tud térkövezni.
-
arnyekxxx
veterán
válasz RandomName #35 üzenetére
Mindent ki lehet vakolni de ezeket a hurkákat kihúzni a világ minden habarcsa kevés
-
RandomName
aktív tag
válasz arnyekxxx #37 üzenetére
Biztos? Van a Toolshocknak egy discord csoportja, oda szoktam mindenféle saját kretén építőipari képeket posztolni ami előkerül a telefonból/felhőből/mentésből.
Na oda toltam ezt fel:
Sok éves, de azért adja...
Ez egy erkély kávája, amit úgy lehetett egyenesbe hozni, hogy az élvédőre még egy élvédőt raktak. A zavaró tényező a képen csak az erkélyajtó + keret ami neki lett támasztva ennek a falnak, hátha megcsavarodik a beépítésig....[ Szerkesztve ]
-
arnyekxxx
veterán
válasz RandomName #38 üzenetére
Biztos. Max sok lesz a rétegszám
-
RandomName
aktív tag
válasz arnyekxxx #39 üzenetére
Na igen.
De arra a hurkásra kb elég egy rimano 6-30 környéke vastag glett is, nem igazán kell vakolni, az meg kb vállalható vakolás helyett.... A videóban is csak pár fal volt meghagyva hurkásra."A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
Tasunkó
senior tag
válasz RandomName #40 üzenetére
Régen a görbe falakat amit bebaszva húztak fel, malterrel szokták egyenesbe hozni. Oda is kellett, egy jól "sikerült" falra annyi, mint az egész ház belsejére a mai megoldásokkal. De végülis térfogat a habarcs is, térfogat a tégla is, most hogy kisütve veszi meg az ember, vagy ömlesztve, fene tudja. Jópofa technológia az biztos.
-
RandomName
aktív tag
Ha szeretnéd csinálok majd videókat, most kezdünk el egy dupla társasházat..... Szerintem az 50 cm vízmérték is kopog majd rajta vízszintesen, függőlegesen meg az alsó födémlemeztől indul, és pont oda kell érni a kitöltőfalnak, ahol a felső födémlemez vége van. És nem érdekes, hogy mennyire egyenes/függőleges, azt majd a vakolat. Én meg szívok, mert vagy mélyen vannak a villanydobozok, vagy kint vannak....
Ezen sem lesz kevesebb, mint a hurkákon.[ Szerkesztve ]
-
Darth_Revan
veterán
Na meg az hiányzik hogy a falakban lévő rest purhabbal nyomják ki.
Normál mennyiségben nem ártalmas de nagy mennyiségben elég elég sok féle rákot tud okozni. Mondjuk itt kérdés hogy mennyire légmentesen zarnak azok a falak.'Muricaban már külön építő brigadok vannak. A kokler banda akik felhúzzák a házakat és a szakik akiket külön fel lehet bérelni hogy javítsák ki a koklerek "munkáit".
Kokler brigadok sok háznál padló szigetelést ugy oldják meg hogy purhabbal kinyomjak a padlót [link]
Sokan az ilyeneket már rákházaknak nevezték el. Ilyen mennyiségű purhab mellett elég nagy esélye van pár éven belül a rák kialakulásának. Leukémia, mellrák, agydaganat, tüdőrák, elég szép a lista.
Az se lenne meglepő ha pár év múlva kiderülne hogy a betonba is kevertek valami rákkeltő anyagot azért hogy "nyomtatható" legyen.
[ Szerkesztve ]
-
RandomName
aktív tag
válasz Darth_Revan #45 üzenetére
Az nem pu hab amit a padlóra nyomnak.
Az egy full más cucc, az egy zártcellás hab, ami csak úgy néz ki mint a pu-hab. Kb csak annyi a közös benne mint a tejszín- és a borotvahabban.
Kb 7cm vastagságban már egy autót elbír teljes kötés után.
De a szigetelés bármely formája károsít, ha rosszul használod. Az üveggyapot pl nem ürül ki a tüdődből, az azbesztet betiltották, az xps vágásakor keletkező gáz szintén egészségre ártalmas."A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
Darthforce92
tag
Sokkal hatékonyabb megoldások vannak.
Lehet építeni előre gyártott rétegbetonfalakból ,amit aztán a helyszínen összevasalva kiöntenek betonból, illetve van 2 tucat lego elemszerű szigetelés ,ami acél vasalást tartalmaz, összepattintod és kiöntöd betonból. Mindkét megoldás, olcsóbb, gyorsabb, jobb. -
arnyekxxx
veterán
válasz Darthforce92 #47 üzenetére
de ez 3D nyomtatás tehát menő
-
arnyekxxx
veterán
válasz Darth_Revan #45 üzenetére
Erről a purhabszigetelés mindenrákotisokoz-ról van valami szakmai forrásod?
[ Szerkesztve ]
-
RandomName
aktív tag
válasz Darthforce92 #47 üzenetére
Ezt hívjuk úgy, hogy panelház.
Ami nem rossz, csak éppen nincs akkora egyedisége.
Ok, értem, a téma is arról szól, hogy 100 kb egyenházat húztak fel, (és én meg linkeltem, hogy nem először) de az általad vázolt verziónál a tervezési fázis után nincs módosítási lehetőség mert a legyártott elemek már kész vannak.
Amúgy ha helyben gyártod az elemeket, akkor oda kell vinned a gyártósort, és az alapanyagot. Ha távoli gyártás, akkor megvigyázva el kell szállítani a kész elemeket a beépítés helyére. Túl sok költség.
Ezzel ellentétben a 3D nyomtatásnál valamilyen zsákos anyag, víz, és épületmérettől függően valamilyen gép. Jellemzően ennyi zsákos anyaghoz, ha raklapozhatóan van csomagolva már ingyen kapod a szállítást. Átlag földszintes családi házat akkora gép is képes nyomtatni, ami a végén kifér a bejárati ajtón, és autó mögé tudod rakni utánfutónak. A sínen futó, daruzható, stb gépek már emeleteshez, meg ilyemihez kellenek...
A másik megoldást nevezhetjük szigetelőzsalus betonszerkezetnek? Na az jó cucc is lehet, viszont ott is ott van az időfaktor. Az a beton ami abba kell, az kb a klasszikus, hosszú kötési idejű, de igen tudom vannak lassító/gyorsító megoldások erre.
De mindkét általad vázolt eset kifejezetten emberóra igényes. Sok ember kell az előregyártott elemekhez, a kiöntésükhöz, az előregyártott elemek távoli készítéséhez, helyi összeállításához, utókezelés, stb, stb...
3d nyomtatott ház esetén kell egy alap ugyanúgy mint a többihez, eddig megegyezik, de utána viszont 2-3 ember. Egy technikus, és 1-2 géptöltő/felügyelő alkalmazott akik mondjuk a függőlegesen álló henco csövet lehajtják, amikor oda ér a falmagasság ahol erre van szükség, meg tápolják a gépet.
Ez töredéke egy átlagos falazó+vakoló csapatnak. Ez a munkabér különbség simán megspórolható lehet, és szemmel látható összeg.
Szóval szerintem ha elkezded összeszámolni akkor se gyorsabb, se hatékonyabb."A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen