Zuckerberg személyesen reklamált Obamánál a kémkedés miatt

A Facebook alapító-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg tegnap telefonon felhívta Barack Obama amerikai elnököt, hogy kifejezze felháborodását a tegnap a sajtóban megjelent tudósításokban foglaltak miatt: „Amikor mérnökeink éjt nappallá téve dolgoznak a biztonság erősítésén, akkor ezt úgy teszik, hogy a kiberbűnözők ellen védekeznek, és nem az jár a fejükben, hogy a saját kormányunkkal szemben is meg kellene ezt tenniük” – fogalmazta meg aggályait Zuckerberg a saját Facebook-oldalán is.

Hirdetés

Ahogy tegnap az IT café is beszámolt róla, az Edward Snowden által megszerzett dokumentumokra alapozva egy lap azt írta, hogy a vezető amerikai nemzetbiztonsági ügynökség, a National Security Agency (NSA) a Facebook lehetőségeit is felhasználta botnetépítésre, hiszen így akár milliószámra fertőzhették meg a számítógépeket világszerte. A beszámoló szerint a tömeges és automatikus akciókban egyrészt hamis szervercímeket hoztak létre, másrészt pedig fertőzött levelekkel igyekeztek malware-eket eljuttatni a felhasználók gépeire.

Zuckerberg a bejegyzés szerint a telefonbeszélgetés során is kifejezte csalódottságát, és az elfogadhatatlan kormányzati gyakorlat átalakítására szólította fel az elnököt. A Fehér Ház szóvivője egymondatos közleményben megerősítette a beszélgetés tényét, de semmi egyéb kommentárt nem kívánt a hírhez fűzni.

Azóta történt

  • Mark Zuckerberg legnagyobb dobása ez lehet

    A Facebook alapítójának tevékenységéről és személyiségéről megoszlanak a vélemények, ám az biztos, hogy egy hosszú távú és sok kockázatot hordozó projekthez képes volt nagyágyúkat megszerezni.

  • Zuckerberg osztálytársa lép le a Facebooktól

    A régi társaságból különösebb indoklás nélkül távozik most egy olyan ember, akinek kiemelt szerepe volt a közösségi oldal felfuttatásában.

Előzmények

  • A Facebookon keresztül fertőztek a hírszerzők

    A közösségi oldal népszerűségét használták ki arra, hogy tömegesen, automatizáltan fertőzzék meg a felhasználók számítógépeit.

  • Zuckerberg szerint a kormány a hibás, nem a Facebook

    A közösségi oldal vezetője tele van energiával, nagy jövőt lát cége előtt, a megfigyeléssel kapcsolatban pedig a kormányzatra tolta a felelősséget.