ZTE: az 5G finomhangolása a jelenlegi feladat

November 24-én rendezték meg a világ egyik legnagyobb távközlési szolgáltatója által szervezett szakmai találkozót.

Az 5G Summit and User Congress 2021 nevű rendezvényt „A digitális ökoszisztémához vezető út” jelmondat jegyében tartották meg, olyan iparági partnerek bevonásával mint a GSMA, az Intel, a 3GPP, az Omdia, a CCS Insight, a China Mobile, a Hutchison Drei, a Telkomsel vagy a China Telecom.

A kiadott összefoglaló szerint a globális szolgáltatók, a tanácsadó ügynökségek és az online közönség meggyőződhettek arról, hogy az 5G minden korábbi mobilkommunikációs technológiánál jóval inkább csapatjáték, mint azt sokan gondolnák.

A csúcstalálkozón a ZTE bemutatta a Hutchinson Drei Austriával közösen fejleszett első kísérleti 5G SA hálózatát, amely már a teljes 5G-SA képességeket támogatja, valamint az 5G egy másik alkalmazási területét amelynek segítségével az olaszországi L’Aquilában, a helyi akadémiával közös projektjeként megvalósításra került az az épületszerkezet-állapotfigyelő rendszer, amely a földrengések keltette lökéshullámok detektálását is magában foglalja, szavatolva ezzel L’Aquila lakosságának biztonságát. A ZTE ezen felül bemutatta legújabb 5G orvosi alkalmazásait is.

Hirdetés

A megnyitó beszédében Xu Ziyang, a társaság elnöke kiemelte, hogy a harmadik életévébe lépett kereskedelmi 5G fejlesztésében kezdetektől élen járó ZTE magas szintű növekedés mellett folytatja a végponttól végpontig tartó technológia fejlesztését: „Az olyan megoldások, mint a rádiós és vezetékes hozzáférés, a maghálózatok, a teljes optikai hordozóhálózatok, az IP-adathálózatok, a számítástechnikai infrastruktúra, az energia, a felhőszolgáltatási komponensek, a digitális alkalmazások és a terminálok, mind-mind segítenek az üzemeltetőknek megalapozni a társadalmak és az iparágak digitális átalakulását” – nyilatkozta a vállalatcsoport elnöke.

A rendezvényen a ZTE szakértői olyan úttörő technológiákat is bemutattak, mint a frekvencia-erőforrások kezelésének és optimalizálásának forradalmi módját kínáló Radio Composer, amely a felhasználói viselkedésen és a hálózati forgalmi mintákon alapuló gépi tanulás segítségével szakít a korábbi megoldásokkal és választja az az elérhető spektrum erőforrások optimális kombinációját.

Intelligens hálózati hangszerelés

A távközlési szakemberek között nagy az egyetértés abban, hogy a hálózatok fejlődése, különösen az 5G önálló (SA) üzemmódba való átállása megköveteli a szolgáltatásvezérelt hálózati architektúrát. E logika mentén a rádióerőforrás-kezelésnek is a szolgáltatási igényekkel kell együtt haladnia. A ZTE akceptálta a mobilszolgáltatók azon igényét, hogy a hálózatközpontú erőforrás-irányelvről a felhasználóközpontú irányelvre térjenek át, hogy a legjobb szolgáltatást a lehető leghatékonyabb erőforrás-felhasználással nyújtsák, ezért kifejlesztette és kiadta a Radio Composert, az intelligens RAN-összehangoló megoldását, amelynek célja, hogy segítse a szolgáltatókat az optimális teljesítmény elérésében.

Az 5G korszakban a hálózat sokkal bonyolultabb, mint korábban, az optimális teljesítmény érdekében több befolyásoló tényezőt kell elemezni és automatikusan összehangolni. A ZTE mesterségesintelligencia-alkalmazásain alapuló Radio Composer a hagyományos cellákat a vezeték nélküli állapotot reprezentáló logikai rácsokká finomítja, ezzel megkönnyíti a szolgáltatási képességek kombinációját egy bizonyos frekvencián a hálózatban, javítva a felhasználói élményt.

A kulcselem megoldás a gépi tanulás, amely lehetővé teszi a rendszer számára, hogy automatikusan két könyvtárat hozzon létre: egy hálózati könyvtárat, amely tartalmazza a lefedettség és a spektrumhatékonyság aktuális állapotát miközben előre jelzi a különböző hálózatok szolgáltatási képességeit; és egy szolgáltatási tudáskönyvtárat, amely intelligensen elemzi a felhasználók által kezdeményezett szolgáltatástípusokat és funkciókat a felhasználói igények pontos azonosítása érdekében. A rendszer ezután kombinálja a hálózat-specifikus tapasztalati előrejelzést a szolgáltatási követelmények pontos azonosításával és a készülékképességgel, hogy a célzott irányelveket összehangolja, és a felhasználókat a megfelelő cellákhoz irányítsa.

A hálózati hangszerelés a két könyvtár kombinációjára épül a gépi tanuláson keresztül. A hálózati rácskönyvtárat a rendszer a hálózati szolgáltatási képességeket önállóan tanulva generálja különböző erőforrás-konfigurációk (spektrum, vivő, sugár és keretszerkezetek) mellett. Eközben a forgalmi móddal kapcsolatos tudáskönyvtárat a különböző rádió-hozzáférési technológiák, a fel- és lefelé irányuló kapcsolat, valamint a különböző térbeli irányok forgalmi követelményeinek mélytanulásával hozzák létre, így az orchestrációs megoldás pontosan meg tudja jósolni a hálózat jövőbeli forgalmi követelményeit is. Ez nagymértékben csökkentheti a hálózattervezés bonyolultságát, mivel a hálózat egy tervezés után adaptívan beállítható, ugyanakkor javíthatja a hálózati szolgáltatási képességeket és a hálózat hatékonyságát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ZTE

Azóta történt

  • Ezúttal komoly problémát okozhat az 5G-től való félelem

    Az úgynevezett "negatív ion" termékek eddig csak feleslegesek voltak, de mostantól némelyik veszélyesnek minősül.

Előzmények