Zseniális fűthető kabát a Kickstarteren

Okostelefonról vezérelhető, a hőmérséklet fokonként állítható, reagál az időjárásra is. Mi nem találtunk benne kivetnivalót.

Igaz, hogy közeledik a jó idő és remélhetőleg hamarosan már nem lesz szükség kabátra, viszont találtunk egy olyan közösségi finanszírozásban megvalósuló projektet, amire érdemes odafigyelni, hiszen mire beköszönt az ősz, pont esedékessé válik a termék szállítása. A Flexwarm kabátjait okostelefonról lehet vezérelni, fokonként állítható a hőmérséklet. A külső és belső szenzorral is ellátott felsőruházat alkalmazkodni tud az időjáráshoz, és fix hőmérsékleti tartományban tudja tartani viselőjét.

Fűthető kabátok régóta elérhetőek, a Flexwarm viszont két újítást hordoz: az alkalmazáson keresztül történő vezérlést, illetve a hagyományos fűtőszálas megoldások helyett vékonyabb, a hőfogó anyagokkal együtt mindössze fél milliméter vastag, gyűrhető/hajtogatható melegítőpárnákat. A paneles eljárás előnye, hogy nem kell attól tartani, elszakad a fűtőszál, ez azt is jelenti, hogy a kabát saját zsebébe el is csomagolható, így kis helyen is könnyedén tárolható. A ripstop (szakadásgátló) anyagból készült kabát eső- és szélálló, telep nélküli tömege 240 gramm.


[+]

A szabadalmaztatott fűtőpanel 30 százalékkal kevesebb energiát emészt fel a hagyományos fűtőszálakhoz képest, a fűtési hatékonysága pedig 20 százalékkal magasabb a széles körben elterjedt fűtőszálakhoz képest. A kabát négy területen melegít, a hátrészen, a mellkasnál (ez két részből áll) és az ujjak végénél (kesztyűt is varrtak bele).

Mielőtt az árakra és a működtetéshez szükséges áramforrásra rátérnénk, még két dolgot érdemes megemlíteni: a cipzárak a világ legnagyobb gyártójától érkeznek, a YKK Grouptól, várhatóan nem ezek számítanak majd a leggyengébb láncszemnek. A másik, hogy férfi és női modellek 5 méretben és három színben (fekete, szürke, rózsaszín) választhatók.

A működtetéshez 5V-os akkumulátorra van szükség, egy átlagos 5000 mAh teleppel maximumra csavarva (ez konstans 65 fokos paneleket jelent) 3,5 órán át melegít. A kabát fűtőfunkciója mellett arra is alkalmas, hogy a telefont menet közben töltse arról a telepről, amiről egyébként üzemel. A legjobb ajánlatot 50 támogató számára tették elérhetővé, 199 dollárért a kabát mellett akkubankot is mellékelnek majd a szeptemberi szállítás során. Ezeket azonnal elkapkodták, de a többi csomag sem tűnik drágának (az egyik legismertebb alternatívát a Milwaukee gyártású kabátok jelentik, ezek 150-180 dollár körül mozognak akkumulátor nélkül).

A másik 199 dolláros csomag nem tartalmaz akkut, csak a kabátot, ha valaki a Flexwarmtól kívánja beszerezni a telepet is, akkor jelenleg a 219 dolláros City Hopper elnevezésű csomagot érdemes választania. Vagy opció lehet még a 239 dollárért elérhető Adventure Pack, ez a kabát mellett két darab 5V-os 5000 mAh powerbankot tartalmaz. Ha egy kabát nem elég, akkor 438 dollárért elérhető még a Travelers Pack, ebben 2 akkubank és 2 kabát van.


[+]

A Kickstarter projekt célja a Flexwarm kabát esetében nem a fejlesztés támogatása, a gyártói kapacitást kívánják felturbózni, illetve egyfajta igényfelmérés is az akció. Ennek megfelelően viszonylag alacsony elvárásokat támasztottak, két hónap alatt 50 ezer dollár volt a cél, ezt könnyedén meg is ugrotta a cég. Cikkünk megjelenésekor 254 támogató összesen 62 673 dollárt dobott a virtuális kalapba, hozzájuk csatlakozni május 14-ig lehet, ekkor zárják a projektet.

Azóta történt

Előzmények

  • Okos kulacs zseniknek

    A közösségi kampányban óriási sikert aratott Seed figyelmeztet, hogy inni kell, nehogy szomjan haljon valaki!

  • Biohackerek az olcsó inzulinért

    A cukorbetegek számára elérhető megoldások drágák, ezért fiatal kutatók közösségi finanszírozásban keresik a megoldást.