Elkezdtek rettegni a zsarolóvírus-bandák

Nem sokkal a Colonial Pipeline elleni támadás után megszűnik a DarkSide banda, az amerikai kormány egyre nagyobb erőkkel lép fel a zsarolóvírusokkal dolgozó hackerek ellen.

A Reuters jelentése szerint több olyan hackerbanda is bejelentette a feloszlását, amely zsarolóvírusokkal dolgozott.

Mindez részben az amerikai kormány egyre nagyobb nyomásának köszönhető, miközben a tech cégek és a kriptotőzsdék attól rettegnek, hogy a hatóságok és a bűnözők kereszttüzébe kerülnek (sok szakértő szerint ez már meg is történt).

A Colonial Pipeline elleni támadást elkövető DarkSide hackerbanda, amely végül az Amerikai Egyesült Államok több területén is átmeneti üzemanyaghiányt okozott , bejelentette, hogy megszűnik, miután elvesztette a hozzáférést egyes szervereihez.

Egy másik jelentős bűnszervezet többé nem hajt végre zsarolótámadást kritikus infrastruktúra ellen, a bűnszervezeteknek otthont adó fórumok pedig kitiltják a zsarolóvírusokhoz kapcsolódó reklámokat.

Joe Biden amerikai elnök többször figyelmeztette már a hackercsapatokat (és magát Oroszországot is) arra, hogy következményei lesznek az ilyen támadásoknak. Az FBI szerint a Colonial Pipeline elleni támadást orosz bűnözők követték el.

Azt ugyanakkor senki sem tudja, hogy a DarkSide tagjai folytatják-e tevékenységüket más néven vagy csoportban, és az sem tiszta, hogy a mostani megszűnésekhez az amerikai nyomás, a tech cégekkel szembeni fellépés vagy kormányzati hackertámadás vezetett-e végső soron.

Elemzők szerint a zsarolóvírus-bandák mindenesetre egyre jobban félnek az amerikai kormánytól és a technológiai válaszlépésektől. Állítólag néhány hónapra a háttérbe húzódhat a többség, mert azt remélik, hogy így elül a por. Szakértők szerint a megoldás az lehet, ha Amerika és a szövetségesei továbbra is nagy nyomást gyakorolnak a bűnbandákra és azoknak otthont adó államokra.

Azóta történt

Előzmények