Egyéves a No More Ransom projekt

A magánszféra, a kormányszervek és a versenytársak együtt segítenek a felhasználókon, mivel a zsarolóvírusok terjesztése és felhasználása az elmúlt évek egyik legveszélyesebb bűnözési formájává vált.

Pontosan egy évvel ezelőtt, tavaly július 25-én indult a No More Ransom kezdeményezés a Holland Nemzeti Rendőrség, az Europol, a McAfee és a Kaspersky Lab együttműködéseként. Ma már több mint 100 partnerrel működik, mivel a vállalkozások, a kormányok és nem utolsó sorban a magánszemélyek legnagyobb fenyegetettségei közé továbbra is a zsarolóvírusok tartoznak. Az évforduló alkalmából a Kaspersky munkatársai tekintették át a mögöttük álló egy évet.

A zsarolóvírusok fenyegetése nő

A zsarolóvírusok száma 2012 óta folyamatosan nő, a bűnözőket pedig a nagy nyereség ígéretével és a viszonylag egyszerű végrehajtással csábítja. Ezek a fenyegetések szüntelen fejlődnek, egyre titkosabbá és pusztítóbbá válnak. Leginkább a cégek ellen irányulnak a támadások, mint az egyedi felhasználók ellen, mivel a potenciális bevételek jóval magasabbak lehetnek.

A világméretű WannaCry-támadás május közepén több mint 300 ezer vállalati áldozatot követelt összesen 150 országban mindössze néhány nap alatt, amely létfontosságú infrastruktúrát és az egyes cégeket bénította meg. És most is akadnak szervezetek, melyek még mindig küzdenek, hogy helyreállítsák a júniusi ExPetr támadás következményeit.

A zsarolóvírussal megtámadott felhasználók száma 11,4%-kal nőtt az elmúlt egy év során (2016. április és 2017. március között), 2 315 931-ről 2 581 026-ra nőtt az áldozatok száma.

A No More Ransom projekt első éve számokban

A projekt weboldalán jelenleg 54 dekódoló eszköz érhető el 9 partnertől, amely 104 különböző típusú zsarolóvírusra (zsarolóvírus-családra) nyújt megoldást. Mindeddig több mint 28 ezer készüléket sikerült dekódolni. A portál több mint 1,3 millió egyedi látogatóval rendelkezik már, csak május 14-én, a WannaCry válság alatt 150 ezer ember látogatta meg a honlapot.

A No More Ransom jelenleg 109 partnerrel büszkélkedhet. A legújabb csatlakozók közé tartozik a magánszektor vállalatai: az Abelssoft, az Ascora GmbH, a Barclays, a Bitsight, a Bournemouth-i Egyetem (BU), a CERT.BE, a Claranet, a CSA Singapore, az ESTSsecurity, a Fortinet, a Cyber Expertise (GFCE) az IPA, a KISA (Korean Internet & Security Agency), a TWCERT / CC, LLC, a Portói Egyetem és a vpnMentor. Négy új bűnüldöző szerv is csatlakozott Csehországból, Görögországból, Hongkongból és Iránból.

A No More Ransom platform már 26 nyelven érhető el: a bolgár, a kínai, a cseh, a görög, az indonéz, a maláj, a norvég, a román, a svéd, a tamil és a thai mellett a magyar változat a KÜRT Adatmentés segítségével – akik az oldal teljes tartalmát készítették – jelent meg.

A No More Ransom kezdeményezés eredményessége egy közös siker, amelyet a bűnüldözés vagy a magánszektor egyedül nem érhet el. Összehangolt erőkkel harcolunk a bűnözők ellen és megakadályozzuk őket abban, hogy károsítsák az embereket, a vállalkozásokat és a létfontosságú infrastruktúrákat.

A megelőzés a legjobb védelem

A bűnüldöző szervek globálisan a magánpartnerekkel szorosan együttműködve szakadatlanul vizsgálják a zsarolóvírusok bűnözőit és azok infrastruktúráit. A megelőzés azonban kétségkívül jobb megoldás, mint a dekódolás. A felhasználóknak elsősorban el kell kerülniük, hogy célponttá váljanak. Azért indult a projekt, hogy naprakész javaslatokat tegyenek a gyártók, a szoftverfejlesztők, a bűnüldöző szervek a www.nomoreransom.org oldalán. Ha áldozattá válik, fontos, hogy soha ne fizessen váltságdíjat és mielőbb jelentse az incidenst a megfelelő szervek felé – záródik a közlemény.

Azóta történt

Előzmények