Zöld utat kapott a szoftverszabadalmi direktíva

Hirdetés

Tegnap az Európai Parlament jogi bizottsága elutasította a szoftverszabadalmi direktíva néven ismertté vált törvénytervezethez benyújtott módosítások zömét. A testület 16 igen és 10 nem szavazat mellett gyakorlatilag változtatás nélkül hagyta jóvá az Európai Unió versenyképességi tanácsa által márciusban elfogadott szövegváltozatot – olvasható az EP honlapján. A döntés a technológiai nagyvállalatok győzelmét jelenti az évek óta húzódó vitában a tervezet ellen harsányan lobbizó csoportokkal – a nyílt forrású szoftverek híveivel és kisebb vállalatokkal – szemben.

Amint arról hírt adtunk, Michel Rocard szocialista EP-képviselő, volt francia kormányfő a tervezet lényegét alapvetően érintő módosító javaslatokat terjesztett a bizottság elé, melyek egyértelműen kizárták volna a számítógépes programokat a szabadalmaztatható találmányok köréből. Ezek közé tartozott többek között a direktíva terminológiájának megváltoztatása: Rocard azt javasolta, hogy a törvény címében és szövegében megtalálható „számítógéppel megvalósított találmányok” terminust a „számítógéppel vezérelt találmányok” kifejezésre cseréljék le. Ezzel – érvelt – egyértelművé válna, hogy maga a számítógépes szoftver nem, csupán a szoftverrel irányított találmány – például mosógép vagy mobiltelefon – lenne szabadalmaztatható.

Egyelőre a rendelkezésre álló források töredékessége miatt nem lehet tudni, hogy a számos módosító indítvány közül melyik volt az a néhány, amelyet a bizottság elfogadott. Még az sem ismert, hogy a tervezet címe változott-e, ahogy Rocard javasolta.

A jogi bizottság által elfogadott változatról júliusban plenáris ülésen szavaz az EP.

Azóta történt

Előzmények