Fülbarát zenelejátszókat akar az EU

A jövő héten Meglena Kuneva uniós fogyasztóvédelmi biztos egy olyan szabályozást terjeszt elő, amely a fogyasztók hallásának védelmében szigorúbb előírások betartására kötelezi a hordozható médialejátszókat és mobiltelefonokat gyártó vállalatokat – szivárogtatta ki a brit sajtónak a siketek és nagyothallók helyi szövetsége, a javaslat egyik támogatója.

Hirdetés

Egy tavaly ősszel publikált uniós szakvélemény szerint az ilyen eszközöket rendszeresen használók 5-10 százalékánál komoly a kockázata a tartós halláskárosodásnak. A leginkább azok veszélyeztetettek, akik legkevesebb öt éven át naponta legalább egy órán keresztül, nagy hangerővel (89 decibel zajszint felett) hallgatnak zenét fülbe dugható fülhallgatóval. Becslések szerint az EU-ban körülbelül 2,5–10 millió ember tartozik ebbe a csoportba.

A brit sajtó úgy tudja, hogy a biztos javaslata 80 decibelben maximálja a zenelejátszók zajszintjét, de valószínűleg ez nem jelenti azt, hogy ennél nagyobb hangnyomást nem adhatnak majd le. Valószínű, hogy a szabályozás csupán arra kötelezi majd a gyártókat, hogy olyan védelmi rendszert építsenek a készülékekbe, amely figyelmezteti a zenehallgatót, ha e határértéket átlépte. Azaz mindenkinek meglesz a lehetősége a jövőben is arra, hogy megsüketítse magát, de ezt már saját felelősségre, a kockázatok tudatában teheti majd.

Az EU szakértői egyébként rámutattak, hogy a piacon elérhető zenelejátszók között találhatók olyanok is, amelyek maximális hangerőn 120 decibeles hangnyomás leadására képesek, épp úgy, mint egy közelben felszálló repülőgép.

Azóta történt

Előzmények